Rodáci – Milan Rastislav Štefánik (2)

(Pokračovanie prvej časti)

V snahe zlepšiť svoje postavenie, nezávislosť a vedecké možnosti adresoval začiatkom roka 1906 Štefánik žiadosť o štipendium v tomto znení.

Slávnej Českej akadémii cisára Františka Jozefa v Prahe!

Dovoľujem si uchádzať sa o niektoré štipendium, vypísané slávnou Akadémiou na rok 1906. Narodil som sa na Slovensku, v Uhorsku, a tam som navštevoval stredné školy gymnaziálne. Po maturitnej skúške odišiel som do Prahy a bol som zapísaný ako riadny poslucháč na Českej vysokej škole technickej. Avšak technické vedy nezodpovedali mojim túžbam, ktoré sa od mojej prvej mladosti niesli k hvezdárstvu, preto po absolvovaní 4. semestra prestúpil som na českú fakultu filozofickú a tu po 3. semestri venoval som sa úplne odboru astronomickému. Potom som odcestoval do Zürichu a nechal som sa imatrikulovať na tamojšej univerzite. Tam sa ma ujal p. prof. Wolfer a s obetavosťou (za ktorú mu zostanem večne vďačným) ma uviedol i do praxe astronomickej. Po pol roku som opustil Zürich, aby som navštívil niektoré hvezdárne a knižnice v Taliansku, a tak som si doplňoval vedomosti a zbieral materiál k svojmu štúdiu o jednej triede premenných hviezd, nazývaných hviezdami „Novými“. Toto štúdium som začal už v Prahe.

Z Talianska (cez Bernardský priesmyk) dostal som sa do Ženevy, pracoval som v knižnici, navštevoval hvezdáreň a v dielni astronóma Schaera som sa denne cvičil v brúsení šošoviek. Potom som sa vrátil do Prahy, nastúpil som opäť na fakultu filozofickú a v r. 1904 som dosiahol doktorskú hodnosť. Dizertácia moja bola venovaná novým hviezdam z doby predtychonovej a nove Cassiopei.

Skoro po promócii rozhodol som sa pre Paríž, a tam priazňou osudu dostal som sa na slávnu hvezdáreň Meudonskú. Tu slovutný riaditeľ Janssen značne prispel a prispieva k založeniu mojej budúcnosti. Jeho priazňou som bol spolu s astronómom Millochauom poslaný na Mont Blanc za účelom vedeckým (výsledok našej cesty bude publikovaný); zúčastnil som sa na pozorovaní zatmenia Slnka v Španielsku (prikladám o tom publikáciu francúzskej Akadémie vied); dovolili mi tiež zúčastniť sa na zjazde „International Union for Cooperation in Solar Research (Medzinárodná únia pre spoluprácu vo výskume Slnka)“, ktorý sa konal minulého roka v Oxforde (zoznam účastníkov je pripojený).

Teraz som dostal v Meudone svoje astrofyzikálne laboratórium, 9-palcový ekvatoriál a robím spektroskopické výskumy.

Slávna Akadémia! Až doteraz nemám vedecké zásluhy, ale chcem odhodlane pracovať, aby som sa stal užitočným členom ľudstva. Vždy som bol a aj dnes som odkázaný výlučne len na seba; od mojich chudobných rodičov nemohol som žiadať a prijať najmenšiu hmotnú podporu. Moja minulosť a prítomnosť je plná bojov a utrpenia. Osmeľujem sa teda opätovne prosiť slávnu Akadémiu, aby mi udelením štipendia aspoň čiastočne umožnila napredovanie.

V Paríži (Observatoire de Meudon) dňa 24. 1. 1906.

V dokonalej úcte oddaný

                                                                                                          Milan Štefánik

Na svoju žiadosť dostal Štefánik zamietavú odpoveď s odôvodnením, že prišla po termíne.

Pozorovanie v Meudonskej hvezdárni

Rok 1906 bol veľmi plodným obdobím. Štefánik pracoval, zväčša spolu s Millochauom na zdokonaľovaní prístrojov, pozoroval a publikoval. Medzi jeho prácami z tohto obdobia sú:

  • O novej úprave spektroheliografu – šlo o zlepšenie konštrukcie ovládaním mechanických častí glycerínovou pumpou, ktorá eliminovala mechanický šum, a zlepšenou konštrukciou štrbín, ktoré umožnili vytvárať referenčné obrazy. Práca vyšla aj v The Astrophysical Journal.
  • O metóde, ktorá umožňuje štúdium slnečnej koróny mimo zatmení – prístroj, ktorý simuloval zatmenie Slnka bol vtedy už známy, no problémom bol relatívne nízky jas koróny oproti jasu Slnka a rozptýleného svetla v atmosfére. Štefánikov prínos bol v návrhu špeciálnych monochromatických filtrov.
  • Odrazový heliometer – šlo o návrh nových optických prvkov, ktoré výrazne zlepšovali svetelnosť prístroja.
  • Príspevok k štúdiu infračerveného spektra
  • O citlivosti sietnice na svetelné žiarenie
  • Výskumy telurických čiar
  • Fotografické štúdie telurických čiar v infračervenom spektre
  • Pozorovania vykonané na vrchole Mont Blancu od 31. augusta do 5. septembra 1906 – tieto pozorovania aj prácu robil spoločne s ruským astronómom Alexejom Ganským z Pulkova.

Práce o infračervenej časti spektra boli tiež spracovaním pozorovaní z  pobytov na Mont Blancu. Tam Štefánik okrem Slnka pozoroval aj novoobjavené kométy a povrch planét. Práve infračervené prístroje mu pomohli prísť s príspevkom k meraniu rotácie planét. Tento problém je zvlášť ťažko riešiteľný pri Venuši, ktorá je celá zakrytá hrubou vrstvou oblakov a jej povrch nie je viditeľný.

Štefánik pracuje v Meudone, v pozadí Millochau

Publikovaním zlepšení spektroheliografu, čo bol prístroj vynájdený Janssenom, sa vážne narušili vzťahy medzi Štefánikom a Millochauom na jednej strane a na druhej strane Deslandrom, ktorý sa stal administrátorom Meudonu, pričom Janssen ostal len čestným riaditeľom. Zdá sa, že Deslandres mal tiež ambíciu zdokonaliť tento prístroj, no Štefánik s Millochauom ho predstihli, preto napadol ich prvenstvo tvrdiac, že ich zlepšenia používa vo svojom prístroji už dlhé roky, len o nich nepublikoval.

Štefánik okrem toho žil bohatým spoločenským životom, najmä zásluhou Janssena, spoznával nových ľudí a získaval konexie. Z jeho zápiskov:

28. 1. 1906. Bol som na slávnostnom odhalení pomníku na pamiatku vzduchoplavcov obliehaného Paríža a hrdinov pôšt, telegrafov a železníc od sochára Augusta Bartholdiho v Neuilly-sur-Seine pred Ternskou bránou za predsedníctva ministra vojny pána M. Etienna. Poriadal ho Aéro-Club de France. Sedel som hneď v druhej rade, zrovna za ministrom, pri Janssenovi.

12. 2. 1906, pondelok. Dostal som pozvanie do Hôtel Continental od p. a pí. Janssenových. Poďakoval som sa a sľúbil návštevu na budúci pondelok. Ponevádž k nim chodí vysoká spoločnosť, ktorá vyžaduje exaktnosť v zovňajšku, bude ma toto poctenie stáť asi 200 F.

V polovici roka 1906 Štefánikovi komplikovali život aj niektorí veritelia a zdravotný stav. Vo svojich zápiskoch uvádza, že počas choroby chcel využiť dočasné zlepšenie stavu na dokončenie správy o prístroji, ale dva dni práce mu tak zhoršili stav, že takmer zomrel. S vďakou spomína na opatrovanie slúžky Elise u Janssenových, ale aj Millochaua, ktorý sa ukázal ako človek dobrého srdca.

Štefánik sa v Paríži zoznámil aj s Máriou Neumannovou, českou študentkou. Zblížili sa a písal jej veľa listov. O tomto ťažšom období napísal toto:

Rozhodol som sa vystúpiť po tretíkrát na Mont Blanc, dúfajúc, že to bude príležitosť k zaujímavej práci, a tak že upevním svoje postavenie. Nestačilo to. K tomu všetkému Deslandres stal sa administrátorom meudonskej hviezdárny (Janssen je len čestným riaditeľom) a svojim netaktickým vystupovaním znemožňuje mi môj pobyt… Mohol som síce uzavrieť kompromis, ale za jakú cenu! To znamenalo zriecť sa aj toho minima požiadavkov, s čím som sa snažil uskromniť…

Tu zrazu, keď som sa považoval takmer za strateného, mení sa situácia v tej miere, že i počínam oživovať. Posledná práca (Recherches sur les raies telluriques dans le spectre infrarouge) bola veľmi pekne prijatá, takže prepadli veškeré intrigy p. Deslandra. Ba viac: Akadémia poverila ma expedíciou do centrálnej Asie, abych mohol pokračovať (pri zatmení Slnka) v začatých štúdiách. Je to úžasné šťastie, že z pomedzi všetkých hviezdárov francúzskych menovali mňa, ač som mladý a cudzinec. Bude to jediná oficiálna výprava Francúzska. Týmto činom poskočil som na tisíc kilometrov. Súčasne dostal som inú, nie menej príjemnú správu – z Ruska. Zvú ma, aby som prišiel do Pulkovskej hviezdárne a zarídil tam spektroheliografické štúdiá, ovšem, mal bych úradné postavenie a slušný plat.

Zatmenie v strednej Ázii malo byť 14. 1. 1907 a Štefánik ako miesto pozorovania vybral Ura Tjube blízko Buchary. Do Ázie cestoval cez Slovensko, kde krátko navštívil rodičov, potom cez Petrohrad a Pulkov, kde sa k nemu pridalo niekoľko ruských astronomov, aj s Andrejom Ganským, s ktorým strávili niekoľko týždňov na Mont Blancu. Samotné pozorovanie zatmenia však bolo neúspešné. Tesne pred kontaktom Slnka s Mesiacom zatiahli oblohu mraky a začalo snežiť. Útechou nebol ani fakt, že rovnako dopadli aj všetky ostatné výpravy. Štefánik si o tomto zatmení zapísal toto: „Prechod mesačného tieňa bol veľmi jasne viditeľný na ľahkej vrstve mračien. Jav bol dojímavo krásny, ale nemohol som uskutočniť žiaden bod svojho vedeckého programu.“ Cestou späť do Paríža cez Petrohrad navštívil Štefánik v Jasnej Poľane Tolstého, u ktorého v tom čase pôsobil ako lekár Dušan Makovický.

Rok 1907 bol pre Štefánika ešte veľmi ťažký. V polovici roka znovu ochorel na zápal v očiach a žalúdku a jeho stav bol veľmi vážny. A keď sa vyliečil, zasiahla ho na Vianoce rana v podobe telegramu o smrti dlhoročného dobrodincu a priateľa Janssena.

Začiatkom roka 1908 sa pred Štefánikom ako nedostihnuteľná fatamorgána objavila ďalšia príležitosť. Márii Neumannovej o tom napísal: „…nepodarilo sa mi obsiahnuť účastenstvo s expedíciou na Južný pól, vzdor tomu, že si to prial sám šéf Jean Charcot a že i Akadémia sa ozvala v môj prospech. Príčina: oneskorenie. Všetko už je pripravené, v ministerstve nechcú meniť dispozície. Nezbylo, než mi prijať riaditeľstvo Mont Blancu.“

Po smrti Janssena dostal Štefánik v nasledujúcom roku aj smutnú úlohu likvidovať budovu observatória na Mont Blancu. Observatórium bolo postavené na vrcholovom ľadovci a v roku 1908 sa pod ním otvorila široká ľadovcová trhlina. Bolo len otázkou času, kedy celá budova aj s kusom ľadovca poputuje do údolia. Štefánik bol v tom čase zástupcom riaditeľa Spoločnosti observatórií na Mont Blancu. Riaditeľom bol bohatý podnikateľ a nadšenec hôr Joseph Vallot. Píšeme o observatóriách v množnom čísle? Áno, Vallot, dal postaviť na Mont Blancu prvé fungujúce observatórium vo výške asi 4350 mnm, teda asi 500 metrov pod vrcholom, no na pevnej skale. Až po tomto úspechu vznikol projekt Janssena na budovu priamo na vrchole. Vallotova budova teda stojí dodnes a celý čas slúžila ako útočište horolezcov pri výstupoch na Mont Blanc, aj ako meteorologické observatórium.

Pri evakuácii prístrojov a vybavenia z Janssenovho observatória vystúpil Štefánik od júla do septembra na vrchol tri razy a zachránil všetky dôležité prístroje. Niektoré z nich po oprave presťahoval k Vallotovi, ktorý sa ukázal ako priateľský a dobrosrdečný chlapík, vždy ochotný pomôcť: „Pán Vallot je muž správny a roztomilý. Pracujeme spolu v úplnej zhode a som si istý, že sa náš pomer stane ešte užším a srdečnejším.

Choroby a životné rany sa na Štefánikovi podpísali. Už tak nesršal nadšením a energiou, ako keď sa objavil v Paríži. V jednom z listov Vallotovi to vyjadril takto: „Aká zmena počas dvoch rokov, keď som mal tú česť byť Vám predstavený. Vtedy sa život na mňa usmieval a ja som diktoval svoje podmienky. Dva roky, dva roky tvrdej školy, dva nezabudnuteľné roky v mojom vývoji … Chcel by som len dodať, že by ma zarmútilo, keby Vám snáď moje slová vnukli myšlienku, že som nešťastný tvor. Nie! Nešťastníci sú len slaboši, ktorým súcit druhých sa stal piatym živlom.

 

V tomto období bolo budovanie observatórií, a astronomický výskum vôbec, prakticky len súkromnou záležitosťou mimo štátu. Od astronóma si táto vášeň vyžadovala podnikavosť a aj dobrodružného ducha. Astronóm musel mať vlastné vybavenie, bolo vlastne veľkým šťastím pre Štefánika, že si ho Janssen tak obľúbil a požičiaval mu vybavenie vlastnej hvezdárne.

Rokom 1909 sa v živote Štefánika začalo obdobie ciest do exotických krajín a zároveň sa začal jeho vstup do diplomacie. V apríli – máji 1909 cestuje do severnej Afriky, formálne hľadá miesto na vybudovanie vlastnej hvezdárne. V zápiskoch z tejto cesty však uvádza, že najlepšie podmienky na pozorovanie našiel v palmovom hájiku pri Tunise. Inak vzduch plný drobného prachu z púštnych búrok výrazne sťažoval pozorovanie. Túto cestu výrazne podporoval senátor Emilé Chautemps, ktorý aj neskôr často so Štefánikom spolupracoval. Údajne Štefánik pri tejto ceste doručoval aj depeše s povereniami pre vojenských a politických činiteľov v tejto časti francúzskych kolónií, takže jeho cesta pravdepodobne nebola neúspešná.

V lete 1909 Štefánik dokončil prebudovanie observatórií na Mont Blancu a odovzdal Vallotovi kľúče a funkciu. Štefánik sa pravidelne zúčastňoval zhromaždení Spoločnosti observatórií Mont Blanc, no v roku 1914 sa postavil proti ich ďalšiemu rozširovaniu. Podporoval výstavbu observatória na nižšom a prístupnejšom Pic du Midi.

Koncom roka 1909 bol už plný príprav na cestu do Polynézie. V nasledujúcom roku 1910 sa totiž očakával návrat Halleyho kométy a v ďalšom roku malo byť úplné zatmenie Slnka, viditeľné na niektorých ostrovoch Francúzskej Polynézie. Cesta na Tahiti bola veľkým a dobrodružným podnikom. Na Tahiti neexistovalo žiadne zázemie na podobnú vedeckú činnosť. Štefánik musel počítať s tým, že sám nájde vhodné miesto na observatórium a sám ho vybuduje. Všetky prístroje si tiež Štefánik zaobstaral sám. Niektoré zakúpil, alebo už vlastnil, no väčšinu dôležitých prístrojov si z dobrej dlhodobej známosti zapožičal od optika Schaera zo Ženevy.

Prelet Halleyho kométy v roku 1910 bol výnimočný tým, že kométa mala preletieť presne medzi Zemou a Slnkom, v istom okamihu sa mala premietnuť na Slnečný disk a tak umožniť jedinečné pozorovania a merania prechodu slnečných častíc hmotou kométy. V ľudovej tvorivosti sa tiež šírila panika z možného zhubného pôsobenia chvosta kométy na atmosféru Zeme, lebo podľa odhadov astronómov mala Zem preťať chvost kométy.

S podporou guvernéra ostrova Tahiti sa Štefánikovi podarilo vybudovať provizórne observatórium, no v okamihu preletu kométy popred Slnečný disk bolo zamračené, takže hlavný cieľ cesty na Tahiti tentoraz nebol splnený.

Observatórium na Tahiti 1910

K Štefánikovmu pobytu na Tahiti sa však viaže jedna fotografická perlička. Štefánik bol prvý zo slovenských fotografov, kto vyfotografoval akt. Fotografia je pozoruhodná nielen svojou kvalitou, ale aj tým, že je to jediný akt, ktorý sa zachoval v Štefánikovej pozostalosti. Všetky ostatné fotografie vlasatíc boli z oblohy.

Neúspech pri pozorovaní Halleyho kométy si Štefánik v plnej miere vynahradil v nasledujúcom roku počas úplného zatmenia Slnka v Tongatabu na ostrovoch Tonga. Pri tomto zatmení bolo počasie prajné. Zrána vraj bola obloha zatiahnutá, ale do času kontaktu Slnka s Mesiacom sa oblaky úplne rozplynuli. Práce pri tomto zatmení a ich dokumentovanie, hodnotia odborníci na astronómiu ako jednu z najvýznamnejších Štefánikových prác. Kľúčová pasáž z publikovanej odbornej správy znie takto:

Mojím úmyslom bolo postupne urobiť sériu fotografií zakrytého Slnka, použijúc pri tom rozličné filtre a senzibilizované platne. Keď som videl stav neba, zmenil som v poslednej chvíli svoj program a využijúc bezoblačnosť počas totality, obmedzil som sa na fotografovanie slnečnej koróny obvyklými spôsobmi. Jedna z fotografií, krátko exponovaná, zachytila chromosféru a vnútornú korónu, na ostatných vidno najmä vonkajšiu korónu. Na fotografii (urobenej po začiatku totality) možno vidieť, že v oblasti, ktorá obklopuje severný pól, sotva sa dá nájsť stopa po koronálnej hmote…

Štefánik bol nielen jedným z prvých pozorovateľov oblastí nižšej svietivosti v slnečnej koróne, ktorým sa až v 50-tych rokoch 20. storočia ustálil názov koronálne diery, no bol prakticky prvým astronómom, ktorý správne odhadol aj dôvod ich zníženej svietivosti – kvôli úbytku hmoty v koróne.

Štefánikova výprava na Tahiti bola vo Francúzsku prijatá veľmi kladne. Pozorovania v týchto zemepisných šírkach majú tú zvláštnosť, že sa im odkrýva aj podstatná časť južnej oblohy. Väčšina špičkových observatórií je aj dnes na severnej pologuli a túto možnosť nemá. Tahiti bolo v tom čase prvým miestom na južnej pologuli, na ktorom stálo observatórium. Štefánik okrem plánov na dobudovanie observatória na Tahiti dostal za úlohu zmerať a vypracovať katalóg hmlovín južnej oblohy a vybudovať sieť meteorologických staníc. Štefánik sa vo Francúzsku stával významným človekom a v jednom zo svojich listov napísal toto: „Často sa stretávam s Poincarém, čo ma oduševňuje. Naposledy so mnou besedoval viac ako hodinu.Veľmi ho zaujímalo, ako som riešil problém nového ekvatoriálu a kupoly, keď som ušetril asi 85 % bežnej ceny.

V roku 1911 dostal Štefánik Wildeho cenu francúzskej Akadémie vied, ako prvý zo Slovákov a Čechov. Jeho vtedajší tajomník Jaromír Králíček si pri tejto príležitosti zapísal: „Cena má taký význam, že pri budúcej príležitosti musí dostať Čestnú légiu.

Štefánik mal na Tahiti odcestovať v roku 1912, no tesne pred odchodom ho poverili cestou do Brazílie pozorovať úplné zatmenie Slnka. Túto zmenu cestovných plánov komentoval Štefánikov tajomník takto: „Loďou Titanic, čo stroskotala, chcel Štefánik cestovať do Ameriky. Nebyť toho, že ho poverili expedíciou do Brazílie, mohol byť už utopený.“ Na pozorovanie zatmenia Slnka v Brazílii bol Štefánik vybavený v tom čase najlepšími existujúcimi pozorovacími prístrojmi, no v deň zatmenia bolo zamračené a pršalo. Zaujímavosťou je, že v auguste 1912 cestoval Štefánik už ako francúzsky občan. Občianstvo mu bolo udelené 27. 7. 1912.

Veľkorysá výprava na Tahiti sa komplikovala a odkladala. Štefánik plánoval observatórium vybaviť tými najlepšími prístrojmi, čo však bolo finančne veľmi nákladné. Sám si to nemohol dovoliť, dokonca ani Akadémia nemala dostatočný rozpočet a zháňanie prostriedkov nebolo jednoduché.

Medzitým dostal Štefánik poverenie z Brazílie cestovať nie na Tahiti, ako plánoval, ale do Ekvádoru. Riaditeľom tamojšej hvezdárne v Quite bol Tufiňo, ktorý študoval vo Francúzsku a poznal sa so Štefánikom. Pri svojej misii v Ekvádore, Štefánik priamo u prezidenta loboval v prospech rozvoja vedy, budovania observatórií a meteorologických staníc.

Pamätná tabuľa na Štefánika v observatóriu v Quite.

Štefánik presadzoval vedecký program, no meteorologické stanice by nemali praktický význam bez kvalitného bezdrôtového spojenia na odosielanie a príjem údajov. Budovaním meteorologických staníc Francúzsko zároveň budovalo globálnu telekomunikačnú sieť. A toto malo význam strategický aj politický.

Po návrate z Ekvádoru, v roku 1914 dostal Štefánik poverenie ďalšou podobnou vedecko – strategickou misiou v Maroku, súčasne s tým mu bol udelený rad Čestnej légie… a vzápätí vypukla Veľká vojna.

(Na budúci týždeň – ako sa Štefánik stal francúzskym generálom.)

 

Zdroje:

https://veda.sav.sk/kniha/rusinvojtech-astronom-milan-rastislav-stefanik

https://www.osobnosti.sk/osobnost/milan-rastislav-stefanik-392

https://sk.wikipedia.org/wiki/Milan_Rastislav_%C5%A0tef%C3%A1nik

https://uski.sk/frm_2009/ran/2012/ran-2012-5.files/image003.jpg

https://www.ecav.sk/?p=info/INFHist%C3%B3ria/osobnosti/StefAnik_-_mal_odvahu_v_g%C3%89noch

https://collection-jfm.fr/uploads/product_image/230590/zoom_307.jpg

https://www.mountainwilderness.org/2013/06/21/who-knows-milan-rastisla-stefanik/

https://en.wikipedia.org/wiki/Mont_Blanc

https://www.ivanka.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=49

https://pf.blog.sk/detail.html?a=fa9a0727b4bdd94c4fdee9d931c50356

 

Predchádzajúce články o rodákoch:

Jozef Dekret Matejovie – muž, ktorý sadil stromy

Matej Hrebenda – slepý milovník kníh

Dionýz Ilkovič – siahol si na Nobelovu cenu

Adam František Kollár – slovenský Sokrates

Jozef Maximilián Pecval – ovládol svetlo

Ján Adam Rayman – prvý imunológ

Aurel Stodola – Einsteinov učiteľ

———————————————————————

Písané pre: https://poznamkypanabavora.wordpress.com/ (upravené)

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Marián Moravčík

O AUTOROVI

https://belobog.sk/
Viac mojich starších textov nájdete tu:
https://poznamkypanabavora.wordpress.com/category/od-pratel/navaja/
alebo tu:
https://vlkovobloguje.wordpress.com/category/navajammova-posta/

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 95

Celkové hodnotenie: 17.46

Priemerná čítanosť: 1588

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku

    0icon

    Zlatomoraveckí policajti zadržali 31-ročného muža, ktorý bez povolenia parkoval na mieste vyhradenom pre zdravotne ťažko postihnuté osoby (ZŤP). Vozidlo Volkswagen Passat spozorovali počas výkonu hliadkovacej…

    Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia

    0icon

    Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku 75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo jedným z impulzov pre Správu Tatranského národného parku (TANAP) pripraviť…

    Sermek: Výsledky volieb sa môžu zverejňovať 9. júna o 23.00 h

    0icon

    Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa môžu zverejňovať až po skončení volieb v poslednej členskej krajine EÚ, čiže 9. júna o 23.00 h. Celoeurópsky…

    Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie diskusiou k novele školského zákona, ktorou chcú poslanci Richard Vašečka…

    Nádej Ukrajincov nezomiera. Stále veria v pre nich priaznivé scenáre

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)   „Ukrajina môže pokračovať v boji proti Rusku, ale želané ‚víťazstvo‘ môže byť nedosiahnuteľné.“ Tak znel titulok článku v…

    Blinken sa počas návštevy Číny vyhrážal Si Ťin-pchingovi

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Mark Schiefelbein)   Po rozhovoroch so Si Ťin-pchingom o podpore Ruskej federácie vo vojne proti Ukrajine pohrozil Blinken Číne novými sankciami…

    Hokej-MS18: Slováci prehrali s Lotyšmi 3:5 v A-skupine

    0icon

    Slovenskí hokejisti prehrali aj vo svojom druhom zápase na MS do 18 rokov vo Fínsku. V piatkovom stretnutí A-skupiny podľahli Lotyšsku 3:5. Góly Slovenska zaznamenali…

    KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

    0icon

    Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva (MZ), že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má…

    AI kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

    0icon

    Amnesty International (AI) vyzýva Národnú radu (NR) SR a vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbali na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a…

    Vojenská pomoc USA v hodnote 61 miliárd dolárov sa náhle päťnásobne znížila

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-J. Scott Applewhite)   Podľa očakávania budú kľúčové zbrane zahrnuté do potenciálnych (budúcich) objednávok amerického priemyslu, nie do zoznamu na okamžité…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Dušan Hirjak

    Marek Brna

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA