Politici najprv personálne skorumpovali sudcov až tak, že im diktovali ako majú rozhodovať a teraz už chcú súdiť a vynášať rozsudky namiesto nich.  Politici ovládli justíciu aj cez postup, čím viac zákonov, tým väčšia nezákonnosť.

Politici najprv personálne skorumpovali sudcov až tak, že im diktovali ako majú rozhodovať a teraz už chcú súdiť a vynášať rozsudky namiesto nich. 

Politici ovládli justíciu aj cez postup, čím viac zákonov, tým väčšia nezákonnosť.

 

Udalosti posledných dní naznačujú, že sa tu diala a deje korupcia v justícii, aká nemá obdobu. Justičný systém je v rozklade. Len nulová tolerancia politiky v justícií zabráni tomu, aby sa viac nedialo to, čo sa deje. Vidíme ako si politická kasta, aby si zabezpečila beztrestnosť, presadzuje svojich ľudí do polície, prokuratúry a do súdnictva a pácha trestnú činnosť na najvyšších miestach. 

Musíme skončiť s tým, aby nových sudcov vyberali Jankovská, Kaliňák, Lipšic, Gál a Žitňanská.

V 2009 keď som odchádzal z ministerstva, tak som pripravil legislatívny projekt okrem iného aj prechodu právomoci právomoc menovať predsedu a podpredsedu okresných a krajských súdov na Súdnu radu. Fico najprv súhlasil, no zasiahli Kaliňák s Tomášom, že by stratili a príliš by sa posilnila moc Súdnej rady a to nechcel. 

Politici po mojom odchode absolútne spolitizovali justíciu cez opičky ako Jankovská, Bajánková, Švecová, či Praženková. Spôsobili stav, že Jankovská mala priestor a korumpovala sudcov a Švecová sa dokonca na disciplinárnych konaniach, ktoré sama podala, nechala zastupovať advokátom za štátne peniaze. Viete si predstaviť, že by som ja sudca, nešiel na pojednávanie a poslal by som za seba advokáta, nech vynesie za mňa rozsudok? A ešte ho zaplatil z rozpočtu ministerstva? Do takého stavu priviedli politici justíciu. Skorumpovali sudcov a dostali ich do pozície lokajov, ktorým diktovali ako majú rozhodnúť a teraz už hovoria, že nie sudcovia budú súdiť, ale oni budú vynášať rozsudky za nich.

Toto začal Lipšic a pokračoval Kaliňák, ktorí personálne korumpovali súdnu moc. Najprv používali juristutov, ale to už politikom nestačí, teraz už chcú priamo rozhodovať miesto sudcov.

Predseda súdu je v dnešnej situácií ako riadiaci prvok iba na posmech, lebo plní len politické požiadavky svojich politických tútorov, ktorí ho dostali do funkcie, lebo je menovaný ministrom spravodlivosti-politikom. Predsedov okresných a krajských sudov, ktorí budú odbornou a prirodzenou autoritou u svojich podriadených sudcov, musí preto vyberať a menovať odpolitizovaná Súdna rada. Zloženie Súdnej rady treba preto upraviť tak, že 15 členov budú voliť sudcovia a len 3 členov vymenuje prezident republiky.

Výber sudcov nesmie prebiehať cez politické výberové konanie, lebo politici v podstate kreujú výberovú komisiu a všetko je v rukách ministra spravodlivosti, alebo jeho štátneho tajomníka. Zodpovednosť za výchovu a prípravu musia preto dostať do rúk najstarší sudcovia cez inštitút justičného čakateľa. Takto vybraných adeptov na sudcovské povolanie po absolvovaní justičnej skúšky potom predloží odpolitizovaná Súdna rada prezidentovi na menovanie.

Disciplinárne senáty, tak ako ich teraz tvoria politici, aby stíhali sudcov za právny názor ktorý im nevyhovuje, musia byť v tejto podobe zrušené. Je potrebné prijať legislatívnu úpravu, že tieto disciplinárne senáty, budú zložené z emeritných sudcov najvyššieho a krajských súdov a z emeritných prokurátorov generálnej a krajských prokuratúr.

Voľba generálneho prokurátora nesmie prebiehať v parlamente, ale musí byť zvolený priamo prokurátorským stavom. Generálneho prokurátora si musia zvoliť prokurátori v pléne a takého vymenuje prezident republiky. Lebo je jasné, že prokurátori si nevyberú za svojho šéfa idiota, odborne nespôsobilého, alebo politicky skorumpovaného človeka, ktorý by im bránil stíhať zlodejov, podvodníkov, kšeftárov a korupčníkov.

Menovanie policajného prezidenta musí byť na sedem rokov priamo prezidentom republiky, aby už nikdy nevznikla kaliňákovsko-lipšicovská polícia.

Nevyhnutná je aj úplná reforma ústavného súdu. Od samého začiatku sa totiž na ústavný súd dostávajú ľudia, ktorých politická kasta považuje za svojich ľudí. Vidíme to aj na nekonečnej voľbe sudcov ústavného súdu v parlamente. Ústavný súd by sa mal zmeniť na najvyššie kolégium na Najvyššom súde. Zabezpečilo by sa tým úplné odpolitizovanie voľby ústavných sudcov. Volila by ich Súdna rada, ktorá by si dala záležať na tom, aby sa sudcami stali skutočne elitní sudcovia a prokurátori, advokáti a profesori práva , ale nie 35 roční, ale nad 60 rokov. Logicky, sudca ktorý odchádza do dôchodku je nezávislý, na rozdiel od 40 ročného, ktorý má potrebu po skončení mandátu si zabezpečiť ďalšiu funkciu, ktorú najľahšie získa kupčením s politikmi. Iba tento systém zabezpečí, aby sa na ústavný súd nedostali bezvýznamní absolventi práva, ktorí sa ústavnému právu nikdy nevenovali a celkom určite sa tam nesmú dostať korupčné figúrky, ktorým spravodlivosť nič nehovorí.

Touto reformou sa ale hlavne zabezpečí zjednotenie judikatúry ústavného a najvyššieho súdu, lebo protichodnosť rozhodovania týchto dvoch inštitúcií odďaľuje nástup spravodlivosti a vyvoláva nefunkčnosť justičného systému, čo zase vyhovuje tím, čo si potrebujú vybaviť beztrestnosť.

A nakoniec odstránenie vzájomne si odporujúcich zákonov v zmysle. Politici zámerne roky produkujú veľké množstvo nekvalitných zákonov, ktoré pripúšťajú niekoľko rôznych výkladov v zmysle zásady čím viac zákonov, tým väčšia nezákonnosť.  Aby sa vždy správny ľudia dali vyhlásiť za nevinných.

Na takéto zmeny sa z politickej kasty doposiaľ neodhodlal nikto. Strana VLASŤ sa reálne pustí do toho, lebo chce zachrániť náš štát.

Minulý týždeň práve strana VLASŤ predstavila prvý a zásadný bod svojho volebného programu: 5 krokov k odpolitizovaniu slovenskej justície aj spomínanú revolučnú zmenu voľby generálneho prokurátora. Hoci je tento dokument v súčasnosti prvým konkrétnym návrhom na celej politickej scéne, ktorý rieši  účinné a reálne odstránenie korupcie v justícii, médiá sa tomu ale venovali len okrajovo, avšak politická kasta, ktorej doteraz politický vplyv na justičný systém u nás vyhovoval, sa návrhov strany VLASŤ chytila a prezentujú to ako svoje nápady. 

Strana VLASŤ to však víta, lebo  odpolitizovanie justície a nulová tolerancia voči zásahom politickej kasty do justičného systému je základným predpokladom očistenia našej spoločnosti od mafiánov, korupčníkov, podvodníkov, hochštaplerov, Kočnerov, Bašternákov a Kiskov.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Štefan Harabin

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 203

Celkové hodnotenie: 21.17

Priemerná čítanosť: 4662

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Podplukovník Barry: Ukrajinská obrana je pred kolapsom, AFU by mala utekať

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP/Alex Babenko)   Kolaps "Syrského armády" sa všetkým západným expertom zdá byť neodvratný, konštatuje Konstantin Olšanskij v článku novín Svobodnaja Pressa…

    Za 26,75 € môžete mať doživotný MS Office 2021 Professional Plus z jarného výpredaja Godeal24!

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (PR článok/Foto:screenshot)   Všetci hľadáme spôsoby, ako zefektívniť svoj život. Ak potrebujete vylepšiť svoj počítač, Godeal24 je ideálnym miestom. Godeal24 poskytuje…

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    FOTO DŇA