Ľudia spamätajme sa!

Premisa

Ľudstvo na svojej historickej ceste sa dostalo pred bánu, za ktorou je buď jeho kolaps alebo úplne nová forma spolužitia. Ak neprejde revolučnou zmenou v myslení, tak kolapsu (sebazničeniu) sa nevyhne!!!

I.

Moja filozofia ako metóda, ktorou analyzujem vývoj spoločnosti

 

Nestotožňujem sa s materializmom ani idealizmom. Môj filozofický základ spočíva na entite, ktorá je čitateľná a nepotrebuje žiadne ideové barličky či božstva.

Hmota bez idey a idea bez hmoty neexistujú“.

Existujú dva hmotné (hmota a antihmota) a dva ideové (kvantita a kvalita), teda štyri základné protipóly, ktorých vzájomné protirečenie vytvára neustály pohyb a premeny hmoty a idey podliehajúce trom rôznym zákonitostiam.

  1. Zákon o jednote a boji protikladov

  2. Zákon a premene kvantity na kvalitu a naopak.

  3. Zákon o negácii negácie (prechodový)

Toto je pevný, exaktný základ, na ktorom možno vybudovať exaktnosť spoločenských vied, namiesto dnešných rozprávok o všetkom a ničom!!! Exaktné vedy majú pevné základy, každá v sebe samej, pretože dokážu oceniť kvantitu i kvalitu skúmanej substancie. Ak sa pozornejšie zamyslíme nad nimi, toto je na pozadí, aj pre nich spoločným základom. Možno je to aj cesta, aby sa filozofia, po interdisciplinárnom overení stala metodickým základom (matkou) pre všetky vedné obory. Ďalej a nabudúce o tom podrobnejšie.

Filozofický predpoklad.

Predpokladám, že vesmír od veľkého tresku podlieha zákonu č. 2, vzhľadom na jeho rozpínavosť a nerovnováhu hmoty a antihmoty. Nemožno to však považovať za istotu, lebo poznáme relatívne len krátke obdobie vývoja vesmíru.

Všeobecný popis účinku jednotlivých zákonov na vznik a vývoj novej substancie hmotnej či ideovej.

Východiskovým zákonom k vzniku či zániku substancie je zákon č. 3. Spôsobuje javy, ktoré nazývame revolúcia či kontrarevolúcia.

Zákon č. 2 spôsobuje nerovnovážny pohyb protipólov a tým chaotický vývoj, ktorý najvýstižnejšie popísala fyzika pod pojmom entropia. Pozri https://sk.wikipedia.org/wiki/Entropia . Tento vývoj vždy končí negáciou negatívnej alebo pozitívnej základnej bunky, ktorú substancia získala pri minulej negácii negácie. Vzniká nová substancia s novou kvalitou a novou kvantitou. Môže to byť úplne nová forma substancie (z feudalizmu kapitalizmus či prechod z chaotického vývoja podľa zákona č. 2 do evolučného vývoja podľa zákona č. 1) alebo degradovať na predchádzajúcu formu (prach si a v prach sa obrátiš, zo socializmus klesnúť do kapitalizmu). Podľa všetkého tieto procesy prebiehajú počas štyroch protichodných období, spôsobené štyrmi protipólmi (alelami).

Zákon č. 1 po štvorročnom cykle a v prípade negácii prvotnej (veľkej) negácie na začiatku celého cyklu, ukončuje chaotický vývoj (entropiu, pubertu) a v substancii nastoľuje vzájomnú rovnováhu protipólov, umožňujúc evolučné pokračovanie vývoja substancie.

Prvotným predpokladom aplikácie zákona č. 1 je, že substancia je uzatvorená. Typické príklady: manželstvo, rod, podnik, vykurovací systém, človek a pod. Svetová spoločnosť ani jednotlivé kapitalistické štáty nemajú uzatvorenú ekonomiku. Preto snaha o rozumný, evolučný vývoj zlyháva.

Vysvetlenie: Snaha o ovládanie vetrov po lúkach, ako to robí makroekonómia pomocou hieroglyfov (premenných), nemá logiku. Vedecký dôkaz o tom nám poskytuje fyzika pod pojmom entropia, teda proces podliehajúci zákonu č. 2: Štatistická fyzika sa zaoberá štúdiom sústav s veľkým počtom častíc – príkladom môže byť ideálny plyn, ktorého počet častíc v bežnej miestnosti sa pohybuje v rádoch 10 27 {\displaystyle 10^{27}} , čo je obrovské číslo. Ak by sme chceli použiť na skúmanie takéhoto systému Newtonov zákon F = m a {\displaystyle F=ma} (ktorý prirodzene pre pohyb molekúl platí), nikdy by sme sa k výsledku nedostali. Jednak je rovníc príliš veľa (rádovo toľko ako molekúl) a navyše nepoznáme polohy a rýchlosti jednotlivých molekúl a je nemožné ich experimentálne zistiť. Preto je dôležitý prístup štatistickej fyziky, ktorá nás učí, že pri skúmaní ideálneho plynu nie sú dôležité polohy a rýchlosti všetkých molekúl (mikro-stav), ale iba niekoľko málo fyzikálnych veličín (tlak, teplota, objem, počet častíc… teda makro-stav). https://sk.wikipedia.org/wiki/Entropia

Dosaďme si namiesto molekúl každú jednotlivú premenu tovaru na peniaze a obrátene a máme rovnocenný príklad v ekonomike štátu či sveta.

Druhým predpokladom je poznanie seba samého. Socialistické ekonomiky boli síce uzatvorené, ale boli ovládané makroekonomickou ideológiou a nie exaktnou vednou disciplínou. Takto Bezprácny Zisk exponenciálne deformoval spoločenské myslenie vrátane plánovania! V kapitalizme zisk rozkladá realitu – ľudí (na bohatých a chudobných) a v socializme rozložil spoločenské myslenie (plánovanie).

Akú metódu používam?

Zo zákona č. 3 vyplýva aj metóda skúmania substancii pre potreby stanovenia príčiny a následku, metódy takzvanej „základnej bunky“ – prechodové môstiky medzi rôznymi formami substancie. Len tak dokážeme, čo je potrebné negovať (zápornej), respektíve chrániť (pozitívnej) bunky. Kapitalizmus bol odstránený likvidáciou zápornej bunky, teda súkromného (subjektívneho) vlastníctva výrobných prostriedkov. Socializmus naopak bol odstránený likvidáciou kladnej (neutrálnej) bunky, spoločenského vlastníctva výrobných prostriedkov, ktorá umožňovala negovať (prerozdeľovať) subjektívnu koncentráciu, hlúpych Bezprácnych Ziskov!

Analýza spoločnosti, jej vývoja a charakteristika jej súčasného stavu

Základnými protipólmi ľudskej spoločnosti sú ľudské bytie a jeho vedomie o sebe.

Základnou kladnou bunkou spoločnosti, ktorá vznikla z pôvodne chaotického živelného spojenia muža a ženy je rodina – rodičia a ich potomkovia.

Vyšší stupeň spoločnosti vznikol v podobe rodov či občín, ktoré žili po pôvodne búrlivom období (matriarchát, patriarchát) na konci, usporiadaným životom. Sem patria aj uzatvorené podniky, koncerny a pod.

Negáciou rodu (jeho jednoty) sa začala budovať celosvetová spoločnosť, ktorá doposiaľ podlieha zákonu č. 2, a preto sa celosvetová spoločnosť nachádza v chaose, teda entropii.

Rovnovážny stav rodu, zodpovedajúci zákonu č. 1 bol zlikvidovaný násilím a vykorisťovaním človeka človekom. Tento stav v podstate trvá dodnes, menila sa len forma vykorisťovania z fyzickej na ideovú (finančnú, zákonnú, politickú, morálnu, ale v prípade potreby?! aj fyzickú /hybridnú /). Počas celého obdobia bolo spoločnosti ideologický vnucované právo jedincov na Bezprácny Zisk.

Žiaľ socializmus ako prechodová etapa, ktorá mala poskytnúť komplexné riešenie tohto problému bol hlúpo odstránený bez vedeckého zhodnotenia. Vykorisťovaniu sa síce zabránilo, ale hlúpy Bezprácny Zisk naďalej deformoval spoločenské myslenie o sebe.

Čo z toho vyplýva pre Slovensko?

Slovensko je len malou ukážkou celosvetovej entropie, ktorá sa tak, ako vo fyzike drží hesla „Čím horšie, tým lepšie“ a Slovensko s tým nič nespraví! Politické strany pred voľbami sľubujú, kde, čo, ale tento problém len zmiernia alebo ešte viac prehĺbia no nič nedoriešia. Jednoducho slepo nás povedú k celosvetovému kolapsu.

To nie je pesimizmus, ale výzva, aby sa Slovensko aktívne zapojilo do riešenia celosvetového problému. Slovensko je síce členom komisie OSN pre budovanie mieru vo svete, ale neviem o tom, aby SAV či iná inštitúcia sa zaoberala hľadaním cesty k novej, mierovej a spravodlivej spoločensko-ekonomickej formácii!!!

Jednoducho tak ako vo vojne: „Držíme hubu a krok“!

Civilizácie a tvory, ktoré podobne skolabovali vo vojnách i bez nich nám nič nehovoria.

Andrej Sablič

Napísané v Piešťanoch, ADELI MEDICAL CENTER, 6.9.2023

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Andrej Sablič

O AUTOROVI

Akadémiu spoločenských vied v Moskve som ukončil v roku 1979 pred skúšobnou komisiou prehlásením a obhajobou, že „politická ekonómia socializmu nie je veda ale kniha rozprávok o socializme“. O dnešnej ekonómii a teóriách ktoré ju obhajujú, a „vylepšujú“ to platí dvojnásobne. Žiaľ nechceme vyzerať hlúpo pred súčasníkmi a tak ostaneme hlúpi pre našich potomkov. Ja to odmietam a spravím všetko preto aby tomu tak nebolo!!!

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 117

Celkové hodnotenie: 15.57

Priemerná čítanosť: 948

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Vodiči musia na budúci týždeň rátať s obmedzením na D2 do Bratislavy

    0icon

    Od pondelka (29. 4.) do piatka (3. 5.) budú musieť vodiči rátať s obmedzením na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Upozornila na to bratislavská…

    DAC Dunajská Streda zvíťazil nad Slovanom Bratislava 5:3

    0icon

    Futbalisti DAC Dunajská Streda zvíťazili v 7. kole nadstavbovej časti Niké ligy v skupine o titul nad majstrovským Slovanom Bratislava 5:3. Domáci rozhodli o svojom…

    Jaroslav Spišiak mal nehodu

    0icon

    Bratislava 28. apríla 2024 (HSP/Foto:Facebook)   Jaroslav Spišiak zo strany Progresívne Slovensko mal včera nehodu. O nehode informoval na sociálnej sieti. K nehode podľa jeho…

    Na rieke Belá a jej prítokoch sa uskutočnila obhliadka migračných bariér

    0icon

    Na rieke Belá a jej prítokoch vo Vysokých Tatrách sa uskutočnila obhliadka migračných bariér. Diskutovalo sa o možnostiach spriechodnenia bariér a zlepšení spájaní rieky s…

    Švajčiari vedia, kedy Rusi obsadia Donbas. Poznajú aj dôvody

    0icon

    Bratislava 28. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko)   „Donbas padne v októbri,“ napísal švajčiarsky denník Blick s odvolaním sa na ukrajinskú armádu. Niekoľko veliteľov, ktorí bojujú…

    Zástupca EÚ Borrell neočakáva, že vojna na Ukrajine sa čoskoro skončí

    0icon

    Bratislava 28. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias)   „Keďže sme sa na začiatku konfliktu zaviazali podporiť Ukrajinu, mali by sme v podpore pokračovať, kým sa nebudú…

    Iuventa postúpila do finále,v odvete v Lisabone remizovala 30:30

    0icon

    Lisabon 28. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Hádzanárky Iuventy Michalovce postúpili do finále Európskeho pohára EHF. V nedeľňajšom odvetnom semifinálovom súboji remizovali na palubovke Benficy Lisabon…

    Hlas sa doťahuje na Progresívne Slovensko. Tri strany nad 5 % iba v rámci štatistickej chyby

    0icon

    Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov. Druhé by skončilo hnutie Progresívne Slovensko (PS) s…

    Správy národných parkov by mohli mať nové úlohy v oblasti inváznych druhov

    0icon

    Mnohé kompetencie a úlohy v oblasti prevencie a manažmentu zavlečenia a šírenia inváznych druhov by sa mohli preniesť aj na správy národných parkov. Vyplýva to…

    V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

    0icon

    Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar. Na mieste zasahujú hasiči z Čadce, zo Žiliny a zo Záchrannej brigády Hasičského a…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Dušan Hirjak

    Marek Brna

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA