Mýty, ktoré sa rozplývajú alebo konšpiračné teórie, ktoré sa ukazujú ako pravda 2. časť

… druhá časť … ak ste nečítali prvú časť, tak tá je tu

11. „Robert Mistrík je dominantný prezidentský kandidát“. Tento hoax vypustil predseda strany, v ktorej Mistrík je členom aj tu. Z toho čo som počul ponúka podobné ako Kiska – LGBTI, migrantov, zahraničie first – Slovensko až potom a rátam, že ho pripravujú niekde na nejakom mieste čo má hovoriť, kedy a ako, aby mal šancu. Zatiaľ ľudia vidia, že je to plagátový hrdina. Nemá vypchaté medzinožie ako toho času jeho predseda, keď bol plagátovým hrdinom v nejakom modrom odeve. Avšak stále jeho kandidatúra je zatiaľ iba plagátová. Myslím, že ľudia ešte Mistríkove názory nepoznajú, pretože prezidentské debaty ešte nezačali. Teším sa na čas, kedy táto investičná bublina spľasne po prvých konfrontačných debatách s inými kandidátmi a ľudia zbadajú, že cisár je holý. Alebo sa mýlim?

12. „Donald Trump robí politiku hrozne hlúpo a vlastne nevie ani čo robí. Jeho zvolenie bola náhoda.“ Priznajme si, že USA pred Donaldom Trumpom mali „pod palcom“ svet oveľa viac ako teraz. Toto tvrdenie sa nám snaží povedať, že boj o vládu nad jednou z najmocnejších krajín sveta, ktorá mala obrovský vplyv na celý svet a má vo vlastníctve obrovský jadrový potenciál je náhoda. Že Donald to dal sám zo svojich peňazí a že teda náhodne vyhral, lebo demokracia je raz taká. Ak si uvedomíme aký stupeň propagandy a vymývania mozgov médiami panuje tu na Slovensku, predstavte si to v USA. Teraz nechcem nijako podceňovať našich kaviarnikov, ale vidíte ako naši politici – hlavne SaS, či Most vstávajú do pozoru, keď prehovorí k nám západný, resp. politik USA. Ten boj o moc v USA je tam extrémne ukrutný a tie oficiálne miliardy na kampaň treba ešte násobiť ďalšími neformálnymi darmi a podporou. A tento boj proti Sorosovej kandidátke – Clintonovej Donald vraj vyhral náhodne. Nebuďme však prekvapení, keď zistíme, že za Donaldom stojí ešte silnejšia skupina ako sú Sorosovci. A nebuďme prekvapení, že tá skupina je dlhodobo ešte horšia ako Sorosovci, hoci teraz sa to javí, že ťahajú svet z tretej svetovej do likvidácie USA ako svetového žandára a možno aj viac.

13. „ĽSNS je fašistická strana.“ Týmto nás kŕmia, tak si pozrime, čo nás o fašizme učia komunisti vyše 80 rokov, čo fašizmus porazili. Použime definíciu z wiki z roku 1935, pretože ĽSNS je spájaná s fašizmom z 1945 – “Fašizmus je najviac otvorene teroristická diktatúra najreakčnejších, najšovinistickejších a najimperialistickejších elementov finančného kapitálu“. Nové propagandistické definície, ktoré vznikajú teraz na spojenie súčasných znakov politiky s fašizmom 1945 nemajú nič spoločné s fašizmom 1945 a budem ich ignorovať. Takže, základná a nevyhnutná podmienka fašistickej strany je, že za ňou musí stáť veľký finančný kapitál, ktorý potrebuje diktovať ako čo kde bude. Už tu som písal ako prišiel Hitler k moci a boli to práve bohatí a mocní po VOSR, ktorí sa báli, že prídu o svoje majetky, preto dali Hitlerovi neobmedzenú moc a riadili ho. No a ĽSNS je už v princípe anti-oligarchická, ľudová strana, ktorá neprijíma dary od bohatých, kde by museli byť členovia zaviazaní niekomu za niečo. A z toho aj pramení tá nenávistná rétorika voči ĽSNS. Fašizmus sa nezačína národným, sociálnym, či kresťanským, ale peniazmi. Veľa peniazmi v politike. Za ktorými stranami je veľa, ale veľa peňazí?

14. „Zahraniční pracovníci nemajú vplyv na výšku našich miezd.“ Ak ste nezamestnaný, dostanete nejaký peniaz prvý polrok a potom sa peniaz zmení na almužnu. Keď máš človeče problém, máme trhový mechanizmus, tak sa staraj, hľadaj. Máme veľký počet mladých v zahraničí, ktorí boli nútení isť preč za prácou, lebo u nás práce nebolo. Teraz začína byť problém s prácou u zamestnávateľa. Nie je jej dostatok. Zákazky sú nakontrahované za ceny z pred 2-5, či viac rokov a za tie ceny je to pri súčasných platoch. Lenže súčasné platy nestačia na zabezpečenie dopytu. Teraz je jedinečná šanca v liberálnej ekonomike zvýšiť mzdy našim ľuďom vo fabrikách v miere, ktorá je výrazne vyššia ako inflácia. Zamestnávatelia musia hovoriť s odberateľmi o cenách. Tento tlak je všade v okolitých krajinách a my sa hanbíme si pýtať viac a zrovnávať rozdiely medzi východom a západom. Namiesto toho dieru v dopyte, ktorá by mohla byť ťahúňom zvýšených miezd, tak túto dieru ideme plátať zahraničnou lacnejšou pracovnou silou. Výsledok je ten, že tu zostane výroba s nízkou pridanou hodnotou, ktorá neodíde, a v kríze platy pôjdu ešte nižšie. Takto si zakladáme dlhodobo na nízke mzdy, dôchodky a že budeme dlhodobo v EU na chvoste.

15. „Inflácia je takmer nulová.“ Tak toto patrí medzi majstrovské kúsky ekonomickej propagandy. Inflácia závisí od toho, aké ceny akých výrobkov išli hore a aké dolu vo vašom „koši spotreby“. Logicky by ich podiel spotreby mal zodpovedať kalkulácii. Avšak do kalkulácie inflácie ide vaša spotreba pomerom, ktorý sa podobá prieskumom verejnej mienky. Kto je zadávateľ a aký výsledok sa objedná, taký vám vypočítajú. Ak je inflácia umelo nízko vykazovaná má to vplyv hlavne na mzdy. Toto je najčastejší argument v kolektívnom vyjednávaní o platoch. Prečo chcú robotníci viac ako je inflácia? Veď inflácia je nula, tak aj platy nemôžu ísť hore.

16. „Darwinova teória popisuje vývoj života na Zemi a ako „vznikol človek“.“ Táto mainstreamová teória protirečí náboženstvám, archeológii ako aj zdravému rozumu. Tento obrovský hoax je na vysvetlenie života na Zemi „vedeckou cestou“, aby sa ľudia v tom moc nevŕtali, v technogénnej spoločnosti treba mať na všetko odpoveď. Aj keď propagandistickú na zalepenie oči slepým to stačí. Čo sa týka náboženstva, tak tu je spomínaná potopa. Vo veľmi širšom ponímaní ide o nejakú katastrofu, ktorá pochovala fungovanie nejakej civilizácie pred nami. No a Adam a Eva. Kde sú? Alebo náboženstvá sú hoax? Kde je niečo, čo sa aspoň trošku podobá týmto podobenstvám? A čo sa týka archeológie je množstvo nálezov nástrojov, ktoré do svojej doby nepatria, či sú príliš staré na to, aby existovali. Z minulej časti som písal nesedia pyramídy, teda opäť niekto pred nami. Tie pyramídy pod morami tiež musel niekto postaviť a už zrejme hodne dávno. A tvary kostier či lebiek, ktoré sa nepodobajú na človeka a sú z času, v ktorom nemali byť. Niekto u nás v rodine našiel v prírode kly z mamuta a tie určite neboli z doby ľadovej. Kam až siaha falzifikácia našej histórie a vývoja spoločnosti?

17. „Stalin po 1950 chcel skrátiť pracovný čas z 8 hodín na 6, pretože mal pocit, že „ľudia majú všetko“ čo potrebujú.“. Toto nie je hoax, ale fakt, ktorý som tu dal na zamyslenie. Je rok 2018 a väčšina z nás máme pocit, že nič v živote nestíhame. Pričom HDP odvtedy vzrástlo násobne, takisto efektivita na človeka a my nemáme na nič čas a máme pocit nedostatku. Čo z toho vyplýva? Porážka viacerých hoaxov. Ak vám hovoria, že rast HDP bude taký a taký a že nám bude lepšie, tak je zrejmé, že je to blbosť. Rast HDP nesúvisí s vašim pocitom blahobytu a vašim pocitom spokojnosti. Ten vám vie pridať, či ubrať skôr nastavenie spoločnosti akú má koncepciu riadenia, morálku a akú víziu zdieľa s ľuďmi. Napríklad, ekonomika či je rozvojová a zdieľaná medzi ľuďmi, alebo rabovacia a iba pre elitu. Samozrejme aj vaše vnútorné nastavenie a mnoho iných faktorov, ale HDP? A čo sa týka času, ak ho nemáte na rodinu, deti, koníčky, priateľov, tak kedy ten čas chcete mať? Na penzii? A keď sa jej náhodou nedožijete? Prečo ste potom žili? Kvôli HDP?

18. ISIS je teroristická organizácia, ktorá existuje sama o sebe a svet si s ňou dlho nevedel poradiť. Ktokoľvek nepohodlný pre vládu USA sa dostane hneď na zoznam sankcií. Vybombardovať Juhosláviu tiež nebol problém. Aj postaviť koalíciu štátov a národov proti ISIS to bolo perfektné. Škoda, že za ten čas pôsobenia koalície sa ISIS rozrástlo a obsadilo takmer celú Sýriu. Ropu predávali okolitým štátom, ale všetci proti ISIS bojovali. Ako perfektne začali chlapíci v slamených papučiach v púšti odolávať tak mocnej koalícii. Človeku by sa zdalo, že ISIS bola vytvorená a podporovaná vládou USA. A až s nástupom Ruska sa zástupná armáda USA začala rúcať. Alebo je to iba konšpirácia?

19.  „Na Východnom Slovensku nič nie je.“ Tento hoax vypustil u nás jeden dosť významný nemenovaný politik a bol som dosť prekvapený, že toto dal. Inak distingvovaný, vždy vo forme a takúto vetu aj mňa prekvapil. Počul som už niektorých zahraničných povedať „Na Slovensku nič nie je“, ale doma tak vysoko ešte nie. Prečo si myslím, že je to hoax? Po rokoch práce po celom Slovensku a aj mimo som sa tu usadil. Mám v Košiciach bývanie, rodinu a žijem tu. Mám tu známych a vidím tu celkom značnú infraštruktúru. Samozrejme treba vidieť celý kontext tohto výroku na jeho posúdenie, napriek tomu takto samostatne som presvedčený, že je to hoax :).

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Erik Majercak

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 262

Celkové hodnotenie: 22.77

Priemerná čítanosť: 2001

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj najväčší podiel na trhu

    0icon

    Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 31,3 percenta poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť…

    Zamestnávatelia vítajú kroky MŽP na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

    0icon

    Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta kroky ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi. Podporuje…

    Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

    0icon

    Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie. Poukázalo na ne viacero zúčastnených rečníkov. TASR o tom…

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Poškodení v kauze Chovanec adresujú výzvu. Jasný odkaz Miriam Lexmann

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)   Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú…

    ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúci plech na pečenie

    0icon

    Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

    Korčok a Pellegrini si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Líder Hlasu sa obáva, že Korčok by to nedokázal

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)   Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych…

    K ekologickejším sviatkom prispejú premyslené nákupy i prírodné ozdoby

    0icon

    Ozdoby z prírodných materiálov, premyslené nákupy alebo nákup čokolády vyrobenej z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom môže prispieť k ekologickejšej Veľkej noci. Vyplýva to z tipov…

    Pellegrini s Tarabom spoločne ostro naložili Korčokovi: "On rozvrátil našu armádu!"

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Predseda parlamentu a kandidát na post prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) dnes v budove Národnej rady usporiadal tlačovú…

    Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad

    0icon

    Rozsiahly protiprávny zber a rozoberanie autovrakov vyšetruje enviropolícia v košickej mestskej časti Nad jazerom. Policajti vykonali v pondelok a utorok (25. - 26. 3.) obhliadku…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA