Makroekonomická anti-ekonomika Slovenska v priamej reči.

Úvodné slovo

Prosím čitateľa, aby pri čítaní bol pozorný a pri každom slove pozorne zvážil jeho obsah i následky. Naša myseľ (celospoločenská) je pod vplyvom drogy, ktorú nazvem právom „makroekonomický šampus“. Je to podobne ako klasický šampus. Je zmesou reality a virtuálnych bubliniek. Spoločnosti chutí rovnako lákavo a opojne ako klasický šampus, ale rovnako, ako klasický šampus je to droga so všetkými následkami, ako majú klasické drogy. Spôsobuje závislosť, materiálne (ekonomické) škody a vo vysokej koncentrácii psychické poruchy vedúce až k spoločenskému delíriu.

Exaktná ekonómia.

Názov ekonómia je odvodený z gréckeho slova oikonomia. Ide o spojenie dvoch slov: “oikos” , čo znamená dom alebo domáce hospodárstvo a “nomos” , čo znamená zákon. Pôvodná ekonómia je, teda veda, ktorá sa zaoberá zákonmi domáceho hospodárstva.

Táto veda sa zaoberala reálnymi ekonomickými hodnotami bez virtuálneho skreslenia. Bola, teda exaktnou vedou založenou na realite.

S nástupom obchodu začali vznikať o tejto realite obrázky rôzneho druhu, až nakoniec sa ustálili v podobe peňazí.

Čo sú to peniaze?

Peniaze sú virtuálnym zobrazením reality, aby pomocou nich sa mohla rozdeliť celospoločenská produkcia, čo najobjektívnejšie v spoločnosti.

Z toho plynie, že:

suma peňazí v spoločnosti by mala zodpovedať sume reálnych ekonomických hodnôt určených k celospoločenskej spotrebe (výmene) vyjadrených v peniazoch.

Túto myšlienku obsahovali aj peniaze emitované po menovej reforme z roku 1953 v ČSR.

Nestalo sa to tak a ČSR podľahla celosvetovému makroekonomickému šialenstvu, ktoré peniaze nepovažuje za obraz reality, ale za samostatnú ekonomickú komoditu. Ide, teda o virtuálny svet, ktorý s realitou nie je prepojený, a preto je to fantazmagória. Rozdiel medzi objemom peňazí, ktorými bola ocenená realita pri jej vzniku a objemom peňazí na trhu predstavuje prázdne bublinky v „makroekonomickom šampuse“. Ide o prácou nekryté hodnoty, a preto sú tak lahodné a opojné!

Praktický ekonomický pohľad na výrobu a predaj pomocou peňazí

Reálna hodnota celospoločenskej produkcie po jej úplnom ukončení vo chvíli, keď je predávaná kupujúcemu predstavuje RH=C+V

RH – Reálna hodnota produkcie

C – konštantný kapitál, teda spoločenská práca minula vložená do produkcie cez odpisy (opotrebenie) a materiál.

V – Variabilný kapitál, teda práca celej spoločnosti, ktorá tvorí sumu miezd, odvodov a dani.

RH predstavuje nielen úplnú, spoločenskú hodnotu produkcie určenej na jej reprodukciu, ale aj na rozšírenú reprodukciu. V tejto cene je totiž zahrnutá aj nadhodnota, vytvorená nad rámec spotrebovaných hodnôt ocenených peniazmi.

Makroekonomický šampus“ alebo makroekonomické šialenstvo.

Začiatok toho šialenstva sa začína pri premene produktu na TOVAR (hieroglyf) vo chvíli, keď dochádza k predaju produktu virtuálnou osobou (podnikateľ, s.r.,o., a.s. a pod.) spoločnosti.

Pozor!!! Nejedná sa o výrobcu, pretože jeho činnosť (práca) bola ukončená pred „položením produktu na predajný pult“. V tejto chvíli už žiadna práca (realita) na produkte nepribudne. Teraz prebehne len čisto finančná operácia, keď k vynaloženým finančným nákladom vyplateným, spoločnosti za prácu minulú (C) i aktuálnu (V) pribudne prázdna veličina ZISK!

Už z toho krátkeho konštatovania nazvať ZISK nadhodnotou je ekonomický nezmysel. Nadhodnota je reálna hodnota, ktorá menu revalvuje, zatiaľ čo ZISK je virtuálna hodnota a menu devalvuje.

Makroekonomické šialenstvo po Slovenský

Od januára 2005 Slovenskí dôchodcovia sa dostali do svojho ekonomického delíria!

Bol založený II. Dôchodkový pilier, ktorý potajomky začal a postupne čoraz viac ožobračuje dôchodcov a sociálny systém.

Rozprávky o tom, že obyvateľstvo starne, a preto si musia dôchodcovia uťahovať opasky je len čiastočná pravda. Rozhodujúci dopad na túto skutočnosť má II. Dôchodkový pilier!!!

Do roku 2005 bol dôchodkový systém založený plne na solidarite pracujúcich k minulým pracujúcim ako vďaka za ich minulú prácu pre prítomnosť.

Čo to znamenalo?

Pracujúci časť svojej reálnej produkcie ocenenej peniazmi v objeme 18% zo svojej mzdy odovzdali priamo prostredníctvom zamestnávateľa a sociálnej poisťovne v konkrétnom čase svojim dôchodcom. To znamená, že dôchodca si mohol túto produkciu (potraviny, energie a pod.) kúpiť v reálnom čase a ju spotrebovať.

Dnes (2023) Pracujúci, ktorý vstúpil do II. Dôchodkového piliera odvádza dôchodcom len 12,5% zo svojej reálnej produkcie a 5,5% tejto produkcie poskytuje medzinárodnému kapitálu, na účely podnikania (okrádaniu spoločnosti). Teda dôchodca alebo iné sociálne potreby spoločnosti majú dnes o 5,5% menej z reálnej produkcie Pracujúceho ako do roku 2005.

Tak toto môže vymyslieť len zločinec alebo človek v makroekonomickom opojení!!!

Toto nie je makroekonomická rarita, toto je pragmatická výchova človeka k vyznávaniu boha (bezprácnej idey), zvaného ZISK, na úkor človeka.

Konečný cieľ v mene ZISKU? „Mŕtvy človek, dobrý človek?!“

Žiaľ v spoločenských vzťahoch a ich formovaní človekom, vládne ešte len stredovek, chaos a entropia. Nuž potom sa nemožno čudovať ani podobným anomáliám, ktoré nemajú žiadne logické opodstatnenie.

Andrej Sablič

Poznámka:  TOVAR, dôchodca, Pracujúci, chápané ako kategórie (obecne)

 

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Andrej Sablič

O AUTOROVI

Akadémiu spoločenských vied v Moskve som ukončil v roku 1979 pred skúšobnou komisiou prehlásením a obhajobou, že „politická ekonómia socializmu nie je veda ale kniha rozprávok o socializme“. O dnešnej ekonómii a teóriách ktoré ju obhajujú, a „vylepšujú“ to platí dvojnásobne. Žiaľ nechceme vyzerať hlúpo pred súčasníkmi a tak ostaneme hlúpi pre našich potomkov. Ja to odmietam a spravím všetko preto aby tomu tak nebolo!!!

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 117

Celkové hodnotenie: 15.56

Priemerná čítanosť: 948

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Leteckí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách 57-ročnému lyžiarovi

    0icon

    Leteckí záchranári z Popradu pomáhali v stredu dopoludnia 57-ročnému lyžiarovi vo Vysokých Tatrách. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) Air -…

    Polícia vyšetruje dva prípady, keď seniori pri podvode prišli o tisíce eur

    0icon

    Bratislavská polícia vyšetruje dva prípady, pri ktorých seniori prišli pri podvode o tisíce eur. Pri oboch incidentoch začala trestné stíhanie vo veci zločinu podvodu. Informovala…

    Korčok verejne vytrel podlahu s Matovičovcami

    0icon

    Bratislava 1. mája 2024 (HSP/Foto:Facebook/Ivan Korčok)   Gyimesi sa na Facebooku vyjadril k vyjadreniu Ivana Korčoka v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu. Neúspešný prezidentský…

    Viacerí ministri aj politici si pripomenuli výročie vstupu SR do EÚ

    0icon

    Viacerí ministri si pripomenuli 20. výročie vstupu SR do EÚ. Poukázali na rôzne pozitíva prameniace z členstva. Apelovali aj na potrebu presadzovania štátnych záujmov a…

    Prezidentka: Hlas SR po vstupe do EÚ zosilnel

    0icon

    Hlas Slovenskej republike po vstupe do Európskej únie (EÚ) zosilnel a naša spoločnosť sa stala prosperujúcejšou. Vyplýva to z vyjadrenia prezidentky SR Zuzany Čaputovej na…

    Vstup Slovenska do EÚ očami priameho účastníka prístupových rokovaní

    0icon

    Bratislava 1. mája 2024 (HSP/Foto:TASR-Vladimír Benko)   Prvého mája 2024 si pripomíname vstup Slovenska do EÚ a 20 rokov nášho pôsobenia v tomto spoločenstve. EÚ…

    Generál si posvietil na zbierku na muníciu pre Ukrajinu - niečo tu nesedí

    0icon

    Bratislava 1. mája 2024 (HSP/ Facebook/ Foto: Screenshot Stránka zbierky Munícia pre Ukrajinu)   Generál Jozef Viktorín (Republika) vo svojom nedávnom videu na Facebooku zhrnul…

    V Národnej prírodnej rezervácii Dobročský prales zaznamenali požiar

    0icon

    V Národnej prírodnej rezervácii (NPR) Dobročský prales bol zaznamenaný požiar. Informovala o tom Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR s tým, že zatiaľ nepozná jeho rozsah…

    To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ruská armáda pod Časov Jarom prekročila Severský Doneck a dobyla Rabotino

    0icon

    Kyjev 1. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP- Andrii Marienko) Aktualizované 1. mája 2024 19:19 V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na…

    ZMOS: Eurofondy sú významným zdrojom financovania regionálneho rozvoja

    0icon

    Vstup SR do Európskej únie (EÚ) je významným míľnikom aj pre mestá a obce. Európske fondy sú významným zdrojom financovania regionálneho rozvoja na Slovensku. Poukázalo…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Marek Brna

    Matúš Pestrý

    Marian Kotleba

    Milan Šupa

    Ivan Štubňa

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA