Prezidentka SR môže pomôcť s riešením volebnej sťažnosti, podanej Š.Harabinom. Bol by to jej prvý štátnický akt.

Verejnosti je známe, že Štefan Harabin podal po prvom a druhom kole prezidentských volieb na Ústavný súd SR sťažnosť, v ktorej označil marcové voľby za nezákonné a neústavné, navrhol ich vyhlásiť za neplatné a opakovať ich.

Obsah sťažnosti je všeobecne známy, takže nemám v úmysle sa k nemu vyjadrovať. Vzhľadom k podanej sťažnosti ma zaujíma niečo iné: ako reagovala či mala reagovať novozvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová na skutočnosť, že Ústavný súd SR dostal sťažnosť, čo je dôvod, aby v predmetnej veci konal.

Podaním volebnej sťažnosti sa otázka voľby prezidenta SR opätovne stala vecou verejnou a dotýka sa všetkých nás, občanov SR. Výsledky voľby prezidenta SR volebnou sťažnosťou neboli definitívne uzatvorené, pretože pre tieto voľby prezidenta to môže urobiť až Ústavný súd SR.

Poznám iba túto reakciu novozvolenej prezidentky SR Zuzany Čaputovej: „Rešpektujem právo pána Harabina podať sťažnosť. Zároveň musím povedať, že ide o nepodloženú a absurdnú sťažnosť. Pán Mistrík viedol volebnú kampaň vždy vo svoj prospech a pod svojim menom.“ Ešte je tam niekoľko viet ohľadom pána Mistríka, ale to je zrejme všetko, čo zo strany prezidentky SR oficiálne bolo povedané.

Stačilo, čo povedala prezidentka SR alebo k volebnej sťažnosti mala povedať niečo viacej ?

Názory sa môžu rôzniť, lenže ide tu o vytvorenie určitej spoločenskej pohody a porozumenie pred zložením predpísaného sľubu prezidentky SR a uvedením do prezidentského úradu. Prečo potrebujeme spoločenskú pohodu a porozumenie v záležitosti voľby prezidenta SR ? Keďže ide o vec verejnú, občania majú právo vedieť už vopred, ako v záležitosti volebnej sťažnosti zmýšľa prezidentka SR, čo očakáva od Ústavného súdu  a na aké jeho rozhodnutia je pripravená.

Zatiaľ z môjho pohľadu prezidenta SR na volebnú sťažnosť reagovala skôr ako súkromná osoba, ktorá vopred vie, že ide o absurdnú sťažnosť. Ak by sme mali ostať iba pri tomto jej vyhlásení, tak to otvára určité možnosti pre zákulisné politické hry, aby sa urobili všetky potrebné kroky k zamietnutiu sťažnosti a opätovnému víťazstvu nad Štefanom Harabinom.

Občania SR majú nepochybne záujem na tom, aby sa volebná sťažnosť dôsledne a objektívne prešetrila a aby Ústavný súd SR konal bez nátlaku verejnosti či určitých politických kruhov a vydal svoj záverečný verdikt, s ktorým bude verejnosť zoznámená. Aby Ústavný súd SR mohol dôsledne a objektívne posúdiť volebnú sťažnosť a vo veci rozhodnúť a aby občania s uspokojením prijali jeho výsledky, je pre našu spoločnosť  ešte pred začatím konania Ústavného súdu SR a pred zložením sľubu prezidentky SR,  potrebný jeden dôležitý krok zo strany samotnej Zuzany Čaputovej.

Novozvolená prezidentka SR dostala ( nechtiac ) svoju prvú šancu po svojom zvolení ukázať občanom SR, ako si váži spravodlivosť v spoločnosti. V prípade volebnej sťažnosti má možnosť preukázať sa, že verí aj v tú najjednoduchšiu formu spravodlivosti – v spravodlivosť ako férový prístup k občanom SR. Spravodlivosť ako férovosť k občanom sa prejaví iba vtedy, ak Zuzana Čaputová vydá vyhlásenie, ktoré nebude súkromné, ale štátnické, ktoré uľahčí riešenie volebnej sťažnosti.

Čo môže byť obsahom takéhoto vyhlásenia prezidentky SR ? Ja osobne svoju férovosť k občanom SR by som prejavil týmto svojim vyhlásením: „Beriem na vedomie, že na Ústavný súd SR bola podaná volebná sťažnosť. Naplnením tohto práva zo strany pána Štefana Harabina vzniká nová situácia, že výsledky voľby prezidenta SR  neboli dosiahnuté v súlade s našimi právnymi predpismi. Je tu teda podozrenie, že moje zvolenie za prezidenta SR nie je legitímne. Táto nová situácia sa nedá vyriešiť tým, že budem robiť sťažovateľovi hlavného oponenta. Ctím si náš demokratický právny štát a v ňom aj postavenie a úlohu Ústavného súdu SR.

Vyzývam náš Ústavný súd, aby v záležitosti volebnej sťažnosti bezodkladne začal konať, dôsledne prešetril všetky argumenty, ktoré volebná sťažnosť obsahuje a vydal konečný verdikt. Ja osobne, ako kandidát na funkciu prezidenta SR, som nerobil žiadne kroky k tomu, aby som v rozpore s príslušnými zákonmi dosiahol výsledok, aký som dosiahol. Ak Ústavný súd SR sa na základe preverovania a dôkazov stotožní s obsahom volebnej sťažnosti pána Štefana Harabina a vydá k tomu svoje rozhodnutie, ktoré bude svedčiť v môj neprospech, vzdám sa funkcie prezidenta SR a to ihneď po nadobudnutí právoplatnosti. Zároveň  prehlasujem, že do novej voľby prezidenta SR sa ako kandidát neprihlásim. Nechcem byť prezidentom SR, ak  problém volebnej sťažnosti nebude jasne vyriešený. Osobne očakávam, že Ústavný súd SR potvrdí oficiálny výsledok voľby prezidenta SR.“

Zverejnením vyhlásenia k volebnej sťažnosti v podobnom duchu, ako som to naznačil z môjho pohľadu, prezidentka SR prejaví svoj cit pre tú najelementárnejšie spravodlivosť, dá na vedomie občanom SR, že si uvedomuje závažnosť a dosah volebnej sťažnosti pre výkon jej funkcie, že si neželá žiadne nevyberané útoky na osobu sťažovateľa a hlavne na takú inštitúciu, ako je Ústavný súd SR a že tento súd si dôsledne splní svoju úlohu, ktorá je mu daná samotnou Ústavou SR.

Takýmto spôsobom môže prezidentka SR, ako zainteresovaná osoba na výsledku sťažnosti, pomôcť s riešením volebnej sťažnosti  pána Štefana Harabina.  Pre prípad prezidentky SR platí, že existuje iba jedna možnosť: volebná sťažnosť sa musí čestne, dôkladne a objektívne prešetriť.

Neviem, či prezidentku SR Zuzanu Čaputovú napadne myšlienka zverejniť svoje vyhlásenie v tom duchu, ako som uviedol. Bude to jej rozhodnutie. Ak by som mohol prezidentke SR radiť, tak v každom prípade jej navrhnem, aby vyhlásenie zverejnila a to ešte pred svojim nástupom do prezidentského úradu. Bol by to jej prvý a ozajstný štátnický akt a elementárny prejav spravodlivosti ako férovosti k všetkým občanom SR bez výnimky či určitý prejav politickej múdrosti.

Tak čo, milí občania, urobí Zuzana Čaputová to, čo navrhujem, aby urobila, alebo  niečo také ju ani nenapadne ?  Ja osobne budem rád, ak sa rozhodne vydať vyhlásenie k podanej volebnej sťažnosti pána Štefana Harabina.

 

Dušan Hirjak

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Dušan Hirjak

O AUTOROVI

Som na starobnom dôchodku. Niekoľko rokov som pracoval ako tajomník OV SZM v Humennom, ako konštruktér vo Vihorlate, .n.p. Snina, ako predseda Odborovej rady na výstavbe VN Starina, ako tajomník MNV a potom 5 volebných období ako starosta obce Stakčínska Roztoka. V rokoch 1989- 1994 som diaľkovo študoval na PU v Prešove filozofiu. Získal som akademický titul Mgr. a PhDr. Píšem básne ( občas ), rekreačne behám a baví ma venovať sa politickým otázkam. Niekedy som bol radovým členom KSČ a členom ĽM ( počas práce vo Vihorlate 1977-1985 - stranícka úloha ). Manželka Anna je na dôchodku, celý život pracovala v NsP Snina ako ženská sestra. Mám dve dcéry: Tatianu a Natašu. Obidve žijú a pracujú v Bratislave. Mám tri vnúčatá. Žijem v svojom rodinnom dome v Snine.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 233

Celkové hodnotenie: 15.36

Priemerná čítanosť: 924

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Poslanci vo štvrtok začali rokovaním o skrátených legislatívnych konaniach

    0icon

    Poslanci Národnej rady (NR) SR začali 7. rokovací deň 12. schôdze rokovaním o skrátenom legislatívnom konaní niekoľkých vládnych návrhov zákona. Následne by sa o nich…

    Chodec medzi Stupavou a Lozornom doplatil na tmavé oblečenie

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Youtube/NYSDOT)   Medzi Stupavou a Lozornom došlo v stredu (24. 4.) večer k zrážke neosvetleného chodca z Poľska a motorového…

    Pozývame vás na slávnostné ukončenie výstavy mladých srbských umelcov

    0icon

    Piešťany 25. apríla 2024 (HSP/Foto:CYRILOMETODIADA)   Dom umenia Piešťany, CYRILOMETODIADA, o. z., Nadácia PRO PATRIA a Spolok Srbov na Slovensku vás pozývajú na slávnostné ukončenie…

    Ministerstvo zdravotníctva hľadá nového riaditeľa žilinskej nemocnice aj vedenie nemocnice Poprad

    0icon

    Bratislava 25. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na post riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Hľadá tiež…

    Všetku našu vojenskú techniku sme dali Ukrajine a Brusel nás podviedol, tvrdí exposlanec

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto:TASR - Martin Baumann)   Bývalý poslanec NR SR György Gyimesi sa v príspevku na Facebooku rozhorčil nad bývalou…

    V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie

    0icon

    Bratislava 25. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Ján Krošlák)   V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie. Vyplýva to z informácií, ktoré pre TASR uviedol hovorca Krajskej…

    Pojednávanie o podmienečnom prepustení Mikuláša Černáka bolo odročené na máj

    0icon

    Trnava 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR) Aktualizované 25. apríla 2024 o 9:57 Pojednávanie o podmienečnom prepustení Mikuláša Černáka bolo vo štvrtok na Okresnom súde Trnava v…

    Šéfkou dopravnej komisie bude viceprimátorka Kratochvílová

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Novou šéfkou bratislavskej komisie dopravy a informačných systémov bude viceprimátorka Bratislavy Tatiana Kratochvílová. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) zobralo vo…

    Uhrík "Počúvate sa vôbec? Ako vám tá arogancia a ten pocit nadradenosti udreli do hlavy!"

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto:screenshot Facebook)   "Imigrácia, zdražovanie, vojna, Green Deal... Vidíme, kam to s Európou za 25 rokov dotiahli,"  Milan Uhrík(Republika)…

    Predpoveď počasia na štvrtok

    0icon

    Tlaková níž sa v našej oblasti vyplňuje. Dnes bude polooblačno až oblačno. Teploty 9 až 14 stupňov Celzia.

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Milan Šupa

    Peter Lipták

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA