Čo v skutočnosti znamená brániť demokratický právny štát ?

Časť X.

Oficiálna propaganda hovorí o tom, že žijeme v demokratickom a právnom štáte. Máme teda byť uvedomelí  a spokojní, že túto axiómu nie je možné žiadnym spôsobom napadať, útočiť na ňu, vyslovovať pochybnosti, kritizovať a podobne. Ak sa zo strany obyvateľstva či občanov na uvedenú tézu  niečo povie, hneď sa spustí pokrik o tom, že sa útočí na náš demokratický a právny štát a preto sa musí brániť.

Ak propaganda hlása, že treba brániť demokratický a právny štát, znamená to, že treba brániť iba takú podobu demokracie, ako to opísal v svojej odpovedí profesor Rainer Mausfeld. A ten došiel k záveru, že ak nie sú splnené určité podmienky, nie je možné hovoriť o demokracií. Tieto podmienky sú jasné, len sa o nich verejne nehovorí. Centrálne oblasti spoločnosti – hospodárstvo a média – nesmú byť vyňaté spod demokratickej kontroly spoločnosti ( štátu ). Existujú k tomu celkom jasné dôvody.

Od demokracie máme očakávať, že má rozvíjať postupy, pomocou ktorých je možné harmonický zosúladiť rôznorodosť a pluralitu veľmi odlišných záujmov. Toto zosúladenie záujmov, to nie je iba nejaká formalita, ale základný predpoklad, aby bolo umožnené politické konanie v zmysle všeobecného záujmu ( verejného ). Politické konanie k určitým témam sa nemá diať ( konať ) na zadnom dvore politiky ( v ústraní so sponzormi ), ale musí podliehať verejnému diskusnému priestoru, ktorý umožňuje názorovú výmenu.

Verejný diskusný priestor ( ako Aréna politického boja ) pokladá profesor za srdce demokracie. Tomuto priestoru ja hovorím, že je priestorom pre slobodnú súťaž politických síl v demokratickej spoločnosti. Už som zdôrazňoval, že práve o tom pojednáva článok 31 Ústavy SR, v ktorom sa jasne zdôrazňuje, že zákonná úprava všetkých politických práv a slobôd a jej výklad  a používanie musia umožňovať a ochraňovať slobodnú súťaž. Inak povedané, zákonná úprava všetkých politických práv a slobôd a jej výklad a používanie musia ochraňovať srdce demokracie – verejný diskusný priestor.

Tento priestor má pracovať ako zdravé srdce. Lenže práve tu  existuje problém. Verejný diskusný priestor je narušený manipuláciami silných záujmových skupín a práve toto celkom narúša jeho funkciu. Za normálnych okolnosti by média mali ustrážiť, aby verejný diskusný priestor ostal neporušený. Lenže takto média nemôžu pracovať, pretože vedome a plánovite sú zapájané do štruktúr ekonomickej moci kapitalizmu, takže srdce demokracie „krváca“, je atakované kapitálom.

Média sú nástrojom silných ekonomických skupín. Všimnime si, čo sa deje v SR. Kto si u nás prisvojil právo plniť funkciu verejného diskusného priestoru ? Nikto iný iba média, tie subjekty, ktoré práve zo svojej podstaty nemôžu plniť úlohu strážiť  verejný diskusný priestor, aby ostal neporušený  manipuláciami silných ekonomických skupín. Toto všetko  bolo štátom dovolené a má to ďalekosiahle následky.  V prvom rade to má vplyv na samotné politické konanie, ktoré uprednostňuje záujmy silných ekonomických skupín a z tohto dôvodu nie je možné rozvíjať také postupy, ktoré sa budú snažiť zosúladiť pluralitu veľmi odlišných záujmov v zmysle všeobecného ( verejného ) záujmu.

Došlo k silnej oligarchizácií politiky a jej predstavitelia sa predbiehajú vo vyhláseniach, že štát treba riadiť ako firmu, čo je veľmi zavádzajúce. Dochádza k privatizácií verejného priestoru. Volebné zákony pre parlamentné voľby, voľbu prezidenta SR a poslancov do EP neposilňujú vplyv a moc občanov, ale oligarchov. Tí, čo sú vyňatí spod demokratickej kontroly spoločnosti – hospodárstvo a média – si z vlastnej vôle nárokujú ovplyvňovať život celej spoločnosti, hazardovať s jej budúcnosťou, určovať, čo sa smie a čo nie. Takže o čo im, médiám, ide ?

Profesor Mausfeld tvrdí, že „…funkciou mainstreamových  médií je zabezpečenie nadvlády oficiálnych názorov a udržanie disentu  (tých, čo myslia inak, poznámka D. H.)  pod kontrolou. K tomu existuje široká škála nástrojov – patrí k ním samozrejme aj vyslovene neohrabaná lož. Pretože lož je v každodennom politickom živote samozrejmosťou, týka sa tak politikov, ako aj médií.“ A ďalej profesor tvrdí: „Intelektuálni spolupáchatelia mocenských elít rýchlo pochopili, že demokracia môže fungovať v požadovanom zmysle len vtedy, ak sa za pomoci vhodných psychických technik podarí dosiahnuť komplexnú politickú letargiu ľudu.

Profesor uvádza, čo patrí k mediálnemu súboru nástrojov na indoktrináciu, vyvolávanie dezorientácie a politickej apatie. Ide napríklad o:

  1. zámenu faktov za názory,
  2. vytrhávanie faktov z kontextu a ich znovuposkladanie spôsobom, aby podporovali oficiálne pretláčaný názor,
  3. ohováranie a nálepkovanie vhodnými výrazmi ako „fake news“, „konšpiračné teórie“ a podobne,
  4. techniky, pomocou ktorých je možné blokovať schopnosť ľudí vytvárať si vlastné názory, zaplavenie diskusného priestoru trivialitami, bezobsažnými, nezmyselnými, ale ľúbivými frázami.

To všetko a aj iné pôsobenie, sa deje v demokratickej spoločnosti a preto profesor odpovedal na otázku, či manipulácie a demokracia idú dokopy, keďže sú aj také názory, že vedomá a inteligentná  manipulácia návykov a názorov más je dôležitým elementom demokratickej spoločnosti. Profesor jasne odpovedal, že manipulácie a demokracia nejdú dokopy vôbec, lebo demokracia v tom duchu, ako ju rozvíjalo osvietenstvo, znamená socializáciu moci a politické sebaurčenie. Každý občan by mal mať primeraný podiel na všetkých rozhodnutiach, ktoré ovplyvňujú jeho  spoločenský život. Všetci občania majú nárok na plnú demokratickú účasť  na všetkých dôležitých aspektoch spoločnosti !!!

Ešte stále si neuvedomujeme, k čomu potrebujeme  demokraciu ?!

Propaganda demokratického Západu svojich občanov zavádza, pretože im ( nám )  predkladá také názory či odpovede, ktoré umožňujú zakrývať skutočnosť. Profesor dáva jasnú odpoveď, prečo potrebujeme demokraciu. Citujem: „Ústredná myšlienka demokracie sa zrodila z úsilia vyvodiť ponaučenie z obrovského množstva preliatej krvi v histórií a postaviť civilizačný val proti excesom moci a proti uplatňovaniu práva silnejšieho.“  Aby bolo jasnejšie, čo to znamená postaviť obranný val proti excesom moci a proti uplatňovaniu práva silnejšieho, profesor to ďalej konkretizuje. Citujem: „Demokracia totiž znamená práve obmedzovanie túžby bohatých a vplyvných po moci a o to elity nemajú záujem.“

O takomto poslaní sa ani na národnej  úrovni a ani na nadnárodnej úrovni nikdy a nikde nehovorí. Hoci je to zásadná potreba každej spoločnosti, ktorá si hovorí, že je demokratická. Toto poslanie demokracie sa zakrýva, politici o ňom nehovoria a keď nehovoria, znamená to, že sa ani neusilujú v tomto smere politický  konať.  Dochádza k tomu, že politické konanie v zmysle všeobecného ( spoločenského ) záujmu vykazuje značné nedostatky a za úlohu demokracie sa potom falošne presadzujú postupy, ktoré pomáhajú posilňovať moc vládnucej triedy a uplatňovať tak práva silnejšieho.

Ani v SR sa nepodarilo riešiť ústrednú myšlienku demokracie: postaviť v záujme spoločnosti hrádzu proti neúmernej či nadmernej mocenskej pozície a uplatňovaniu práva silnejšieho. Nedošlo teda k obmedzeniu túžby bohatých a vplyvných po moci. Dobre je to vidieť na obsadzovaní ministerských a iných kresiel v úradoch štátnej moci. Čitateľ si môže sám urobiť analýzu toho, koľko politických strán v SR pracuje otvorene či skryte v tieni a z vôle bohatých a vplyvných ľudí. Treba poznamenať, že ústredná myšlienka demokracie nie je o tom, aby došlo k zrušeniu bohatstva a bohatých, ale o tom, aby bohatstvo či majetné triedy  boli oddelené od politického konania do takej miery, aby demokracia znamenala práve už spomínanú socializáciu moci a politické sebaurčenie.

Jednoduchšie povedané, v demokratickej spoločnosti nie sme si rovní podľa majetku, ale podľa prístupu k politike. Túžba bohatých a vplyvných sa má končiť na hranici demokracie, od ktorej má platiť, že sme si všetci ako občania rovní. Toto je predpoklad k tomu, aby v praxi bola dosahovaná politická rovnoprávnosť.  Iba vtedy môže byť naplnené toto tvrdenie profesora: „Všetci občania teda majú nárok na plnú demokratickú účasť na všetkých dôležitých aspektoch spoločnosti.“

Ak platí, že pred zákonom sme si všetci rovní, tak to musíme zabezpečiť bez výnimky, aby sme si boli všetci rovní aj pred takými zákonmi, ktoré túto rovnosť v demokracií budú ( majú ) strážiť. Čiže ide o to, že vládnuca vrstva chce upevňovať svoje postavenie a status a preto chce moc za každú cenu. Ak proti vplyvom jej majetkového postavenia ( bohatstva ) neexistujú žiadne zákonné prekážky, má schopnosť ovplyvňovať všetky politické konania a politické procesy v svoj prospech či prospech nadnárodných štruktúr a síl.

Skutočné záujmy vládnucej vrstvy sa musia zakrývať a k tomu podľa profesora sa používajú vhodné metódy indoktrinácie a manipulácie verejnej mienky. Je to potrebné k tomu, aby fungovala ilúzia demokracie. To, čo sa očakáva od obyvateľstva, je, aby verilo, že v plnosti žije v demokratickej spoločnosti, pričom sa zásadne nespomína, že ide o kapitalistickú spoločnosť. Najčastejšie sa používa v médiách a u politických elít mantra: žijeme v demokratickom a právnom štáte. Našou povinnosťou je žiť ilúziu demokracie a nenapadať túto demokraciu.

Srdce demokracie – verejný diskusný priestor – je narušované manipuláciámi silných  záujmových skupín. A keďže tento priestor za normálnych okolnosti by mali média ustrážiť, aby nebol narušený, a zo svojej podstaty to nemôžu robiť, potom táto silná deformácia poňatia demokracie ako ilúzia pomohla, aby v kapitalistickej spoločnosti sa presadila ideológia neoliberalizmu ako „extrémna forma kapitalizmu“ či „neoliberálny boľševizmus“.

Koniec časti X.

Pokračovanie v časti XI.

 

Dušan Hirjak

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Dušan Hirjak

O AUTOROVI

Som na starobnom dôchodku. Niekoľko rokov som pracoval ako tajomník OV SZM v Humennom, ako konštruktér vo Vihorlate, .n.p. Snina, ako predseda Odborovej rady na výstavbe VN Starina, ako tajomník MNV a potom 5 volebných období ako starosta obce Stakčínska Roztoka. V rokoch 1989- 1994 som diaľkovo študoval na PU v Prešove filozofiu. Získal som akademický titul Mgr. a PhDr. Píšem básne ( občas ), rekreačne behám a baví ma venovať sa politickým otázkam. Niekedy som bol radovým členom KSČ a členom ĽM ( počas práce vo Vihorlate 1977-1985 - stranícka úloha ). Manželka Anna je na dôchodku, celý život pracovala v NsP Snina ako ženská sestra. Mám dve dcéry: Tatianu a Natašu. Obidve žijú a pracujú v Bratislave. Mám tri vnúčatá. Žijem v svojom rodinnom dome v Snine.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 232

Celkové hodnotenie: 15.37

Priemerná čítanosť: 922

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Zamestnávatelia vítajú kroky MŽP na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

    0icon

    Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta kroky ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi. Podporuje…

    ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúci plech na pečenie

    0icon

    Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

    K ekologickejším sviatkom prispejú premyslené nákupy i prírodné ozdoby

    0icon

    Ozdoby z prírodných materiálov, premyslené nákupy alebo nákup čokolády vyrobenej z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom môže prispieť k ekologickejšej Veľkej noci. Vyplýva to z tipov…

    Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad

    0icon

    Rozsiahly protiprávny zber a rozoberanie autovrakov vyšetruje enviropolícia v košickej mestskej časti Nad jazerom. Policajti vykonali v pondelok a utorok (25. - 26. 3.) obhliadku…

    Slovensko a Maďarsko by chceli posilniť spoluprácu v oblasti kultúry

    0icon

    Slovensko a Maďarsko by chceli posilniť spoluprácu v oblasti kultúry. Zhodli sa na tom ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a maďarský veľvyslanec na…

    Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

    0icon

    Prístup k tehotným študentkám by sa novelou vysokoškolského zákona mohol zmeniť. Takisto aj inauguračné a habilitačné konania. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu…

    V Bratislave zadržala polícia medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

    0icon

    Policajti zadržali v bratislavskej Záhorskej Bystrici medzinárodne hľadaného Radoslava C., občana Bosny a Hercegoviny. Pre drogovú a násilnú trestnú činnosť formou organizovanej skupiny bol na…

    V Bratislave došlo na priechode pre chodcov k zrážke auta a dievčaťa

    0icon

    Na priechode pre chodcov v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves došlo vo štvrtok poobede k zrážke osobného motorového vozidla a dievčaťa. Príčiny zatiaľ nie sú…

    Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

    0icon

    Trestné stíhanie pre zločin sexuálneho zneužívania začal košický vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície. Polícia v súčasnosti vykonáva potrebné procesné úkony.

    Vyšetrovateľ obvinil konateľa firmy, ktorá vyviezla stavebný odpad do lomu

    0icon

    Vyšetrovateľ enviropolície vzniesol obvinenie mužovi z obce Lietava v okrese Žilina a právnickej osobe, ktorej je obvinený konateľom, za spáchanie zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi.…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA