Slušné Slovensko, ale ako?

Ohavná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky odštartovala na Slovensku nevídaný politický boj, ktorý pripomína obdobie politického boja s Vladimírom Mečiarom.

Bolo by nehorázne z mojej strany predkladať a rozoberať na tomto mieste scenáre a domnienky úkladnej vraždy, to prináleží výlučne vyšetrovacím orgánom. A vôbec najlepšie by bolo, keby sa do vyšetrovania konečne prestali pliesť tak politici ako aj novinári, pretože ani jedni ani druhí nemajú k tomu žiadne kompetencie ani znalosti. Úlohou novinárov je však nezabudnúť na túto tragickú udalosť a neustále tlačiť na vyšetrovacie orgány, aby nás v rámci svojich možností, či už priamo alebo práve prostredníctvom novinárov, pravidelne informovali o postupe vyšetrovania.

Zneužívanie obrovskej tragédie na politické ciele a zvrhnutie súčasnej vlády však dáva slovenskej politickej realite iný rozmer a osobne s tým mám dosť vážny problém. Nemám v úmysle riešiť, či sú protesty ľudí na námestiach spontánne alebo ich scenár bol dobre načasovaný a pripravený v zahraničí.

Ani najmenej mi nie je ľúto strany Smer a premiéra Fica, ktorý síce jeden čas pôsobil ako nádejný politik európskeho formátu, ale nakoniec pokazil čo mohol, ani sa len nesnažil riešiť škandály ministrov z vlastnej strany, ktorých nebolo málo a predovšetkým prestal počúvať vox populi.

V piatok 9. marca 2018 prišli na slovenské námestia desiatky tisíc ľudí a som presvedčený, že si drvivá väčšina z nich, rovnako ako aj ja, naozaj želá SLUŠNÉ SLOVENSKO. Organizátori zhromaždení vybrali brilantný marketingový slogan, s ktorým nie je možné sa nestotožniť.

A práve na tomto mieste chcem rozvinúť svoju hlavnú myšlienku. V niektorom zo svojich  predchádzajúcich blogov uvádzam, že patrím ku generácii, ktorá v novembri 1989 zvrhla totalitný režim. Bol som vtedy ako študent v Bratislave na každom protestnom mítingu, za každého počasia a som dodnes hrdý na to, že sa nám spoločne podarilo prinavrátiť do vtedajšieho Československa slobodu.

Počúvam a čítam, že dnešné protesty sa podobajú tým v roku 1989. Rozsahom možno (uvidíme, čo ešte prinesú ďalšie týždne), obsahom ani náhodou. V novembri ´89 sme mali jasný cieľ –  odstrániť totalitný komunistický režim, ktorý nám dovtedy upieral základné slobody: slobodu slova, slobodu pohybu, slobodu zhromažďovania , slobodu vierovyznania a slobodné voľby. Podarilo sa, ale v radostnom opojení sme zabudli na kontrolu nastupujúcej novej moci. Smutný výsledok sa musel nevyhnutne dostaviť.

Mali sme aj smelé ekonomické heslá, jedno za všetky: „Rok 2000: 1 DEM=1 Kčs“. V roku 2000 však už nejestvovala ani nemecká marka ani československá koruna. Prišlo euro, nám zostali nemecké životné náklady a slovenské platy. Niekde sa stala chyba. O tom ale inokedy.

Dnešné protesty sa odohrávajú v úplne odlišnom politickom prostredí aké u nás vládlo v novembri 1989. Základné slobody vybojované v nežnej revolúcii našťastie ešte stále platia, politiku však v nevídanej miere ovládla korupcia, prospechárstvo, ekonomické záujmy, mimovládne organizácie a všadeprítomná  politická korektnosť. A práve vďaka zdanlivo slobodnej spoločnosti je a bude boj proti týmto neduhom náramne ťažký.

Chcem čitateľom a všetkým slušným a najmä triezvo uvažujúcim ľuďom dať jasný odkaz: odstránenie Roberta Fica automaticky neprinesie Slovensku SLUŠNOSŤ a keď, tak len zdanlivo a na veľmi krátky čas. Je naivné si myslieť, že predčasné voľby, ktorých víťazom sa už vidí dnešná opozícia  a niektoré mimoparlamentné strany, prinavrátia Slovensku slušnosť. Kto nahradí Ficovu družinu? Sulík, Galko, Matovič, Krajniak, Kollár či Kiska a im podobní? Všetci títo páni majú za ušami, azda sme ešte nestratili pamäť a zdravý rozum.

Naliehavým problémom Slovenska a nielen Slovenska je charakter súčasnej moci bez ohľadu na to, kto je pri kormidle. Výmena kapitána a jeho družiny, ako nám ukazuje novodobá história, vôbec nič nerieši.  Pokiaľ sa slušní ľudia nechcú dožiť ďalšieho sklamania, musia si uvedomiť, že kontrola moci v zastupiteľskej demokracii fatálne zlyhala a aby nastala skutočná zmena, musí sa zmeniť povaha moci a je to výlučne len v ich rukách!

Je mylnou predstava, keď sa demokracia stotožňuje so „zastupiteľskou demokraciou“, ako keby bolo zastupovanie základom demokracie. Nepriami zástupcovia, zvolení do parlamentu, nie sú reprezentatívni a nepredstavujú priemer svojich voličov, respektíve všetkých občanov a zastupiteľská demokracia sa tak rýchlo mení na kleptokratickú partokraciu.

Treba si tiež uvedomiť, že čisto parlamentný, rovnako ako aj totalitný systém, umožňujú prijímať zákony proti vôli väčšiny, pretože zvolení ľudia nemusia byť morálnou elitou národa a ich cieľom nemusí byť plnenie všeobecných verejných záujmov.

Slovenskí politici nám v rámci zastupiteľskej demokracie nanútili nepoužiteľné a nedemokratické pravidlá. Dlhé roky hrajú s nami stále tú istú spoločenskú hru „Zvoľ si svojho zlodeja“ (Jozef Bielik). Dzurindovské skratky k dvojnásobným platom, ficovské skratky k lepším sociálnym istotám, či iné politické floskuly sú len červík na udici, na ktorý sa vždy väčšina voličov dokáže nachytať.

Dovolím si s absolútnou istotou tvrdiť, že ak máme reálne zabezpečiť postupnú zmenu v spoločnosti a zavádzať slušnosť do slovenskej politiky, je nevyhnutné čo v najkratšom čase:

  • zásadne predefinovať nástroje priamej demokracie a uberať sa príkladom Švajčiarska, kde suverénni švajčiarski občania sú vlastníkmi svojho štátu. Nepotrebujú ani Fica, Sulíka ani Matoviča, pretože si kľúčové otázky vedia hlasovaním vyriešiť aj sami. Majú svojich politikov pod kontrolou a nemusia meditovať nad tým, ako si zvoliť menšie zlo. „Priama demokracia je predovšetkým PRÁVO, SPRAVODLIVOSŤ, ZODPOVEDNOSŤ a SLOBODA pre všetkých, v najširšom slova zmysle!“ (Gabriel Karácsony)
  • zaviesť plnú hmotnú a trestnú zodpovednosť verejných činiteľov
  • zaviesť imperatívny mandát poslanca NR SR
  • urýchlene zmeniť súčasný pomerný volebný systém na väčšinový multi obvodový volebný systém. V tomto prípade už bude konkrétny poslanec zvolený konkrétnymi voličmi, ktorým bude osobne zodpovedný za výkon mandátu poslanca. Zároveň bude tými, ktorí ho navrhli za kandidáta a zvolili za poslanca aj priamo odvolateľný, čím vlastne príde k zavedeniu imperatívneho mandátu.

Je toho pochopiteľne podstatne viac, čo treba zmeniť, ale ak to myslíme so zmenou vážne, musíme ju naozaj chcieť, niečo pre ňu urobiť a na začiatku neoblomne a bez kompromisov trvať aspoň na týchto štyroch kľúčových požiadavkách. Je jasné, že súčasní politici či už z koalície alebo opozície týmto požiadavkám nevyhovejú, pretože by si podpílili pod sebou konár.

Je najvyšší čas, aby sa na politickej scéne objavilo nové hnutie, ktoré si tieto ciele dá ako priority do svojho volebného programu a bude sa v nasledujúcich riadnych alebo predčasných parlamentných voľbách uchádzať o podporu čo najširšej verejnosti. Apelujem na všetkých slušných ľudí, na všetky študentské a záujmové organizácie, intelektuálne, vedecké a umelecké špičky, aby začali o týchto témach širokú celospoločenskú verejnú diskusiu a aby sa do nej nestranne zapojili aspoň verejnoprávne médiá. Jednotlivci by mali o týchto témach živo diskutovať v kruhu svojej rodiny, kamarátov a známych, ale aj verejne a neanonymne na webových portáloch, strach tu nemá žiadne miesto.

Pokiaľ takéto hnutie či strana z nejakých dôvodov nevznikne, potom je nevyhnutné spustiť petičnú akciu na vyhlásenie referenda o vyššie uvedených požiadavkách na súčasných ústavných princípoch a aspoň takto adresovať ústavným činiteľom celospoločenskú výzvu. Bol by som zvedavý, či sa zase nájde nejaký „mienkotvorca“, ktorý by od účasti na takomto referende odhováral, resp. aké by mal k tomu dôvody.

Ak sa nedokážeme zjednotiť ani na takýchto elementárnych požiadavkách a či už z pohodlnosti alebo ľahostajnosti nevyzbierame dostatok podpisov k vyhláseniu referenda, tak o SLUŠNOM SLOVENSKU môžeme len snívať a s touto krajinou je nadobro amen.

Zdroje:

https://blogy.hnonline.sk/gabriel-karacsony/svajciarsky-model-priamej-demokracie

https://jozefbielik.blog.sme.sk/c/290318/Hribov-smrtelny-omyl-alebo-Zvol-si-svojho-zlodeja.html

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ľubomír Lipták

O AUTOROVI

Osobné krédo: ''Musíme byť veľmi smelí, aby sme sa odvážili byť sebou samými.'' (Eugéne Delacroix)

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 11

Celkové hodnotenie: 23.87

Priemerná čítanosť: 1739

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

    0icon

    Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom. V piatok to v Budapešti vyhlásil podpredseda vlády a minister…

    Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku

    0icon

    Zlatomoraveckí policajti zadržali 31-ročného muža, ktorý bez povolenia parkoval na mieste vyhradenom pre zdravotne ťažko postihnuté osoby (ZŤP). Vozidlo Volkswagen Passat spozorovali počas výkonu hliadkovacej…

    Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia

    0icon

    Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku 75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo jedným z impulzov pre Správu Tatranského národného parku (TANAP) pripraviť…

    Sermek: Výsledky volieb sa môžu zverejňovať 9. júna o 23.00 h

    0icon

    Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa môžu zverejňovať až po skončení volieb v poslednej členskej krajine EÚ, čiže 9. júna o 23.00 h. Celoeurópsky…

    Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie diskusiou k novele školského zákona, ktorou chcú poslanci Richard Vašečka…

    Nádej Ukrajincov nezomiera. Stále veria v pre nich priaznivé scenáre

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)   „Ukrajina môže pokračovať v boji proti Rusku, ale želané ‚víťazstvo‘ môže byť nedosiahnuteľné.“ Tak znel titulok článku v…

    Blinken sa počas návštevy Číny vyhrážal Si Ťin-pchingovi

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Mark Schiefelbein)   Po rozhovoroch so Si Ťin-pchingom o podpore Ruskej federácie vo vojne proti Ukrajine pohrozil Blinken Číne novými sankciami…

    Hokej-MS18: Slováci prehrali s Lotyšmi 3:5 v A-skupine

    0icon

    Slovenskí hokejisti prehrali aj vo svojom druhom zápase na MS do 18 rokov vo Fínsku. V piatkovom stretnutí A-skupiny podľahli Lotyšsku 3:5. Góly Slovenska zaznamenali…

    KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

    0icon

    Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva (MZ), že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má…

    AI kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

    0icon

    Amnesty International (AI) vyzýva Národnú radu (NR) SR a vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbali na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Dušan Hirjak

    Marek Brna

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA