Priestor pre inšpirujúce osobnosti

Eduard Chmelár je stále veľmi nedocenenou postavou verejného diania a života na Slovensku. Je to jedna z tých osobností, s ktorými človek môže vášnivo súhlasiť, prípadne aj nesúhlasiť. Ale koľko je dnes takýchto osobností? Nuž – možno ich ani nie je málo. Len je skôr problém, KDE sú.

V súčasnej politike ich nenájdete. Marketing prebil všetko, osobnosti so silnými, inšpirujúcimi posolstvami, sa odtiaľ vytratili. Predstaviteľov dnešnej vládnej koalície človek obvykle radšej vôbec ani nepočúva, len nad nimi mávne rukou. Ničím ho neinšpirujú, lebo sú myšlienkovo a hodnotovo impotentní.

E. Chmelár sa z tohto obrazu vymyká. Niekto môže spomenúť, že predsa Chmelár dosiahol veľmi zlý výsledok v prezidentských aj parlamentných voľbách. Dobre, ale potom si povedzme aj niektoré z dôvodov, prečo to tak bolo.

V prvom rade sa na E. Chmelára kompletne “vykašľali” médiá. “Tvrdé jadro” mainstreamu nemusím ani osobitne spomínať – tieto média (ako SME či Aktuality) mali jednoducho iných favoritov a prirodzene ich Chmelárove myšlienky nezaujímali. Ale E. Chmelára zároveň odignorovali aj relatívne seriózne denníky Pravda a Postoj. Pri Pravde je to o to nepochopiteľnejšie, že ide o denník, jasne presadzujúci hodnoty politickej ľavice! V prípade Postoja sme tiež boli svedkami smutného prístupu, keď tento konzervatívny denník dával väčší priestor neoliberálnym marionetám bez vlastného názoru Čaputovej a Mistríkovi, než nekonvenčne zmýšľajúcemu ľavičiarovi Chmelárovi. Pritom konfrontácia konzervatívnych a ľavicových hodnôt na stránkach tohto média mohla byť ozaj prínosnou.

A tak sa Chmelár vlastne mohol prezentovať len v predvolebných televíznych diskusiách, ktoré boli “povinnou jazdou”. Nedostal nič nad rámec toho.

No ale v poriadku. Asi sme to tak my Slováci naozaj chceli a asi si to tak aj zaslúžime, že nás v politike teraz reprezentujú najmä ľudia bez chrbtice a komedianti. Sme v dobe, ktorá si evidentne vôbec nežiada vážne a hlboké myšlienky. Viac oceňujeme “šou” – sledovať ako to predstaviteľ tej “mojej” politickej strany “nandá” tomu z opozične naladenej. Politika sa degradovala zo súťaže vízií na v podstate bezohľadný boj mocenských skupín nesúcich viac atribúty komerčných spoločností, než politických strán, ktorých hlavným zmyslom je v prvom rade vytlačiť od moci svoju konkurenciu.

E. Chmelár určite aj sám urobil viacero chýb, ktoré ho diskvalifikovali z politického ringu. Predovšetkým bolo z jeho komunikácie často cítiť istú mieru nadradenosti a arogancie. Avšak to nič nemení na jeho kvalitách ako analytika a predkladateľa alternatívnych vízií v oblasti spoločensko-politického usporiadania.

Eduard Chmelár sa teraz, predpokladám, vráti k svojej úlohe politického komentátora a možno aj aktivistu, pričom na politiku bude vplývať len nepriamo. Pevne verím, že aspoň časť politikov prejaví záujem o jeho názory a konzultácie.

Je asi pochopiteľné, že počas písania tohto komentára som nemyslel len na E. Chmelára. Iste, že vo verejnom živote veľmi chýbajú aj osobnosti ako Vladimír Palko či Ján Čarnogurský, pokiaľ mám napríklad hovoriť o konzervatívnom spektre. Prirodzene, ako riešenie nevidím to, že by sa tieto osobnosti do politiky niekedy vrátili. Prínosom by však nepochybne bolo, pokiaľ by v politike “rástli” nové inšpirujúce a podnetné osobnosti.

Zopár zaujímavých ľudí vidím v radoch súčasnej opozície. V niektorých svojich článkoch som ich spomínal aj menovite. Opäť tu však záleží aj na tom, aby tieto osobnosti dostali adekvátnu možnosť prejavovať svoje názory. Tu musia popracovať médiá. A zase zdôrazním, že je úplne zbytočné očakávať v tomto nejakú iniciatívu od tvrdo korporátnych médií.

Otázka, ako sa vieme správať k ľuďom, ktorí nás dokážu myšlienkovo obohatiť a posúvať, je podstatnou pre celú spoločnosť. Ak si takéto osobnosti nebudeme vážiť, zostaneme veľmi strnulou spoločnosťou, neschopnou zásadných zmien, prešľapujúcou na mieste – a vlastne povedzme si priamo, že aj pomaly spejúcou do svojej úplnej skazy.

Na internete čítam veľa zaujímavých komentárov a analýz od inteligentných ľudí, ktoré ma podnecujú nestrácať ešte v čase tohto všeobecného úpadku hodnôt nádej. Lenže vravím – málokto z týchto ľudí je v politike. Niektorí, pravda, aj z dôvodu veku.

Snáď sa klíma časom zmení a ľudia opäť začnú vyhľadávať aj hlbšie myšlienky a nielen verbálnu agresivitu a prázdny aktivizmus namierený proti niekomu. Všetko sa časom opotrebuje a zunuje, aj tá dnešná tendencia k povrchnosti a plytkosti.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ladislav Kováčik

O AUTOROVI

Historik, publicista.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 57

Celkové hodnotenie: 20.03

Priemerná čítanosť: 1202

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

    0icon

    Krajskí prokurátori s nevôľou vnímajú spôsob verejnej kritiky procesov po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zo strany bývalých prokurátorov tohto úradu. V spoločnom vyhlásení ôsmich…

    Šatan bude hovoriť aj s Kelemenom: "Nie je to úplne uzavreté"

    0icon

    Slovenských hokejistov čaká tento týždeň papierovo najkvalitnejší súper v rámci záverečného bloku prípravy pred MS. Proti Čechom sa predstavia aj so štvoricou Marek Hrivík, Peter…

    Výbor chce od Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

    0icon

    Poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Náhlik (Hlas-SD) by mal Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022,…

    Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

    0icon

    Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok ukončili diskusiu o novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU). Zmeny majú podľa predkladateľa, šéfa kultúrneho výboru…

    Na sídlisku Klokočina došlo k zosuvu svahu

    0icon

    Na Hviezdoslavovej ulici na sídlisku Klokočina v Nitre sa v ranných hodinách zosunula časť svahu. K zosuvu došlo na pozemku, ktorý patrí Nitrianskemu samosprávnemu kraju…

    ANS: Zdravotné poisťovne majú poslať návrhy dodatkov zmlúv tento týždeň

    0icon

    Zdravotné poisťovne by mali Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) poslať návrhy dodatkov pre jej členov na rok 2024 do konca týždňa. Prezident asociácie Marián Petko o…

    Prokurátor podal obžalobu na Matovičovho exposlanca Jána Heráka

    0icon

    Prokurátor podal obžalobu na bývalého poslanca Národnej rady SR Jána Heráka.

    Zrážka dvoch osobných áut v Trenčíne si vyžiadala troch zranených

    0icon

    Zrážka dvoch osobných áut v pondelok (22. 4.) na Legionárskej ulici v Trenčíne si vyžiadala zranenie troch ľudí. Pri nehode zasahovali siedmi príslušníci Hasičského a…

    Polícia vyšetruje nehodu v Košiciach, pri ktorej sa zranili cestujúci MHD

    0icon

    Polícia vyšetruje pondelkovú (22. 4.) dopravnú nehodu v košickej mestskej časti (MČ) Pereš, pri ktorej utrpeli zranenia cestujúci v autobuse mestskej hromadnej dopravy (MHD). Pre…

    Gašpar: Zhoda v koalícii na nominácii Harabina do súdnej rady bude problematická

    0icon

    Zhodnúť sa v koalícii na nominovaní Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR bude problematické. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA