Sľub poslanca.

Čakajú nás voľby do NRSR. Možno v máji, júni, júli, auguste, septembri, alebo možno na budúci rok. To  nevie ani prezident USA. Ak budú, budeme si opäť hľadať zástupcov od ktorých budeme očakávať dôsledné, fundované, dôstojné zastupovanie v našom najvyššom a najdôležitejšom zákonodarnom orgáne. Robili by sme to sami, keby sme mali príslušné vzdelanie, dostatočnú inteligenciu a schopnosť komunikovať na empatickej úrovni s ďalšími občanmi. Ostávalo by iba vyriešiť niekoľko problémov. Kto by na nás robil? Veď päť tisíc nespadne len tak z neba. Kde by sme sedeli? A kto by varil, ak by sme na plný úväzok všetci hľadali riešenia?

 

Práve preto máme parlament, práve preto hľadáme delegátov a práve preto očakávame, že každého z nás budú zastupovať. Budú hľadieť na to, aby sme sa mali aspoň tak dobre ako naši najbližší a ešte lepšie, tí vzdialenejší susedia. Veď aj oni majú svojich delegátov vo svojich parlamentoch.  Aj ich poslanci zostavujú vládu, prijímajú zákony a hľadajú riešenia. Zamysleli sa delegáti štánej správy štátu prečo sú v štatistikách dobrobytia vyšie ako my?

 

Je logické, že ak tí naši poslanci nedokážu zostaviť vládu, ktorá by vládla ku našej spokojnosti, musíme mať možnosť, my voliči, to zmeniť. Musíme mať možnosť zrušiť im mandát. Veď sme ich do lavíc poslali na základe sľubov ktoré nám dali pred tým než sme ich posadili do kresla. Ak daný sľub nedodržia, strácajú oprávnenie nás zastupovať. O mandát musia prísť tým skôr, že namiesto o blaho voličov sa starajú o vlastný prospech, o vlastný zisk, o vlastný úžitok.

 

Je to ešte zložitejšie. Náš súčasný volebný systém dovoľuje, aby sa do parlamentu dostali iba osoby o ktoré má záujem predseda politickej strany. Takže výber robí on. Môže sledovať schody, lesné tíšiny, divadelné scény pričom hľadá zaujímavé indivídua. Najdôležitejšia podmienka výberu je poslušnosť. Nedôležité sú morálne vlastnosti, vzdelanie, spoločenský profil, schopnosť sformulovať a vysloviť myšlienku, napísať text, ovládať štátny jazyk, ba nepotrebuje ani aby jeho výber vedel bez koktania prečítať text.

 

Ak je adeptov málo, predseda strany otvorí kandidátnu listinu. Umožní členom rôznych zoskupení prípadne politickým skrachovancom, aby sa o miesto uchádzali. Ak sa zaviažu, že budú poslúchať, niektorých na kandidátku dopíše a začne sľubmi a víziami lákať voličov. Môže dokonca vypísať anketu. Podľa nej pripraví volebný program s ktorým bude chodiť po námestiach, zaplatí plagáty, kúpi priestor a čas v médiách, dá vyrobiť prepisovačky s logom strany. Úspech závisí iba od jeho schopností. Čím väčší eskamotér a manipulátor, tým viacej kresiel získa na hradnom kopci.

 

A teraz príde ten najväčší podraz na voličov. Každý poslanec zloží sľub „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.”  O krajine nie je v sľube ani slovo. Podrazy nekončia. Poslanec nie je solitér. Je člen strany. Každá strana sa sem dostala na základe vlastných sľubov a vízií. Každá strana iné sľuby. Nakoľko sa strany nevedia dohodnúť, ktoré sľuby majú prednosť, nastane parlamentný chaos. Ten môže trvať niekoľko dní, niekoľko týždňov, ale aj nepretržite ako ten súčasný parlament čo chaosí bez prestania.

 

Predsedovia si svojvoľne rozdelia parlament na vládne a nevládne strany. Neprekáža im, že takéto delenie nemá oporu v ústave. Predseda môže poslušných odmeňovať, neposlušných trestať. Neuspokojení poslanci pokojne porušia to základné pravidlo predsedu – poslušnosť napríklad tým, že  hlasujú podľa svojho vedomia a svedomia. Dokonca zo strany, ktorá ich do parlamentu dostala vystúpia. Neprekáža ani to, ak si priamo v NRSR založia novú stranu čím celkom isto porušia zákonom definovaný volebný systém, ktorý podmieňuje vstup iba tej strane, ktorá má päť a viacej percentnú voličskú základňu. Tu končí akákoľvek úcta k voličom. Kým je poslanec poslancom, má zákonnú právomoc. Ak sa nájde dosť poslancov ktorí sa dohodnú, môžu prijať takmer akýkoľvek zákon napríklad, že voliči ich nemôžu z parlamentu vyhodiť, alebo, že môžu vládnuť kým sa nedohodnú inak.

 

Už iba pripomeniem. Vieme, že to čo ústava, trestný poriadok a trestný zákon nezakazuje je občanom dovolené. A naopak – právo občanov odvolať poslancov, ktorí hrubým spôsobom porušujú ústavu je zakázané? 

 

Prezidentka to vidí, ale nevníma. Nepožiada Ústavný súd aby riešil kartelovú zmluvu, poslancov na voľnej nohe, vznik strany v NRSR, ale trápiju ju, či voliči majú právo odvolať svojich nehodných delegátov pričom, podľa svojho vzdelania by mala vedieť, že všetko, o čom občania nesmú v referende rozhodovať už v ústave definivané je.

 

29. januára 2023

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

René Pavlík

O AUTOROVI

Narodil som sa v čase, keď vlaky mali tri triedy. Podstatnú časť života som strávil v Bratislave. Po absolvovaní strednej školy som aj maturitu zvládol bez protekcie a podvádzania.
Prestávky bývania ma zastihli v Pardubiciach (otec reprezentoval v ÚDA), v Košiciach (dva roky na internáte) a v Brne (26 mesiacov - vojna na letisku).
Vystriedal som niekoľko zamestnávateľov TATRA Kopřivnice (konštruktér motorov, skúšobný technik), STK (kontrolór), SHMÚ (hydrológia podzemných vôd), Letisko MRŠ (ochrana, dispečer paliva).
Do 18. rokov som pretekal na kajaku a neskôr som sa venoval služobnej a súťažnej kynológii (28 rokov).
Bratislavskú králikáreň, ktorej hodnota neustále stúpa, som pred dvanástimi rokmi prenechal svojmu ženatému synovi (s dvomi deťmi), aby nemusel žiť v petržalskom podnájme a presťahoval som sa do krásneho prostredia kopaníc kde sa ešte ľudia zdravia aj keď sa nepoznajú. Neľutujem.
Moje rodné mesto sa zmenilo a máločo v ňom k lepšiemu. Rodná nemocnicu na Zochove neexistujej, výletnú reštaurácia do ktorej chodil už Ľ. Štúr nepoznávam, tam kde desaťročia predávali klince je bohviečo, a v MHD vám nemá kto povedať kam ide a kde máte prestúpiť, sneh sa neodváža, iba solí a prehadzuje. V Bratislave je viacej Blavákov ako normálnych ľudí. Opakujem - neľutujem.
Ak som napísal málo, rád doplním.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 141

Celkové hodnotenie: 38.05

Priemerná čítanosť: 907

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    Redakčná rada CME deklaruje, že dozrie na Markízu

    0icon

    Redakčná rada skupiny CME deklaruje, že v televízii Markíza sa dodržiavajú žurnalistické štandardy a televízia ich uplatňuje nadpriemerne. Vyplýva to z vyjadrenia skupiny CME a…

    Západ a Kyjev urobili všetko pre Putinovo víťazstvo

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)   Voľby v Rusku dopadli výborne. Stovky pozorovateľov z celého sveta, rekordne vysoká volebná účasť, mimoriadne transparentné a pohodlné…

    FOTO DŇA