„1 kilometer za každú detskú obeť vojnových konfliktov“ …

Nedám Vám pokoj. Poznanie, že sa deti delia opäť v duchu tradícií na dobré, teda naše a tie ostatné, teda tie zlé som zasa sadol ku klávesnici a píšem.

Chcem Vám všetkým poďakovať za príspevky na našu tou 2016. Doteraz sa na účte zozbieralo 566,28,- €. Najkrajšia je platba od Samka a Adamka z Trenčianskych Teplíc. Prckovia sa činili a miesto lízaniek venovali svoj obnos na deti z Donbasu. Páni „kluci“, touto cestou Vás pozývam na našu tour aspoň na pár dní. Ste vrelo vítaní. Samozrejme ďakujeme aj Vám dospelákom za každý cent, ktorý ste nám zaslali.

Z dôvodu odpolitizovania celej akcie, pretože deti z Donbasu asi niekomu vadia, sme našu tour povýšili. V spolupráci so starostom mestskej časti Petržalka sme sa rozhodli predstaviť Vám náš spoločný projekt, ktorý zastrešuje našu aktivitu, teda tour de intelekt – Nadané deti pre srdce a zo srdca deťom Donbasu.

„1 kilometer za každú detskú obeť vojnových konfliktov“ je logickým vyústením našej snahy poukázať na osudy detí a cenu, ktorú deti platia za tieto snahy určitej časti nás  dospelých. Cenu najvyššiu. Svojim životom.

V modernej histórii ľudstva sa odohralo množstvo vojnových konfliktov a agresií. Dva najväčšie – I. a II. svetová vojna – sa stali nielen rozsahom vojnových operácií a počtom zúčastnených svetových národov, ale počtom obetí, tým najhroznejším celosvetovým zlyhaním v dejinách.

Zlyhaním o to horším z toho dôvodu, že podstatnú časť tvorili civilné obete a detské obete. Vojak má šancu, má zbraň. Dieťa sa nemá ako brániť, lebo už samotná podstata jeho existencie je založená na našej láske a strachu o jeho zdravie a život. Svet sa zbláznil a prekročil tú povestnú červenú čiaru. Dovolili sme vtedy – a bohužiaľ aj dnes – zabíjať a vraždiť tých najbezbrannejších. Deti.

Dnes v oblastiach v ktorých prebiehajú boje a vojenské operácie, žije vyše 587 miliónov detí. Sme opäť nepoučiteľní a ľahostajní k nešťastiu iných národov a tento náš nezáujem stojí každý deň život niektoré z týchto detí.

Preto sme sa rozhodli, že je najvyšší čas nielen upriamiť pozornosť na ich utrpenie ale si aj uctiť pamiatku tých detských obetí, ktoré neprežili. Na Donbase 105 detských životov, Sýria 10 000 detských životov, Irak vyše pol milióna …. a mohli by sme takto pokračovať v tejto smutnej štatistike veľmi dlho. Štatistika, koľko detských obetí zahynulo počas vojnových konfliktov a agresií, neexistuje.

Prioritným cieľom akcie „1 kilometer za každú detskú obeť vojnových konfliktov“ je vyhlásenie Pamätného dňa detských obetí vojnových konfliktov, aby sme si spoločne uctili ich pamiatku. Preto Vás prosíme o podporu tejto našej detskej akcie.

Behajte, bicyklujte, korčuľujte, veslujte, plávajte, choďte pešo či na kolobežke aspoň jeden kilometer a ten venujte ako spomienku na smutný osud detí postihnutých vojnovými agresiami. Pre motorkárov, ktorí nás tiež podporujú je povolené v rámci ich výjazdov tento kilometer prejsť na motorke.  Absolvovanie tohto symbolického kilometra nám budú môcť oznamovať na novozriadenom facebookovom profile, ktorý Vám predstavíme už čoskoro.

Do akcie sa môžete zapojiť všetci. Materské a základné školy, rodičia, jednotlivci i kolektívy, skrátka všetci od detí až po seniorov.

Tých kilometrov budú milióny, pretože detské obete sa taktiež rátajú na milióny. Každý Váš kilometer bude slúžiť na pomoc našej snahe upozorniť politikov na tento fakt a čím viac nás bude, tým máme väčšiu šancu prinútiť kompetentných, aby to zmenili.

Uvádzam tu opäť účet pre tých, ktorí by chceli prispieť a do poznámky treba napísať “Dar pre deti z Donbasu”. Zaplatili sme už zálohu 1.500 € na bicykle pre deti z Donbasu.

SK86 7500 0000 0040 1997 0662

Účet patrí OZ Intelekt, ktoré spolu so Súkromnou základnou školou pre intelektovo nadaných žiakov,  Nočnými vlkmi a pod záštitou starostu Mestskej časti Petržalka pána Vladimíra Bajana organizujú už štvrtý ročník “tour de intelekt – Nadané deti pre srdce a zo srdca deťom Donbasu”.

Mediálne nás podporuje mesačník “extra plus” a vydavateľstvo “mayer media”. Ďakujeme.

Ďakujeme

za OZ Intelekt

Petr Orság

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Petr Orság

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 12

Celkové hodnotenie: 18.62

Priemerná čítanosť: 1359

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    V Bratislave zadržala polícia medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

    0icon

    Policajti zadržali v bratislavskej Záhorskej Bystrici medzinárodne hľadaného Radoslava C., občana Bosny a Hercegoviny. Pre drogovú a násilnú trestnú činnosť formou organizovanej skupiny bol na…

    V Bratislave došlo na priechode pre chodcov k zrážke auta a dievčaťa

    0icon

    Na priechode pre chodcov v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves došlo vo štvrtok poobede k zrážke osobného motorového vozidla a dievčaťa. Príčiny zatiaľ nie sú…

    Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

    0icon

    Trestné stíhanie pre zločin sexuálneho zneužívania začal košický vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície. Polícia v súčasnosti vykonáva potrebné procesné úkony.

    Vyšetrovateľ obvinil konateľa firmy, ktorá vyviezla stavebný odpad do lomu

    0icon

    Vyšetrovateľ enviropolície vzniesol obvinenie mužovi z obce Lietava v okrese Žilina a právnickej osobe, ktorej je obvinený konateľom, za spáchanie zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi.…

    Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

    0icon

    Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu SNS predložili novelu zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby. Docieliť chcú zvýšenie transparentnosti financovania mimovládnych neziskových…

    SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve

    0icon

    Opozičná strana SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve v tomto roku. Žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky. Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne. Uviedli…

    Pri piatich nehodách v Trnavskom kraji sa zranili traja ľudia

    0icon

    Policajti v Trnavskom kraji zasahovali v stredu (27. 3.) pri piatich dopravných nehodách. Pri dvoch z nich sa zranili traja ľudia, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného…

    SNS vyzýva GR RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

    0icon

    Slovenská národná strana (SNS) vyzýva generálneho riaditeľa (GR) RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania. Národniari zároveň oznámili, že sa v…

    Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

    0icon

    Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien. Upozornila na to štúdia Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Ministerstva…

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA