Dialektická predstava rozumnej spoločnosti na báze HOMO SAPIENS

Predslov bol zverejnený (TU)

Možno považovať ľudí ktorí sa navzájom okrádajú, okrádajú svojich potomkov, ktorí sa navzájom nenávidia a zabíja, ktorí ničia svoj domov – prírodu za HOMO SAPIENS, a spoločnosť ktorú tvoria za spoločnosť rozumnú? Ak zoberiem tieto fakty v úvahu potom rozumnejšie formy spolužitia nájdeme v živočíšnej ríši!!!

Na základe skúsenosti musím konštatovať, že pre Slovákov tento článok nemá cenu. Všetci volajú po zmene, nástojčivo o nej hovoria, píšu, ale odvahu myslieť za hranicou STATUS QUO na to nemajú. Keď ich život postaví k múru, potom sa búria ale sú nepripravení a nariekajú. Ale nie sme sami!

Napriek tomu si myslím, že nastal čas oddeliť a nanovo prepojiť realitu a jej virtuálne zobrazenia v politickej i ekonomickej rovine spoločnosti a možno aj v spoločenských vedách všeobecne!

Svetová ekonomika, ktorá tvorí základ medziľudských vzťahov, právom pripomína princíp zemskej príťažlivosti a voľného pádu, pričom konštantou zrýchlenia nárastu zisku a jeho akumulácie, je miera zisku. Priemerná miera zisku tak definuje exponenciálnu trajektóriu po ktorej sa prehlbuje priepasť medzi bohatstvom a chudobou. Po tej istej trajektórii sa prehlbuje priepasť medzi objemom peňazí  na trhu a realitou ktorú zobrazujú – falšujú.

Makroekonómia monoteistickým prístupom1* trvalo segreguje ľudskú spoločnosť pomocou živnostenského oprávnenia (ŽO) a nerozoznáva rozdiel medzi reálnymi osobami schopnými produkovať reálne hmotné, a duchovné potreby človeka, a virtuálnymi osobami neschopnými preložiť slamku cez slamku. Fyzické i právnické osoby so živnostenským listom môžu produkovať zisky, touto cestou devalvovať peňažnú menu , znehodnocovať reálne hodnoty a tak okrádať spoločnosť ako celok.

1* Monoteizmus vedie k stagnácii a následnej potrebe revolučných zmien. Dialektika založená na „jednote a boji (protirečení) protikladov“ zakladá predpoklad trvalého evolučného vývoja.

Hlúpe tlačenie  prázdnych peňazí (ktoré začalo v 70-tých rokoch aby sa zabránilo krízovým javom z nadvýroby), vynútené exponenciálnym nárastom bezpracných (prázdnych) ziskov, tieto skutočnosti len zakrýva a akumuluje veľkosť celosvetovej ekonomickej krízy, ktorá ľudstvo neminie.

Toto nie je fantazmagória ale prezentácia vývoja reálnych štatistických údajov svetovej ekonomiky od roku 1820 po rok 2003. Od roku 2003 svetové štatistiky (Human development report) sa stali menej čitateľné, zrejme majú čo skrývať?! Nuž a tak v zobrazovaní vývoja nepokračujem.

Po tom, čo niekoľko desiatok rodín si privlastnilo polovicu tejto planéty a pokračuje pekelným tempom ďalej, ČLOVEK (HOMO SAPIENS ako univerzum) sa stáva ohrozeným druhom. Hlúpe peniaze ovládajú cca 95% svetového priestoru a ČLOVEK (realita) len 5%. Vnímam to v podobe celosvetovej účtovnej súvahy v ktorej peňažné a reálne hodnoty tvoria jednotný celok – aktíva. Ide o súvahu pochybnú, ktorá sčítava realitu s jej obrázkami, vytvára falošný obraz o spoločnosti, oddáva sa nezmyslu ako „nekonečný rast v uzatvorenom priestore“ a následne devastuje realitu.

Monoteistická makroekonómia, ktorej konečným výsledkom v samotnej podstate je predstava, že bohatstvo ľudstva je súčet reálnych hodnôt a ich obrázkov v podobe peňazí je tragikomická až bolestná pre rozumného človeka!

Súčasná epidémia tento proces urýchli a po jeho skončení, pár desiatok rodín už nebude vlastniť ½, ale ¾ tohto sveta. Že ide o logickú hlúposť a bezprecedentnú nespravodlivosť o tom niet pochýb, ale taká je súčasná makroekonómia. Táto skutočnosť spôsobujú narastajúce protirečenie, skôr či neskôr, či chceme alebo nie, spôsoby rebéliu ČLOVEKA voči sebe samému, sebe-vraždu nevylučujúc!

Po mojich kritických článkoch (blogoch) na adresu makroekonómie a predpokladanom kolapse súčasného ekonomického poriadku, je načase načrtnúť aj možnosti pre jeho zmenu.

Ja nie som však zástancom kritiky pre kritiku. Som presvedčený, že ak ľudstvo prežije následky predpokladanej a neodvrátiteľnej krízy, tak globalizácia spoločnosti na dnešnom živelnom princípe a vynútená, sa nielen zastaví ale aj rozpadne (atomizuje), ako domček s karát! Bolo by chybou ak sa na túto chvíľu ČLOVEK nepripraví a bude vzniknutú situáciu riešiť zaužívaným, živelným, liberálnym spôsobom.

Tak, ako všetky kolapsy sú šancou pre zmenu, aj tento kolaps (snažme sa mu vyhnúť) takou šancou bude a preto prestaňme mať strach, že „to sa nedá lebo …“. Demokratizácia propagovaná pre jednotlivca a z nej plynúca zodpovednosť, zasiahne aj jeho vyššie štruktúry, ako pracoviska, mesta, regióny, štáty, ktoré sa uzatvoria a zároveň otvoria svetu ako plnohodnotné jednotky – objekty.

Vynútená globalizácia sa stratí a vznikne nová, založenia na vzájomných a rešpektovaných dohodách podliehajúcich plnohodnotnej vzájomnej kontrole, v ktorej budú štát a štáty hrať kľúčovú rolu.

V každej takejto jednotke bude realita (R) =* jej virtuálnemu zobrazeniu (VZR) v politickej i ekonomickej oblasti (duálna; R =* VZR > R – VZR =*0).

=* V reči dialektickej to neznamená, že sú si rovné, pretože každá strana je iná ale ako celok sú si rovnocenné!!! Obdoba muž a žena, +pól =* -pól. >>> Svet sa stane multipolárny vo svojej „jednote a protirečení“, medzi jedincom a spoločnosťou, v každej politicko-ekonomickej jednotke. Základ evolučného pokračovania vývoja celosvetovej, ľudskej spoločnosti.

Všeobecný ideový obraz (základná kostra) takejto, novej spoločenskej jednotky

Ide o ideovú (modelovú) štúdiu „univerzálnej kostry“, ktorou môže byť bytovka, ulica, podnik, mesto, štát ako základné prvky celosvetovej spoločnosti. Teda svojprávnu jednotku, ktorá sa rozhodne mať vlastnú politickú štruktúru, vlastnú menu a vlastný trh.

Zodpovedá idey Davida Bohma:

°°Bohm navrhuje nahradiť implikátnym poriadkom doterajší mechanický poriadok. …V implikatnom poriadku je všetko zložené do všetkého a celok univerza je v princípe zvinutý celopohybom do každej časti aktívne, podobne to platí pre všetky jeho časti. … Dávid Bohm ako príklad implikatného poriadku uvádza hologram, v ktorom význam celku je zavinutý v každej jeho časti a každá časť hologramu je obrazom celého objektu. Po rozbití holografického obrazca vnikne množstvo malých obrazcov a v každom je možné rozvinúť obrazec celý. Príkladom implikátneho poriadku môže byť aj ekonomika.°°

°°Chápanie planéty Zem ako jedného celku, jedného organizmu, realita jednej globálnej ekonomiky a jednej globálnej svetovej civilizácie dáva možnosť vrátiť pôvodný význam ekonómii avšak na báze holistickej paradigmy. Globálna svetová ekonomika by potom mala byť chápaná, ako jeden celok, ako jedno hospodárstvo, a ekonómia ako veda sa môže zaoberať fungovaním tohoto hospodárstva ako celku a najmä jeho zákonitosťami. Zem potom môžeme chápať ako svoj dom a ako k svojmu domu sa potom budeme k zemi správať. °°

Novo vniknuté jednotky budú potrebovať

  1. novú ekonomickú základňu

  2. novú politickú nadstavbu

I. Idea o novej ekonomickej základni

  1. Nová ekonomická veda! Bude odvodená od mikroekonómie ktorá má vedecký charakter*2.

  2. Pevná peňažná mena s presne stanovenou, pevnou mernou jednotkou, odvodenou od človeka, pre oceňovanie spoločenskej práce vloženej do produkcie. Pevný základ pre cieľavedomé hospodárenie s realitou pomocou jej reálneho zobrazenia pomocou peňazí odvodených od reality.

  3. Uzatvorenie trhov v jednotlivých spoločenských útvaroch, aby suma peňazí na trhu zodpovedala sume cien tovarov na danom trhu, ocenených týmito peniazmi. (suma peňazí =* sume cien produkcie)

  4. Peniaze prestanú byť samostatným ekopriestorom, stanú sa tak len verným obrazom ekonomickej reality. Toto umožní cieľavedome ovládanie ekonomických procesov, zodpovedajúce charakteru HOMO SAPIENS. Žiadne „Turecké hospodárenie“, žiaden slobodný trh a právo ekonomický silnejšieho, žiadna ekonomická diskriminácia založená na živnostenskom oprávnení!

  5. Ceny budú duálne (=* ) interné a externé. Interné (medzioperačné) budú používané v národno hospodárskom komplexe a budú zodpovedať výrobným nákladom bez ziskov a strát. Externé budú určené pre osobnú spotrebu a cezhraničný obchod. Tieto budú modifikované podľa ponuky a dopytu pričom pre osobnú spotrebu (vlastný trh) suma ziskov a strát z modifikácie bude rovnocenná. Uzatvorené trhy prestanú okrádať vlastnú spoločnosť!

  6. Celospoločenské procesy výroby a služieb vrátane trhov, budu organizovať celospoločenské zložky prostredníctvom vlastnej meny*3 „podľa zásluh u práce schopných a potrieb u odkázaných“, pod vše-spoločenskou kontrolou v zmysle II. 3. a 4. Sloboda výberu práce, tovaru a služieb jednotlivcom nebude dotknutá!

  7. Lúpežné vlastníctvo výrobných prostriedkov a kapitálu (mimo presne zadefinovaného osobného vlastníctva) získa touto cestou celospoločenský charakter, bez potreby znárodňovania a stane sa tak objektívnym ekonomickým prvkom podobne ako vzduch. Ak vlastníctvo (vložený kapitál) nebude mať vplyv na osobné príjmy tak sa ho každý radšej vzdá v prospech celku. (Po poslednej skúsenosti na dnešných trhoch (TU) , stúpenci II. piliera možno mi zaplatia aj male pivo)

  8. Jednoznačne definovať pojem „občan Slovenskej republiky“ (použité ako vzor), teda človeka ktorý má v nej práva ale aj povinnosti t.z. je účastníkom aj bez-podielovým vlastníkom Slovenského trhu.

    *2 Mikroekonómia vylučuje zisk bez straty a tým aj nekonečný rast prázdnych obrázkov reality v uzatvorenom priestore! Neguje tak makroekonómiu a dokazuje jej nezmyselnosť!

    *3 Postupom času vznikne jednotná celosvetová mena, podobne ako tomu bolo pri fyzikálnych jednotkách

    II. Idea o novej politickej nadstavbe

    1. Priznanie potreby vybudovania politickej nadstavy (duálnej) na princípe základného zákona „o jednote a boji protikladov (protirečení)“ aby sa tak zabezpečil evolučný spôsob jej ďalšieho vývoja.

    2. Priznanie potreby triedneho rozdelenia spoločnosti na triedu riadiacu a riadenú.

    3. Priznanie riadiacej triede právo na riadenie a riadenej na úplnú všeľudovú kontrolu. Nie je normálne aby o tom kto bude riadiť spoločnosť rozhodovalo 90% ľudí ktorí o riadení nič nevedia a potom aj do funkcii sa dostavajú. Na druhej strane nedostatky vie posúdiť každý na vlastnej koži. Tak priznajme riadeniu i kontrole, práva a povinnosti rozdielne, pritom rovnocenné ale nie rovnaké (viď biologický základ rodiny)! (Ako by asi dopadla prevádzka atómovej elektrárne, ak by sa riadila na princípe dnešných volieb?!)

    4. Pre potreby pod bodom 3. vybudovať pre obe triedy osobitné organizačné (politické) štruktúry, ich orgány a profesionálne organizačné zložky.

    Túto ideovú štruktúru požiadaviek (základnú kostru, skelet) na projekt novej spoločenskej atmosféry je treba rozpracovať (obaliť do „mäkkého tela“) vo vzájomnej konfrontácii jej jednotlivých prvkov už v konkrétnych podmienkach – konkrétnej jednotke.

    Pri formovaní tejto ideovej predstavy boli využité poznatky o vývoji ľudskej spoločnosti od rodiny cez rody či občíny až po dnešok s prihliadnutím k základným zákonitostiam vývoja v prírode (v tom aj spoločnosti) tak, ako ich formuloval Georg Wilhelm Friedrich Hegel.

    Schematické zobrazenie tohto vývoja:

    ČLOVEK – HOMO SAPIENS by sa mal na pôde OSN rozhodnúť či bude navzájom komunikovať pomocou zbraní alebo slov, či bude žiť v strachu o svoj život alebo v mieri, či si bude konkurovať a okrádať sa navzájom, alebo spolupracovať a navzájom si pomáhať. To je všetko čo má naučil život v tejto „spoločenskej“ džungli!!! Pokračovanie tohto úsilia by už malo pokračovať na akademickej či zastupiteľskej pôde.

    Záver:

    Predložil som Vám ideu absolútne novej spoločensko ekonomickej formácie ktorá nie je poplatná kapitalizmu ani socializmu, nie je to ideológia, ale pevný základ preto, aby ČLOVEK vedel čo robí a prečo to robí. Ide o:

    1. Ekonomickú podstatu založenú na osvedčenej mikroekonómii v ktorej neexistuje žiadna neznáma, pretože v nej zisk je rovnocenný so stratou, bez ktorej nemôže existovať, teda žiadna príčina entropie. Toto je exaktná podmienka na to aby sa ekonómia zaradila medzi exaktné vedné disciplíny a neopierala sa, či odvolávala sa na nejaký „živelný trh“! Nejedná sa o fantazmagóriu ale overenú prax po celom svete v uzatvorených jednotkách.

    2. Doteraz absolútne neznámi typ politickej nadstavby postavený na dialektickom princípe. Žiadna jednostranná demokracia či diktatúra, ale života schopná, v prírode overená a Heglom popísaná „jednota v protirečení“ medzi jedincom a ľubovoľnou, spoločenskou jednotkou ktorej je súčasťou. „Spoločenský um“ – celospoločenské riadenie a konanie, je pod neustálou kontrolou všetkých jej jedincov ktorí nemajú ani šajnu o riadení ale jeho následky pociťujú na vlastnej „koží“ a preto ho vedia posúdiť a reagovať na nedostatky prostredníctvom k tomu ustanovených celospoločenských kontrolných mechanizmov.

    PS:

    • Tento ideový projekt nevznikol vo vzduchoprázdne ale na troskách „Zdokonalenej sústavy plánovitého riadenia“ zo 70-tých rokov v ČSSR. Vehementne som sa snažil ju vtedy aplikovať v konkrétnych podmienkach viac ako 10 rokov a na poskladaných poznatkoch prečo sa to nepodarilo, krok za krokom, začala pomaly vznikať táto idea. Ide teda o takmer 50 rokov poctivého pozorovania života v kapitalizme i socializme.

    • Moje poďakovanie dnes patrí Prof. Ivanovi Haluškovi, ktorý ako jedna z mála Slovenských osobnosti moje alternatívne myslenie podporil a poskytol mi cenné rady. V atmosfére bigotne-monoteistického prostredia spoločenských vied na ktoré som navyknutý, to bolo príjemné prekvapenie.

    V Michalovciach 01.05.2020

    Andrej Sablič

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Andrej Sablič

O AUTOROVI

Akadémiu spoločenských vied v Moskve som ukončil v roku 1979 pred skúšobnou komisiou prehlásením a obhajobou, že „politická ekonómia socializmu nie je veda ale kniha rozprávok o socializme“. O dnešnej ekonómii a teóriách ktoré ju obhajujú, a „vylepšujú“ to platí dvojnásobne. Žiaľ nechceme vyzerať hlúpo pred súčasníkmi a tak ostaneme hlúpi pre našich potomkov. Ja to odmietam a spravím všetko preto aby tomu tak nebolo!!!

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 114

Celkové hodnotenie: 15.59

Priemerná čítanosť: 946

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj najväčší podiel na trhu

    0icon

    Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 31,3 percenta poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť…

    Zamestnávatelia vítajú kroky MŽP na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

    0icon

    Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta kroky ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi. Podporuje…

    Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

    0icon

    Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie. Poukázalo na ne viacero zúčastnených rečníkov. TASR o tom…

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Poškodení v kauze Chovanec adresujú výzvu. Jasný odkaz Miriam Lexmann

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)   Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú…

    ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúci plech na pečenie

    0icon

    Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

    Korčok a Pellegrini si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Líder Hlasu sa obáva, že Korčok by to nedokázal

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)   Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych…

    K ekologickejším sviatkom prispejú premyslené nákupy i prírodné ozdoby

    0icon

    Ozdoby z prírodných materiálov, premyslené nákupy alebo nákup čokolády vyrobenej z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom môže prispieť k ekologickejšej Veľkej noci. Vyplýva to z tipov…

    Pellegrini s Tarabom spoločne ostro naložili Korčokovi: "On rozvrátil našu armádu!"

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Predseda parlamentu a kandidát na post prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) dnes v budove Národnej rady usporiadal tlačovú…

    Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad

    0icon

    Rozsiahly protiprávny zber a rozoberanie autovrakov vyšetruje enviropolícia v košickej mestskej časti Nad jazerom. Policajti vykonali v pondelok a utorok (25. - 26. 3.) obhliadku…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA