Analýza ekonómie pokračovanie II.

Malá filozofická medzihra – úvaha.

Prečo? Zisťujem, že v minulosti sa venovala malá a dnes takmer žiadna pozornosť pri výchove človeka o základných zákonoch, podľa ktorých prebiehajú procesy v prírode i spoločnosti. Nuž, a tak pre mnohých moje texty môžu byť Španielskou dedinou.

Píšem pre ľudí, a tak prosím o zhovievavosť zo strany odborníkov z iných oblasti ľudského poznania – fyziky, medicíny a pod. A na-viacej ide o filozofiu, ktorá sa stále hľadá, preto ide o úvahu, námet, štúdiu?

Filozofia pozná hmotu (bytie) a ideu. Idea je spájaná predovšetkým s človekom. Skúsme sa na to pozrieť z iného zorného uhla ako z pohľadu človeka, a to univerzálne od mikro2 po makro vesmír – takto:

Tento svet je plný hmotných prvkov, ktoré sú prepojené prvkami nehmotnými – ideami.

Takými „ideami“ sú napríklad rozdiely vo vzdialenosti, hmotnosti, kvalite, farbe, polarite, teplote, sile, atď, atď. Ak tieto prvky nazveme virtuálnou realitou, potom zistíme, že virtuálna realita je neoddeliteľnou súčasťou hmoty všeobecne a následne zistíme, že idea a hmota sa navzájom ovplyvňujú pozitívne alebo negatívne.

Jazero odzrkadľuje mraky, je, teda ich verným obrazom. Tvoria v danej chvíli virtuálno-hmotný celok. Samozrejme ak sa jazero práve nevlní a obraz neskresľuje. Mraky menia vzdialenosť alebo uhol spojenia (negujú jazero) a zmizne obraz, ale aj ich spolupráca.

Viac to nebudem rozvíjať, ale spravím jednoduchý záver.

Hmota (kvantita) a idea (kvalita) tvoria protipóly toho istého javu pre vývoj, ktorého platia tri základné, prirodzené zákonitosti tak, ako ich definoval Hegel. A to platí v kozme, na zemi, prírode, spoločnosti, rodine, ľudskom tele až po mikro2 hmotu.

Na základe takéhoto konštatovania potom môžeme poznatky a skúsenosti z jednej oblasti ľudského poznania aplikovať po dôslednom overení aj v inej oblasti poznania. Napríklad poznatky z fyziky, ktoré sa ľahšie pozorujú a overujú, môžeme aplikovať na vzťahy v spoločnosti (výrobné sily (hmota)&výrobné vzťahy(idea)).

Skúsme sa teraz pozrieť na význam týchto zákonov pri pozorovaní javov.

1. „Zákon o premene kvantity na kvalitu a naopak“.

Zvolíme si prípad magnetického poľa medzi dvoma voľne, lineárne sa pohybujúcimi magnetmi.

  • Rovnaké póly magnetov sa navzájom odpudzujú (negujú) a po prekonaní určitej idey (vzdialenosť – kvalita) ich spolu pôsobenia zanikne. Kvalita svojím nekonečným nárastom neguje kvantitu (silové pole) a zlikviduje ju.
  • Kladný a záporný pól sa priťahujú a znovu magnety menia ideu – vzdialenosť. Ich spolupôsobenie na nulovej idey zaniká a ich vzájomné spôsobenie premení z externého na interné. Kvantita (silové pole) svojím nárastom neguje kvalitu (vzdialenosť) a zlikviduje ju.

Idea medzi nimi v oboch prípadoch prestane pôsobiť a pracovné pole medzi nimi zanikne – skolabuje.

Podobný prípad fyzika pozná v termodynamike, medzi dvoma predmetmi o rôznych teplotách a volá sa entropia (náhodnosť, neporiadok, miera neurčitosti systému).

2. Zákon o negácii negácie“ revolučná alebo kontrarevolučná zmena

V prvom prípade kvalita neguje kvantitu a v druhom prípade kvantita neguje kvalitu. Ak negáciu v jednom aj druhom prípade budeme negovať, teda stabilizujme kvantitu alebo kvalitu pevným spojením magnetov vznikne stabilné, pracovné magnetické pole. A vytvoria sa tak podmienky pre pôsobenie zákona č. 3. Zákon č. 2 je prechodový medzi zákonmi č.1 a č. 3 v podobe revolúcie+ alebo kontrarevolúcie.

3. „Zákon a o jednote a boji (protirečení) protikladov“

Magnety po stabilizácii vzdialenosti aj napätia, začnú vzájomnú spoluprácu na vytváraní, magnetického poľa a ďalší vývoj medzi nimi bude evolučný – plynulý.

Prvá negácia“

V prípade ak jeden z týchto magnetov zníži alebo zvýši svoju aktivitu (negáciu protipólu) na základe nejakého podnetu, jednota sa rozpadá a nastupuje znovu zákon č. 1 a s ním spojená entropia (náhodnosť, neporiadok, miera neurčitosti systému). Ak nepríde nová negácia negácie systém zanikne v kolapse kvantity (silového poľa) alebo kvality (vzdialenosti). Ak príde znova k negácii(+,-) prvej negácie, systém ustáli svoju spoluprácu na novej vyššej (revolúcia,) alebo nižšej (kontrarevolúcia) úrovni spolupráci (v 3-ke).

Ak sa prenesieme do spoločnosti pôsobenie týchto zákonov môžeme pozorovať vo vzťahoch muž&žena, alebo aj jedinec&spoločnosť a podobne.

Čo z tejto medzihry plynie pre spoločnosť?

Tak, ako tieto zákony ovládali vzťah magnetov, tak ovládajú aj vzťah medzi bytím (napr. výrobnými silami) a ideou (výrobnými vzťahmi) či spoločnosťou a jej vedomím. Pokiaľ idea a realita udržujú trvalý dištanc tak pracujú podľa zákona č. 3 (usporiadaná rodina, rodové zriadenie). Ak prestanú, tak začína pôsobiť zákon č.1 a vznikajú dve možnosti:

  1. Idea sa začne realizovať a blížiť k realite a realita k idey. Pri dotyku idey s realitou (realizácii projektu) idea sa stotožní s realitou a zanikne. Projekt (idea) na papieri sa stáva bezcenný.

  2. Idea stráca kontakt s realitou a odcudzuje sa jej. Odcudzenie potom prebieha po exponenciálnej trajektórii a vzájomný vzťah skolabuje. Znovu tu vznikajú dve možnosti:*

    1. Idea zanikne (rozplynie sa v bludoch) bez následkov na realitu

    2. Idea ak mala v tomto spojení vedúce postavenie svojou odnožou môže dať realite pokyn k auto- deštrukcii. Idea, ako taká nemá, pud sebazáchovy a prekoná pud sebazáchovy reality.

Aké javy poznáme?

  1. Náhodile. Tieto nepodliehajú týmto zákonom, ale môžu byť a väčšinou sú začiatkom nového vzťahu dvoch prvkov.

  2. Systémové. Sú založené na vzťahu dvoch svojprávnych prvkov a tvoria objekt. V spoločnosti sú to napríklad m&žena (rodina), štát&štát (zmluva), pracovník&firma (zmluva), občan&štát (ústava), občan&OSN ((Charta ľudských práv).

Odkaz pre našu analýzu

Makroekonómia sa zrodila pri rozpade rodov, ale k plnej moci, nad spoločnosťou (prediktor vo vzťahu občan&štát) sa dostala až po buržoáznej revolúcii. Vzťah občan&štát zatiaľ podlieha zákonu č. 1, pretože nie je v ňom zabezpečená rovnoprávnosť (občan=štát). To spôsobuje, že v ňom existuje entropia (náhodnosť, neporiadok, miera neurčitosti systému). To platí pre kapitalizmus i socializmus, pretože aj v jednej, aj druhej spoločnosti je prediktorom makroekonómia. Kapitalizmus sa exponenciálne rozkladá (občan<&>štát) o čom svedčia všetky štatistické údaje v jednotlivých štátoch i celosvetové. Kolaps a deštrukcia spoločnosti, je teda nezvratná, je len otázka či to bude negácia negácie + alebo -. Socializmus po čiastočnej negácii prediktora, smeroval k seba-zrúteniu systému (občan>&<štát). Žiaľ prediktor – makroekonómia sa nezmenil, a tak sa po zrútení (negácii negácie -) spoločnosť vrátila o krok späť ku kapitalizmu (občan<&>štát).

Ak ponecháme makroekonómiu ako preditora nášho osudu, kolaps aj s všetkými negatívnymi následkami z toho plynúcimi nás neminie. Feudalizmus (polo-diktatúra jedinca a polo-diktatúra makroekonómie) alebo záhuba ľudstva.

Je len a len na nás či sa ubránime auto-deštrukcii, ktorú zrejme prediktor nám pripravuje.

Dokončenie filozofickej úvahy

Úplný proces „negácie negácie“ alebo „veľká negácia negácie?“ neprebieha v jednom kroku, ale štyroch krokoch (neoverené). Dôvodom na to je fakt, že hmota (kvantita) aj idea (kvalita) majú po dve možnosti, narušenia rovnováhy, kladný alebo záporný krok, ktoré sa musia overiť a pacifikovať (negovať). V biológii tieto štyri varianty sa nazývajú alely.

Úplne nový stabilizovaný prvok vznikne po dvoch protikladných obdobiach a dvoch prechodných obdobiach. Celé toto obdobie je poznačené, entropiou. Typickým príkladom je tiež rok so svojimi ročnými obdobiami.

Kontrola na základe historického vývoja.

Vývoj celosvetovej spoločnosti prebieha(l) takto: Otroctvo: prediktor (P) = človek( jedinec)+, >>>feudalizmus: P = človek + makro+, >>>kapitalizmus: P = makro+, >>>socializmus: P = makro+ spoločnosť+.>>> ??? človek=spoločnosť ???

Čo z toho vyplýva? Nastal čas vyhodnotiť socializmus aj kapitalizmus a pripraviť negáciu negácie. Odstrániť súčasnú makroekonómiu a nastoliť ekonómiu, ktorá bude verným obrazom spoločnosti, ktorá zabráni ekonomickým deformáciám medzi jedincom a spoločnosťou. Bez toho človek nebude veriť spoločnosti a spoločnosť človeku a entropia sa nezastaví.

Záverom ešte poznámka

Idea môže byť skutočné „hmotné nič“, ako ju vnímame alebo je to chýbajúca časť hmoty vo vesmíre v nejakej podobe antihmoty či tretia forma hmoty.

PS: Na obhajobu tejto malej úvahy pred neprajníkmi, ktorým určite zdvihnem adrenalín poznamenávam: Svet pozná viac, ako 60 filozofických smerov tak prečo aj Slovensko by nemohlo mať ten svoj, vlastný, Slovenský?

To, čo som sľúbil v I. časti bude nabudúce. Bude to o tom, ako svetový prediktor produkuje v „jazere kŕdle nevinných virtuálnych kaprov“, aby čerili hladinu a bránili tak vytvoriť jednotu občan&štát v zmysle zákona č.3

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Andrej Sablič

O AUTOROVI

Akadémiu spoločenských vied v Moskve som ukončil v roku 1979 pred skúšobnou komisiou prehlásením a obhajobou, že „politická ekonómia socializmu nie je veda ale kniha rozprávok o socializme“. O dnešnej ekonómii a teóriách ktoré ju obhajujú, a „vylepšujú“ to platí dvojnásobne. Žiaľ nechceme vyzerať hlúpo pred súčasníkmi a tak ostaneme hlúpi pre našich potomkov. Ja to odmietam a spravím všetko preto aby tomu tak nebolo!!!

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 118

Celkové hodnotenie: 15.68

Priemerná čítanosť: 942

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Slovákov povedie proti Poľsku kapitán Tatar, asistentmi Hrivík a Ivan

    0icon

    Žilina 3. mája 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Martin Baumann)   Kapitánom slovenských hokejistov v piatkovom prípravnom zápase proti Poľsku (18.00 h v Žiline) bude Tomáš Tatar.…

    Hygiena rúk je v zdravotníckych zariadeniach dôležitá, pripomínajú zdravotníci

    0icon

    Bratislava 3. mája  2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Správna hygiena rúk je v zdravotníckych zariadeniach dôležitá a pomáha chrániť seba aj ostatných. V piatok to pri príležitosti…

    Glück a Gašpar: Pozrite sa na to, Kolíková prichytená pri ďalšom klamstve

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Facebook/ Foto: Screenshot Facebook Video)   Richard Glück a Tibor Gašpar (obaja SMER-SSD) sa v nedávnom videu rozprávali o dôvodoch, ktoré…

    Odborne odučených hodín na ZŠ je podľa NKÚ menej, ako uvádza rezort školstva

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Martin Baumann)   Odborne odučených hodín na základných školách (ZŠ) je podľa analýzy Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) zrejme menej,…

    Ak sa EÚ nespamätá, môžeme to všetci dostatočne oľutovať...

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Facebook/Foto: Screenshot)   Ak sa EÚ nespamätá a čo najskôr sa nevráti ku svojim vlastným koreňom a teda k princípom, na…

    Bratislavské letisko si pripomenulo výročie úmrtia generála M. R. Štefánika

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024  (TASR/HSP/Foto:Facebook/Letisko Bratislava)   Bratislavské Letisko M. R. Štefánika si pripomenulo v piatok tohtotýždňové 105. výročie smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Na…

    Zuzanu Kovačič Hanzelovú "pobúril" obranný komentár pri plagátoch Matice slovenskej

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:Screenshot)   Zuzana Kovačič Hanzelová si pre Instagram odfotila nápis umiestnený pri plagátoch na dverách Domu Matice, ktorý informuje o tom,…

    Vlaky sa menia na peklo! Vlakvedúci čelia brutálnym útokom

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)   Železničná spoločnosť Slovensko v priebehu mája 2024 vybaví vlakvedúcich osobnými kamerami. Tie im umožnia zaznamenať zvuk a video…

    Aký je rozdiel medzi Machalom a Šimečkom ?

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Facebook/ Foto: TASR)   Kandidát do volieb do Európskeho parlamentu Milan Krajniak(Kresťanská únia) vyjadril svoj názor k súčasne veľmi virálnej kauze…

    Schôdza parlamentu pokračuje návrhom zmeny zákona o sociálnom poistení

    0icon

    Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v rokovaní 11. dňom 12. schôdze. Deň začali opozičným návrhom poslankýň Simony Petrík a Lucie Plavákovej (obe Progresívne Slovensko)…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Andrej Sablič

    Erik Majercak

    Marek Brna

    Matúš Pestrý

    Marian Kotleba

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA