Dnepropetrovsk: Nové židovské hlavné mesto sveta?

Rabín v Dnepropetrovsku a Dnepropetrovskej oblasti Shmuel Kamenetsky, je jednou z najvplyvnejších náboženských osobností v postsovietskom priestore V Dnepropetrovsku  žije asi 50 000 – 60 000 Židov väčšinou Chasidov. Tu plánuje rabín založiť Medzinárodnú judaistickú univerzitu (IJU), na ktorej sa budú vyučovať dogmy „Chabad-Lubavitch“.

Dnepropetrovskí Židia sú chasidi. Chasidizmus, doktrína aškenázskych Židov, sa zrodila na území poľsko-litovského spoločenstva národov a rozšírila sa spolu so Židmi po celom Rusku. Samotné slovo „Chasid“ je blízke slovu „druh“.  V chasidizme existujú rôzne smery, na čele ktorých stojí Tzadikovia (učitelia, spravodlivé osoby, svätí). Podľa náuky o chasidizme je Boh prítomný všade, v každom jave a udalosti. Úlohou osoby je splývať s božským svetlom. Chasid považuje radosť za najväčšiu cnosť, spev a tanec považuje za spôsob, ako slúžiť najvyššiemu. Chasidi považujú za správne chápať Boha prostredníctvom emócií.

Chasidizmus sa skladá z niekoľkých vetiev – Karlin-Stolin, Bratslav, Satu Mare a ďalších.  Najsilnejšiu sieť na distribúciu svojej verzie judaizmu vytvoril Hasid z Chabadu (Habad-Lyubavich).

Ich sieť predstavuje po celom svete asi 3 000 rabínov. Podľa informácií z médií dosahuje obrat Chabadu miliardu dolárov ročne. Pre porovnanie – pred 10 rokmi poslanec Mitrokhin odhadoval príjem ruskej pravoslávnej cirkvi ako celku na približne 500 miliónov dolárov. Príjem pápeža a všetkých jeho administratívnych zariadení (kúria) – investície do akcií, dlhopisov a nehnuteľností a tiež prostriedky prijaté ako dary od zbožných katolíkov vo všetkých kútoch sveta – sú tiež asi 1 miliarda dolárov.

Jeho názov, Chabad, bol prevzatý z mestečka Lyubavichi v Smolenskej oblasti. Prvý rabín z Lyubavichi pricestoval do Lyubavichi pred dvesto rokmi.

Ak vidíte človeka v dlhom čiernom kabáte alebo v rovnako farebnom nepremokavom kabáte, nohaviciach, spod ktorých sú vidieť biele ponožky, v čiernom klobúku, spod ktorého vyčnievajú dlhé kučery vlasov, máte pred sebou Chasida. Na obuvi by nemali byť šnúrky ani spony. Niektorí ľudia si zastrkávajú nohavice do ponožiek, čo symbolizuje vzdialenosť od pozemskej špiny. Väčšina mužov nosí fúzy.

Všetky pravidlá chasidizmu netreba striktne dodržiavať, pretože napríklad ženy v Chabade si musia oholiť hlavu a nosiť parochne. Našťastie teraz nie je veľa tých, ktorí to robia.

V rokoch 1950 až 1994 organizáciu viedol rabín  Lubavitcher Menachem Mendel Schneerson – zať Yosefa Yitzchaka Schneersohna, ktorý si vzal jeho priezvisko a pokračoval v dynastii rabína Lubavitchera. Bol chasidmi vyhlásený za mesiáša a za jeho moci bola táto organizácia výrazne pravicová, prosionistická podporujúca pravicu v Izraeli a to všetko za veľkej podpory (i finančnej) USA. V USA existujú tzv. chasidské krídlo Lubavitch, ktoré má asi 100 000 členov. (Brooklyn). Ďalšie  rozsiahle chasidské organizácie, ktoré sa z Ukrajiny rozšírili do USA sú Satmar, Bobover, Ger, Belz.Väčšinu z nich riadia rodové klany. Všetky chasidské organizácie, ktoré sú po svete rozšírené  navzájom spolupracujú. Svojich ľudí dosadzujú do organizácií, spoločenstiev, štátnej správy všade tam, kde je moc, peniaze a vplyv. Po Ukrajine sú najvplyvnejšie chasidské organizácie v USA a Izraeli.

Za vlády Menachem Mendela Schneersona dosiahol Chabad ohromnú politicko-finančnú moc. Trumpov zať Jared Kushner  je Chabadnik. Trumpova dcéra Ivanka prešla cez giyur (postup, prostredníctvom ktorého môžu nežidia akceptovať judaizmus) a teraz sa riadi pravidlami Chabadu. Práve na tejto línii si Kolomoisky a Bogolyubov, ktorí sú jedným z hlavných sponzorov Dnepropetrovského Chabadu, vybudovali nový vzťah s novým americkým prezidentom.

Židovský svet je súčasťou nášho veľkého sveta. Procesy prebiehajúce v židovskom svete majú vážny dopad na kultúru, ekonomiku a politiku, na procesy prebiehajúce po celom svete. Židovská spoločnosť je ale veľmi nejednotná a konfliktná. Konflikty sú neodmysliteľné v každej ľudskej spoločnosti a jej židovská časť nie je výnimkou.

Vzťah medzi rýchlo rastúcim Chabadom a zvyškom židovského sveta nie je vôbec  jednoduchý. Americkí Židia majú rozpory s Chabadnikmi, pretože ich vnímajú ako konkurenciu a rast ich vplyvu až po najvyššie miesta sú priamym ohrozením ich obrovských finančných príjmov.

Ukrajinci, a najmä Dnepropetrovskí Židia, vo svojej hlavnej omši prijali a podporovali Majdan v roku 2014 v Kyjeve.

Mnoho sponzorov Dnepropetrovskej synagógy, napríklad Korban a Kolomojskij, vytvorilo a podporilo nacionalistické prápory „Donbass“, „Azov“, „Dnipro-1“. 

Z komunikácie s krajanmi z Dnepropetrovska vidno, že židovská komunita je teraz znepokojená. Mnohí sa obávajú, že činnosť ukrajinských orgánov môže posilniť už dnes prítomný každodenný antisemitizmus. Obávajú sa skutočnosti, že vplyvom ozbrojených ukrajinských nacistov môže dôjsť  k pogromom. Vážne sa obávajú, že protiteroristický výcvik, ktorý sa vo veľkom rozsahu teraz uskutočňuje na univerzitách a stredných školách, a hystéria, ktorá sa teraz šíri ohľadom možných teroristických útokov, nie sú náhodné.

Vláda na Ukrajine vyvoláva spoločenskú hystériu aj tým, že už skoro tri roky informujú o údajnom zadržiavaní desiatok ruských teroristov a údajných stovkách zabránených teroristických činov, ktoré sa v skutočnosti vôbec nestali… !!! Výsledkom je, že mnoho Židov začína z Ukrajiny odchádzať.

Usporiadanie Medzinárodnej judaistickej univerzity v Dnepropetrovsku povedie k tomu, že celý svet bude mať rabínov – Chabadov z Dnepropetrovska. A financovanie univerzity nepochádza iba z Dnepropetrovska – patróni sa objavili v USA, Izraeli, Kanade. Mnohí už aj tak povedali, že Dnepropetrovsk je nové chasidské hlavné mesto sveta, ale otvorenie univerzity predstavuje to, o čom sa predtým len hovorilo. V skutočnosti potom môže Shmuel Kamenetsky bezpečne požiadať o štatút ôsmeho  rabína Lubavitchera a môže sa stať jedným z najvplyvnejších ľudí na svete.

Zdroj: Oleg Tsarov

https://www.globalresearch.ca/dnepropetrovsk-the-new-jewish-capital-of-the-world/5591375

Poznámka autora:

Nespochybňujem žiadne náboženstvo a jeho slobody. Charta základných práv EÚ hovorí jasne v hlave II. článku 10:

https://fra.europa.eu/sk/eu-charter/article/10-sloboda-myslenia-svedomia-nabozenskeho-vyznania

„Každý má právo na slobodu myslenia, svedomia a náboženského vyznania. Toto právo zahŕňa slobodu zmeniť svoje náboženské vyznanie alebo vieru, ako aj slobodu prejavovať svoje náboženské vyznanie alebo vieru sám alebo spoločne s inými, či už verejne alebo súkromne, bohoslužbou, vyučovaním, vykonávaním úkonov a zachovávaním obradov.“

V ďalšom texte sa vysvetľujú určité obmedzenia:

Sloboda prejavovať náboženské vyznanie a presvedčenie môže podliehať len obmedzeniam, ktoré sú ustanovené zákonmi a ktoré sú nevyhnutné v demokratickej spoločnosti v záujme verejnej bezpečnosti, ochrany verejného poriadku, zdravia alebo morálky alebo ochrany práv a slobôd iných.“

Nemusíme si klamať a ani sa báť hovoriť pravdu. Dajme si odpovede na tieto otázky:

Aké náboženstvo najviac zasahuje do práv a slobôd iných tým, že inštaluje do vlád v celom svete svojich zástupcov, ktorí potom nekonajú v mene občanov, ale v mene tohto náboženstva a v mene zhromažďovania obrovských finančných prostriedkov?

Ktoré náboženstvo  najviac vplýva na politikov vo svete tým, že im pomáha dosiahnuť vytúžené politické postavenie? Prejavujú následkom tohto „záväzku“ potom títo politici svoju „vďačnosť“?  Napríklad tým, že predstaviteľov tohto náboženstva dosadzujú do významných politických funkcií po celom svete, dozorných rád megafiriem, na riadiace miesta v bankovom sektore, v ropnom, vojenskom a farmaceutickom priemysle na riadiace miesta v mediálnom sektore, do tajných služieb pomocou ktorých potom ovládajú spoločnosť a zasahujú do práv iných štátov s cieľom ich ovplyvnenia vo vlastný prospech?

Ktoré náboženstvo na tento účel využíva pod rôznym krytím mimovládne organizácie v iných štátoch na presadzovanie svojich cieľov a proti demokratickým vládam týchto štátov?

Ktoré náboženstvo si robí nárok na to vyhlasovať o sebe, že je to najsprávnejšie a zasahuje do organizácií prevratov, zasahovania do vitálnych záujmov iných štátov po celom svete?

Ak sa toto deje, tak potom takéto náboženstvo zasahuje do práv iných ľudí, ohrozuje bezpečnosť štátov čo je neprípustné…a  demokratický štát by mal primeraným spôsobom zakročiť…

Z mesta SNP Ivan Štubňa

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ivan Štubňa

O AUTOROVI

Vyštudovaný psychológ so skúsenosťami v oblasti podnikania, zahraničného obchodu, pôsobiaci niekoľko rokov v zahraničí a na ústredných orgánoch štátnej správy.
Záujmy: cyklistika,vysokohorská turistika, liečivé bylinky...a investigatívny blog

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 365

Celkové hodnotenie: 24.06

Priemerná čítanosť: 2434

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    Redakčná rada CME deklaruje, že dozrie na Markízu

    0icon

    Redakčná rada skupiny CME deklaruje, že v televízii Markíza sa dodržiavajú žurnalistické štandardy a televízia ich uplatňuje nadpriemerne. Vyplýva to z vyjadrenia skupiny CME a…

    Západ a Kyjev urobili všetko pre Putinovo víťazstvo

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)   Voľby v Rusku dopadli výborne. Stovky pozorovateľov z celého sveta, rekordne vysoká volebná účasť, mimoriadne transparentné a pohodlné…

    FOTO DŇA