Smiech ako liek-Joga smiechu

Mojím hosťom je dnes pán Lukáš Gavala inštruktor jogy smiechu.

Tibor:

Čo ťa viedlo k joge smiechu a čo to vlastne joga smiechu je?

Lukáš:

Je to cvičenie, ktoré človeka uvoľní a dodá mu energiu. Pomocoutohto cvičenia sa uvoľňuje hormón Endorfín, známy aj ako hormón šťastia. Takisto sa uvoľňuje aj ďalší hormón, ktorý sa volá Kortizol nazývaný aj ako stresový hormón. Joga smiechu je určitá forma cvičenia, pri ktorej sa prostredníctvom smiechu, cvikov a dýchania, začneme postupne uvoľňovať, až sa nakoniec samovoľne rozosmejeme. A vtedy sa začnú uvoľňovať tieto dva hormóny, ktoré majú na naše telo i dušu blahodarný účinok keď sme šťastní. Takisto je to aj skvelá možnosť k sebarozvoju a pracovaniu  so svojimi vlastnými emóciami. V dnešnom rozlietanom svete sa zabúdame akosi usmievať a smiať. Toto je skvelá možnosť k tomu aby sme to spoločne napravili. Pretože, keď je človek šťastný, tak sa dejú aj krásne veci. Len pre porovnanie, dieťa sa denne zasmeje asi 300 krát, ale dospelí ľudia už len 15-20 krát denne. Pri joge smiechu sa sústredíme hlavne na to, čo je tu a Teraz, ale nesústreďujeme sa na to, čo bolo alebo ešte len bude. Napĺňa ma robiť ľudí šťastnými.

Tibor:

Čo ťa viedlo k joge smiechu?

Lukáš:

Ja verím v to, že čo človeka má nájsť, tak si ho aj nájde. Mal som určité momenty kedy som mal ťažšie obdobie vo svojom živote.Mal som partnerskú krízu, rozišiel som sa s priateľkou ,zmenil som svoju prácu a pôsobenie. Vtedy mi začali ľudia hovoriť, že som akýsi smutný, že sa menej smejem. Áno bola to pravda. Aj keď ja som skôr zábavná kopa ,s ktorou sa priatelia  nikdy nenudia. Vtedy si ma to akosi našlo, bol som na www.youtube.com a narazil som tam na video, kde ľudia robili akési zvláštnosti a smiali sa na tom. Najprv mi to prišlo čudné, ale keď som si to pozrel viackrát, tak mi to už také zvláštne neprišlo. Z videa som zistil,  že je to joga smiechu. Začal som si o tom čítať na internete, aby som sa o tom dozvedel viac.A zistil som, že je to určitá forma cvičenia, ktorá v nás vyvoláva spontánny smiech. Bez vonkajších vplyvoch, bez vtipov, pomocou cvičenia. Keďže som sa vtedy často nesmial, tak som si povedal že to skúsim,že potrebujem ten smiech a tu radosť znova zažívať. Tak som si pustil video ktoré som našiel na internete a skúsil som to. Na moje prekvapenie to  aj naozaj fungovalo. Vtedy som po dlhšom čase dostal silný záchvat smiechu a nevedel som prestať. Bolo to asi pre piatimi rokmi a bol to naozaj veľmi silný zážitok. Skúšal som aj iné videá a zakaždým to fungovalo. Povedal som si wau,  našiel som niečo, čo naozaj funguje! Len človek preto musí aj niečo urobiť. Zistil som, že na Slovensku existuje komunita ľudí ktorí robia jogu smiechu, tak som sa skontaktoval s inštruktorkou jogy smiechu a zhodou okolností sa práve vtedy konala joga smiechu v Brne kde som žil, takže bolo rozhodnuté.Išiel som tam to aj vyskúšať osobne a nielen cez video.A vtedy som si povedal, že tento pocit chcem posielať ďalej medzi ľudí,aby zažívali ten istý pocit naplnenia a radosti ako ho mám ja. Vyhľadal som si učiteľa jogy smiechu. V rámci jogy smiechu existuje viacero stupňov. Na najvyššom stupni je školiteľ, ktorý má certifikát a môže z nás urobiť inštruktorov jogy smiechu. Ako ho urobil aj zo mňa a potom to môžem aplikovať do života ľudí. Avšak školiť môže len školiteľ a nie inštruktor, Ja vás môžem učiť sa  len smiať . Môj život sa od tohto momentu začal veľmi meniť a to pozitívnym smerom. Našiel som si novú priateľku s ktorou som už dnes ženatý a máme spolu dve krásne deti, našiel som si novú prácu ktorá ma baví a napĺňa, presťahoval som sa do Bratislavy. V skratke môj život nabral úplne iný význam a začali sa v mojom živote diať zázraky. Verím že náhody neexistujú. Netvrdím, že za to môže len joga smiechu, ale začalo sa to diať ako som sa tomu začal venovať a pracovať na sebe.

Tibor:

Je to dobré počúvať, že takéto zmeny sa môžu stať aj v našom osobnom živote, keď zmeníme prístup a začneme sa zaoberať samým sebou. Je to naozaj na zamyslenie. Pretože vo vonkajšom svete vidíme veľa negatívneho prístupu, každý sa za niečím naháňa a veľa-krát si to ľudia uvedomia, žeby mali spomaliť až keď sa im alebo niekomu v ich okolí niečo stane. Ľudia by mali byť šťastní, preto si myslím, že smiech je cestou k tomu aby sa tak stalo. Na joge smiechu som bol aj ja a naozaj je to úžasný pocit, ktorý ma nabil a doplnil energiou a nehovorím o tom ,že som tam spoznal úžasných a zaujímavých ľudí. Od toho dňa aplikujem a budem aplikovať jogu smiechu do svojho života aj naďalej. Uvedomil som si, že toto je to čo chcem stále zažívať a nielen raz za čas. Samozrejme, nie je to len o smiechu ale aj práci na samom sebe.

Tibor:

Myslíš si že táto joga smiechu bude mať stúpajúcu tendenciu kvôli negatívnym vplyvom, z vonkajšieho sveta?

Lukáš:

Myslím si, že záujem o jogu smiechu neklesá ,ale práve naopak stúpa. A podľa mňa aj naďalej stúpať bude, pretože si myslím že ľudia začínajú viac a viac hľadať niečo, kde by sa mohli duchovne povzniesť a posunúť. Keď porovnám tak na jogu smiechu alebo aj na iné sebarozvojové kurzy a prednášky, chodí dnes omnoho viac ľudí ako kedysi. A keďže záujem stúpa, tak vzniká stále viac takýchto prednášok a kurzov, kde na sebe ľudia môžu pracovať. Vieš,čo človek vníma a prijíma to, to priťahuje do svojho života. Každý sa však zhodne na tom, žeby chcel prežiť šťastný a naplnený život.

Tibor:

Ja som to mal podobne ako ty. Tiež som niečím prechádzal,robil som zlé rozhodnutia, bol som odsudzovaný až sa to jedného dňa nakopilo a všetko sa pokazilo.Vtedy keď sa to stalo , mal som tendenciu všetko naprávať a riešiť.No neuvedomoval som si ,že mi to viac ubližuje ako pomáha. Tým že som tlačil na to viac a viac, som veci nevyriešil ale zhoršil. Aj keď sa venujem pozitívnemu mysleniu a môj zdravotný stav je výborný, niektoré veci som nedokázal napraviť. A tak tomu bolo dovtedy, pokým som neprišiel na jogu smiechu. Aj keď hlava mi hovorila nechoď, no niečo v hĺbke mojej duše mi hovorilo choď, skús to a tak som aj išiel. Mal som zmiešané pocity. Po príchode som sa prezliekol a sadol si do miestnosti, kde sa to malo všetko začať. Okrem pána, ktorý mal 73 rokov, slečny menom Zuzana a mňa tam nik ešte nebol. V hlave mi blúdili rôzne myšlienky typu, čo tu robíš, čo sa bude diať, nebudem vyzerať ako blbec atď? Ku koncu jogy smiechu tieto myšlienky zmizli a nahradila ich radosť, pokoj, nekonečný príval energie a to najdôležitejšie: bol som po prvýkrát vo svojom živote naozaj šťastný. Keď som sa opýtal ľudí, prečo sú tu, tak mi povedali lebo chcú byť šťastní a tu sa tak aj naozaj cítili. Po skončení jogy smiechu som sa chvíľku rozprával so slečnou Zuzkou. A povedala mi niečo, čo som počul už veľakrát ale prvýkrát som to počul od nezainteresovanej osoby,ktorú som nepoznal. Vykašli sa na to, čo si pokazil, to už nezmeníš. Tým, že budeš chodiť na prednášky a kurzy nič nenapravíš, len ťa to bude viacej trápiť. Ja som to mala podobne. Viem, že ťato trápi ale zamysli sa nad tým, ak chceš byť naozaj šťastný. Mala pravdu a som rád že mi to povedala, Ďakujem Zuzka. Dnes pred zrkadlom sa rozosmievam a smejem. Cítim, že smiech je liek a kľúč k môjmu životu.

Tibor:

Ľudia možno často rozmýšľajú nad tým, ako budú vyzerať na joge smiechu. Sú tieto predsudky na mieste?

Lukáš:

Človek na to musí byť vnútorne pripravený. Ja im odporúčam,aby si o joge smiechu prečítali a pozreli aj nejaké video. A ak by sa rozhodli že nechcú prísť, je to v poriadku. Každému vyhovuje niečo iné . Je to na dobrovoľnej báze a ľudí nemôžeme nútiť.

Tibor:

Presne tak, lebo ak by sme ich do toho nútili, tak tým väčší odpor by mali k danej veci. Aké to má zdravotné účinky na telo i dušu?

Lukáš:

Má to dobré zdravotné účinky, dá sa tým  aj liečiť ,napríklad(Insomnia) ,čo je nespavosť. Ľuďom sa po joge smiechu aj dobre spinká, pretože sú uvoľnení a možno tam je aj súhra nejakých hormónov. Okrem toho je vedecká štúdia z toho, že pri smiechu ide stresový hormón (Kortizol) dole, čo má pozitívny vplyv na telo i dušu. Lekárskymi štúdiami je potvrdené, že joga smiechu stimuluje obranyschopnosť organizmu a cvičením sa stimuluje ich tvorba. Prekysličujeme taktiež aj celý náš organizmus, kvalitným dýchaním.

Tibor:

Každopádne by sme mali kráčať dopredu a nie dozadu.Akého si mal najmladšieho člena a členku a zároveň aj Najstaršieho?

Lukáš:

Najstarší pán ktorý prišiel na jogu smiechu mal 73 rokov a vyzeral o 20 rokov mladší a fungoval normálne. Keď na sebe pracuješ,tak môžeš  byť vitalný a reálne vyzerať aj o niekoľko rokov mladší .Je to na ľuďoch či chcú presedieť pred televízorom alebo na sebe pracovať. A najmladšia členka bola Terezka ktorá prišla spolu so svojou maminou a Terezka mala okolo 4 až 5 rokov.

Tibor:

Každopádne je to motivačné pre všetky tipy ľudí, každý je vítaný. A tým, že zdokonaľujeme seba, môžeme ísť aj dobrým príkladom pre naše deti. A to je základ na to,aby sme mali lepšiu spoločnosť. Aby rodičia učili svoje deti hlavným hodnotám a nie niektorým, ktoré vidíme v súčasnosti.

Tibor:

Stretol si už na joge smiechu nejakú známu osobnosť?

 

Lukáš:

Ja konkrétne nie, ale môj kolega Ľubomír Foltán áno. Jogu smiechu mu pomohla spropagovať vtedy ešte slečna Adela Banášová,dnes Winczeová v SND v relácii Tak trochu inak. Túto myšlienku prijala s nadšením. Pán Ľuboš Foltán bol potom ešte pozvaný na niekoľko akcií ktoré moderovala pani  Adela Winczeová (Banašová). Ak by sa to dostalo do médií bolo by to plus a nebránim sa spolupráci s médiami.

Tibor:

Je možné, že ľudia ktorých osloví joga smiechu mohli do budúcna robiť inštruktora tak ako ty.

Lukáš:

Základom je urobiť si inštruktorský kurz jogy smiechu, učiteľa jogy smiechu na Slovensku nemáme ale v Česku sú minimálne traja. Ich mená sú, Lucia Laurenmanová,Peter Fridrich, Dávid Záhradník. Ja som bol certifikovaný Petrom Fridrichom a jeho kurz trval dva dni. Tie kurzy sa robia v Čechách pravidelne. Tá náročnejšia fáza je ,že človek musí byť pripravený pracovať s ľuďmi a naučiť sa zvládať, pracovať so skupinou. Je to veľmi dôležité, lebo tých ľudí potrebuješ uvoľniť a spontánne rozosmiať a to za pomoci ich emócií a dýchania.

Tibor:

Koľko stojí taký kurz?

Lukáš:

Cenník som už dávno nevidel, pretože ja som si to robil pred piatimi rokmi a tak vás nechcem klamať. Preto si to radšej vyhľadajte a pozrite na internete. Malo by to byť voľne dostupné.

Tibor:

Na čo by si mali dať ľudia pozor, keď idú na jogu smiechu?

Lukáš:

Neodporúča sa konzumovať alkoholické nápoje a ani žiadne psychotropné látky. Z toho dôvodu, žeby to na nich mohlo mať opačný efekt. Čiže by mohli byť, agresívni ,náladoví a  ich reakcie by mohli biť neočakávané. Takisto neodporúčam, aby sa ľudia pred jogou smiechu najedli do sýtosti, pretože by sa mohlo stať že by to mohli vyvracať. Ženám, ktoré sú vo vyššom stupni tehotenstva alebo majú rizikové tehotenstvo sa neodporúča ,aby vtedy chodili na jogu smiechu. Mohlo by to totiž poškodiť plod alebo dokonca vyvolať predčasný pôrod.

Tibor:

Kde jogu smiechu robíte a kde vás ľudia nájdu?

Lukáš:

V rôznych joga centrách alebo centrách pohybu. Cez našu facebookovu stránku sa viete pozrieť,kedy a kde sa joga smiechu bude odohrávať.

Tibor:

Vedel by si nám povedať najbližší termín jogy smiechu?

Lukáš:

Teraz už áno, bude to 22.3.2019 od 18:45-20:45 v Open  Mind Centrum v Bratislave. . Viac informácií nájdete na našej facebookovej stránke.

Tibor:

Máš nejaké posolstvo ktoré by si rád ľuďom teraz odkázal?

Lukáš:

Rád by som citoval  Dr.Madanem Katariou zakladateľa jogy smiechu ktorý hovorí: „Keď sa smejete, meníte sa a keď sa meníte ,mení sa svet okolo vás.“Na záver rozhovoru by som sa rád pánovi Lukášovi Gavalovi poďakoval, zato, že prišiel a umožnil mi nahrať a napísať niečo pekné a zároveň pozitívne pre tento svet. Ďakujem. Verím, že sa spoločne uvidíme na nasledujúcej joge smiechu.

S pozdravom Lukáš Gavala a Tibor Parkanský. Prajeme vám každý deň plný úsmevov a smiechu.

 

 

 

Facebookova stránka:

https://www.facebook.com/JOGASMIECHU.LAUGHTERYOGA/

 

Internetová stránka:

https://www.jogasmiechu.sk/

 

Joga smiechu videa:

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Tibor Parkanský

O AUTOROVI

Môj život bol dosť kostrbatý, raz som bol dole a raz zase hore. Jedného dňa ma to, ale začalo prestávať baviť, žiť v tom istom a večnom kolobehu. Tak som si povedal, že je čas na zmenu. Prestal som venovať pozornosť, názorom iných ľudí a začal som meniť seba a svoj život. Dnes sa venujem pozitívnemu mysleniu,obnove prírody, pomoci ľuďom, keď je to v mojich silách a motivovaniu seba ale aj iných.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 7

Celkové hodnotenie: 12.18

Priemerná čítanosť: 415

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Marian K.

    0icon

    Banská Bystrica 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Pavol Zachar)   Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách…

    Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav Ficovej návštevy

    0icon

    Peking 25. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)   Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Marek Eštok absolvoval niekoľkodňové konzultácie v Číne v rámci…

    Fínsky kultúrno-literárny časopis venoval najnovšie číslo Slovensku

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – František Iván)   Fínsky kultúrno-literárny časopis Särö venoval svoje najnovšie číslo Slovensku. Aprílové vydanie vyšlo s podtitulom Záblesky zo…

    KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Jaroslav Novák)   Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.…

    Peter Lipa sa stane čestným občanom mesta Prešov

    0icon

    Prešov 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Martin Baumann)   Jazzový spevák Peter Lipa sa stane v poradí desiatym čestným občanom mesta Prešov. Prešovskí mestskí poslanci…

    DAC získal prestížne ocenenie UEFA

    0icon

    Futbalový klub DAC Dunajská Streda získal ocenenie UEFA Grassroots Awards v kategórii profesionálnych klubov. Získal ho za projekt Kukkonia Liga. DAC je prvý slovenský klub,…

    Predpoveď počasia na štvrtok

    0icon

    Tlaková níž sa v našej oblasti vyplňuje. Dnes bude polooblačno až oblačno. Teploty 9 až 14 stupňov Celzia.

    SNG zatvára Schaubmarov mlyn z dôvodu rekonštrukcie

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)   Slovenská národná galéria (SNG) zatvára Schaubmarov mlyn. "Po dlhom čakaní sa konečne začnú neodkladné práce na záchranu vzácnej…

    Koľko času zostáva Západu

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Ria/Foto:Pexels)   Otázkou je, ako dlho sa toto všetko môže vyvíjať tak, ako doteraz: pokračujeme v rozhovore, ktorý začal kolega minulý…

    Bátovská Fialková sa vráti do súťažného kolotoča

    0icon

    Banská Bystrica 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Martin Baumann)   Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková sa po vyše ročnej pauze vráti do súťažného kolotoča. Od…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Milan Šupa

    Peter Lipták

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA