Denník SME: Ako si univerzita nevie so mnou poradiť

Skrínštot z predmetného článku zo SME

 

Vyšiel článok o mne v SME. Ako podklad k nemu zverejňujem plné znenie otázok a mojich odpovedí autorovi článku, redaktorovi Martinovi Vančovi, spolu s referenciami.

 

Odkaz na predmetný článok je  https://domov.sme.sk/c/23187517/ilias-univerzita-mateja-bela-dezinformacie-vojna-ukrajina-rusko.html , a môj videostrím s Dannym https://youtu.be/1hHgZlPwXz4.

 

1. Ako sa momentálne vyvíja Vaša spolupráca s ruskými akademikmi? V blogoch píšete, že s nimi publikujete vedecké práce a že máte dvoch doktorandov na diaľku. Toto stále platí? Máte v pláne v blízkej dobe prehĺbiť túto spoluprácu? 

 

Spolupráca s mojimi ruskými kolegami, šikovnými to doktorandami, napreduje.  Po prvej publikácií s Artemom v časopise ChemPhysChem (1) je vonku druhá publikácia s Antonom v časopise PhysChemChemPhys (2), a pracujeme teraz na ďalšej. Štátna univerzita v St. Petersburgu je výborné pracovisko s talentovanými mladými Rusmi, a plánujem s nimi ďalej pokračovať v spolupráci, aj navzdory tomu, že moja Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici plošne zakázala do Ruska služobné cesty (3). Našťastie internetové spojenie do Ruska – emaily, videomítingy, pripojenia na servery – nie je zakázané.

 

2. Prerušenie spolupráce s ruskými vedeckými inštitúciami je forma sankcie za to, že Rusko napadlo Ukrajinu. Vy zjavne s týmto nesúhlasíte. Považujete Rusko vo vojne za agresora?  

 

Rusko považujem za stranu, ktorá vedie vojnu, no útok Ruska na Ukrajinu nebol bezdôvodný, a predchádzali tomu udalosti od pripravovaného majdanského prevratu 2014. So sankciami proti Rusku nesúhlasím, nakoľko poškodzujú nás, obyčajných ľudí. Prečo by Slováci mali niesť bremeno tejto zástupnej vojny na Ukrajine, ktorú sme my nezapríčinili ? Slovensko má podľa mňa robiť vyváženú zahraničnú politiku, orientovanú na všetky svetové strany; a hlavne “nezarezávajme” si s Rusmi spoluprácu vo vede, kultúre a športe. Tým, že súčasný vládny  systém bráni vedeckej spolupráci s Ruskou federáciou  – moja univerzita pozastavuje zmluvy, zakazuje služobné cesty – dopomohol mi stať sa rusofilom. Dúfam, že po voľbách v septembri 2023 sa toto rusofóbne, Rusko-sankcionujúce utiahnutie povolí.

 

3. Nevyčítalo Vám vedenie katedry alebo fakulty pokračujúcu spoluprácu s ruskými vedcami?  

 

Vedenie UMB mi oficiálne nijako nevyčítalo spoluprácu s ruskými vedcami.  Prečo aj ? Veď výsledkom spolupráce sú vedecké publikácie, za ktoré dostáva moja univerzita od štátu (teda slovenských ďaňových poplatníkov) peniaze. Podľa môjho online prieskumu, zverejnenom na blogu (4), sú do vedeckej spolupráce s Rusmi zapojení aj ďalší kolegovia, stačí sa pozrieť do databázy Web of Science.  Za rok 2022 som našiel vyše 300 záznamov, kde spoluautori sú  z Ruskej federácie ako aj  zo Slovenska.

 

4. Boli ste už zo strany vedenia katedry alebo fakulty disciplinárne riešený za svoje publikačné aktivity na sociálnych sieťach alebo za vystupovanie v dezinformačných médiách (Danny Kollar, Hlavné správy)? S akým výsledkom? 

 

Ja osobne nepovažujem označenie “dezinformačné média”  za vecne správne, lepší názov je alternatívne média, nakoľko tieto prinášajú informácie, ktoré “mejnstrím” neprináša a nechce sa nimi veľmi zaoberať. 

 

“Disciplinárne riešený” som bol, na schôdze Katedry chémie 31.januára 2023, ako píšem v mojom blogu na Hlavných správach (5).  Baška, naša pani vedúca katedry chémie, dostala príkaz od vedenia, aby do programu schôdze zaradila ešte jeden bod. Ten bol o tom, že na mňa prišiel anoymný email. (Nie prvý.) Na moje požiadanie ten email na schôdzi pani vedúca prečítala. Pisateľ mi v ňom vyčítal rôzne politické veci, napríklad aj to, že na svojom facebookom profile zdieľam (telegramové) posty pána Ľuboša Blahu. 

 

V tom anonyme nebolo nič, čo by sa týkalo mojej činnosti na akademickej pôde. Pracovná zmluva s UMB mi nezakazuje  slobodne sa vyjadrovať v médiach, či už takých alebo onakých.  Myslím si, že pokiaľ by zamestnávateľ chcel učiteľovi na univerzite silou-mocou “zavrieť ústa”, musel by to urobiť nejakým dodatkom k pracovnej zmluve, kde by vyšpecifikoval, o čom nesmie hovoriť a písať. Prípadne, ak by sa môj zamestnávateľ-univerzita veľmi chcel dištancovať od mojej slobodnej politickej činnosti, mohol by to napríklad urobiť verejným vyhlásením o mne.

 

Teda výstup z tejto “slávnej” katedrovej schôdze bol, že sa ten “môj” bod so mnou “prediskutoval”, “preriešil”. Chcel som sa dostať k zápisnici z tej schôdze, no zápisnica … nie je.  Možno ak by ste z redakcie pointervenovali na našej fakulte, Baška by tú zápisnicu zo schôdze hádam aj vytiahla . Tiež som veľmi zvedavý, ako by prerokovanie tohoto bodu programu popísala.

 

5. Čo Vám hovoria kolegovia a študenti na tieto Vaše aktivity? 

 

Študenti mi na moje aktivity  nehovoria nič, na hodinách s nimi nerozoberám (geo)politickú situáciu, ale pekne preberáme predpísané učivo. Nech sa mladí učia, a napríklad na fyzikálnej chémii nech mi vedia o.i. zintegrovať diferenciálnu kinetickú rovnicu reakcie prvého poriadku.

 

Ďalej moji kolegovia, zastúpení v akademických orgánoch, mi zamietli moje iniciatívy za obnovenie vedekej spolupráce s Ruskom – vo vedeckej rade našej fakulty na jeseň 2022, a potom začiatkom roka 2023 v akademickom senáte našej fakulty. Na fakultnom senáte som len chcel prijať uznesenie, aby tvorivým pracovníkom umožnili služobné cesty do Ruska v rámci nezmluvnej, individuálnej vedeckej spolupráce, no tieto zostávajú zamietnuté “vzhľadom na súčasnú geopolitickú situáciu spojenú s vojnou na Ukrajine a na ňu nadväzujúci stav, v rámci ktorého sa vzťahy medzi UMB a  inštitúciami Ruskej federácie nachádzajú v neštandardnom režime”.

 

Zo širokej verejnosti hocikto môže písať komentáre na môj Facebook, či do diskusií k mojim blogom, a toho sa dá zhruba zistiť, aké kto zastáva postoje. 

 

Z  kolegýň ešte zmienim “Endži”, našu pani prodekanku pre vedu a výskum. Na dverách jej kancelárie naposledy videl ukrajinskú vlajočku.  Priateľsky ma raz na obede, keď som nadhodil reč, odhovárala od spolupráce s Rusmi, vraj mám aj bez nich dosť karentovaných publikácií. Fúu, cez “Endži” by nič s Ruskom spolupracujúce neprešlo, ani na oficiálnej, ani na osobnej úrovni.

 

6. V jednom z príspevkov na Vašom facebooku píšete, že prezidentka Čaputová je americká agentka. Keďže toto už bolo aj predmetom súdneho sporu, ktorý prezidentka vyhrala, môžete mi vysvetliť, prečo ju považujete za americkú agentku? 

 

Pani prezidentku Zuzanu Čaputovú považujem za “americkú agentku” nakoľko  robí politiku v prospech Spojených štátov, kolektívneho Západu, a nie Slovenska. Stotožňujem sa s pohľadom politickej strany SMER-SSD na ňu.  Keď politici z ruín poslednej vlády označovali opozičný tábor za “prokremeľských agentov”, či “dezolátov”, tak aj vysokoprofilový opozičný politik, akým je pán Blaha, by mohol označovať svojich oponentov – dobre platené, verejne činné osoby – za “agentov” druhej strany.  Súd rozhodol, ako nesmie pán Blaha nazývať pani prezidentku, no praktická politika úradujúcej prezidentky sa kritizovať môže.

 

Referencie

 

(1) https://doi.org/10.1002/cphc.202200680

 

(2) https://doi.org/10.1039/D3CP00856H 

 

(3) https://www.hlavnespravy.sk/chemik-miroslav-ilias-vyzyva-obnovme-vedecku-spolupracu-s-ruskom/3071008

 

(4) https://blog.hlavnespravy.sk/31848/prieskum-medzi-vedcami-o-nespolupraci-s-ruskou-federaciou/ 

 

(5) https://blog.hlavnespravy.sk/31763/pan-lubos-blaha-a-jedna-schodza-katedry-chemie/ 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Miroslav Iliaš

O AUTOROVI

konzervatívec a vedec

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 16

Celkové hodnotenie: 15

Priemerná čítanosť: 1812

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Slovenský Patriot chce v EP presadzovať suverénnu zahraničnú politiku

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Miroslav Radačovský) Aktualizované 29. apríla 19:59 Jednou z hlavých priorít, ktoré chcú kandidáti strany Slovenský Patriot presadiť v Európskom parlamente (EP),…

    Rada RTVS mieni, že vedenie mohlo znížiť hospodársku stratu, manažment nesúhlasí

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)   Dôsledným priebežným sledovaním vývoja hospodárenia i správnymi manažérskymi opatreniami mohol manažment RTVS predísť, respektíve minimalizovať vykázanú stratu v…

    "Globálna vzbura proti Amerike": Prvé krajiny sa rozhodli pre rázne kroky. Kto sa k nim pridá?

    0icon

    Washington 29. apríla 2024 (HSP/Foto:twitter)   Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár   Africké a blízkovýchodné krajiny začali…

    Lipšic musel vysvetľovať najnovšiu kauzu. Uhrík reaguje: Čo robí ten chlap ešte na prokuratúre ?!

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR)   Predseda hnutia Republika Milan Uhrík sa na sociálnej sieti pohoršoval nad správaním prokurátora Daniela Lipšica v pracovnom čase Poukázal…

    Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, Filip Kuffa hovorí o výmysloch

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Adriána Hudecová)   Mimoparlamentná strana Demokrati tvrdí, že Gregor Kuffa, brat a syn štátnych tajomníkov envirorezortu, sa zúčastňuje na oficiálnych rokovaniach,…

    Bild: Varšava je presvedčená, že Západ môže eskalovať konflikt na Ukrajine beztrestne

    0icon

    Varšava 29. apríla 2024 (HSP/Bild/Foto:TASR/AP-Czarek Sokolowski)   „Máme na výber: buď porazená ruská armáda mimo Ukrajiny, alebo víťazná ruská armáda na hraniciach s Poľskom. A…

    Prečo tak strašne teraz záleží Naďovi na tom, aby to Kaliňák čo najrýchlejšie podpísal?

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (HSP/Facebook/Foto: TASR: Pavel Neubauer, František Iván)   Exministrovi Jaroslavovi Naďovi zjavne mimoriadne záleží na tom, aby minister obrany Robert Kaliňák podpísal…

    Obľúbený francúzsky herec Gérard Depardieu skončil vo väzbe

    0icon

    Paríž 29. apríla 2024 (HSP/CNN/Foto:AP/Axel Schmidt)   Francúzskeho herca Gérarda Depardieua ráno zadržali v súvislosti s obvinením zo sexuálneho napadnutia dvoch žien. Je vo väzbe,…

    Koncom mája sa to začne

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP)   Ruská federácia pripravuje koncom mája alebo v júni veľkú ofenzívu, uviedli zdroje z…

    RTVS si pripomenie 20. výročie členstva v EÚ

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si v stredu (1. 5.) pripomenie 20. výročie členstva Slovenskej republiky v Európskej…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Marian Kotleba

    Milan Šupa

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Dušan Hirjak

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA