Čo členstvo v NATO neznamená a čo má znamenať?

Zoznam toho, čo NATO neznamená je dlhý, nevymenujem všetko.

Neznamená súhlas s cudzími základňami na našom území, vôbec nie povinnosť akceptovať dlhodobú prítomnosť cudzích okupačných vojsk.

Neznamená budovanie cudzích základní na území suverénnych členských štátov.

Neznamená vystavenie vlastného obyvateľstva pôsobeniu agresívnej nenávistnej cudzej propagandy a premývaniu mozgov v psychologických operáciách.

Neznamená povinnosť nakupovať extrémne predražené zbraňové systémy od súkromných dodávateľov spojeneckých štátov s masívnymi maržami.

Neznamená povinnosť vyčleňovať 2% HDP na obranu na základe rozhodnutia nejakého spojeneckého orgánu aparátnikov, alebo vyhlásenia politikov.

Neznamená účasť na agresii proti žiadnemu štátu, ktorý nás žiadnym spôsobom neohrozuje, ani v prípade, ak si spojenec v NATO chráni svoje záujmy.

Neznamená povinnú účasť na provokatívnej predsunutej prítomnosti našich vojsk na území spojencov len preto, že títo chcú napínať svaly, ktorými nedisponujú, v zástupnej úlohe pri plnení záujmov veľmocenského spojenca.

Neznamená povinnosť vysielania a ohrozovania životov slovenských vojakov na ochranu záujmov spojencov do oblastí, kde Slovensko nemá žiadne záujmy a kde nám taká účasť neprináša žiadne obchodné, ani iné prínosy.

Neznamená rezignáciu na suverenitu žiadneho štátu ani v obrane, ani v bezpečnostnej politike, ani v zahraničnej politike.

Neznamená umožňovanie diktátu, vydierania, vnucovania vôle politikov cudzích štátov, terorizovania, ani vzájomného špehovania.

Členstvo Slovenska v NATO je realitou. Berme to ako fakt vonkoncom nie z lásky, ani obdivu k NATO. Členské štáty sa nesmú stať bábkami vonkajších tlakov. Faktom je, že keď boli v roku 1999 za členov NATO prijaté susedné štáty a Slovensko bolo odmietnuté, naša vlasť s nevôľou „Západu“ trpenou čerstvou samostatnosťou sa ocitla v reálnom nebezpečenstve „demokratizačnej“ intervencie. Bolo to vo svetle vtedajších realít, s dominanciou predstaviteľov rozhodujúcich mocností unilaterálneho sveta, ktorí neboli priaznivo naklonení našej samostatnosti. No aj vo svetle čerstvej príučky, uštedrenej agresiou NATO proti Srbsku a bezhlavej neúčinnej reakcie jeho spojenca Ruska. Výsledkom celého procesu bola vynútená strata územnej celistvosti Srbska a dočasné posilnenie nafúkanosti a rastu sebavedomia vládcov „víťazov“.

Zároveň bolo už menej viditeľným výsledkom agresie proti spojeneckému Srbsku hlboké poníženie Ruska. V dôsledku toho vyprovokovali potrebu zásadnej zmeny stavu v Rusku. Súčasťou procesu, ktorý sa neskôr ukázal ako Pyrrhovo víťazstvo „Západu“ uštedrením „príučky“ Srbsku, bol nástup skutočného stratéga na čelo Ruska. Bol to aj začiatok procesu obnovenia globálnej geopolitickej rovnováhy návratom multipolárneho sveta.

Málo expertov si vtedy uvedomovalo geopolitické dôsledky pre Slovensko vyjadrené vetou: „Keď nebudeme v NATO, budeme tu mať NATO“. Ďalším na rade v „príučkách“ sa mohlo za daných okolností veľmi realisticky stať Slovensko. Rozhodnutie o vstupe do NATO bolo politické, urobené protištátnymi liberálnymi politikmi, zväčša nenávidiacimi vlastnú štátnosť. Oni mali na to svoje dôvody: nádej na odmenu. Väčšina vojakov s tradičnou nízkou mierou lojality voči svojmu štátu mala na podporu členstva tiež svoje dôvody: šancu na lojalitu k osobným privilégiám: veľmi štedro honorovaným funkciám v štruktúrach NATO. Za také štedré léna sa radi degradovali do úlohy iniciátorov, alebo sprostredkovateľov „očakávaných záväzkov Slovenska“ voči NATO. Negatívnym dôsledkom pre chudobné štáty sa stalo nahrádzanie národnej lojality úradníctva nadnárodnou. Za korupčné privilégiá. To treba zmeniť. Som a zostanem jediným dôstojníkom, ktorý v roku 2002 odmietol ponúknutú funkciu stať sa za vysoko nadštandardný príjem vešiakom na generálsku uniformu v štruktúrach NATO. Lebo bolo treba dokončiť reformu doma, pre potreby obrany vlasti. Túto skutočnosť len sucho konštatujem, oznamujem a nečakám úžas. Neoľutoval som.

Uviedol som, čo členstvo v NATO neznamená a nemá znamenať, patrí sa uviesť, keď je realitou, čo má a môže pre záujmy Slovenska znamenať.

Má znamenať posilnenie garancie našej štátnej suverenity, nie jej oslabovanie.

Má znamenať pripravenosť na vedenie koaličných operácií v prípade veľmi málo pravdepodobnej rozsiahlej vojenskej agresie proti spojencom. Mimochodom vrátane agresie naoko nevinnej invázie nelegálnych migrantov.

Má znamenať interoperabilitu, kompatibilitu, vycvičenosť, spoluprácu, koordináciu, a iné podmienky na možnosť úspešného spoločného pôsobenia pri obrane pred bezpečnostnými ohrozeniami vojenského charakteru. Charakter a štruktúra nelegálnych migrantov vykazuje všetky znaky agresie vojenského charakteru. Útočia na nás pod ochranou spojenca v NATO.

Má znamenať spoločnú obranu, nie spoločnú provokáciu, ani spoločnú agresiu, už vôbec nie spoločnú ignoráciu nepochybných ohrození.

Posledné dve desaťročia reputácia NATO utrpela. Vinou nepripravených, nezrelých, nezodpovedných politikov jeho členských štátov. S podporou lokajov v uniformách s potlačeným úsudkom, podporovaným systémovo korupčnými privilégiami. Vinou odklonu od zmluvných princípov, na ktorých NATO stojí. Šanca na zmenu je malá, ale bolo by ju škoda prepásť. Ibaže, šanca na vystúpenie je zatiaľ menšia. Pokiaľ sa nestane niečo veľmi zásadné.

Treba povedať, že aj keby hoci ĽSNS získala ústavnú väčšinu, nebude to znamenať vystúpenie Slovenska z NATO, ale mohlo by to znamenať prehodnotenie našej neúmernej lokajskej angažovanosti. Šanca na zmenu správania politikov tých štátov, ktoré zašli priďaleko, je naozaj v rukách racionálnych voličov. Mali by sme ju využiť a každý vo svojom štáte odstrániť od moci jastrabov s hlinenými pazúrmi a s gumenými zobákmi, aj ich lokajov v uniforme. Teší ma, že moje blogy čítajú aj niektorí z menej osvietených lokajov.

Pripájam link na predchádzajúci blog, týkajúci sa aj témy NATO: https://blog.hlavnespravy.sk/23083/voci-nato-ani-zalaru-narodov-eu-nemame-povinnosti-ani-zavazky/

Publikované 26. septembra 2020

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Peter Švec

O AUTOROVI

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 263

Celkové hodnotenie: 28.53

Priemerná čítanosť: 1849

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Gašpar: Zhoda v koalícii na nominácii Harabina do súdnej rady bude problematická

    0icon

    Zhodnúť sa v koalícii na nominovaní Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR bude problematické. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar…

    Vladimír Šucha: Nízku účasť na eurovoľbách spôsobuje aj nízka informovanosť o EÚ

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)   Nízku účasť Slovákov na eurovoľbách v porovnaní s ostatnými krajinami spôsobujú viaceré faktory vrátane nízkej informovanosti o Európskej…

    Hejkovej neporaziteľnosť trvala 301 duelov: "Hrali na hranici rugby"

    0icon

    Brno 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/Anadolu - Serkan Avci)   Takmer jedenásť rokov a 301 zápasov trvala nezdolateľnosť basketbalistiek ZVVZ USK Praha, ktoré vedie slovenská trénerka…

    Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave

    0icon

    Polícia obvinila z trestného činu poškodzovania cudzej veci 20-ročného Vojtecha P. a 20-ročného Sebastiána F. Tí mali v Bratislave sprejovými nápismi poškodiť budovu aj rozvodnú…

    PS vyzýva ministra školstva a vládu zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD) a vládu, aby zatvorili reedukačné centrum v…

    SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)   Opozičná strana SaS kritizuje návrh novely zákona k vyplateniu príspevkov štyrom zdravotníckym organizáciám. Poukazuje na to, že to…

    Klein postúpil na turnaji Masters 1000 v Madride do hlavnej súťaže

    0icon

    Madrid 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)   Slovenský tenista Lukáš Klein postúpil do hlavnej súťaže na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Madride Vo finálovom druhom…

    Väčšina mladých trávi na internete vo voľnom čase vyše štyri hodiny denne

    0icon

    Väčšina mladých trávi vo voľnom čase na internete viac ako štyri hodiny denne, najviac času na sociálnych sieťach. Na účely spojené so školskými povinnosťami využíva…

    OS ZZS vyslalo vrtuľník v Bratislave k žene, ktorá spadla z koňa

    0icon

    Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR vyslalo záchranársky vrtuľník do jazdeckého areálu v Devínskej Novej Vsi v Bratislave k žene, ktorá utrpela zranenia po páde…

    Inter uspel v milánskom derby a spečatil zisk 20. titulu v Serie A

    0icon

    Futbalisti Interu Miláno spečatili v pondelňajšom "derby della Madonnina" zisk jubilejného 20. titulu v histórii Serie A. "Nerazzurri" zdolali v zápase 33. kola najvyššej talianskej…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA