Pravdy, lži a omyly späté s protestom pred prezidentským palácom dňa 29.07. mojimi očami.

Pravdy, lži a omyly

späté s protestom pred prezidentským palácom dňa 29.07. mojimi očami.

1. “Generálny štrajk“.❓

Žiadny generálny štrajk nebol vyhlásený a môže si nejaké občianske združenie tvrdiť čo chce, nezmení na tom ani to, že na ich podnetné vyhlásenie dopísali 8 ľudí.

Firmy a fabriky normálne pracovali, odborári neohlásili nič.

2. “Účastníkov bolo niekoľko desiatok, maximálne stoviek.❓

Tak toto mohlo byť pravdou v čase 6:00-7:00 hod ráno. O 10:00 hod bolo už na námestí vyše 1000 ľudí a do 14tej hodiny sa ich počet zhruba strojnásobil. Mnohé fotky kolujúce médiami zobrazujú len ranné námestie, alebo námestie potom, ako väčšia časť protestujúcich odišla blokovať premávku na priľahlé križovatky. V popoludňajších hodinách už hľadalo súčasne veľké množstvo účastníkov záchranu pred slnkom v tieni, či okolitých uličkách. Pre roztrúsenosť davu si sám nedovolím odhadnúť ich počet, boli to však jednoznačne tisíce.

2. “Účastníci blokovali sanitky.❓

Na sociálnej sieti sa šíria fámy, že sanitkám nebol umožnený prejazd. Dôkazom majú byť fotky otáčajúcej sa sanitky, alebo sanitného vozidla v momente zablokovania dopravy.

Snáď každý logicky uvažujúci človek by ani nepredpokladal, že sanitky protestujúci nepúšťali. Vždy sme zakričali na prechode, cez ktorý sme prechádzali, že prichádza sanitka a všetci sa ihneď rozostúpili.

3. “Útoky na obyvateľov Bratislavy.❓

Opäť majú dokazovať fotky vyhrážajúcich sa protestujúcich vodičom áut. Má to však háčik. Ich vodiči sa vyhrážali, že prejdú cez blokády aj cez ľudí, dokonca niektorí predkom auta buchli do protestujúcich, čo opodstatnene vyvolalo emócie pokojne prechádzajúcich ľudí cez prechod pre chodcov.

Už sa však nikde nepíše a mladom “demokratovi” (na jednej z fotiek), ktorý na znak odporu požičanou BOLTovou kolobežkou prerazil transparent a vrazil medzi ľudí, pričom zrazil staršiu pani ihneď k zemi. To však nie je pieseň pre ušká kritikov protestu.

4. “Policajti blokovali autobusy s protestujúcimi.❓

Šli sme autobusom a nevynechávali sme žiadne odpočívadlá pred Bratislavou najskôr kvôli prestávke a neskôr pre výrobu transparentu. Nikde žiadnej hliadky, žiadne manévre polície ako tomu býva občas zvykom.

Jeden náš účastník omylom nasadol do autobusu z východného Slovenska, rovnako aj tento autobus dorazil bez akýchkoľvek obmedzení. Už som sa s takýmito fámami stretával aj predtým. Často ich šírili tí, ktorí deň pred protestom písali o desiatkach objednaných autobusov a zrejme nechceli vypadať ako blbci.

5. “K blokáde protestujúcich sa pripojil aj vodič MHD.❓

Vodič, ktorý koluje internetom so svojím spriečeným autobusom nie je horlivým protestujúcim. Horlivo sa akurát snažil otočiť svoje vozidlo v mieste, kde sa to jednoducho nedalo. Výsledkom bol spriečený autobus, s ktorým následne nevedel pohnúť.

6. “Prichádzajúce policajné korytnačky dali prilby dole na symbol sympatií s protestujúcimi.❓

Prichádzajúce policajné korytnačky vyvolali ihneď vlnu záujmu medzi protestujúcimi a do troch minút bol dav niekoľko stoviek ľudí na jednej z blokovaných križovatiek. Do minúty policajti odišli. A nebolo sa čomu diviť. Bolo ich tam jednoducho málo a nebolo proti čomu zasahovať. Naopak, vo večerných hodinách keď už bol dav malý, korytnačky voči protestujúcim tvrdo zasiahli a uvolnili blokádu.

7. “Neohlásené zhromaždenie.❓

Oznámenie o verejnom zhromaždení údajne odoslané bolo, no neviem posúdiť na akom tlačive a či plnilo náležité formy, lebo som sa stretol s viacerými protichodnými informáciami. To čo však považujem za nehorázne, je že na jeho absenciu poukazuje práve pán Sibyla, ktorý bez akéhokoľvek oznámenia o verejnom zhromaždení prenasledoval aj so svojimi nohsledmi náš míting v Bytči. Vtedy sa údajne nedopúšťal ničoho.

Osobne ďakujem všetkým, ktorí nabrali odvahu a šli vyjadriť svoj názor a rozhorčenie na pokojný protest v Bratislave.

A priznám sa, že ďakujem najmä tým, ktorí mi pomohli vytvoriť dnešný príjemný kolektív na našej spoločnej ceste do Bratislavy a späť.

Boli ste skvelí. 😉👌👍

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Pavol Lazar

O AUTOROVI

Od roku 2006 som sa začal zaujímať o medzinárodné dianie a následne aj o politické a kultúrno-spoločenské dianie na Slovensku. Od roku 2010 som sa angažoval ako dobrovoľník aktivizujúci sa v pronárodne orientovanom občianskom združení a neskôr som začal spoluprácu s ďalšími, podobne orientovanými združeniami a organizáciami.
Pred parlamentnými voľbami v r. 2016 som začal aktívne podporovať ĽS Naše Slovensko. O niekoľko mesiacov som vstúpil do ich radov ako člen, neskôr sa stal predsedom okresnej organizácie v Žiline a následne oblastným predsedom pre okresy Žilina a Bytča. V poslednom desaťročnom období som organizoval, alebo sa spolupodielal na organizácii množstva projektov s rôznorodým zameraním (ekoprojekty, diskusie, spomienkové akcie, či dobrovoľnícke brigády zamerané na pomoc).
Popri výkonu práce v rozsahu mojich živností pracujem súčasne aj ako kontrolór pre distribučné spoločnosti, venujem sa rodine, straníckym záležitostiam, pomoci ľuďom v rámci regiónu a štúdiu na vysokej škole, kde rozširujem svoje vedomosti v oblasti politológie.

"Byť rozhľadeným Slovákom a dobrým človekom je cesta, ktorou sa uberá môj život.", je mojim osobným krédom, ktorým sa riadim.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 40

Celkové hodnotenie: 22.76

Priemerná čítanosť: 2735

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Odkaz Ivanovi Korčokovi: "Diplomati schvaľujú bombardovanie z tepla svojich sedačiek"

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Facebook/ Foto : Screenshot Facebook Video)   Exminister školstva Juraj Draxler v nedávnom krátkom videu na sociálnej sieti Facebook posiela…

    V stredu 20. marca sa začne astronomická jar

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   V stredu 20. marca ráno o 4.06 h stredoeurópskeho času (SEČ) nastane jarná rovnodennosť, čo na severnej pologuli znamená…

    Ďalšie predčasné úmrtie: zomrel bývalý bieloruský reprezentant Koľcov, partner Sobolenkovej

    0icon

    Minsk 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:X/News Aryna Sabalenka)   Bývalý bieloruský hokejista Konstantin Koľcov náhle zomrel vo veku 42 rokov. Informovali o tom Bieloruská hokejová federácia…

    Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta

    0icon

    Spišská Nová Ves 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Adriána Hudecová)   Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého diaľničného mosta pri obci Iliašovce…

    Messi pre zranenie nenastúpi na prípravné zápasy Argentíny v USA

    0icon

    Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia. [caption id="attachment_3438676" align="aligncenter" width="1024"] Na…

    Hošták: Členstvo v NATO je pre štáty ako SR jedinou garanciou bezpečnosti

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pixabay)   Členstvo v NATO predstavuje základnú a za súčasných geopolitických podmienok jedinú garanciu bezpečnosti pre štát, akým je Slovensko. Pre…

    Prezidenta SR si občania doteraz priamo volili päťkrát

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, TASR-Vladimír Benko)   V sobotu 23. marca sa uskutoční prvé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky (SR). V prípade, že…

    Predpoveď počasia na utorok

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)   Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Slnečno. Teploty 6 až 11 stupňov Celzia Na západnom Slovensku…

    Skinner mal siedmy hetrik v kariére, Slováci nebodovali

    0icon

    New York 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:AP/Jeff McIntosh/The Canadian Press via AP) Aktualizované 19. marca 9:45 Ani jeden z troch slovenských hokejistov nebodoval v noci na…

    Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Roman Hanc)   O hlasovací preukaz na voľbu kdekoľvek na Slovensku sa dá pre prvé kolo prezidentských volieb požiadať…

    FOTO DŇA