Hľadá sa čestný človek na projekt storočia

Zvykli sme si na to, že po voľbách sa nič podstatné nemení. Bohatí bohatnú, chudobní chudobnejú. Každý deň systém vypľuje asi desať nových bezdomovcov. A ďalšie krivdy? Nič nové, starina ako hrom a už ich ani netúžime riešiť…

Pri relácii SK 228 nám pán hosť, kandidát na prezidenta, ponúkol reštart systému. Znelo to ako utópia, ale pri hlbšom zamyslení, je to nemožné? Veď všetko by bolo podľa zákonov SR. Aj tie pre skorumpovaný systém ekrazitové spoločenské novotvary…

Po relácii  v reálnu zmenu možno ozaj uverilo niekoľko sto poslucháčov. Tí by sa cez sociálne siete zjednotili. Našli by si cez centrá  krajských a okresných mestách pár spolupracovníkov, a tí by si za pár týždňov našli dobrovoľníkov skoro v každej obci. Keďže bilboardy a reklama sú drahé, vyrobili by si v počítači  nejakú malú kňižku, ktorú by rozdali do každej slovenskej rodiny.  Stačil by jeden poriadne urobený infoplagát, na ktorom by boli zrozumiteľne vyjadrené body zmeny. A emaily by krajinou len tak lietali.

Pomenované tri naše choroby, napr. plytvanie, korupcia a manipulácia.

A jasne prezentované tri lieky: napr. 

1. ukončenie bezprávneho štátu

2. vyvlastnenie nadbytočných majetkov skorumpovaných 

3. povinný základný príjem pre každého

To by ako kladivo na čarodejníkov s peniazmi na začiatku aj stačilo. Ľudia nemajú čas čítať malé písmenká a nekonečné zlepšováky. A čím viac pekných rečičiek pred voľbami, tým viacej nadávania občanov, lebo už sa kecalo tak, že sa to nedalo ani splniť. Alebo splniť by sa to dalo, pri dvojtretinovej väčšine v parlamente jednej strany. Čo nebude asi nikdy. A preto strany musia robiť kompromisy, ustupovať koaličným partnerom či europandúrom. A asi aj oligarchom, ktorí majú vypracovaný subsystém, ktorý je v reále oveľa účinnejší ako politicky nastavené systémové opatrenia. A všetci sa tvárime, ako vraj zachovávame zákony.

Ba kieho/kdeže by/, zákony sú úplne vedľajšie. Systémisti aj subsystémisti sú aj tak pri všetkej svojej prešpekulovanosti  neraz mimo hry, keď treba zaplatiť výpalné 1,6 mld.euro za stíhačky, aby sa šelma  zpoza oceána ukľudnila a dala nám všetkým pokoj.

Neviem, či niekto z mainstreamu vôbec vyškolí premnožených kandidátov na prezidenta s pravidlami hry na veľkom pieskovisku, a tak im to píšem ako prejav milosrdenstva.

Ak by sa do čela štátu dostal nie šašo s neviditeľným červeným nosom, ale čestný človek, tak by ho malo napadnúť, že táto krajina potrebuje urgentný zásah sociálneho lekára špecialistu. Nielen na právo, ale i na výhradu vo svedomí.

Prihriato vysmiatym slniečkárom na hnoji totiž roky nevadí, že si tu zbytočne vykántrime 20 normálnych nenarodených detí denne. Osvietencovi v čele krajiny by to začalo veru poriadne vadiť.

Politickým tajtrlíkom nevadí, že státisíce ľudí nemá peniaze na vyplatenie základných vecí prežitia. Nevadia im ani exekučné trovy pre bezcitné hyeny. Ani to, že denne milióny euro miznú zo spoločnej peňaženky pre pár chytrákov, čo prečúrali všetky bariéry a kontroly.  Pánu Charakterovi v čele štátu by to vadilo, a silno. A nepustil by do gatí pri prvých vyhrážkach vyslancov chobotnice zo suterénu.

Kariéristickým trasorítkam nevadí, že sa tu denne a mnohorako porušuje beztrestne právo. Mužovi činu/možno aj žene činu/by to nedalo pokoja, kým by niečo radikálne proti tomu nepodnikli. Ich zvláštnou identitou by totiž malo byť, že majú aj čas počúvať hlas vo svedomí.

A tak novozvolený prezident/ka/, predpokladajme že ozaj slušný človek, chytí niektoré z pák, ktoré v úrade má. Obklopí sa etickými radcami, z ktorých vytvorí Prezidentský odborný dohľad. Navrhne inteligentne sebazáchovný reštart vláde, poslancom, generálnemu prokurátorovi, sudcom či policajtom. Aby ráčili vážnejšie dodržovať zákony. Lebo situácia na Slovensku je už kritická.

A nezabudne aj na občanov najbohatších. Slušne by ich mal vyzvať, aby dali príkladne a dobrovolne svoje nadbytky do fondu pre tých milión najbiednejších. Kto odmietne a schytá kontraindikačný záchvaty sebectva, tak ho pri zistení nelegálne nadobudnutého majetku neminie vyvlastnenie zo zákona. Aj polovicu majetku. A dať to aj do Ústavy SR ako ochrana slovenského občana, podtatranského už ohrozeného prírodného bielorasového špecifika.

Ak im tie etické zlepšováky a neodkladné opatrenia nebudú voňať a budú sa radšej váľať v tridsaťročnom bahne, tak ich prezident môže pár dekrétmi poodvolávať a prebudiť výstražnými nótami. Nemravný parlament aj rozpustiť. A vyhlásiť aj výnimočný stav pri vysokej koncentrácii bezprávneho smogu v našom ovzduší. A iným dekrétom môže utvoriť tzv.úradnícku vládu z odborníkov. Nie iba opampersovaných europudlíkov.

Naše kontrolné orgány totiž zlyhávajú, a prezidentská komisia, zložená z vyzretých etických ľudí, ktorí majú ďaleko od toho, že vlastnia zdochnuté srdce, by mali mať nie iba právo, ale povinnosť  ich kontrolovať. A mali by mať hartefalovú nadzákonnú výnimku, ktorú teológická veda nazýva epikia, a napr. príliš rozbujnelú korupciu či zjavnú neprávosť zropušeného papaláša zrazu jednoducho odstaviť.

To sa dá nastaviť jedným ľudovym referendom, kde by občania boli o tejto možnosti informovaní a  toto právo mohli delegovať. Stačí na to vhodne položená otázka v referende, dostatočná účasť voličov, a vhodenie obálky      v hodnote 5 centov do volebnej urny.

Tak je to jednoduché. Čo je zložité, tak že si to národ asi nezaslúži, keď to nie je schopný aplikovať, a zignoruje lekárnika, čo mu zadarmo liek na kašlanie milónov občanov ponúka.

 

Dôvod môže udať veľmi prozaický: neriešite biedu, skorumpovanosť, vraždenie najbezbrannejších a ubližujete ich matkám a preto zazvonil zvoniec, a hrôzy je koniec.

To, že  sociálne najslabším nie sú poverení urgentne napomôcť sociálnym minimalizmom niektorí z tisícov nezamestnaných, to je vizitka eticky zdarebáčených antisociálnych vodcov. To, že to od nich razantne nevyžadujú náčelníci kresťanských cirkví  je kvintesencia adorácií pred modlou bojazlivosti.

Kto škody spôsobil, ten musí niečo nahradiť. Tak je to v katechizme. Žiadne záchvaty falošného milosrdenstva. Vo svedomí je povinný škody nahradiť a ospravedlniť sa.

Čítate poriadne polokatolíci ? A polobudhisti?

Skončiť by okamžite malo aj znesväcovanie nedieľ, škandalózne 61, 60 pre nezamestnaného, aj tunelovanie eurofondov. Obnoviť nám treba aj nevyšetrovanie trestných činov. Aj po tzv. lehotách. Keď občania zahlasujú v referende, padne aj modla lehôt aj modly iné.  Referendové zbytočne vysoké kvórum. Nedotknuteľnosť chronických smraďochov. Prekrmovanie arogantných finančných bachráčov aj fingované nájazdy pseudožobrákov.

Kde na to vziať? Ak sa zistí darebácke nevyšetrovanie trestnej činnosti u policajta , prokurátora či sudcu, treba im udeliť pokuty, dať to do fondu,z ktorého budú platení reštaurátori nespravodlivosti.

Bodaj by to pán budúci prezident inteligentne zmoderoval.

Národ sa nadšený zúčastní a ho dúfam podporí. Obnoví sa klietka hanby. Zastaví sa výsmech z ľudskosti. A začne panstvo práva.

Fakt by na to stačil jeden osvietený čestný človek v čele štátu. Ani by sa nemusela hneď meniť Ústava SR.

Nenadávajme na skorumpovaný systém. Hľadajme vhodného človeka. A dajme ho do čela štátu. Kanditáti na tento projekt storočia už nejakí sú. Napr aj na tu na blogu  Hlavných správ.

 

 

 

 

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Pavel Pakoš

O AUTOROVI

Spravodlivosť je snaha dať každému to , čo mu patrí...
www.umeniezit.eu

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 173

Celkové hodnotenie: 12.17

Priemerná čítanosť: 1314

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Upratovanie na ministerstve vnútra – odvolanie členov rady vlády pre MNO je pochopiteľné

    0icon

    Bratislava 20. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)   V Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie (MNO) skončili piati členovia zastupujúci mimovládne organizácie. Odvolal ich minister…

    HC Prešov - Vlci Žilina 1:5 vo 4. finále, Žilina do extraligy

    0icon

    Hokejisti Žiliny si vybojovali postup do najvyššej súťaže. Vo štvrtom finálovom stretnutí play off Slovenskej hokejovej ligy zvíťazili na ľade HC Prešov 5:1 a v…

    Slovensko a Srbsko majú záujem posilniť spoluprácu

    0icon

    Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Slovenskej republiky Marek Eštok prijal v piatok 19. apríla 2024 v Bratislave nového veľvyslanca Srbskej republiky…

    Zadržali muža z iránskeho konzulátu v Paríži, mal atrapy granátov

    0icon

    Paríž 19. apríla 2024 (HSP/Teraz/Foto:TASR/AP-Thomas Padilla)   Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného…

    Slováci do Fínska bez Petrasa, Hazalu, Zálešáka a Krchňavého

    0icon

    Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov odletí v sobotu ráno do Fínska, dejiska MS tejto vekovej kategórie. Šampionát privítajú od 25. apríla do 5. mája…

    SaS podá návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru

    0icon

    Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka (SNS) z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredia. Na tlačovej…

    Ostrá debata v parlamente : "Shut Up! Idiot!"

    0icon

    Bratislava 19. apríla 2024 (HSP/ Telegram / Foto: TASR - Jaroslav Novák)   Dnes to v parlamente opäť raz iskrilo. Do slovného konfliktu sa dostal…

    Ministerstvo kultúry upozorňuje - Slušne ale rázne: Prestaňte robiť hanbu slovenskej kultúre aj v zahraničí!

    0icon

    Bratislava 19. apríla 2024 (HSP/Foto:screenshot)   Výrazné žlté farby, amplióny, exriaditeľ Kunsthalle Bratislava Jen Kratochvíl v ružovej šiltovke, s náušnicou v uchu a k tomu…

    Bratislavský Ústav na výkon väzby a trestu navštívila delegácia z Čiernej Hory

    0icon

    Bratislava 19. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Miroslav Košírer)   Slovensko je v počte väznených osôb na nelichotivom druhom mieste v rámci EÚ, konštatoval Michal Sedliak. Na pôde…

    To najdôležitejšie z Ukrajiny - Ruský Tu-22MZ bol zostrelený

    0icon

    Kyjev 19. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-World Press Photo and taken by Julia Kochetova) Aktualizované 19. apríla 2024 20:22 V tomto článku vás budeme v priebehu dňa…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA