Policajný prezident Kovařík už mal byť vo väzbe, lebo pomáhal páchateľom trestnej činnosti sa ukryť. Žilinka, Kovařík a Remeta, každý svojím dielom, úspešne rozkladajú trestné konanie.

Prokurátor Remeta tvrdí že vyšetrovateľka Diana Santusová postupovala zákonne a v jej postupe nezistil procesné pochybenie.

Iba policajt Kovařík, v trestnom konaní, podriadený Remetovi, úmyselne zmaril akciu, pri ktorej mali byť zadržaní obvinení z krivých výpovedí, ktorí sú teraz záhadne nezvestní.

Nesporne zákonný postup vyšetrovateľky Santusovej v  akcii zameranej na zadržanie podozrivých  členov skupiny „Takáčovcov“ Csabu Dömötöra, Mateja Zemana, a Petra Petrova, bol nezákonne zastavený.

Vyšetrovateľka informovala dozorového prokurátora, že potom, čo v ranných hodinách bol zadržaný jeden z obvinených, v priebehu 15 minút jej bolo oznámené, že prebiehajúci zásah na zaistenie všetkých troch obvinených je zastavený.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokyn na prerušenie akcie vydal policajný prezident Kovařik z dôvodu, že vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby mala obísť svojho nadriadeného a pred svojim riaditeľom zatajiť informácie o tom, že sa bude vykonávať zásah.

Keby mu niečo oznámila, už nič zákonne, by určite nemohla robiť.

Nadriadeným v tomto smere, ale bol len a len dozorujúci prokurátor a nie Kovařík.

Kovařik si sám svojvoľne preveril zákonnosť zásahu. Kým konkrétne bol o preverenie zásahu záhadne požiadaný, však Kovařík neuviedol.

Bol to Mikulec, alebo Matovič?

Kovařík povedal aj to, že pokyn k prerušeniu akcie vydal preto, že o zásahu nevedel riaditeľ Úradu inšpekčnej služby a že celú situáciu spôsobila vyšetrovateľka Santusová „nerešpektovaním interných právnych predpisov“.

Krajský prokurátor Remeta, ktorého prokuratúra, spis dozoruje označil zásah Kovaříka za skutočne neštandardný. Konanie policajného prezidenta Kovaříka si nevie vysvetliť a zdôraznil, že týmto vysoko neštandardným zásahom došlo k zmareniu zaistenia dvoch podozrivých osôb. Ak by aj boli podozrenia na postup vyšetrovateľky a bolo by potrebné skúmať okolnosti žiadosti na nasadenie síl a prostriedkov, toto sa obvykle rieši po vykonaní zásahu.

Remeta mediálne rojčil o neštandardnom zásahu Kovaříka, no Kovaříkov zásah nebol neštandardný, ale zjavne nezákonný.

Remeta totiž skonštatoval že vyšetrovateľka Santusová postupovala zákonne a v postupe vyšetrovateľky nezistil žiadne procesné pochybenie.

Postup Kovaříka bol evidentne nezákonný a Remeta ho mal rovno začať trestne stíhať za zneužívanie právomoci verejného činiteľa a podať okamžite súdu návrh na jeho vzatie do väzby a nie vyplakávať, že Kovařik konal neštandardne.

Iba „údajne“ porušenie interných predpisov jednoducho nemôže byť nadradené Trestnému poriadku, pritom samotný dozorový prokurátor bez najmenších pochybnosti konštatoval, že vyšetrovateľka postupovala zákonným spôsobom.

Policajt Kovařík vulgárne a pritom i verejne marí zákonnosť postupu dozorujúceho prokurátora.

Policajt ale musí rešpektovať prokurátora, tak ako prokurátor musí počúvať sudcu. Taká je hierarchia v trestnom konaní. Nie je možné aby policajt Kovařík hovoril, že Santusová konala nezákonne, keď prokurátor konštatuje, že konala zákonne.

Rovnako ako prokurátor nemôže vyniesť rozsudok miesto sudcu.

Môžeme sa však čudovať tomuto rozkladu?

Rovnako ako trestno-procesnú nadradenosť prokurátora Remetu nerešpektoval policajt Kovařík, tak i prokurátor Remeta nerešpektoval nadradenosť sudcu Okresného súdu Bratislava I, keď nariadil prokurátorovi z Okresnej prokuráturi Bratislava I odísť zo súdneho pojednávania, lebo sudca nemal rúško, hoci pojednávanie vedie trestný sudca nie prokurátor.

Pritom sudca  s konečne záväznou platnosťou vykladá zákon, zjavne i Trestný poriadok, v tom smere, či Mikasove vyhlášky sú, alebo nie sú v rozpore s Trestným poriadkom a prokurátorovi neostáva nič iné len to rešpektovať, lebo v opačnom prípade pácha trestnú činnosť zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Prokurátor je povinný rešpektovať autoritu súdu a keďže ju Remeta nerešpektoval, tak sa dožil toho, že jeho autoritu ako prokurátora nerešpektuje policajt Kovařík.

A tak teraz, keď  prokurátor Remeta povedal že zásah bol v súlade s Trestným poriadkom, tak Kovařík mu povedal, že nebol, lebo interný predpis, ktorý mala  porušiť Santosova je podľa Kovaříka viac ako Trestný poriadok.

Toto sú excesy, ktoré vznikajú za aktívnej účasti prokurátorov typu Remetu pri likvidácii zvrchovanosti súdnej moci v rámci orgánov činných v trestnom konaní.

Policajt nerešpektuje prokurátora, prokurátor sudcu a rozsudky vynášajú médiá a novinári typu Tódovej.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Štefan Harabin

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 203

Celkové hodnotenie: 21.17

Priemerná čítanosť: 4662

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Podplukovník Barry: Ukrajinská obrana je pred kolapsom, AFU by mala utekať

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP/Alex Babenko)   Kolaps "Syrského armády" sa všetkým západným expertom zdá byť neodvratný, konštatuje Konstantin Olšanskij v článku novín Svobodnaja Pressa…

    Za 26,75 € môžete mať doživotný MS Office 2021 Professional Plus z jarného výpredaja Godeal24!

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (PR článok/Foto:screenshot)   Všetci hľadáme spôsoby, ako zefektívniť svoj život. Ak potrebujete vylepšiť svoj počítač, Godeal24 je ideálnym miestom. Godeal24 poskytuje…

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    FOTO DŇA