Vojnoví štváči Korčok, Naď a vláda národného zdierania a národného ohrozenia destabilizujú bezpečnosť Slovenskej republiky!!!

Dnes sa pozrieme na Návrh zmluvy medzi Ruskou federáciou a Spojenými štátmi americkými o bezpečnostných zárukách predložený Ruskom v decembri 2021 a odpoveď ministra vecí Ruska Lavrova pre médiá na niektoré otázky:

————————————————————————————————-

Ruská federácia a Spojené štáty americké, ďalej len zmluvné strany,

riadiac sa zásadami obsiahnutými v Charte Organizácie Spojených národov, Deklarácii o zásadách medzinárodného práva o priateľských vzťahoch a spolupráci medzi štátmi v súlade s Chartou Organizácie Spojených národov z roku 1970, Helsinského záverečného aktu  Konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe z roku 1975, ako aj ustanoveniami  Manilskej deklarácie o mierovom riešení medzinárodných sporov z roku 1982, Charty európskej bezpečnosti z roku 1999, Zakladajúceho aktu o vzájomných vzťahoch, spolupráci a bezpečnosti medzi Ruskom a Organizáciou Severoatlantickej zmluvy z roku 1997;

odvolávajúc sa na neprípustnosť použitia sily alebo hrozby silou v ich vzájomných vzťahoch, ako aj v medzinárodných vzťahoch vo všeobecnosti, akýmkoľvek iným spôsobom, ktorý nie je v súlade s cieľmi a zásadami Charty Organizácie Spojených národov;

podporujúc  úlohu Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov, ktorá má primárnu zodpovednosť za udržiavanie medzinárodného mieru a bezpečnosti;

uznávajúc potrebu spojiť úsilie s cieľom efektívne reagovať na súčasné bezpečnostné výzvy a hrozby v globalizovanom a vzájomne prepojenom svete;

vychádzajúc z dôsledného dodržiavania zásady nezasahovania do vnútorných záležitostí vrátane odmietania podpory organizácií, skupín a jednotlivcov obhajujúcich protiústavnú zmenu moci, ako aj akéhokoľvek konania smerujúceho k zmene politického alebo spoločenského systému niektorej zmluvné strany;

s úsilím zlepšiť existujúce alebo vytvoriť ďalšie účinné mechanizmy interakcie s cieľom vyriešiť vznikajúce problematické otázky a nezhody prostredníctvom konštruktívneho dialógu založeného na vzájomnom rešpektovaní a uznávaní vzájomných bezpečnostných záujmov, ako aj vyvinúť adekvátnu reakciu na výzvy a hrozby v oblasti bezpečnosti;

snažiac sa vyhnúť akejkoľvek vojenskej konfrontácii a ozbrojenému konfliktu medzi zmluvnými stranami a uvedomujúc si, že priamy vojenský stret medzi nimi by mohol viesť k použitiu jadrových zbraní, čo by malo ďalekosiahle dôsledky;

potvrdzujúc, že ​​v jadrovej vojne nemôžu byť víťazi sa táto vojna nikdy sa nesmie rozpútať, ako aj uznávajúc potrebu vynaložiť maximálne úsilie na zabránenie nebezpečenstvu vypuknutia takejto vojny medzi štátmi vlastniacimi jadrové zbrane;

potvrdzujúc svoje záväzky vyplývajúce z Dohody o opatreniach na zníženie rizika jadrovej vojny medzi Zväzom sovietskych socialistických republík a Spojenými štátmi americkými z 30. septembra 1971, Dohody medzi vládou Zväzu sovietskych socialistických republík a vládou Spojených štátov amerických o predchádzaní incidentom na šírom mori a vo vzdušnom priestore nad ním z 25. mája 1972, Dohody medzi Zväzom sovietskych socialistických republík a Spojenými štátmi americkými o zriadení stredísk na znižovanie jadrového rizika z 15. septembra 1987, ako aj Dohody medzi Zväzom sovietskych socialistických republík a Spojenými štátmi americkými o predchádzaní nebezpečným vojenským aktivitám z 12. júna. 1989;

sa dohodli na nasledovnom:

článok 1

Zmluvné strany budú spolupracovať na základe princípov nedeliteľnej a rovnakej bezpečnosti, nepoškodzovania vzájomnej bezpečnosti s cieľom:

nepodnikať kroky a nevykonávať činnosti ovplyvňujúce bezpečnosť druhej zmluvnej strany, nezúčastňovať sa na nich a nepodporovať ich;

nezavádzať  bezpečnostné opatrenia prijaté každou stranou jednotlivo alebo v rámci medzinárodnej organizácie, vojenskej aliancie alebo koalície, ktoré by ohrozili základné bezpečnostné záujmy druhej strany.

článok 2

Strany zabezpečia, aby všetky medzinárodné organizácie, vojenské aliancie alebo koalície, v ktorých sa zúčastňuje aspoň jedna zo strán, dodržiavali zásady obsiahnuté v Charte Organizácie Spojených národov. 

článok 3

Strany nevyužijú územie iných štátov na účely prípravy alebo vykonania ozbrojeného útoku proti druhej strane alebo na iné akcie ovplyvňujúce základné bezpečnostné záujmy druhej strany.

článok 4

Spojené štáty americké sa zaväzujú vylúčiť ďalšie rozširovanie Severoatlantickej aliancie smerom na východ, odmietnuť prijatie štátov, ktoré boli predtým súčasťou Zväzu sovietskych socialistických republík, do aliancie.

Spojené štáty americké nebudú zriaďovať vojenské základne na území štátov, ktoré boli predtým súčasťou Zväzu sovietskych socialistických republík a nie sú členmi Severoatlantickej aliancie, nebudú využívať ich infraštruktúru na vykonávanie akejkoľvek vojenskej činnosti a tiež rozvíjať bilaterálne vojenskú spoluprácu s nimi.

článok 5

Strany sa zdržia rozmiestnenia svojich ozbrojených síl a zbraní, a to aj v rámci medzinárodných organizácií, vojenských aliancií alebo koalícií, v oblastiach, kde by takéto rozmiestnenie druhá strana vnímala ako hrozbu pre svoju národnú bezpečnosť, s výnimkou rozmiestnenia na národných územiach zmluvných strán.

Zmluvné strany sa zdržia letov ťažkých bombardérov vybavených jadrovými alebo nejadrovými zbraňami a prítomnosti hladinových vojnových lodí všetkých tried, a to aj v rámci aliancií, koalícií a organizácií, v oblastiach mimo národného vzdušného priestoru a mimo národných teritoriálnych vôd, odkiaľ môžu zasiahnuť ciele na území druhej strany.

Zmluvné strany udržiavajú dialóg a spolupracujú s cieľom zlepšiť mechanizmy na predchádzanie nebezpečným vojenským aktivitám na šírom mori a vo vzdušnom priestore nad ním, vrátane dohody o maximálnej približovacej vzdialenosti pre vojnové lode a lietadlá.

článok 6

Strany sa zaväzujú nerozmiestňovať pozemné rakety stredného a krátkeho doletu mimo svojho územia, ako aj v tých oblastiach svojho územia, z ktorých sú takéto zbrane schopné zasiahnuť ciele na území štátu druhej strany.

článok 7

Zmluvné strany vylúčia rozmiestnenie jadrových zbraní mimo svojho územia a vrátia takéto zbrane, ktoré už boli rozmiestnené mimo ich územia v čase nadobudnutia platnosti tejto zmluvy, na ich územie. Strany odstránia všetku existujúcu infraštruktúru na rozmiestnenie jadrových zbraní mimo územia svojho štátu.

Strany nebudú cvičiť vojenský personál a civilné obyvateľstvo z krajín, ktoré nevlastnia jadrové zbrane, v používaní takýchto zbraní. Strany nevykonávajú cvičenia a výcvik všeobecných ozbrojených síl, vrátane vývoja scenárov s použitím jadrových zbraní.

článok 8

Táto dohoda nadobudne platnosť v deň prijatia posledného písomného oznámenia zmluvných strán o ukončení potrebných vnútroštátnych postupov na tento účel.

Vyhotovené dvojmo, každé v ruštine a angličtine, pričom oba texty sú rovnako autentické.

Dňa: 13:30 hod.

Za Ruskú federáciu

Pre Spojené štáty americké

(Zverejnené na zverejnenej na stránke Ministerstva zahraničných vecí Ruska).

___________________________________________________

Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov reagoval na mediálnu otázku týkajúcu sa návrhu zmluvy v Moskve, dňa 27. januára 2022 Otázka: Dostali ste odpoveď od Američanov na ruské návrhy bezpečnostných záruk. Aká je reakcia? E. Blinken uviedol, že si neželajú, aby sa prenášaný materiál zverejňoval. Ako sa rozhodla ruská strana?

Lavrov: Myslím si, že obsah odpovede bude známy širokej verejnosti vo veľmi blízkej budúcnosti. Snahou americkej strany je aby sa zatiaľ dokument  nezverejňoval. V tomto dokumente nie je žiadna pozitívna reakcia na hlavný problém. Hlavným problémom je náš jasný postoj k neprípustnosti ďalšieho rozširovania NATO na východ a nasadzovania úderných zbraní, ktoré by mohli ohroziť územie Ruskej federácie. Teraz  predkladáme písomné dokumenty podpísané vodcami všetkých krajín, ktoré sú členmi OBSE, vrátane prezidenta Spojených štátov amerických (Istanbulská deklarácia z roku 1999, Astanská deklarácia z roku 2010), sa naši západní partneri už musia dostať z vážnejšej situácie. Mám na mysli, že v oboch dokumentoch sa uvádza, že sme všetci oddaní zásade nedeliteľnosti bezpečnosti a zaväzujeme sa ju posvätne dodržiavať. Tento princíp je jasne stanovený. Má dva hlavné vzájomne prepojené prístupy. 

Po prvé: uznáva sa právo každého štátu na slobodný výber vojenských aliancií.  

Po druhé: povinnosť každého štátu je neposilňovať svoju bezpečnosť na úkor bezpečnosti iných. Inými slovami, právo na výber spojenectiev je jednoznačne podmienené potrebou zohľadňovať bezpečnostné záujmy ktoréhokoľvek iného štátu OBSE, vrátane Ruskej federácie.

Západ hovorí že NATO má právo expandovať a nikto nemá právo zakazovať členom NATO zvažovať výzvy akejkoľvek inej krajiny. Zásada, že človek nemá posilňovať svoju bezpečnosť na úkor bezpečnosti iných, je zámerne umlčaná.  

V diskusiách o európskej bezpečnosti, ktoré práve prebiehajú, sa naši západní partneri nezmieňujú o Istanbulskej ani Astanskej deklarácii. Starostlivo sa týmto dokumentom vyhýbajú.  Takúto pozíciu nemôžeme prijať. Ak v 90-tych rokoch 20. Storočiahovorili, že neexistuje  dostatok písomných záväzkov o nerozšírení NATO, teraz máme tieto písomné záväzky. V rámci OBSE boli potvrdené viackrát, a to aj na najvyššej úrovni. Teraz sa zameriame na vysvetlenie tohto prefíkaného postoja našich západných kolegov.

V Ženeve, keď sme s E. Blinkenom rokovali, som sa pýtal, ako môžu vysvetliť svoje stanovisko, podľa ktorého záväzky prijaté v rámci OBSE považujú len za „menu“. Z nej si vyberajú len to, čo im „chutí“. To, čo sa zaviazali urobiť v záujme iných, sa snažia ignorovať. E. Blinken na túto otázku neodpovedal, len pokrčil plecami. A to je všetko. Upozornil som ho, ako aj ostatných našich kolegov, že im vo veľmi blízkej dobe pošleme formálnu žiadosť o vysvetlenie, prečo vyťahujú z vlastných záväzkov len jednu klauzulu a snažia sa ignorovať ostatné. Bude to oficiálna žiadosť všetkým krajinám, ktorých lídri podpísali Istanbulskú a Astanskú deklaráciu. 

Pokiaľ ide o zvyšok, teraz študujeme odpoveď, ktorú sme dostali od Američanov. Ako E. Blinken uviedol, dohodol sa s Ukrajincami a ďalšími západnými krajinami, spojencami USA. Zároveň sme dostali odpoveď cez Severoatlantickú alianciu, od generálneho tajomníka J. Stoltenberga. 

Posudzujeme tieto dva dokumenty ako celok, keďže sú reakciou na návrh zmluvy, ktorú sme rozoslali v decembri 2021. Po medzirezortnom schválení podáme správu prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ten rozhodne o našich ďalších krokoch.

https://mid.ru/ru/press_service/minister_speeches/1796041/

Záver:

Z uvedenej dokumentácie vyplýva, že Rusko sa riadi dôsledne podpísanými mierovými medzinárodnými zmluvami a dohodami. USA a ich satelity uvedené dohody ako celok neakceptujú, čo je v rozpore so zachovaním mieru a medzinárodným právom.

(pozn. autora): Vo vyššie uvedených medzinárodných dokumentoch pán Lavrov uvádza prvý prístup v znení:

„Uznáva sa právo každého štátu na slobodný výber vojenských aliancií.“

Tento prístup platí, pokiaľ si každý štát ozaj slobodne zvolí svoju cestu. Neplatí v prípade Západom organizovaných farebných revolúcií, kúpených a skorumpovaných politikov v čele štátov tzv. amerického záujmu, v prípade násilného odstraňovania vrcholových politikov vrátane vrážd v štátoch amerického záujmu a organizácie štátnych prevratov podvratnými organizáciami USA. Takisto neplatí ak sú štáty vydierané, neprávom sankcionované alebo iným spôsobom ekonomicky postihované. Skrátka všetkých amerických a západných aktivít, ktoré nie sú v súlade so slobodnou voľbou občanov daného štátu. Pretože často sme svedkami týchto špinavých praktík USA a ich západných spojencov.

Keďže USA požiadali Rusko, aby obsah odpovede zatiaľ nezverejňovali, existuje podozrenie, že USA naďalej na Rusko vyvíjajú nátlak a snažia sa vybičovať medzinárodnú mienku vo svoj prospech. Je predpoklad, že medzitým vyvolajú na Ukrajine vojenskú provokáciu voči Rusku pod tzv. False Flag a vznikom vojenského konfliktu návrh dohody sa stane bezpredmetným. Táto reálna hrozba tu existuje!!!

Americkí lokaji na pozíciách slovenských ministrov Korčok a Naď sa zámerne nevyjadrujú k problematike z pohľadu bezpečnosti Slovenska, ale úmyselne robia kroky priamo ohrozujúce bezpečnosť, suverenitu a integritu Slovenskej republiky. Kontinuálne pokračujú v zločineckej politike vlády M. Dzurindu, ktorá vmanipulovala Slovenskú republiku do agresívneho paktu NATO bez súhlasu občanov SR.

Preto je čas, aby sa občania Slovenskej republiky masívne postavili na odpor voči tejto vláde v zmysle článku 32 Ústavy Slovenskej republiky a odstavili tak od moci vládu, ktorá pracuje pre iné záujmy ako sú slovenské…

Z mesta SNP Ivan Štubňa

Pozri tiež:

https://nsarchive.gwu.edu/document/16117-document-06-record-conversation-between

 

https://blog.hlavnespravy.sk/29281/vyzva-vojakom-a-vsetkym-ozbrojenym-silam-slovenskej-republiky/

 

 

 

 

 

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ivan Štubňa

O AUTOROVI

Vyštudovaný psychológ so skúsenosťami v oblasti podnikania, zahraničného obchodu, pôsobiaci niekoľko rokov v zahraničí a na ústredných orgánoch štátnej správy.
Záujmy: cyklistika,vysokohorská turistika, liečivé bylinky...a investigatívny blog

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 376

Celkové hodnotenie: 24.11

Priemerná čítanosť: 2418

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ

    0icon

    Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený výkonom právomocí predsedu NR SR, v pondelok absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov členských…

    Jedináková aj Kubalová postúpili do štvrťfinále a zabojujú o medaily

    0icon

    Slovenská reprezentantka v boxe Miroslava Jedináková postúpila na ME v Belehrade do štvrťfinále v kategórii do 60 kg. Medzi elitnú osmičku sa dostala po osemfinálovom…

    Blanár na Rade EÚ predstavil výsledky rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády

    0icon

    Ukrajina bola hlavnou témou pondelňajšieho spoločného zasadnutia ministrov obrany a zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu, ktorí sa však venovali aj konfliktu na Blízkom východe. Uviedol…

    "Vojna" Nottinghamu s rozhodcami, klub cíti krivdu po zápase s Evertonom

    0icon

    Anglický futbalový klub Nottingham Forest oznámil, že podal oficiálnu žiadosť o zverejnenie rozhovorov medzi rozhodcami po nedeľňajšej prehre 0:2 s Evertonom. Účastník Premier League chce…

    Turizmus po pandémii v Bratislave ožíva, vytvára to tlak na dopravné riešenia

    0icon

    Turizmus v Bratislave po pandémii COVID-19 ožíva. Doterajšie údaje ukazujú, že sa v počte návštevníkov vracia k číslam z rekordného roku 2019. V pondelok to…

    Primátor Prešova avizuje stiahnutie bodu o hazarde z programu zastupiteľstva

    0icon

    Bod programu týkajúci sa návrhu všeobecne záväzného nariadenia o zákaze umiestnenia herní na území mesta Prešov primátor mesta František Oľha plánuje stiahnuť zo stredajšieho (24.…

    Štátny tajomník Marek Eštok odcestoval na pracovnú cestu do Čínskej ľudovej republiky

    0icon

    Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok odcestoval na pracovnú návštevu Čínskej ľudovej republiky (23. – 25. apríla 2024). Cieľom…

    Odhalenie NKÚ: Stámilionové Covidové Eldorádo

    0icon

    Bratislava 22. apríla 2024 (HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Poslanci Smeru Tibor Gašpar a Richard Glück vo svojom videu na Facebooku upozorňujú na to, ako predchádzajúce vlády…

    Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom

    0icon

    Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude od utorka (23. 4.) do piatka (26. 4.) úradovať z Košíc. V utorok sa stretne s primátorom mesta Jaroslavom Polačekom…

    SNS navrhuje do súdnej rady svojho kandidáta: Štefana Harabina

    0icon

    Bratislava 22. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian) Aktualizované 22. apríla 16:46 SNS navrhne za člena Súdnej rady exsudcu a neúspešného prezidentského kandidáta Štefana Harabina. Na Facebooku…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA