Rodáci – Žofia Bosniaková

Keby som sa náhodne ľubovoľných 10 Slovákov opýtal, ktorá je naša najznámejšia „hradná pani“, asi by toto hlasovanie vyhrala krvilačná grófka Alžbeta Bátoriová. Úplne nezaslúžene, lebo v dejinách Slovenska ich máme niekoľko, ktoré by si našu pozornosť a úctu zaslúžili podstatne viac. Dnes predstavujem prvú z nich: Žofiu Bosniakovú.

Žofia sa narodila 2. 6. 1609 v Šuranoch. Hrad v Šuranoch bol v tom čase pevnosťou na bojovej čiare s Tureckom, ktorej velil Žofiin otec Tomáš Bosniak. Za priezvisko táto rodina vďačí svojmu pôvodu z Bosny. Bola to rodina nezmieriteľných protitureckých bojovníkov a pod ich tlakom sa dostali až na Slovensko. Za zásluhy v boji dostal Tomáš Bosniak práve v roku narodenia svojej dcéry titul barón, no svoju dcéru vychovával v skromnosti a viere. V detstve doslova pásla husi so svojimi vrstovníkmi z podhradia a bola vraj krásna a dobrá.

V sedemnástich rokoch jej vybral otec za manžela Michala Šeréniho, ktorého otec bol grófom a Fiľakovským kapitánom. Mladomanželia sa presťahovali na Moravu do Bojkovíc, kde Šeréniovci vlastnili majetky. Žofia viedla manžela k charite. Pomáhali chudobným a prispievali na kláštory v Uherskom Hradišti, Bojkoviciach i Skalici. Ich spoločné šťastie však netrvalo dlho a Žofia ovdovela. Ako vážne myslel jej manžel tú charitu, sa všetci dozvedeli zo závetu, v ktorom svojim dlžníkom odpustil dlhy a veľkú časť majetku rozdal. Toto zrejme veľmi popudilo Šeréniovcov proti Žofii a na Morave jej začala horieť pôda pod nohami. Začalo sa dokonca rozchyrovať, že smrť manžela zavinila ona, hoci medzi manželmi bol veľký vekový rozdiel a Michal už mal cez 40. Vrátila sa preto do Šurian k otcovi.

V ten istý rok však ochorela a zomrela aj Žofiina matka a tak Žofia prevzala starosť o domácnosť, mladších súrodencov a popri tom sa naďalej venovala charite. Musela teda preukázať všetky vlastnosti, ktoré si na ženách jej doby („od selky výše“) cení pán Bavor. Žofia je dokladom, že skvelé ženy priťahujú skvelých mužov.

Žofiin život sa však zameral aj na ľudí, ktorí prežívali nejaké utrpenie, pomáhala každému kto sa ocitol v núdzi, s osobitým dôrazom na siroty, vdovy a starých ľudí. Susedia a obyvatelia okolia ju mali vo veľkej úcte a volali ju medzi sebou „Anjel na Šurianskom hrde“. Zrejme bolo okolo nej aj dostatok nápadníkov, hovorilo sa, že padla do oka aj tureckému begovi Abdulovi, ktorý sa kvôli nej odhodlal na bezhlavý útok na hrad a podľahol. Napokon ju o necelé 4 roky po smrti prevého manžela získal František Vešeléni, mladý schopný vojenský veliteľ, ktorý slúžil v oddieloch Žofiinho otca.

Manželia dostali do vena od kráľa hrad Strečno a majetky v Tepličke nad Váhom s renesančným kaštieľom. Žofiin manžel mal nakročené na skvelú kariéru. Veľa času trávil mimo domova v bojoch s Turkami a iných službách panovníkovi. Predbehnem udalosti a spomeniem, že po Žofiinej smrti to František Vešeléni dotiahol až na Palatína Uhorska. To bola v tom čase najvyššia štátna funkcia hneď po panovníkovi, bol to vlastne najvyšší kráľovský úradník a župan kráľovského dvora.

Kým bol však František mimo domova, Žofia viedla domácnosť v Tepličke i na hrade Strečno. Časom porodila dve deti – chlapcov Adama a Ladislava. A naďalej sa venovala charite. Po morovej epidémii dala v Tepličke postaviť kaplnku a útulok pre chorých a chudobných. Mnohokrát ju videli po Tepličke chodiť s košmi potravín, starala sa o chorých a niektorých nemajetných vraj vlastnoručne pochovala. Hovorilo sa aj o zázrakoch, ktoré sa občas v jej okolí udejú. Napríklad vraj bola schopná prejsť cez Váh pod Strečnom tak, že si nezmočila nohy.

František však nemal pre jej záľubu v dobročinnosti pochopenie. Zakazoval jej to, ale neposlúchala. Ľudia si vraveli, že Žofiu trápil aj iným spôsobom. Vraj jej bol neverný s najvychýrenejšou a necudnou krásavicou Uhorska – „Muránskou Venušou“ grófkou Séčiovou. Nevieme, či šlo len o plané reči, faktom je, že Žofia bola na hrade čoraz častejšie len sama so synmi a Vešeléni sa so Séčiovou neskôr naozaj oženil, a to necelý rok po Žofiinej smrti. Žofia zomrela pomerne mladá v roku 1644, teda vo veku 35 rokov po krátkej a prudkej chorobe.

Žofiu pochovali na Strečnianskom hrade, kde zomrela a pomaly by sa na ňu zabúdalo, keby František Vešeléni nepatril medzi sprisahancov proti Habsburgovcom a keby sa sever Slovenska nestal bojiskom kuruckých vojen. V roku 1678 cisárske vojská dobyli Strečno a popri tom vojaci rabovali. Niektorí sa zamerali aj na hrobky a hľadali šperky. V Žofiinej hrobke však našli neporušené a celé telo. Za 25 rokov už mala byť z tela len hŕbka kostí, no ostalo mumifikované bez akejkoľvek pedchádzajúcej úpravy.

Žofiino telo preniesli do kostola v Tepličke a donedávna bolo možné pozrieť si cez zasklenú stenu rakvy jej múmiu. V minulom čase hovorím preto, že v roku 2009 akýsi nervovo labilný chlap v nestráženej chvíli telo spálil. Jeho repliku neskôr vymodeloval sochár Stanislav Lajda, takže legenda žije naďalej. Fotografie múmie, ani pôvodnej, ani zhorenej, tu však, s prepáčením, neuverejním, aby som tu z Hlavných správ nerobil bulvár.

Koncom 90-tych rokov 20. storočia Ján Chryzostom kardinál Korec požiadal Vatikán, aby sa začal proces blahorečenia Žofie Bosniakovej.

 

Zdroje:

https://www.abkniznica.sk/images/stories/user/edicna_cinnost/bibliografie/zofia-bosniakova.pdf

https://sk.wikipedia.org/wiki/%C5%BDofia_Bosniakov%C3%A1

https://gabrielazavacka.blog.pravda.sk/2010/11/08/zofia-bosniakova-%E2%80%93-dobrodinka-zo-suran/

Predchádzajúce články o rodákoch:

Vojtech Alexander – rádiológ svetového významu

Jozef Dekret Matejovie – muž, ktorý sadil stromy

Ladislav Škultéty Gábriš – večný vojak

Vojtech Gerster – staviteľ prieplavov a železníc

Matej Hrebenda – slepý milovník kníh

Dionýz Ilkovič – siahol si na Nobelovu cenu

Jozef Kiss – stíhacie eso

Adam František Kollár – slovenský Sokrates

Jozef Maximilián Pecval – ovládol svetlo

Ján Adam Rayman – prvý imunológ

Aurel Stodola – Einsteinov učiteľ

Ľudmila Šapošniková-Aujeská – prvá slovenská pilotka

Milan Rastislav Štefánik – astronóm a dôstojník francúzskej Čestnej légie

Vladimír Ján Žuffa – všestranný lekárnik

———————————————————————

Písané pre: https://poznamkypanabavora.wordpress.com/ (upravené)

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Marián Moravčík

O AUTOROVI

https://belobog.sk/
Viac mojich starších textov nájdete tu:
https://poznamkypanabavora.wordpress.com/category/od-pratel/navaja/
alebo tu:
https://vlkovobloguje.wordpress.com/category/navajammova-posta/

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 95

Celkové hodnotenie: 17.46

Priemerná čítanosť: 1588

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj najväčší podiel na trhu

    0icon

    Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 31,3 percenta poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť…

    Zamestnávatelia vítajú kroky MŽP na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

    0icon

    Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta kroky ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi. Podporuje…

    Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

    0icon

    Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie. Poukázalo na ne viacero zúčastnených rečníkov. TASR o tom…

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Poškodení v kauze Chovanec adresujú výzvu. Jasný odkaz Miriam Lexmann

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)   Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú…

    ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúci plech na pečenie

    0icon

    Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

    Korčok a Pellegrini si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Líder Hlasu sa obáva, že Korčok by to nedokázal

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)   Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych…

    K ekologickejším sviatkom prispejú premyslené nákupy i prírodné ozdoby

    0icon

    Ozdoby z prírodných materiálov, premyslené nákupy alebo nákup čokolády vyrobenej z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom môže prispieť k ekologickejšej Veľkej noci. Vyplýva to z tipov…

    Pellegrini s Tarabom spoločne ostro naložili Korčokovi: "On rozvrátil našu armádu!"

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Predseda parlamentu a kandidát na post prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) dnes v budove Národnej rady usporiadal tlačovú…

    Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad

    0icon

    Rozsiahly protiprávny zber a rozoberanie autovrakov vyšetruje enviropolícia v košickej mestskej časti Nad jazerom. Policajti vykonali v pondelok a utorok (25. - 26. 3.) obhliadku…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA