Monopoly pre dospelých – SRBSKO IV – Nevysporiadané hospodárske väzby Srbsko-Kosovo

Dnešným cieľom je, vyobrazenie balkánskej politickej reality, čisto z pragmatického hľadiska, zoskupenie ekonomických informácii o súčasnom Kosove a majetkových pomerov Srbsko vs. Kosovo. Čo nám pomôže lepšie pochopiť, prečo sa pri jednaniach /aj v Bruseli/ riešia okrem budúcich investícii aj nevysporiadané hospodárske vzťahy. Čo skrýva pojem, nevysporiadané hospodárske vzťahy oboch krajín, som sa rozhodol spracovať do dnešnej témy faktografického blogu a položiť si pár logických otázok, ktoré z toho vyplývajú.

Od vyhlásenia samostatnosti Kosova v roku 2008, ubehlo 12 rokov a je ťažko uveriteľné, že Srbsko v najbližších rokoch uzná samostatnosť Kosova a Metohije. Realita je taká, že sa žiaden srbský politik nezapíše do dejín Srbska, ako ten, ktorý o Kosovo prišiel. Vučič už vonkoncom nie. Zároveň si je vedomý toho, že Kosovo už pravdepodobne nikdy nebude súčasťou Srbska. Túto realitu pochopili všetky zúčastnené strany, preto sú hlavnou témou hospodárske otázky a spôsoby spolupráce a prepojenie ekonomík oboch štátov aj napríklad iniciatívou „mini-Schengen“. Všeobecne sa má za to, že po vstupe oboch krajín do EÚ, sa otázka uznania Kosova „stratí“ v ekonomickej spolupráci oboch krajín.

Kam to dotiahlo dieťa USA a EÚ ?

Ekonomickým faktom je, že po 12 rokoch samostatnosti síce HDP Kosova rastie, ale Kosovo spolu s Moldavskom patria k najchudobnejším krajinám Európy. Kosovo má od svojej samostatnosti negatívnu obchodnú bilanciu a neuspokojivý výkon. Kosovské hospodárstvo je nízkopríjmové, založené na financiách poslaných kosovskými migrantami pracujúcich v zahraničí a na medzinárodnej pomoci.

Podporou hospodárstva sú prevažne zahraničné investície, ale investori narážajú na problém pri dodávkach energie. Kosovská rozvodná sieť je totiž zastaralá a trpí častými výpadkami a nestabilitou dodávok.

Energetická spoločnosť Kosovskej samosprávy podpísala dohodu s albánskym prevádzkovateľom o vytvorení jednotného systému dodávok energie pre Kosovo – Albánsko. Kosovo opustilo srbskú energetickú sieť a stalo sa súčasťou albánskej siete. Dohoda nadobudla platnosť v apríli 2020. Takmer všetku elektrinu v Albánsku vyrábajú vodné elektrárne, zatiaľ čo vyše 98 percent elektrickej energie v Kosove sa vyrába v uhoľných elektrárňach. Napriek pokroku obe krajiny trpia nedostatkom energie z dôvodu nedostatočnej výroby, veku svojich sietí a krádeže elektriny.

Ekonomické reformy sa nedajú realizovať zo dňa na deň, ale v prípade Kosova ide hlavne o problém korupcie, politickej nestability, nezákonnej privatizácie / vysvetlenie ďalej v texte / a v neinvestovaní do zastaralých technológií.

Faktom je 30% nezamestnanosť a viac, ako 50% nezamestnanosť mladých. Pri počte obyvateľov 1,8 milióna, by bolo „znovupripojenie“ Kosova k Srbsku, z tohto pohľadu „malou ekonomickou samovraždou“.

Takže, čo sa stalo, že dieťa USA a EÚ /hlavne Nemecka/, nie je výkladnou skriňou geopolitických záujmov? Prečo nebola zabezpečená prosperita štátu a jeho obyvateľov? Namiesto toho bola zabezpečená prosperita úzkych záujmových skupín. O úlohe Kosova v narko-biznise, o privatizácii pani Albrightovej a spol. sa už toho popísalo dosť a nemá zmysel to zmieňovať. Ide mi o analýzu súčasného stavu.

Čo požaduje Kosovo od Srbska ?

V roku 2019, uviedla Kosovská diplomacia, pred vyjednávaním v Bruseli, že požaduje od Srbskej strany odškodnenie za vraždy, civilné obete, odškodnenie za kultúrne a náboženské dedičstvo, straty platov prepustených  a priame alebo fyzické škody na súkromnom a verejnom majetku, ku ktorým došlo v dôsledku krokov Srbska. Malo by ísť aj o náhrady škody na 127 000 budovách zničených podľa vojny, ktoré vraj boli poškodené zámernými bojovými akciami príslušníkov srbskej polície a armády. Zároveň očakáva aj časť dedičstva po bývalej JZR ( Juhoslovanskej zväzovej republike 1992-2003), vrátane vojenských a diplomatických zariadení.

Právnici zhodnotili tieto požiadavky nasledovne – Kosovo nemôže požadovať vojnové odškodnenie od Belehradu, pretože sa vojna viedla na srbskom území, takže Srbsko nemôže platiť odškodné svojej vlastnej časti územia.

Ďalšou požiadavkou bol dôchodkový fond pre občanov Kosova a návrat ich úspor zo srbských bánk. Odhaduje sa, že výška vkladov z 80. a 90. tych rokov bola cca 300 miliónov EUR. Európsky súd pre ľudské práva rozhodol o vrátení devízových úspor občanom bývalých Juhoslovanských republík. Toto nariadenie nezaväzuje, len Srbsko ale aj Slovinsko.

Ako sa vyjadrila Kosovská diplomacia, ide o body vyjednávania a očakáva sa, čo za to ponúkne Srbsko. Pripomeniem fakt, že Kosovo uznalo svoju nezávislosť v rozpore so srbskou ústavou a Srbsko ho stále  považuje za svoje územie. Takže srbský pohľad zákonite vychádza z tohto faktu. Slovensko rovnako neuznalo samostatnosť Kosova, čo je aj moje presvedčenie a preto je na mieste, aby som v tomto článku popisoval skutočnosti zo Srbského pohľadu a s ich interpretáciou faktov.

O čo prichádza Srbsko ?

Ďalším faktom je, že Srbsko spláca dlh Kosova a Metohije. Dlhy vznikli medzi sedemdesiatymi a osemdesiatymi rokmi 20.storočia a peniaze sa použili na stavbu ciest a železníc, na projekty v oblasti energetiky, baníctva, vodného hospodárstva a poľnohospodárstva. Infraštruktúru, ktorú využíva „samostatné“ Kosovo teda spláca Srbsko, ale Srbsko nevyberalo dane z tejto časti územia už 10 rokov. Paradoxom je, že so splácaním dlhu nemôže prestať, lebo by tým potvrdilo nezávislosť Kosova.

Dlh Kosova predstavoval v roku 2002 – 1,24 miliárd dolárov. Z celkového dlhu Kosova by malo byť 48 percent vrátených Svetovej banke, 34 percent Parížskemu klubu veriteľov a 16 percent Londýnskemu klubu.

Celkový dlh Srbska, voči Slovensku bol vo výške 24,73 miliónov dolárov, ale v zmysle podmienok Parížskeho klubu sa Srbsku odpustili dve tretiny dlhu. Srbsko navrhlo splatenie uznaného dlhu v priebehu 16 alebo 22 rokov, alebo jednorazovú splátku vo výške 7,21 milióna dolárov. Slovensko uprednostnilo jednorazové vyrovnanie  a ostávajúca splátka by už mala byť zo Srbskej strany platená.

Ak je Kosovo samostatné, prečo teda nespláca svoje dlhy ?

Trepça. 

Nie sú to len historické, národnostné a náboženské väzby Srbska na územie Kosova. Pragmatickým dôvodom je, aj obrovské nerastné bohatstvo, ktoré sa na nachádza na severe Kosova. Komplex Trepça neďaleko Mitrovice sa skladá z niekoľkých baní, ktoré tvoria minerálny pás nazývaný  Trepça. Ďalšou lokalitou je Brezovica. Prírodné zdroje v Kosove boli predtým chrbtovou kosťou priemyslu Juhoslávie.

Počas „humanitárnej“ bombovej kampane NATO, prestala ťažba v piatich baniach tohto komplexu.

Produkcia je však v súčasnosti nízka z dôvodu nedostatočných investícií do vybavenia. Medzi tieto prírodné zdroje, patria minerály a kovy, ako napríklad: hnedé uhlie , hliník, chróm, horčík, nikel, olovo, zinok, andezit, čadič, žula, vápenec a mramor.

Kosovo má piate najväčšie zásoby hnedého uhlia na svete. Niektoré zverejnené výskumy tvrdia, že Trepça má stále potenciál na výrobu 999 000 ton olova, 670 000 ton zinku a 2 200 ton striebra

Srbsko udáva, že je stále väčšinovým vlastníkom tohto komplexu a ako uvádza, 56 percent kapitálu je vo vlastníctve Rozvojového fondu Srbskej republiky a 22 percent sú rôzne spoločnosti zo Srbska. Okrem toho má Srbsko nahlásené pohľadávky v hodnote 268 miliónov EUR ( niektoré zdroje uvádzajú až 480 miliónov EUR)

Kosovská privatizácia srbského majetku

Kde je teda problém? V nezákonnej privatizácii. Kosovo dlhodobo pracuje na privatizácii srbských spoločností a jednou z nich je aj Trepça. Dohoda dosiahnutá v Bruseli o zastavení privatizácie by mala zabrániť nelegálnemu predaju srbského majetku, aj keď je pravdepodobne už neskoro.

Srbské spoločnosti mali veľké množstvo podnikateľských zariadení a majetku na území celého Kosova a Metohije, nie len na severe. Z čoho ostalo len 40 firiem, pretože zvyšných 1200 už bolo nezákonne sprivatizovaných.

Kosovo na predaj srbského majetku použilo Kosovskú Privatizačnú Agentúru.

Srbským majetkom, ktorý sa predal pod cenu, je napríklad závod Ferronickel v Koskovskom Glogovaci predaný za 37 miliónov firme Anfekol z Anglicka, ale jeho trhová cena sa odhaduje na pol miliardy.  „Post“ a „Telekom Kosova“ sa predali konzorciu nemeckého „Axos Capital“ a britskej „Najafi Company“ za 277 miliónov eur, zatiaľ čo spoločnosť Elektrodistribucija Kosova sa predala tureckému konzorciu „Steel and Limak“ za 26,5 milióna eur.

Srbským majetkom na území Kosova je aj pôda. Jej tretinu (320 000 hektárov) vlastnili štátne spoločnosti, 14 percent bol majetkom súkromných subjektov (156 000 hektárov), zatiaľ čo 15 percent bolo v súkromnom vlastníctve Srbskej pravoslávnej cirkvi (160 000 hektárov).

Nejde o udávané hodnoty a cenu majetkov Srbska, tie môžu byť sporné. Ide o princíp, lebo majetok Srbska, odhadovaný na 220 miliárd dolárov sa v Kosove predal, za údajných 800 miliónov, hoci podľa rezolúcie BR OSN č. 1244, na to kosovské orgány nemali nárok.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Gabriel Dragon

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 21

Celkové hodnotenie: 23.65

Priemerná čítanosť: 1055

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Pre dopravnú nehodu je neprejazdná diaľnica pri Novom Meste nad Váhom

    0icon

    Diaľnica D1 v smere jazdy z Nového Mesta nad Váhom na Hornú Stredu je aktuálne neprejazdná. Dôvodom je dopravná nehoda. Informovala o tom trenčianska krajská…

    Susko: Ministerstvo nežiadalo NS o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)   Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR žiadalo od Najvyššieho súdu (NS) SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný…

    Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Marian K.

    0icon

    Banská Bystrica 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Pavol Zachar)   Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách…

    Macron: Európa musí ukázať, že nikdy nebola vazalom Spojených štátov

    0icon

    Paríž 25. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Omar Havana)   Macron povedal, že Európa nesmie byť vazalom USA, aby prežila „Naša Európa je dnes smrteľná a môže zomrieť.…

    Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav Ficovej návštevy

    0icon

    Peking 25. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)   Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Marek Eštok absolvoval niekoľkodňové konzultácie v Číne v rámci…

    Fínsky kultúrno-literárny časopis venoval najnovšie číslo Slovensku

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – František Iván)   Fínsky kultúrno-literárny časopis Särö venoval svoje najnovšie číslo Slovensku. Aprílové vydanie vyšlo s podtitulom Záblesky zo…

    KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Jaroslav Novák)   Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.…

    Peter Lipa sa stane čestným občanom mesta Prešov

    0icon

    Prešov 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Martin Baumann)   Jazzový spevák Peter Lipa sa stane v poradí desiatym čestným občanom mesta Prešov. Prešovskí mestskí poslanci…

    Koľko času zostáva Západu

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Ria/Foto:Pexels)   Otázkou je, ako dlho sa toto všetko môže vyvíjať tak, ako doteraz: pokračujeme v rozhovore, ktorý začal kolega minulý…

    Všetku našu vojenskú techniku sme dali Ukrajine a Brusel nás podviedol, tvrdí exposlanec

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto:TASR - Martin Baumann)   Bývalý poslanec NR SR György Gyimesi sa v príspevku na Facebooku rozhorčil nad bývalou…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Milan Šupa

    Peter Lipták

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA