Plamenná reč Matoviča a a ako je to dnes

Zradili poslanci svojho predsedu ? Vláda sa zmenila a konanie zostalo ? Kde je ten boj za obyčajných ľudí ? Smeráci zanechali míny, ale nová vláda je inakšia ? Zrušme nákup stíhačiek a peniaze na 13.dôchodky budú najmenej do roku 2025.

Žijeme v digitálnej dobe takže všetko je na webe. Často sú tam aj také veci, na ktoré by ich autori možno najradšej chceli zabudnúť. Preto na úvod si pozrime niekoľko yutubiek.

Pri prvom mi nedá poznamenať, že pri tohoročnom zvyšovaní platov poslancov mi chýbal tento plamenný prejav pána Igora Matoviča. Vtedy sa síce zdvihli platy o 1 500 eur, ale bol čas konjuktúry. Teraz však v koronakríze, kedy všetci obyvatelia Slovenska sa prepadajú do biedy, je aj tohoročných 237 eur rovnaká drzosť. Takže jeho obsah platí aj pre dnešok, tak ako to hovorí :

https://www.youtube.com/watch?v=oaNllWIykrE

Poslanec Marián Kotleba sa síce pokúsil znížiť platy poslancov o tretinu počas problémov spojených s koronakrízou, ale keďže vládni poslanci sa spojili so smeráckou mafiou tak to dopadlo nasledovne :

https://www.youtube.com/watch?v=hIXoKTC2y9c

Podobne to dopadlo aj s návrhom poslanca Tomáša Tarabu o znížení príspevku politickým stranám zo štátneho rozpočtu na polovicu zo 7O miliónov na 35 miliónov (čo v starých peniazoch je stále obrovská jedna miliarda korún) vzhľadom na ekonomické problémy spojené s koronakrízou:

https://www.youtube.com/watch?v=ZHC4NSzHIss

Poďme však po poriadku.

Plat poslanca sa odvodzuje od priemerného platu v národnom hospodárstve, ktorý v roku 2019 bol 1 092 eur. Plat poslanca je trojnásobok uvedenej sumy, čiže 3 276 eur  čo je zvýšenie oproti roku 2019 o 237eur. Aby sme si v plnej nahote uvedomili čo spôsobilo zvýšenie platov poslancov o ďalších 237eur tak treba vedieť, že na ich platy je naviazaných množstvo ďalších funkcionárov štátu, ktorí si takto v katastrofálnej kríze, ktorá dopadla na všetkých polepšili https://www.zakonypreludi.sk/zz/1993-120  . Čiže nebol to iba väznený Kičura za kšefty v Štátnych hmotných rezervách, ako to prebehlo médiami, ale ťahá sa to celou štruktúrou štátnych funkcionárov, ktorých mzdy sa odvodzujú od platov poslancov. Čiže polepšilo sa rovnako tak čestným, ako aj skorumpovaným sudcom, prokurátorom a ďalším čestným, ale aj skorumpovaným funkcionárom, ktorým sa od začiatku roka zvýšili platy a bolo to o stovky eur. Na rozdiel od nich sa dôchodcom od 1.januára zvýšil v priemere dôchodok o 9 eur a napríklad I.Matovičom spomínaným sirotám o 2,70 eura https://www.socpoist.sk/zvysenie-dochodkov-v-roku-2020/68032s .

Takže pán minister Heger, nie dôchodcovia sú tí čo neboli poškodení koronakrízou, ale vy, ktorí ste pred voľbami sľubovali hory-doly. To vy ste nedotknutí koronakrízou. Dokonca ste sa k tomu spojili aj zo smerákmi, na ktorých ste pred voľbami nenechali žiadnu suchú nitku. Teraz sa vám pri zvyšovaní vašich platov však, už nehnusili. Stačí si pozrieť priložené video a hlasovanie v parlamente.

O dôchodcoch ste počas koronakrízy mali tak iba veľa rečí a zaštíťovali ste sa nimi pri svojich rozhodnutiach likvidujúcich slovenskú ekonomiku.

A teraz niekoľko pravdivých slov ku financiám. Keď konečne úradníci ministerstva dostali nového ministra do obrazu tak pochopil, že nie prázdnu špajzu mu zanechali smeráci, ale nášľapnú mínu vo forme nezobchodovaných dlhopisov, ktoré mali vytvoriť finančnú rezervu hotovosti na prvé mesiace nového roka.

Druhé svinstvo, s ktorým sa predošlá vláda pred voľbami nepochválila je, že nakúpili stíhačky a dopredu vyplatili Američanom za nevyrobené stroje 1 miliardu eur. Čiže na nákup stíhačiek sa miliarda našla, ale na 13 dôchodok v decembri minulého roka nie. Matovičovci sľubovali, že obchod so stíhačkami zrušia teraz hovoria, že sa to nedá, že by sme prišli o už zaplatenú miliardu eur https://www.ta3.com/clanok/1183966/nad-chce-strategie-schvalene-do-konca-roka-v-ta3-hovoril-i-o-f-16.html . Ale treba si uvedomiť, že ten obchod tou miliardou nekončí, že ďalšie dodávky nás budú stáť ďalších najmenej 1,9 miliardy eur https://www.armadnymagazin.sk/2020/02/26/slovensko-podla-navrhu-pre-americky-kongres-zaplati-za-stihacky-f-16-nie-16miliardy-eur-ale-az-2-91-miliardy-dolarovusd/ plus prestavba letísk v Kuchyni a na Sliači, nákup nových radarov, atď. Na dôvažok v odborných kruhoch je diskusia či stíhačky majú v súčasnom modernom svete vôbec nejaký obranný význam. A tieto veci sú už na vrub terajšej vlády.

Takže stále je tu otázka či neoželieť radšej stratenú miliardu, ako mať ďalšie miliardové náklady na zbytočné stíhačky, ktoré pre slovenskú obranu nemajú žiaden význam ? Pán Matovič teraz je na mieste urobiť prieskum verejnej mienky na túto tému, alebo aj referendum. Čo vy na to ?

Ďalšou otázkou, ktorá sa už týka terajšej vlády je ako je to s pomocou s 1,2 miliardami prevedenými s fondov EU, keď v diskusiách, ktoré prebehli v médiách sa doteraz dostala k poškodeným iba na úrovni cca 80 miliónov a cez očéerky a pod. išlo iba 100 miliónov eur. Žonglovanie s tým, ktorý štát má zložitejšie formuláre a že naše administratívne schválené výšky jednotlivých pomocí sú vyššie ako v iných štátoch, to nikoho nezaujíma. Každý čaká konkrétne peniaze na svojom účte. V reálnom živote sa sľubmi neplatí, ale eurami.

Ako nás informoval minister Heger Slovensko si predajom dlhopisov požičalo ďalšie 4 miliardy eur  a zrejme sa chystá aj na ďalšie pôžičky. Doteraz však z nich jednoznačný prospech mali tí čo sú napojení na štátny rozpočet, teda od spomínaných štátnych funkcionárov ako sú poslanci, ministri, sudcovia, prokurátori atď. a ich podriadení.

No a čo sa týka toľko omieľaných dôchodcov, u ktorých podchvíľou počúvame, že im treba zrušiť 13.dôchodok odporúčam pánom ministrom a poslancom aby išli medzi nich a pozreli sa ako sa dá vyžiť ak má niekto na deň 10 eur a často ešte aj omnoho menej. Ak si zoberieme, že zvýšenie dôchodkov na úroveň 350 eur sa týkalo 280 tisíc dôchodcov a ďalších 300-400 tisíc má dôchodky blízko nich tak ide o cca 600-700 tisíc ľudí iba z radov dôchodcov, ktorí žijú v totálnej chudobe. Keby sa iba zrušil nákup stíhačiek tak by boli peniaze na 13.dôchodky najmenej do konca roku 2025. Nehovoriac o stále nesplnenom sľube, že sa zoberie majetok a peniaze tým, ktorí ich nadobudli podvodom.

Viliam Oberhauser

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Viliam Oberhauser

O AUTOROVI

minister vlády SR 1990-1992, poslanec SNR a NR SR, národohospodár

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 29

Celkové hodnotenie: 20.05

Priemerná čítanosť: 2492

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    HC Prešov - Vlci Žilina 1:5 vo 4. finále, Žilina do extraligy

    0icon

    Hokejisti Žiliny si vybojovali postup do najvyššej súťaže. Vo štvrtom finálovom stretnutí play off Slovenskej hokejovej ligy zvíťazili na ľade HC Prešov 5:1 a v…

    Slovensko a Srbsko majú záujem posilniť spoluprácu

    0icon

    Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Slovenskej republiky Marek Eštok prijal v piatok 19. apríla 2024 v Bratislave nového veľvyslanca Srbskej republiky…

    Zadržali muža z iránskeho konzulátu v Paríži, mal atrapy granátov

    0icon

    Paríž 19. apríla 2024 (HSP/Teraz/Foto:TASR/AP-Thomas Padilla)   Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného…

    Slováci do Fínska bez Petrasa, Hazalu, Zálešáka a Krchňavého

    0icon

    Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov odletí v sobotu ráno do Fínska, dejiska MS tejto vekovej kategórie. Šampionát privítajú od 25. apríla do 5. mája…

    SaS podá návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru

    0icon

    Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka (SNS) z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredia. Na tlačovej…

    Ostrá debata v parlamente : "Shut Up! Idiot!"

    0icon

    Bratislava 19. apríla 2024 (HSP/ Telegram / Foto: TASR - Jaroslav Novák)   Dnes to v parlamente opäť raz iskrilo. Do slovného konfliktu sa dostal…

    Ministerstvo kultúry upozorňuje - Slušne ale rázne: Prestaňte robiť hanbu slovenskej kultúre aj v zahraničí!

    0icon

    Bratislava 19. apríla 2024 (HSP/Foto:screenshot)   Výrazné žlté farby, amplióny, exriaditeľ Kunsthalle Bratislava Jen Kratochvíl v ružovej šiltovke, s náušnicou v uchu a k tomu…

    Bratislavský Ústav na výkon väzby a trestu navštívila delegácia z Čiernej Hory

    0icon

    Bratislava 19. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Miroslav Košírer)   Slovensko je v počte väznených osôb na nelichotivom druhom mieste v rámci EÚ, konštatoval Michal Sedliak. Na pôde…

    To najdôležitejšie z Ukrajiny - Ruský Tu-22MZ bol zostrelený

    0icon

    Kyjev 19. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-World Press Photo and taken by Julia Kochetova) Aktualizované 19. apríla 2024 20:22 V tomto článku vás budeme v priebehu dňa…

    Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

    0icon

    Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu. Je zároveň hrdá na to, že mnohým na Slovensku záleží na osude susednej Ukrajiny. Uviedla…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA