Každý funkcionár je nahraditeľný. Výnimkou nie je ani minister zahraničných vecí SR M. Lajčák

Vyjadrenia mnohých slovenských politikov a analytikov, počínajúc prezidentom A. Kiskom a končiac našimi, zaručene vždy a za každých okolností „objektívne“ vystupujúcimi politológmi a odborníkmi na domáce a medzinárodné politické dianie mi otvorili oči. Priznám sa, že som ani netušil aký významný diplomat svetového rangu a priam superhviezda na diplomatickom nebi sedí na stoličke ministra zahraničných vecí a európskych záležitosti SR. Tým ministrom je pán M. Lajčák a tou udalosťou, ktorá podnietila mnohých jeho obdivovateľov k chválospevom na jeho diplomatické schopnosti a jeho nenahraditeľnosť na čele našej zahraničnej politiky bolo jeho rozhodnutie o odstúpení z postu ministra zahraničia SR. Príčinou jeho rozhodnutia bolo prijatie uznesenia NR SR, ktorou sa tento zákonodarný zbor vyslovil za odmietnutie Globálneho paktu OSN o migrácii. Rozhodnutie pána ministra podať demisiu malo však krátke trvanie, pretože len niekoľko dní po oznámení odchodu z funkcie prehodnotil svoje pôvodne rozhodnutie a vo funkcii ministra zahraničných vecí SR ostáva. Síce s prijatým uznesením NR SR naďalej nesúhlasí ( „Bol som a zostávam presvedčený, že uznesenie NR SR o odmietnutí byť súčasťou spoločného úsilia riešiť migráciu nie je správe“ ), ale čo už, ak sa mi momentálne neponúka žiaden dobrý flek v EÚ alebo inej medzinárodnej organizácii, zotrvám ešte na pozícii ministra zahraničných vecí Slovenska. Táto funkcia je predsa najlepším odrazovým mostíkom k získaniu vplyvného postavenia v štruktúrach významných medzinárodných organizáciách.

Pôvodné rozhodnutie ministra Lajčáka, teda podanie demisie, nie je možné charakterizovať inak, ako správanie sa ohrdnutej, urazenej a ješitnej persóny, pripomínajúcej reakciu dieťaťa, ktorému odobrali jeho obľúbenú hračku, resp. nedostal to, čo chcel a na čo si nárokoval. Ak vy tak (teda ak ste takto rozhodli v NR SR), tak ja tak (na protest podávam demisiu) – takýto postup, ktorý spočiatku zvolil pán Lajčák nevystihuje správanie sa dospelého človeka a skúseného diplomata, za akého sa samotný pán minister považuje, resp. chcel by, aby ho za takého považovali iní. Nemalo a nemôže to mať nič spoločné s jeho vnútorným presvedčením, osobnou integritou či profesionálnou cťou, na čo sa pán Lajčák odvolával a čím zdôvodňoval a obhajoval podanie svojej demisie. Ako skúsený diplomat a politik by mal vedieť, že vyjednávanie, nachádzanie a dosahovanie kompromisných riešení, čo tvorí samotnú podstatu diplomatickej činnosti, si niekedy vyžaduje určité ústupky aj na úkor svojho presvedčenia a svojich postojov, realistické a pragmatické zhodnotenie situácie a daného stavu a na základe toho prijatie adekvátneho rozhodnutia. Inak povedané, politika a zvlášť diplomacia sú umením miery kompromisu ako výrazu a pochopenia vzájomného vzťahu medzi možným a nevyhnutným pri prijímaní politických riešení. Pán minister by mal poznať tento základný princíp a požiadavku úspešného vyjednávania, úspešnej politickej a diplomatickej činnosti a riadiť sa nimi pri výkone svojej funkcie ministra zahraničných vecí SR.

Nie je mojim záujmom spochybňovať diplomatické kvality a skúsenosti tohto kariérneho diplomata. Škola, ktorú pán Lajčák absolvoval ( Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov – MGIMO ), a ktorá patrí k špičkovým vzdelávacím inštitúciám tohto typu je zárukou jeho vysokej odbornosti a výbornej prípravy pre výkon diplomatickej činnosti. Navyše, nie je možné pochybovať o jeho dobrých a početných kontaktoch s vedúcimi činiteľmi EÚ a predstaviteľmi ďalších medzinárodných organizácií, akými sú OSN, Rada Európy, OBSE a iné. Je nepochybne skúseným a v štruktúrach globálnych medzinárodných organizáciách uznávaným a etablovaným diplomatom. Avšak nie je jediným schopným slovenským diplomatom a už vôbec nie nenahraditeľným.

Špičková odbornosť a profesionalita však nie sú a ani nemôžu byť jedinými predpokladmi pre výkon funkcie ministra zahraničných vecí. Tým ďalším, a z môjho pohľadu ešte dôležitejším predpokladom je nespochybniteľné vlastenectvo a odhodlanie vždy a za každých okolností obhajovať a presadzovať priority krajiny, ktorú reprezentuje, jej národnoštátne záujmy ako aj záujmy jej obyvateľstva. V prípade pána Lajčáka môžeme oprávnene pochybovať, či tento minister napĺňa požiadavku lojálneho vzťahu k slovenskej štátnosti, k Slovenskej republike a jej zvrchovanosti, o čom svedčí jeho skoršie vyjadrenie, podľa ktorého „Časy, keď sme sa bili do hrude, hovorili o zvrchovanosti sú už chvalabohu preč“. Skutočne, postoj „hodný“ ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky. Postoj, ktorým len potvrdzuje, koho záujmy v skutočnosti presadzuje a čo pri výkone svojej ministerskej funkcie považuje za dôležité a prioritné. Vychádzajúc z jeho vyjadrenia to určite nie je ochrana suverenity a zvrchovanosti SR.

M. Lajčák, ako spoluautor Medzinárodného paktu OSN pre migráciu, a tiež ako najaktívnejší propagátor a agitátor za jeho prijatie Slovenskou republikou jednoznačne potvrdil, že záujmy krajiny, ktorú reprezentuje sú mu cudzie. Veď podstatou tohto dokumentu je prinútiť signatárske krajiny k prehodnoteniu ich postoja k masovému prijímaniu migrantov, bez ohľadu na to, či ide o legálnych alebo nelegálnych migrantov. V danom dokumente sa migrácia, nepozerajúc sa na jej legálny alebo nelegálny charakter, považuje za základné ľudské právo, takže v prípade nášho súhlasu s týmto paktom, by pre nás vyplýval záväzok prijímať migrantov na naše územie a vytvárať im adekvátne finančné, materiálne, zdravotné a sociálne podmienky pre život v hostiteľskej krajine. V opačnom prípade by sme sa dopúšťali porušovania ich ľudských práv. Medzinárodný pakt OSN o migrácii je veľmi nevyváženým dokumentom, pretože v jeho texte sú zakotvené len práva migrantov bez toho, aby sa v ňom spomínali aj ich povinnosti. Navyše, z textu tohto dokumentu jednoznačne vyplýva, že migranti, nech by sa dopustili akéhokoľvek priestupku alebo trestného činu, nemôžu byť v žiadnom prípade vyhostení z územia hostiteľskej krajiny. A takýto dokument, aj napriek protestom verejnosti a prevládajúcej časti aktérov pôsobiacich na našej politickej scéne, bol náš minister zahraničných vecí M. Lajčák ochotný obhajovať a podpísať a pokrytecky to zdôvodňovať záujmom Slovenska a jeho obyvateľov. Túto aktivitu nášho ministra zahraničia výstižným spôsobom okomentoval Roman Bednár vo svojom príspevku, zverejnenom na www.hlavnespravy.sk dňa 5.12.2018: „Kto podpíše v mene svojho národa takéto vety (ktoré obsahuje zmienený dokument – Š. S.) bez toho, aby mal mandát celého národa, získaný referendom, tak koná proti svojmu národu a tomu sa hovorí zrada vlastných“.

Skutočne je na mieste otázka, načo nám je takýto minister zahraničných vecí, pre ktorého je jeho vlastná kariéra a diplomatická budúcnosť v medzinárodných inštitúciách, ako aj  pochvala, uznanie a rešpekt zo strany amerických a európskych politických elít dôležitejším motívom, než obhajoba a nekompromisné presadzovanie našich národnoštátnych záujmov. Susednému Maďarsku môžeme právom závidieť jeho ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa, ktorý síce nedisponuje takými diplomatickými skúsenosťami, politickými a diplomatickými kontaktmi  a nie je tak dobre zapísaný v prostredí zahraničných svetových elít a politických špičiek západného sveta ako M. Lajčák, ale na rozdiel od nášho ministra, svojou činnosťou v čele rezortu zahraničných vecí Maďarska dokazuje, že je skutočným vlastencom, obhajcom a reprezentantom maďarských záujmov. A to sú vlastnosti, ktoré sa vyžadujú od každého politického a verejného činiteľa, vrátane najvyššieho predstaviteľa  ministerstva zahraničných vecí SR.

 

PhDr. Štefan Surmánek, CSc.

ĽS Naše Slovensko, Košice

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Štefan Surmánek

O AUTOROVI

Bývalý vysokoškolský pedagóg, ktorý sa zaoberá otázkami politického vývoja a diania na Slovensku a vo svete.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 78

Celkové hodnotenie: 18.62

Priemerná čítanosť: 1653

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Ukrajinský generál Nazarov uviedol, kedy sa zrúti obrana AFU

    0icon

    Kyjev 20. apríla 2024 (HSP/svpressa/Foto:TASR/X/Andrej Poleščuk)   Vrchný veliteľ Syrskij sa skrýva v Kyjeve, bitky o Pokrovsk a Mirnograd už prehral, píše Konstantin Olšanskij pre…

    Na Ukrajine uvažujú o zavedení vojenskej cenzúry

    0icon

    Kyjev 20. apríla 2024 (HSP/Foto:Pixabay)   Zástupca strany Služobníci ľudu a šéf Výboru pre informačnú politiku Poturajev vyzval na zavedenie "vojenskej cenzúry" prostredníctvom zákazu Telegramu…

    Pán Vallo, nemôžete to robiť niekde inde? - pýta sa Milan Krajniak

    0icon

    Bratislava 20. apríla 2024 (HSP/Foto:Facebook)   Milan Krajniak, bývalý minister práce a sociálnych vecí za Matovičových vlád, teraz líder kandidátky Kresťanskej únie do eurovolieb sa…

    Beňová Bárdymu a celým Aktualitám: To my a normálna spoločnosť potrebuje ochrániť pred vašou nenávisťou, zlobou a klamstvami

    0icon

    Bratislava 20. apríla 2024 (HSP/Foto:   Monika Beňová, bývala partnerka Fedora Flašíka, sa ozvala voči ohováračskej kampani webu Aktuality. Ohradila sa najmä voči tomu, že…

    ÚHP odporúča znížiť hodnotu zákazky rekonštrukcie budovy súdu v Košiciach

    0icon

    Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) odporúča pred vyhlásením verejného obstarávania na rekonštrukciu budovy Krajského súdu (KS) v Košiciach znížiť hodnotu zákazky o 1,73 milióna eur.…

    Miami a New Orleans postúpili do play off

    0icon

    New York 20. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Gerald Herbert)   Basketbalisti New Orleans Pelicans zvíťazili zápase play in o ôsmu nasadenú pozíciu Západnej konferencie NBA nad Sacramentom…

    Upratovanie na ministerstve vnútra – pre MNO organizujúce protivládne protesty v Rade vlády pre MNO nie je miesto

    0icon

    Bratislava 20. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)   V Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie (MNO) skončili piati členovia zastupujúci mimovládne organizácie. Odvolal ich minister…

    Lajovič skompletizoval menoslov semifinalistov v Barcelone

    0icon

    Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6…

    Kosťuková vyradila trojku turnaja v Stuttgarte Gauffovú

    0icon

    Stuttgart 20. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Marijan Murat)   Ukrajinská tenistka Marta Kosťuková postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. V piatkovom štvrťfinále zdolala…

    Hystéria na pozadí agónie Západu nepomôže

    0icon

    Moskva 20. apríla 2024 (HSP/ria/Foto:TASR/AP-Boris Grdanoski)   Sergej Lavrov má talent zhrnúť podstatu toho, čo sa deje. Niekedy mu stačí pár slov, ktoré potom "idú…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA