Reakcia na kritiku protestu z 10.07.2021

Dodatočne by som chcel uviesť moju reakciu na kritiku, ktorú mi posielali viacerí priaznivci, aj zopár priateľov, no najmä aktivisti iných politických strán ku sobotňajšiemu protestu.

1. Vlajky ĽS Naše Slovensko ❓
Protest sme šli podporiť ako politická strana, organizátori pozývali v dostatočnom predstihu aj politické strany, účasť sme potvrdili a ponúkli pomoc s realizáciou, ak budú potrebovať.
Napokon sme zabezpečili ozvučenie, usporiadateľský tím, vodu pre účastníkov a autobusy do Bratislavy naprieč Slovenskom.
Ja som tiež zo Žiliny organizoval 50 miestny autobus, do ktorého som zapisoval ľudí, ktorí sa mi nahlásili. Veľa členov šlo radšej individuálnou prepravou a prenechali svoje miesta v autobusoch pre bežných občanov. Do autobusu som zapisoval všetkých, ktorí sa nahlásili, ani ma nenapadlo vyzvedať koho sú voličmi, alebo či sú priaznivcami ĽS Naše Slovensko ako si mnohí predstavovali.

Ale k vlajkám, ktoré tak vehementne mnohým prekážajú.
Mnohí naši členovia prišli na námestie už o 13tej a naozaj to nimi bolo pod pódiom prehustené (inde vlajky strany ani nebolo vidieť, odkaz na foto z príspevku na Facebooku), na druhú stranu keď som sa pýtal dvoch našich členov, či by sa nepresunuli s vlajkami ďalej nech nie je toľko straníckych vlajok priamo pod pódiom, obratom sa ma opýtali prečo by mali ísť niekam dozadu keď si to miesto vpredu odstáli.
A mali pravdu.
Ten kto sa nevie povzniesť cez to, že tam členovia mávali svojimi vlajkami, by kritizoval čokoľvek iné (prečo mala väčšina členov tričká ĽS Naše Slovensko, alebo prečo rozdávali vodu práve Kotlebovci, alebo prečo vôbec vystupoval Kotleba).
Miesto toho aby ste sa pýtali kde boli ostatné strany a prečo podpora protestu z ich strany znamenala len prezdieľanie pozvánky na protest a urobenie si fotiek ich predstaviteľov v dave, hľadáte vinníkov inde. Pokiaľ by každá strana pristúpila k protestu ako Kotlebovci, na námestí mohli stáť desaťtisíce ľudí. A o tom som seriózne presvedčený, lebo po nedávnom vyhlásení Ústavného súdu k referendu a po vládnych opatreniach na hraniciach ľuďom opäť adekvátne “zovrela krv”.

2. Kotleba určoval kto môže rečniť❓
O tom kto vystúpi na pódiu rozhodovali organizátori. Aj náš člen zo Žiliny, ktorý bol súčasťou usporiadateľskej služby mi to potvrdil. Každého kto sa hlásil o slovo ohlasovali organizátorom a tí sa k tomu vyjadrovali.
Že sa niektorí predstavitelia politických strán prihlasovali o slovo až uprostred akcie bolo zrejmé, rovnako ako to, že rečníkov bolo toľko, že protest by musel trvať ďalšiu hodinu až dve.
Preto už napríklad nezostal čas ani na vopred dohodnuté vystúpenia obč. aktivistu Milana Kováčika, Róberta Šveca z SHO a ďalších. Samozrejme, že pre mnohých sa stalo najjednoduchším obviniť Kotlebu, ktorý údajne rozhodoval kto môže vystúpiť a kto nie. Primárne tieto posolstvá šíria p. Boková z SHO (ktorá na proteste vystúpila), podpredseda SHO Poliaček, člen predsedníctva strany Republika Marček, ktorý žiadal o slovo uprostred protestu a niekoľko ďalších.
Všetci akosi pozabudli, že takmer 3hodinové výstupy rečníkov sa na tom slnku už blížili k hranici únosnosti a samotný moderátor akcie už po dvoch hodinách kládol otázky davu účastníkov, či ešte vydržia.

3. Čo ma však ešte mrzí ❓
Aj napriek zle odhadnutému času pre rečníkov (a občasnému chaosu) sa organizátorom podarilo vytvoriť najväčší protest proti vláde, jej nariadeniam a pandemickým opatreniami v tomto roku a slová vďaky sa im neadresujú prakticky žiadne.

Pokiaľ ľuďom naozaj vehementne prekážajú protesty s prítomnosťou politických strán, mali by sa zamerať na tie rýdzo občianske a dožadovať sa ich. Má to však niekoľko háčikov.

Neviem, ktorý protest by sa dal považovať za rýdzo občiansky, keď tie známejšie tváre protestov často spolupracujú s niektorými osobnosťami pol. strán, alebo sami zvažujú svoju individuálnu politickú činnosť. No a napokon účasť je bez podpory polit. strán zásadne nižšia.
Ako jednoduchý príklad môžem použiť samotného pána Marčeka, ktorý vyhlásil protest pre všetkých občanov (zabudol akosi ohlásiť, že je členom hnutia Republika a vlastne ako jediný organizátor robí protest v ich mene) hneď v pondelok o 15:00hod na námestí v Bratislave a prišlo mu tam 30 ľudí. Chápem, že chcel len zareagovať na konkrétne dianie a neprebiehali žiadne prípravy naň, ale aj tak.
Takéto protestné akcie na námestiach sú jednoducho debaklom a pôsobia zásadne kontrapruduktívnejšie ako ten, ktorý sa uskutočnil 10.07. a mnohí priaznivci iných pol. strán, či iniciatív pri ňom kypia kritikou.

Napokon už aj hlavný organizátor za iniciatívu Slovensko si nedáme vysvetlil nejaké podrobnosti z pozadia protestu a reagoval na kritiku, s ktorou sa stretol. Video je prístupné v tomto odkaze a odporúčam ho aj napriek jeho obšírnosti k zhliadnutiu najmä kritikom sobotňajšieho najväčšieho protestu v tomto roku.

Pavol Lazar

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Pavol Lazar

O AUTOROVI

Od roku 2006 som sa začal zaujímať o medzinárodné dianie a následne aj o politické a kultúrno-spoločenské dianie na Slovensku. Od roku 2010 som sa angažoval ako dobrovoľník aktivizujúci sa v pronárodne orientovanom občianskom združení a neskôr som začal spoluprácu s ďalšími, podobne orientovanými združeniami a organizáciami.
Pred parlamentnými voľbami v r. 2016 som začal aktívne podporovať ĽS Naše Slovensko. O niekoľko mesiacov som vstúpil do ich radov ako člen, neskôr sa stal predsedom okresnej organizácie v Žiline a následne oblastným predsedom pre okresy Žilina a Bytča. V poslednom desaťročnom období som organizoval, alebo sa spolupodielal na organizácii množstva projektov s rôznorodým zameraním (ekoprojekty, diskusie, spomienkové akcie, či dobrovoľnícke brigády zamerané na pomoc).
Popri výkonu práce v rozsahu mojich živností pracujem súčasne aj ako kontrolór pre distribučné spoločnosti, venujem sa rodine, straníckym záležitostiam, pomoci ľuďom v rámci regiónu a štúdiu na vysokej škole, kde rozširujem svoje vedomosti v oblasti politológie.

"Byť rozhľadeným Slovákom a dobrým človekom je cesta, ktorou sa uberá môj život.", je mojim osobným krédom, ktorým sa riadim.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 40

Celkové hodnotenie: 22.8

Priemerná čítanosť: 2735

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Útok na slovenského umelca kvôli politike - Majk Spirit reaguje

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (HSP/ Facebook / Foto:Facebook Matúš Šutaj Eštok)   Michal Dušička je jeden z najznámejších slovenských raperov, poznáte ho však skôr pod…

    Gašpar: Zhoda v koalícii na nominácii Harabina do súdnej rady bude problematická

    0icon

    Zhodnúť sa v koalícii na nominovaní Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR bude problematické. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar…

    Lipšicovci dostali jasnú odozvu od krajských prokurátorov

    0icon

    Krajskí prokurátori s nevôľou vnímajú spôsob verejnej kritiky procesov po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zo strany bývalých prokurátorov tohto úradu. V spoločnom vyhlásení ôsmich…

    Attila Végh prišiel o ďalšieho sponzora

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (HSP/Foto:Facebook/Corgoň)   Potom, čo si slovenský športovec Attila Végh "dovolil" pred druhým kolom prezidentských volieb podporiť Petra Pellegriniho, viaceré spoločnosti sa…

    Prezidentka: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

    0icon

    Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné. Povedala to dosluhujúca prezidentka SR Zuzana Čaputová v súvislosti s jej úradovaním z Košíc. Tento týždeň úraduje z…

    Doživotný Office 2021 Pro je len 35,25 €! Doprajte svojmu počítaču zaslúžený upgrade!

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (PR článok/Foto:GoDeal24)   Stále si myslíte, že bude ťažké zakúpiť skutočné a celoživotné balíky na zvýšenie produktivity s veľmi malými nákladmi?…

    Prieskum: Kto by vo voľbách do EP uspel najviac?

    0icon

    Ak by sa voľby do Európskeho parlamentu (EP) konali v prvej polovici apríla, najviac hlasov (27,2 percenta) by získalo Progresívne Slovensko (PS). Nasledujú strany Smer-SD…

    Náhoda? ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

    0icon

    Praha 23. apríla 2024 (HSP/Teraz/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Webové stránky Českej tlačovej kancelárie (ČTK) v utorok napadli hackeri. Vydali niekoľko falošných správ, pričom jedna…

    Šatan bude hovoriť aj s Kelemenom: "Nie je to úplne uzavreté"

    0icon

    Slovenských hokejistov čaká tento týždeň papierovo najkvalitnejší súper v rámci záverečného bloku prípravy pred MS. Proti Čechom sa predstavia aj so štvoricou Marek Hrivík, Peter…

    Výbor chce od Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

    0icon

    Poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Náhlik (Hlas-SD) by mal Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022,…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA