Keď dôchodcov zabijú lúzri, nie COVID

Matovič s Mistríkom sa hneď na začiatku postarali o diskreditáciu  rýchlych protilátkových testov na COVID a mimoriadne sťažili aj možnosť, pre Slovensko tieto testy obstarať a využiť. Dokonca tieto testy opakovane trestuhodne zdehonestovali aj medzi verejnosťou a zdravotníkmi. Bohužiaľ nikto sa im razantne nepostavil a odborne a ľudsky ich pretoto nezarezal. 200 tisíc kusov vzácnych testov, predurčených pre personál zariadení seniorov, sme iba tak vyhodili fakticky do Dunaja, aby ich z Dunaja českí odborníci vďačne vylovili a ťukali si pritom “notně” na čelo. Toto je tak vážny nonsens, odborný a ľudský prešľap, že to tým dvom lúzrom nemôže len tak prejsť. Kde potratili zdravý rozum, kde vzali tú drzosť takto škodiť verejnému zdraviu? Kde podeli svedomie? Ponúka sa motív prečo to robili, len aby zničili konkurenciu svojho vlastného biznisu s genetickými výterovými testami v súkromných laboratóriách a mohli sa “notně” nabaliť? Kto im dal právo zneužívať štát na hazard zo životmi občanov s takýmto priehľadným cieľom, mať zisk zo súčasnej krízy? Povýšiť obyčajnú nesvedomitosť a hlúposť na piedestál a ťažiť bez začervenania prachy do vlastného vrecka?

Je známe, že tieto protilátkové testy boli už validované aj na Infekčnej klinike v Prahe na Bulovke, sú spoľahlivé, technicky nenáročné a hneď pri pacientovi do 15 minút od odobratia kvapky krvi (POCT technológia) vedia na 90% povedať, či má testovaná osoba protilátky IgM a/alebo IgG proti koronavírusu COVID a teda, či je táto osoba v akútnom štádiu ochorenia, alebo či toto ochorenie dotyčný už prekonal a má proti nemu imunitu. Tieto jednoduché testy nepotrebujú špeciálne laboratórium, ani špeciálne ochranné pomôcky, každý lekár a každá sestra ich po krátkom zaškolení dokážu zvládnuť na profesionálnej úrovni s použitím bežných bezpečnostných pomôcok. Podľa týchto okamžitých výsledkov, ak je potrebné, tak sa bezprostredne naviaže s ďalším diagnostickým postupom testovania konkrétnej osoby a jej kontaktov s využitím genetických výterových testov, ktoré zabezpečujú následne prizvané špeciálne odberové tímy.  Najlepšie výsledky sa dosahujú, keď sa daná osoba testuje cca 12 dní po prvom kontakte s vírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID, alebo neskoršie. Tento test je mimoriadne vhodný na opakované testovanie pracovníkov sociálnych zariadení v pravidelných 14 dňových intervaloch, čo pri plošnom nasadení v teréne umožňuje dokonalý plošný prehľad o vývoji situácie vo všetkých DD, v tom istom čase a tým sa dosahuje sústredenie pozornosti zdravotníctva na najrizikovejšiu skupinu seniorov, ktorá sa takto ocitne pod drobnohľadom. Toto je vlastne v praxi tá stratégia zamerania sa na najrizikovejšiu skupinu, po ktorej toľko, zatiaľ iba voláme. Tento protilátkový test má výrobnú cenu cca 2€, obstaráva sa za cca 10€ zo zahraničia. Genetické testy majú výrobnú cenu cca 10 € ale vyšetrenie sa nakupuje na Slovensku za cca 50-70€, keďže testy nakupujú naši obchodníci cez zahraničných partnerov.  Jedna naša firma z Košíc ich ponúkala vyrábať v cene 20€ /kus, ale čaká sa na pána Mistríka, ktorého firma sa pripravuje spustiť ich domácu výrobu.  Je jasné, že vzhľadom k cene nie sú tieto genetické výterové testy vhodné na prvotný screening a už vôbec nič nám nepovedia o stave imunity proti vírusu v populácii, od čoho sa odvinie ochranný, tzv. herd efekt. Taktiež vzhľadom k cene je iluzórne si myslieť, že sa budú zamestnanci takto testovať plošne a hlavne opakovane v určených intervaloch. A dá sa predpokladať, že COVID protilátkovo pozitívnych ľudí, práve medzi zamestnancami DD, ktorí nemusia mať žiadne ťažkosti, alebo môžu len občas pokašliavať a sú bez teploty, môže byť odhalených postupne dosť veľa. A v tomto období, kedy sa pokašliava, už aj z nastupujúcich alergénov v ovzduší, alebo z ostatných infekčných pôvodcov, je potrebné mať v praxi k dispozícii nejaký skríningový nástroj, ktorý postihne všetkých zamestnancov a včas odhalí nebezpečie prenosu infekcie na najohrozenejšiu skupinu seniorov a naopak dá zamestnancom istotu, že infekciu na svojich klientov nemôžu preniesť. A na to sú práve protilátkové rýchlotesty, používané intervalovo, ako stvorené.

V prvom kontakte na Slovensku máme 2000 všeobecných lekárov a 2000 všeobecných sestier. Tiež tu máme dislokovaných 1500 pediatrov a 1500 detských sestier. My lekári a sestry v prvom kontakte sme dodnes nedostali ani účinné ochranné pomôcky a hoci sa nás COVID týka, podľa Matovičových krokov sa nás toto ohrozenie netýka. Spolu máme v prvom kontakte 7000 zdravotníkov, ktorí sú pripravení profesionálne vykonávať protilátkové testy hneď od zajtra, bezprostredne tam, kde je to treba v čo najväčšej blízkosti k pacientom. Potom tu máme 40 000 zamestnancov domovov dôchodcov a ostatných zariadení pre seniorov a odkázané osoby, ktorí potrebujú testovať. To znamená, že ak by sme zapojili celý prvý kontakt a pretestovali každé dva týždne všetkých zamestnancov sociálnych zariadení, tak to by sme minuli 40 000 testov a boli by to na jedného zdravotníka v prvom kontakte 4 testovania po 15 minút za týždeň. Ale štát hovorí, že to nie je schopný zvládnuť. Ja si myslím, že ja aj keby som mal so svojou sestričkou testovať 50 zamestnancov á 14 dní, tak by nám to trvalo spolu 6 hodín a asi by sme to poľahky zvládli. A zvládli by sme aj 100. Kde chodia naši šéfovia po rozumy? Na čo čakajú? Keď nevidia ani existujúce možnosti a kapacity? 200 000 testov vyhodených do Dunaja by pokrylo dva a pol mesiaca tohto intervalového testovania všetkých seniorských zariadení na Slovensku a hneď by sme mali o ohrození našich seniorov prehľad. Dostalo by nás to na špicu celosvetového úsilia ochrániť najrizikovejšiu skupinu seniorov. Je to v našich možnostiach, môžeme to urobiť, ale neurobíme to. Ach aké slovenské je, že ideme sami proti sebe.
A to už nehovorím o celkovej armáde cca 20 000 lekárov a 40 000 sestier, kde každý z nás tie platničkové protilátkové testy vie profesionálne zvládnuť. Nakoniec už ich predávajú aj v Alze pre laikov. Len Matovič tento jednoduchý COVID teplomer pre zdravotníkov nechce pripustiť. Ani pomôcky, ani diagnostiká, zato ho láka blackout a šírenie strachu.

Takže nakoniec prekvapenie. Česi to už robia presne takto.
U nás naopak finančné skupiny idú, určite v dobrom úmysle, suplovať štát a nesystematicky testovať zamestnancov sociálnych zariadení, nie na protilátky, ale vyhádzať drahé testy, určené na testovanie akútnych prípadov. A potrebné testovanie na protilátky v 14 dňových intervaloch vôbec nehrozí. Dajú zarobiť vlastným, urobia si PR, ale nikto ich nedokáže priviesť k užitočnému systematickému riešeniu.
S COVIDOM sa dá úspešne bojovať, ale na to musí byť v čele vojvodca, ktorý vie čo chce, vie aké má vojsko, a ktorý ho aj s rozumom vie využiť. Nie Matovič a jeho generál finančných záujmov, Mistrík.

Keď dvaja robia to isté, nie je to to isté.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Peter Lipták

O AUTOROVI

Som lekár s 36-ročnou praxou v prvom kontakte s pacientmi - obyčajný pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 148

Celkové hodnotenie: 25.59

Priemerná čítanosť: 4782

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj najväčší podiel na trhu

    0icon

    Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 31,3 percenta poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť…

    Zamestnávatelia vítajú kroky MŽP na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

    0icon

    Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta kroky ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi. Podporuje…

    Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

    0icon

    Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie. Poukázalo na ne viacero zúčastnených rečníkov. TASR o tom…

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Poškodení v kauze Chovanec adresujú výzvu. Jasný odkaz Miriam Lexmann

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)   Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú…

    ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúci plech na pečenie

    0icon

    Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

    Korčok a Pellegrini si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Líder Hlasu sa obáva, že Korčok by to nedokázal

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)   Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych…

    K ekologickejším sviatkom prispejú premyslené nákupy i prírodné ozdoby

    0icon

    Ozdoby z prírodných materiálov, premyslené nákupy alebo nákup čokolády vyrobenej z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom môže prispieť k ekologickejšej Veľkej noci. Vyplýva to z tipov…

    Pellegrini s Tarabom spoločne ostro naložili Korčokovi: "On rozvrátil našu armádu!"

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Predseda parlamentu a kandidát na post prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) dnes v budove Národnej rady usporiadal tlačovú…

    Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad

    0icon

    Rozsiahly protiprávny zber a rozoberanie autovrakov vyšetruje enviropolícia v košickej mestskej časti Nad jazerom. Policajti vykonali v pondelok a utorok (25. - 26. 3.) obhliadku…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA