BEZPLATNÉ VZDELANIE ZA POPLATOK

 

VZDELANIE ZA POPLATOK

 

       Začneme možno trochu netradične, krásnym a veľmi pravdivým citátom Jána Pavla II. „Spoločnosť, v ktorej je zasiahnutá rodina, nemá budúcnosť.“ [1] Tradičná rodina, ktorá celé generácie bola silou národa je podceňovaná a manželská vernosť zosmiešňovaná. [2] Zákon o rodine č.36/2005 v Čl.  2 a 3  hovorí, že rodina založená manželstvom, je základnou bunkou spoločnosti a spoločnosť všetky formy rodiny všestranne chráni ale jej aj poskytuje potrebnú starostlivosť, najmä hmotnou podporou rodičov pri výkone rodičovských práv a povinností.[3] Snáď každý rodič, mi dá za pravdu, že realita je iná a podporu v zákone nájdu len jednotlivci, resp. menšina, ktorá stále kričí, že je diskriminovaná.

 

       Článok 42 ústavy Slovenskej republiky, odstavec 1 hovorí: „ Každý má právo na vzdelanie.“, ďalej v odstavci 2 sa dočítame, „Občania majú právo na bezplatné vzdelanie v základných školách a stredných školách, podľa schopností občana a možnosti spoločnosti aj na vysokých školách.“ Som otcom troch detí, z toho dvaja sú školopovinný a navštevujú základnú školu, tretie je ešte len v materskej škole. Materská škola sa v ústave nespomína, teda ju opomenieme a zameriame sa na vzdelanie zadarmo na základných školách.

 

TRI RANY

 

       September znamená pre poctivých rodičov vyriešenie základného problému, kam umiestnim svoje deti v čase letných prázdnin. No prináša radu nových a nikde nekončiacich problémov a to hlavne finančných.

 

       Začnime základnými školskými pomôckami a potrebami, a  to aktovkou, peračníkom, písacími a kresliacimi pomôckami, zošitmi, atď. Už po prvej návšteve papiernictva, má rodič prievan v peňaženke, a ráta drobné aby prežil do konca mesiaca. No prichádza druhá rana,  ktorá je v ústave opísaná ako právo na bezplatné vzdelanie a to  poplatky školy. Nekonečný rad poplatkov za všetko možné napr. mesačný poplatok za školskú družinu, rodičovské združenie, a neposlednom rade aj za knihy, základný kameň výučby. Ďalším veľkým nezmyslom sú poplatky za účasť v reprezentovaní školy, na rôznych súťažiach typu KLOKANKO, VŠEDKOVEDKO, EXPERT a iné. Áno, vaše dieťa, ktoré exceluje v matematike a reprezentuje školu, si za účasť musí zaplatiť. Pripomína Vám to niečo? Musia aj slovenskí reprezentanti platiť keď chcú reprezentovať svoju vlasť?

 

       Povinný plavecký výcvik – výborne, povedal som si pokiaľ som nevedel, že aj za tento je potrebné zaplatiť.    Rozumiem poplatku za obedy, aj tomu dvojnásobnému v septembri,  i keď niekedy nie – vysvetlím neskôr.

 

       Tretia, tá najväčšia rana prichádza poctivým rodičom, keď po návrate zo školy oznámi dieťa rodičom, že ich spolužiak z tej známej diskriminovanej menšiny (nie výnimočne aj väčšiny), prišiel do školy už piaty krát po sebe bez aktovky a pomôcok. Spolužiak tvrdí, že otec tašku s pomôckami predal, ale aby o tom nikomu nerozprávali. Mne ako otcovi to logiku nedáva, včera kúpil a dnes predal? Áno, presne tak. Logiku to dá vtedy, ak vieme, že tašku a celý rad pomôcok, vrátane zošitov dostal spolužiak zadarmo. A ako bonus k tomu „vyhral“ aj obedy za 1 euro  mesačne. (Tu je vysvetlenie prečo tomu poplatku za obedy niekedy nechápem.)

 

       Dozvedeli sme sa, že 42. článok ústavy sa v praxi aplikuje, ale len pre vybrané skupiny obyvateľstva. Školstvo trpí nedostatkom financií, takže zlepšenie situácie pre naše  deti nečakajme.

 

       Nedá mi však „nekopnúť“ si a odporučiť kompetentným jeden zdroj. V mne blízkej škole, je riaditeľ, vzorovým príkladom starostlivého riaditeľa.  Triedy sú vybavené super modernou technikou. Väčšina tried má interaktívne tabule, projektory a pripojenie k internetu. Funguje systém digitálnej triednej knihy, každý učiteľ je vybavený laptopom, tabletom. V škole môžeme nájsť niekoľko moderných TV prijímačov. Jednoducho technika za tisíce eur. Otázne však je, či je to tá správna cesta,  k vyššej kvalite vzdelávania.

     Otvorene povedané, hrdiť sa tým, že sme predbehli aspoň Čile a Mexiko asi nemá veľký zmysel. Slovenské školstvo sa nepribližuje ani priemeru OECD[4] a sústavne sa prepadáva vo všetkých testovaných kategóriách. Vo všetkých troch oblastiach klesol počet žiakov s nadpriemernými vedomosťami a naopak počet žiakov s veľmi slabými vedomosťami narástol. Neznámkovať žiakov, či znižovať náročnosť vzdelávania, nie je cesta, ako školstvo zlepšiť. Nečinnosť doterajších vlád v riešení problémov je tak očividná, že sa nám doslova podsúva otázka, že komu takýto katastrofálny stav nášho školstva vyhovuje.[5]

      V žiadnom prípade neodsudzujem prácu pedagógov a riaditeľov škôl, ktorí sú často veľmi šikovní a snažia sa svoju školu zveľadiť a získať na jej chod čo najviac prostriedkov či už finančných alebo technických a reprezentujú ju ako najlepšie vedia. Cieľom je poukázať na nastavenie systému, ktorí nefunguje (nielen na ministerstve školstva) a je potrebné ho zmeniť. Zrkadlom toho sú aj časté štrajky učiteľov, ktoré poukazujú na ich nespokojnosť.

 

       Na záver spomeniem ešte jeden nezmyselný poplatok, tentoraz za prenájom multifunkčného ihriska, ktoré postavila obec so štátnou dotáciou v areáli miestnej základnej školy. Obecné zastupiteľstvo schválilo poplatok za prenájom ihriska, na ktoré dostalo dotáciu od štátu, aby pokrylo splátku úveru, ktorý si obec zobrala na uhradenie spoluúčasti pri výstavbe ihriska. V postmoderne, dobe kde mládež najradšej športuje virtuálne a panuje všeobecný nezáujem deti o šport, je najlepšou cestou spoplatniť športoviská.

 

 

Mirko Kašubjak

 

 ZDROJE:

[1] https://citaty-slavnych.sk/citaty-o-rodine/?page=2 . (20.1.2017).

[2] SKYBA, V.: Homília na sviatok sv. Cyrila a Metoda – slovanských apoštolov.

https://grkatba.sk/homilia-na-sviatok-sv-cyrila-a-metoda-slovanskych-apotolov/ . (20.1.2017).

[3] https://www.epi.sk/zz/2005-36 . (20.1.2017).

[4] Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD z angl. Organisation for Economic Co-operation and Development) je medzivládna organizácia tridsiatich piatich ekonomicky najrozvinutejších štátov sveta, ktoré prijali princípy demokracie a trhovej ekonomiky. (11.2.2017)

 

[5] UHRÍK, M.: Prečo slovenské školstvo upadá? In: KULTÚRA, dvojtýždenník závislý od etiky. Ročník XX.-č.2, 25. januára 2017, s. 2.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Mirko Kašubjak

O AUTOROVI

V prvom rade som manžel a otec troch detí. Podnikám a študujem. Som euroskeptik a národovec. Myslím, že Európska únia nemôže fungovať spôsobom, akým funguje doposiaľ. Viem že multikulturalizmus je hlúposť. Taktiež som kresťan a zastávam tradičné hodnoty a rodinu, tak ako sme to dostali od nášho Pána Boha. Vo Vranove nad Topľou sa angažujem proti hazardu.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 14

Celkové hodnotenie: 9.82

Priemerná čítanosť: 2714

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj najväčší podiel na trhu

    0icon

    Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 31,3 percenta poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť…

    Zamestnávatelia vítajú kroky MŽP na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

    0icon

    Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta kroky ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi. Podporuje…

    Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

    0icon

    Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie. Poukázalo na ne viacero zúčastnených rečníkov. TASR o tom…

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Poškodení v kauze Chovanec adresujú výzvu. Jasný odkaz Miriam Lexmann

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)   Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú…

    ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúci plech na pečenie

    0icon

    Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

    Korčok a Pellegrini si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Líder Hlasu sa obáva, že Korčok by to nedokázal

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)   Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych…

    K ekologickejším sviatkom prispejú premyslené nákupy i prírodné ozdoby

    0icon

    Ozdoby z prírodných materiálov, premyslené nákupy alebo nákup čokolády vyrobenej z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom môže prispieť k ekologickejšej Veľkej noci. Vyplýva to z tipov…

    Pellegrini s Tarabom spoločne ostro naložili Korčokovi: "On rozvrátil našu armádu!"

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Predseda parlamentu a kandidát na post prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) dnes v budove Národnej rady usporiadal tlačovú…

    Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad

    0icon

    Rozsiahly protiprávny zber a rozoberanie autovrakov vyšetruje enviropolícia v košickej mestskej časti Nad jazerom. Policajti vykonali v pondelok a utorok (25. - 26. 3.) obhliadku…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA