Ako som prejavil proruskú náladu vo vede pre denník SME

Vyšiel článok v SME – https://domov.sme.sk/c/23329430/slovaci-v-rusku-nehraju-len-hokej-ale-aj-robia-vyskum-co-urobila-vojna-s-vedeckou-spolupracou.html – v ktorom som spomínaný i ja. 

Podtitulka toho článku je “Proruské nálady sa vo vede neprejavili.” Preto prikladám moje odpovede na otázky redaktora Martina Vanča.

1. Vôbec som nevedel, že aj Vy pôsobíte v Dubne. Poslednú informáciu som mal o Vás takú, že UMB s Vami na jeseň nepredĺžila pracovný kontrakt. Ako sa Vám podarilo dostať sa do SÚJV v aktuálnej situácii?

Ohľadom nepredĺženia  pracovného pomeru  by som upresnil – pán dekan FPV UMB najskôr v apríli 2023 vypísal  výberové konanie šité aj na moje docentské miesto na Katedre chémie.  No pán rektor toto vypísané “výberko” začiatkom júla 2023 zrušil. Obvykle sa nové výberové konanie na predĺženie pracovného pomeru na univerzite nevypisuje, ak dotyčného tvorivého pracovníka už viac nechcú. Preto tento spôsob zrušenia môjho pracovného miesta si dovoľujem nazvať “rektorský hard-kill”. Podrobnejšie o celom píšem v blogovom článku (1). 

Potom od septembra 2023 do konca apríla 2024 som pracoval ako učiteľ chémie na Gymnáziu Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici. Tam som sa dostal do polemiky s trans-sexualizmom, o čom vyšli dva články v konzervatívnych médiách (2a,2b) a tiež videorozhovor s Dannym Kollárom, kde vystupujem (“coming out”) z anonymity v zmienených dvoch článkov (2c).

A medzitým, od novembra 2023 som si vybavoval vedecké pracovné miesto v SÚJV, Dubna.

Dostať sa pracovať do SÚJV bolo pre mňa celkom jednoduché – mali voľné pracovné miesto pre zahraničného vedca, tak ma zobrali. Pomohlo aj to, že so SÚJV som mal predtým, ešte ako zamestnanec UMB,  spoluprácu na diaľku, cez internet, a môj vedecký profil spadá do toho, čomu sa v SÚJV venujú.  

Celkovo nie je zákaz pre občanov Slovenskej republiky vycestovať do Ruska a pracovať tam v akejkoľvek civilnej oblasti, základná podmienka je mať vybavené víza do Ruskej federácie, a to na zaklade pozvania od prijimajucej strany.

2. Čomu sa v SÚJV budete venovať? Kto je Vaším zamestnávateľom? Je to priamo SÚJV? (keďže ako vyslaný vedec tam pôsobiť nemôžete).

Zamestnáva ma – ako Slovenskom “nevyslaného” vedca –  priamo SÚJV.

Moja vedecká náplň je v aplikácii metód relativistickej kvantovej chémie pre superťažké prvky a ich zlúčeniny, čo sú produkty v jadrových experimentoch, aké sa robia aj v SÚJV, a vedci potrebujú predpokladané chemické systémy bližšie charakterizovať.

V mimopracovnej oblasti sa blogovaním budem venovať šíreniu dobrého mena SÚJV, ruskej vedy a Ruska ako takého na Slovensku. Viď napríklad moje posledné posty na FB (https://www.facebook.com/miro.ilias). 

Vzorom v pozitívnych postojoch k Rusku sú pre mňa niektori vládni poslanci a politici. Osobitne oceňujem aktivity pána podpredsedu Národnej rady Ľuboša Blahu v budovaní vzťahov s Ruskom. Vyzdvihujem aj pani ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú, ktorá obnovila kultúrnu spoluprácu s Ruskom. Verím, že sa vo vládnej koalícii nájde politická vôľa na obnovenie pozastavených aktivít Slovenskej republiky v tomto špičkovom vedeckom ústave s medzinárodnou účasťou (3).

3. Aká je v SÚVJ momentálne pracovná atmosféra v kontexte vojny? Riešite s kolegami aj vojnu? Sú medzi nimi aj takí, čo vojnu neschvaľujú a hovoria o tom? Zasahuje vojna alebo politický režim akýmkoľvek spôsobom do Vašej práce alebo do práce Vašich kolegov?

Z hľadiska platných pravidiel je SÚJV prísne apolitický, a nesmú sa na jeho pôde konať politické aktivity. Miesto majú aktivity odborné, ako sú vedecké semináre, ktorých tu beží mnoho.

Inak v SÚJV vládne pohodová pracovná atmosféra. S kolegami neriešime vojenský konflikt, ale hlavne naše príjemné pracovné veci. K tomu veci praktické, napríklad ohľadom ubytovania, či bežného života v Dubne, v Rusku, čo je pre mňa – nováčika v Dubne – dôležité.

Do samotnej tvorivej práce v SÚJV Dubna nezasahuje konflikt. Ukrajinské drony na Dubnu nenalietavajú.  Do vedeckej práce nezasahuje ani štát.  Vtedajsi Sovietsky zväz vytvoril perfektný, medzinárodne vedený ústav,  takmer ideálne prostredie pre domácich a zahraničných vedcov. Keďže sú vytvorené výborné podmienky na vedeckú prácu, voľne použijem frázu “rabótajme, bratia” – t. j. venujme sa, milí kolegovia, tu v Rusku, našej obľúbenej vede.

Mrzutosťou v súvislosti s konfliktom sú sankcie voči Rusku, ktoré nám Slovákom mierne komplikujú cestovanie na Slovensko a peňažný styk s domovinou.  

Este konštatujem, ze západne sankcie zamerané na izoláciu vedeckých pracovníkov z Ruska poškodzujú aj tých Rusov, ktorí nepodporujú špeciálnu vojenskú operáciu. Podla mňa je na škodu, že na vedecké konferencie v Európe nepozývajú prednášateľov z ruských inštitúcií. Keď vedcov z Ruska už nevítajú v Európe, vítajú ich v nezápadných krajinách Ázie, Ameriky či Afriky, a s týmito krajinami si Rusko ďalej prehlbuje svoje kontakty.

Inak v súvislosti so sankciami voči Rusku je zaujímavý prípad supravodivých magnetov, ktoré vyrába SÚJV.  V rámci platných dohôd s nemeckým partnerským ústavom GSI (4a,4b)  mali tieto špeciálne magnety ísť z Ruska do Nemecka, no pre sankcie dodávku zrušili.  Koncom roka 2023 sa manažment nemeckej strany  obrátil na SÚJV so žiadosťou o obnovenie prác na objednávkach na magnety, ktoré maju byt hlavnou zložkou cyklickeho urýchľovača SIS 100 v Darmstadte.  A tak od februára tohto roku sa v SÚJV pracuje na výrobe a testovaní supravodivých magnetov pre nemeckych partnerov (4c).

4. Možno táto otázka je ešte predčasná, ale nebojíte sa, že bude pre Vás ťažšie publikovať v medzinárodných vedeckých časopisoch, keď máte ako afiliáciu uvedenú SÚJV?

Tohoto sa vôbec nebojím.

Nájde sa pár časopisov, čo odmietajú práce vedcov zo SÚJV (a z niektorých ďalších ruských inštitúcií), no na svete je omnoho viac iných indexovaných vedeckých časopisov, ktoré nerobia rozdiely medzi vedcami z Ruska a vedcami mimo Ruska. 

Logika činnosti vedeckého časopisu je mať stály prísun kvalitných prác z celého sveta, a vyberať tie najlepšie z nich, lebo časopis robia práve publikované práce a ohlasy na ne. Nemá potom pre redakcie význam odrezávať sa od zdroja kvalitných prác len kvôli ruským pracoviskám ich autorov. 

Takže aj túto “publikačnú” sankciu vedia v Rusku, kde pracuje mnoho vedcov, domácich i zahraničných,  ľahko prekonať.

5. Ako dlho plánujete ostať v SÚJV?  

Tak dlho, ako sa mi bude dať, určite minimálne rok. 

Po strate docentskej pozície  na UMB a po skúsenostiach s pôsobením v banskobystrickom gymnáziu je Rusko pre mňa akoby zasľúbená zem. Som tu v bližšom kontakte so svojimi doktorandami zo Štátnej univerzity v  St. Petersburgu, a tesím sa, že ich uvidím tvárou v tvár, keď prídu za mnou sem do Dubny.

Okrem iných miest v Rusku by som rád, ako rusofil, navštívil aj mesto Doneck, metropolu novopripojeného (novoruského) regiónu Donbas.  V rámci solidarity s miestnymi obyvateľmi, trpiacimi  od roku 2014 ostreľovaním banderovským ukrajinským režimom, by som rád  pre nich urobil  nejaké akademické aktivity (prednáška, seminár) na Doneckej štátnej univerzite – Fakulta chémie. Rád by som spoznal aj poloostrov Krym.

6. Ktorí Slováci ešte pôsobia v SÚJV? Ja osobne mám informáciu o týchto: Ján Dubna, st., Ján Dubna ml., Michal Hnatič, Norbert Kučerka a Lukáš Mižišin. Viete ešte o niekom ďalšom?

Na túto otázku neodpoviem, lebo moji noví kolegovia si želajú zostať v anonymite. No okrem Slovákov sú v SÚJV ešte aj pracovníci z Česka a z Poľska.

Referencie

(1) https://blog.hlavnespravy.sk/32852/ako-si-univerzita-nakoniec-so-mnou-poradila/ 

(2a) https://standard.sk/581005/slovenska-skola-ucitelom-transrodovost-je-specialna-potreba-ziacku-oslovujte-ako-chlapca ;

(2b) https://www.hlavnespravy.sk/ucitel-gymnazia-vzdoruje-transagende-ziacku-odmieta-oslovovat-muzskym-zamenom/3466384 ; 

(2c) https://www.youtube.com/live/rQFdgcNbooE?si=7Si-vFjG2BGYJHya 

(3) https://blog.hlavnespravy.sk/33247/otvoreny-list-novemu-ministrovi-skolstva-vo-veci-akademickej-spoluprace-s-ruskom/ 

(4a) https://news.europawire.eu/fair-gmbh-and-the-joint-institute-for-nuclear-research-jinr-russia-sign-agreement-for-the-construction-of-magnets-for-particle-accelerator-7654321234565456890/eu-press-release/2015/04/30/20/48/38/34098/ ;

(4b) https://h2020-infra.misis.ru/en/news-events-publications/news/220-fair-and-jinr-conclude-contract-on-the-construction-of-magnets-for-particle-accelerator  ;

(4c)  https://expert.ru/nauka/ozhidaemaya-sverkhprovodimost/ 

Súvisiaci článok

Denník SME: Ako si univerzita nevie so mnou poradiť

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Miroslav Iliaš

O AUTOROVI

konzervatívec a vedec, rusofil

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 22

Celkové hodnotenie: 16.41

Priemerná čítanosť: 1886

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    V lietadlách spoločnosti Boeing sa našla nová chyba

    0icon

    Bratislava 16. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/DPA-Georg Wendt/dpa-Bildfunk)   V lietadlách spoločnosti Boeing sa našla nová chyba - stovky nesprávne nainštalovaných spojovacích prvkov na trupoch lietadiel 787…

    Plíšková postúpila do semifinále turnaja WTA v Nottinghame

    0icon

    Francúzska tenistka Diane Parryová postúpila do semifinále na trávnatom turnaji WTA v Nottinghame. Vo štvrťfinále zdolala Kimberly Birrellovú z Austrálie 6:3, 7:6 (4).

    Yamal je najmladší hráč v histórii ME, prekonal Kozlowského

    0icon

    Španielsky futbalista Lamine Yamal sa stal vo veku 16 rokov a 338 dní najmladším hráčom, ktorý si pripísal štart na finálovom turnaji majstrovstiev Európy. Krídelník…

    "To muselo byť pre N značné sklamanie," komentuje exminister provokatívny článok denníka N

    0icon

    Bratislava 15. júna 2024 (HSP/Foto:Facebook)   Denník N sa pokúšal dopredu očierniť inauguráciu prezidenta. V typicky aktivistickom článku prská na to, že na inauguráciu bol…

    Začína sa "mierový samit", ktorý zvolala Ukrajina. Čo je o ňom známe?

    0icon

    Bratislava 15. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Keystone-Urs Flueeler)   Konferencia bude trvať dva dni v stredisku Bürgenstock neďaleko mesta Luzern. Zelenskij je už na mieste Celkovo vrátane…

    Maďarsko - Švajčiarsko 1:3, Xhaka: "Zaslúžené víťazstvo"

    0icon

    Futbalisti Švajčiarska majú za sebou úspešný vstup do ME v Nemecku. V sobotňajšom stretnutí v Kolíne nad Rýnom zdolali Maďarsko 3:1 a bodovo sa v…

    Bidenov stav šokoval spojencov na samite G7. Video ako dôkaz

    0icon

    Bratislava 15. júna 2024 (HSP/Foto:Screenshot)   Bidenov stav šokoval spojencov na samite G7. Jeden z nich povedal, že je to "najhorší stav, v akom kedy…

    Mesto Stropkov pripravuje obytné kontajnery pre ľudí po požiari

    0icon

    Deväť obytných kontajnerov pre ľudí po požiari bolo do Stropkova dodaných v priebehu tohto týždňa. Ako pre TASR uviedol hovorca mesta Stropkov Peter Novák, v…

    „Ježiš Zuzi, budeš nám chýbať“

    0icon

    Bratislava 15. júna 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Na pozadí odchodu končiacej prezidentky Zuzany Čaputovej z úradu sa odvíja masová fraška. Liberálne denníky nevedia, či viac…

    To najdôležitejšie z Ukrajiny - Viac ako sto krajín sa nezúčastní na švajčiarskom samite o Ukrajine

    0icon

    Bratislava 15. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka) Aktualizované 15. júna 2024 20:25 V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Peter Lipták

    Ivan Štubňa

    Pavel Jacz

    Erik Majercak

    Miroslav Urban

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA