Všetko čo viem o čapovaní

Rozhodol som sa napísať jednoduchý manuál pre všetkých výčapníkov kvôli zvýšeniu kvality čapovania piva u nás na Slovensku. Žiaľ ešte stále je u nás dosť prevádzok, ktoré trpia kvalitou čapovaného piva. Prosím, ak poznáte vo svojom okolí bar, reštauráciu, alebo inú prevádzku, kde to s pivom nevedia, dajte im prečítať tento článok. Spolu plošne zvýšime spokojnosť, vrátime ľudí do spoločnosti, a snáď vo finále aj celkovo pozdvihneme gastro sektor u nás na Slovensku.
.
.
NIE JE PIVO AKO PIVO
.
.
Mojím zámerom v článku nie je zjednotiť formu čapovania, ale ukázať vám jednoduchý princíp, ktorý keď pochopíte, tak aj oveľa rýchlejšie porozumiete svojmu pivu, ktoré práve čapujete, a aj rýchlejšie zaučíte vlastnú obsluhu. Každé pivo je totižto iné, inak navarené, inej kvality, a každému pristane svoj vlastný štýl čapovania. Vy ako výčapník, totižto čapovaním vylaďujete finálnu chuť piva. Tá pestrosť chutí je v tejto dobe už veľká. Sám pracujem v prevádzke, ktorá neustále obmieňa sedem druhov najrôznejších remeselných pív a vidím na vlastné oči tú rozmanitosť, ktorá voľakedy taká nebola. Vidím ako pivo vie byť zle uvarené, dobre uvarené, vidím ako musím pri každom jednom premýšľať nad spôsobom jeho správneho načapovania.
.
.
CHUŤ ZJEMNIŤ, ALEBO ZHORKNÚŤ?
.
.
Sú tri základné štýly čapovania: pivo s mokrou penou, pivo so suchou penou, alebo pivo s „plzenskou hladinkou“ (v tomto článku to tak budem písať, keďže tento štýl čapovania je nevyhnutný pri správne načapovanej Plzni). Pri čapovaní s mokrou penou pivu chuť zjemňujeme, pri čapovaní so suchou penou pivo trochu zhorkne, pri „plzenskej hladinke“ sa chuť zjemní a zvýrazní záverečná horkosť.
.
.
JEDNODUCHÁ TECHNIKA: NAJSKÔR PIVO, POTOM PENA
.
.
Každý typ výčapného kohúta má len dve možnosti čapovania, buď len pivo, alebo len pena. Žiadne iné medzi kroky v ňom nehľadajte, a vlastne len tieto kroky vám pomáhajú pivo správne načapovať. Či máte klasický presný kohút, alebo rýchlopáku používanú vo väčších prevádzkach vždy myslite len na krok pivo, alebo pena.
.
1/ Čapovanie s mokrou penou – Prvý krok. Do čistého umytého mokrého pohára čapujeme pod uhlom len pivo až po risku. Uhol a správny tlak regulovaný na výčape nám umožní pivo čo najšetrnejšie naliať do pohára. Tu si treba uvedomiť, že našim cieľom je pivo naliať do pohára s čo najprirodzenejším CO plynom, ktoré každé pivo v sebe obsahuje, nesmieme pivo rozbiť hneď pri čapovaní a zbaviť ho svojej prirodzenej sýtosti. Druhý krok. Ak sa nám podarilo pivo naliať do pohára s čo najmenšou vzniknutou penou, teraz doňho dolejeme len penu až po okraj pohára. Odporúčam milimeter preliať aby mokrá pena vyšla až na vrch pohára. Trik ako zabrániť stratám pri čapovaní, je rezať penu (zarovnávať) s rovnou rúčkou od polievkovej lyžice, v čo najkratšom čase po dočapovaní peny, kedy sa ešte pena pivu dvíha nahor. V takomto prípade nemusíte veľa peny preliať aby vám vznikla súvislá hladinka. Jednoduché, len pivo, potom len pena a zarezať.
.
2/ Čapovanie so suchou penou. Prvý krok. Načapovať len pivo do tri štvrte pohára (0,4l ak čapujete 0,5l pivo), tak aby vznikla čo najmenšia pena. Druhý krok. Dočapovať len penu až po okraj pohára, zarezať a chvíľu počkať kým pena uschne. Tretí krok. Dočapovať len pivo po risku. Jednoduché, len pivo, len pena, zarezať, počkať a len pivo po risku.
.
3/ Čapovanie plzenskou hladinkou. Vrchné dva spôsoby čapovania používam najčastejšie, sú najrýchlejšie, najviac vhodné pre väčšinu pív a s najmenšími stratami. Avšak niektoré pivá si priam vyžadujú trošku zložitejšiu formu čapovania. Buď ako som už spomínal Plzeň, alebo tie, ktoré sú málo penivé. Totižto pri „plzenskej hladinke“ čapujeme najskôr len penu asi 1 až 2 sekundy, potom len pivo až po risku a na konci pod hladinou piva čapujeme len penu. Pena musí cez okraj viac pretiecť aby získala dokonalý tvar. Penu nezrezávame. Nevýhodou tohto spôsobu čapovania je čapovanie viacerých pív naraz pre väčšie skupiny.
.
.
ZVOĽME SI SPRÁVNU TAKTIKU
.
.
Čapovanie desiatych pív naraz bez toho, aby vám padla pena, je pri plzenskej hladinke náročné. Tu rozhoduje rýchlosť a obratnosť, žiaľ častokrát sa stáva, že výčapník rieši problém pri veľkých skupinách tak, že miesto 0,5l čapuje 0,4l a viac pivo napení. Dá sa to chápať, ale čestnejšie je, ak čapujem takto pivo, zahrnúť skutočnosť do cenníka prevádzky. V niektorých plzenských reštauráciách som už videl mierku 0,47l a potešilo ma to. Pri mokrej pene, alebo suchej pene problém s väčšími objednávkami odpadáva, lebo najskôr si načapujem len pivo do desiatich pohárov a potom len penu do všetkých. Výčapník takto získa dlhší čas kým pena padne.
.
.
TECHNICKÉ NASTAVENIE
.
.
Ako vidíte, samotné čapovanie nie je žiadna veda, zvládne ho každý, aj mladá brigádnička, stačí pochopiť princíp a získať trochu prax. Avšak na to, aby vám z pípy išla len pena, alebo len pivo, treba výčapný systém správne nastaviť. Základom je správny tlak a správny chlad. V dnešnej dobe na trhu nájdeme všetky technické prostriedky regulácie teploty a tlaku piva. V závislosti od investície získate perfektný regulačný výčapný systém, alebo len základný. Tento článok nevenujem veľkým prevádzkam, ktoré vedia a majú zdroje na perfektný výčapný regulačný systém, tento článok by som chcel venovať menším prevádzkam, ktoré sa boja investovať do výčapného systému, a ktorých je viac, preto spomeniem len možnosti lacnejších riešení.
.
.
SPRÁVNY TLAK PIVA
.
.
S tlakom majú problém najmä prevádzky, ktoré sa snažia čapovať viac druhov piva, majú viac kohútov, a tlačia pivo skrz jednu plynovú bombu. So skúseností neodporúčam tlačiť viac než dve pivá skrz jednu bombu (skrz jeden regulačný ventil).
.
Opäť aby sme chápali princíp. Našim cieľom pri nastavení tlaku, je ho nastaviť čo na najmenšiu hodnotu tak, aby pivo tieklo zo suda na výčap, ale bez kolísania tlaku. Nesmieme ho pretláčať a dosycovať pivo pri čapovaní. Robíme si potom zbytočne z piva sódu. Ideálny tlak je okolo 1,5 až 1,8 atmosféry. (Ale každý si svoju spodnú hranicu musí nájsť sám).
.
Existujú tri druhy tlačených plynov, vzduch (kompresor), co2 plyn a pivo plyn (zmes plynov). Každý z nich má svoje výhody i nevýhody. Vzduch je najlacnejší, pivo nesýti, avšak pivo ani nekonzervuje. Sud piva vám vydrží max. 1 až 3dni. Vzduch preto odporúčam pre menej pív s veľkou výtočou piva v prevádzke (nie je vhodný pre tlačenie remeselných nepasterizovaných nefiltrovaných pív). Co2 je najlepší konzervant, avšak pivo vám aj najľahšie presýti. Pri co2 musíte mať perfektne nastavený tlak na čo najmenšej hodnote. Potom vám pivo nepresýti a vydrží vám narazené aj 7-10dní. Pivo plyn je najlepšia možnosť pre prevádzky, ktoré čapujú veľa pív z jednej bomby. Pri vysokých tlakoch nepresycuje až tak pivo a umožňuje vám pivo držať narazené 6-7dní. Pivo plyn umožňuje natlakovať systém až do 3 atmosfér.
.
Niektoré prevádzky nemajú inú možnosť ako tlačiť pivo pod vysokým tlakom, či už kvôli financiám, alebo kvôli malému skladovaciemu priestoru, pre výčapníkov z takýchto prevádzok, odporúčam pivo pri čapovaní rozbíjať, čiže nalievať ho z väčšej výšky do rohu dna nakloneného pohára, tak isto ako pri čapovaní fľaškových pív.
.
.
SPRÁVNA TEPLOTA
.
.
Pivo je taktiež citlivé na teplotu. Keď je teplé pení „jak čert“, keď je prechladené nepení ani „za boha“. Opäť platí, že každé pivo je iné, inak navarené, inak citlivé na teplotu a častokrát sa stáva v prevádzkach z viacerými pivami, že dve z desiatich vám buď penia, alebo nepenia a skrátka sa vždy pri čapovaní s niektorým z nich trápite.
.
Riešenie je buď mať viac chladiacich okruhov (nesmierna výhoda pri čapovaní rezaného piva), čo najvýkonnejší chladič na pivo, alebo si zabezpečiť chladený sklad, alebo si zabezpečiť ľadovo vychladené poháre, ktoré vám pivo pri čapovaní ešte dochladia.
Správna teplota je teda individuálna a musíme si nájsť tu správnu pre svoje pivo každý zvlášť. Zväčša sa pohybuje od 4 do 8 stupňov na výčape.
.
.
HYGIENA
.
.
Nemálo dôležitá oblasť záujmu výčapníka pri pive musí byť hygiena. Či už starostlivosť o výčapné potrubie, výčapné kohúty a narážače, alebo samotná čistota pohárov. Potrubie, narážače a kohúty odporúčam čistiť chemicky a mechanicky (guličkou) aspoň raz za dva týždne. Kohúty treba rozoberať a čistiť ich celý vnútorný mechanizmus, tu sa nachádza najčastejší problém pri znehodnocovaní chuti piva.
.
Znížiť vytváranie a usádzanie nečistôt vieme dosiahnuť neustálym zapnutím chladiaceho zariadenia (24/7) a zachladzovaním piva v trubkách aj počas zatvorenej prevádzky.
.
Poháre odporúčam umývať ručne hubkou s jarou a poriadne oplachovať „špílboyom“ , prípadne v umývadle studenou vodou, aby boli pred čapovaním dokonale čisté (zbavené jari) a chladné, inak vám na skle vzniknú po načapovaní piva mikro bublinky. Mikro bublinky sú signálom mikro častíc prachu a teda sú znakom špinavého pohára. Nemám to rád, chuť síce nemenia, ale vizuál kazia na 200%.
.
Umývať pivné poháre v umývačke riadu je hriech! Pivný pohár vám neprirodzene oteplia, čo automaticky zmení teplotu piva pri čapovaní a nie je teda nič horšie, ako dostať teplý pohár s pivom do rúk. Na konci smeny v umývačke kľudne všetky poháre umyte.
.
.
ZÁVER
.
.
Na čapovaní nie je nič zložité, len si treba uvedomiť pár princípov a pochopiť ako tlak, teplota a čistota vplýva na naše pivo. Dúfam, že článok pomôže mnohým z vás nastaviť si výčapný systém k svojej a hlavne k zákazníckej spokojnosti, a pomôže nám dostať ľudí z pred televízora a počítača opäť pred výčap, do spoločnosti blízkych a priateľov, kam všetci odjakživa patríme. Tento článok nájdete aj na stránke www.projektz.sk a pochopíte prečo som ho napísal.
.
Ak máte nejaké otázky, rád sa s vami stretnem osobne a poviem, ukážem čo všetko viem o čapovaní. Nájdete ma čapovať v prevádzke Clock-Block s výnimočným konceptom pri Einparku oproti Inchebe v Bratislave. Zastavte sa na kus reči.
.
P.S.: Rovnako sa dá pekne čapovať aj kofola a iné nealko nápoje. Využime to.

Juraj Tušš

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Juraj Tušš

O AUTOROVI

Autor projektov: Česká pivnička, Projekt:Z

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 50

Celkové hodnotenie: 29.56

Priemerná čítanosť: 1672

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

    POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Podľa agentúry Ipsos by voľby vyhral Smer pred PS a Hlasom

    0icon

    Voľby do Národnej rady SR by v septembri vyhral Smer-SD so ziskom 20,6 percenta hlasov pred Progresívnym Slovenskom a Hlasom. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos.

    Predpoveď počasia na stredu — pozor na hmly

    0icon

    Počasie u nás ovplyvňuje tlaková výš. Opäť nás čaká slnečná obloha, miestami sa však môžu vyskytnúť hmly. Teploty sa budú pohybovať na úrovni 22 až…

    Pellegrini: Vládu, aká tu bola tri roky, si druhýkrát dovoliť nemôžeme

    0icon

    Vládnutie s ktorým bolo Slovensko konfrontované posledné tri roky, si už po nadchádzajúcich parlamentných voľbách po druhýkrát dovoliť nemôže. V TASR TV to povedal predseda…

    Sobotné parlamentné voľby budú deviate od vzniku SR a štvrté predčasné

    0icon

    V sobotu 30. septembra sa od 07.00 h do 22.00 h. uskutočnia v poradí štvrté predčasné a celkovo deviate parlamentné voľby od vzniku samostatnej SR.…

    Adam Lučanský pre HS: Všetci už čakajú, keď bude po voľbách. Mnohé veci potom vyjdú najavo

    0icon

    Bratislava 27. septembra 2023 (HSP/Foto:screenshot)   Jednou zo zaujímavých osobností, ktoré pred týmito voľbami obohatili kandidátku SNS, je Adam Lučanský, syn generála Milana Lučanského. Odpovedal…

    Generálna prokurátora by mala prejsť podľa SaS a SNS pod správu MS SR

    0icon

    Generálna prokuratúra by mala prejsť pod správu Ministerstva spravodlivosti SR. V predvolebnej diskusnej relácii RTVS sa na tom zhodli šéf SNS Andrej Danko a Branislav…

    Gašpar: Tieto vallovoloviny majú len znechutiť vodičov a dostať ich do MHD. Alebo zviditeľniť Valla

    0icon

    Bratislava 27. septembra 2023 (HSP/Foto: Screenshot)   "Asi budeme mať na Slovensku iné typy bicyklov," komentuje Vallove dopravné riešenie na Vajanského nábreží v Bratislave bývalý…

    Hraničné kontroly považujú lídri strán za reálny scenár

    0icon

    Opatrenia proti nelegálnej migrácii, schopnosť riadiť krajinu i konsolidácia verejných financií boli témami v poslednej predvolebnej debate televízie TA3 pred sobotňajšími (30. 9.) parlamentnými voľbami.

    Orbán: Lampedusa ukazuje, že Európa má do činenia so "skutočnou inváznou armádou”

    0icon

    Štrasburg 27. septembra 2023 (HSP/REMIX News/Foto:Twitter)   V čase, keď imigračná kríza v Európe dosahuje nové rozmery, Viktor Orbán vystúpil v parlamente s ostrým prejavom,…

    "Vitajte v Európe" - mimovládne organizácie pripravili príručku pre žiadateľov o azyl

    0icon

    Brusel 27. septembra 2023 (HSP/europeanconservative/Foto:TASR/AP-Cecilia Fabiano/LaPresse)   Príručka "Vitajte v Európe" nepriamo naznačuje, že migranti by mali zatajiť svoj vek a skutočné miesto pôvodu, píše…

    Vášeň v Tebe

    Môže vynechávanie raňajok spôsobiť rakovinu? Odborníci na nepriaznivé účinky nekonzumovania ranného jedla

    0 icon

    27.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe - Dlhodobé neraňajkovanie môže viesť k mnohým zdravotným komplikáciám od zníženej hladiny glukózy až po niektoré druhy rakoviny.

    Nevyhadzujte ich, len z nich pripravte nápoj. Odstráni toxíny, hydratuje vaše telo a skrotí vašu chuť do jedla

    0 icon

    27.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe - Melónové semienka sú tou časťou plodu, ktorú zvyčajne vyhadzujeme. Vychutnávame si šťavnatú dužinu, ktorá má mnoho zdraviu prospešných vlastností. Tie objavili už starí ľudia. Semená tohto ovocia sú však tiež pokladnicou prospešných látok. Navrhujeme, ako ich využiť prípravou melónového mlieka zo semienok.

    V socialistickom Československu ho mal takmer každý. Dajte si ho do spálne a nebudete ľutovať. Zvlhčuje a čistí vzduch

    0 icon

    27.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe - Myrta obyčajná je nádherný ker pozoruhodnej krásy. Na Slovensku sa pestuje najmä v kvetináčoch. Všetko kvôli nízkej odolnosti kríka voči mrazu. Kedysi zdobila mnohé okenné parapety, ale v súčasnosti je opäť v obľube. Ako sa o ňu starať?

    Ak sa nelieči, vedie k vredom a rakovine žalúdka. Helikobaktera môžete odhaliť bez návštevy lekára

    0 icon

    27.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe - Helicobacter pyroli je baktéria, ktorá vedie k vzniku zápalu žalúdočnej sliznice, žalúdočných a dvanástnikových vredov a dokonca rakoviny žalúdka. Odhaduje sa, že jej nositeľom je približne 70 % obyvateľov našej krajiny. Infekcia však často prebieha bez príznakov. Z tohto dôvodu k odhaleniu lézií spôsobených…

    Stará mama ho dáva do smaženej cibule. Chutí to skvele

    0 icon

    27.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe - Smažená cibuľa okolo seba šíri výraznú arómu a je chutným doplnkom napríklad do pirohov, knedlí alebo slaných koláčov. Možno ju pridať aj k mäsu, rybám alebo zemiakom, aby sa zvýraznila ich chuť a pokrm bol ešte chutnejší. Aby však cibuľa pekne zosklovatenela a neprihorela,…

    Armádny Magazín

    Koľko ukrajinských vojakov od leta už využilo otvorenú ruskú frekvenciu a vzdalo sa

    0 icon

    Ukrajina, 27. september 2023 - Počet vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorí sa dobrovoľne vzdali, neustále rastie, čo sa stalo obzvlášť viditeľným po spustení otvorenej frekvencie 149, 200 \"Volga\". Okrem toho mnohí Ukrajinci, ktorí sa chystajú vzdať, si so sebou berú zbrane a strelivo. Naposledy v smere Svatove-Kreminna skupina bojovníkov Ozbrojených…

    Poľsko - 1981: skúška odolnosti socialistického tábora

    0 icon

    Rusko, 27.september 2023 - Pred niečo vyše 41 rokmi, v decembri 1981, na pozadí hospodárskych otrasov a ideologickej expanzie zo strany Západu a Vatikánu viedla akútna vnútropolitická kríza v Poľskej ľudovej republike k zavedeniu stanného práva v tejto krajine. V historickej literatúre je rozšírený názor, že rozhodujúci krok predsedu vl

    Najpravdepodobnejšia verzia budúcnosti. Čo predstavuje Koščejova ihla organizátorov svetovej hry

    0 icon

    Rusko, 27.september 2023 - Možno sa globálna finančná oligarchia, ktorá si narobila vo svetovej kríze poriadnu šarapatu, pokúsi z nej dostať nastolením akéhosi globálneho fašizmu. S mocou najvyššej kasty vyvolených, so sofistikovanými prostriedkami kontroly a potláčania, systematického ničenia "nadbytočného obyvateľstva". Pre mňa ako historika je fašizmus veľmi špecifický jav sp

    Pasca pre Západ. Môže sa konflikt na Ukrajine skončiť rozpadom EÚ a NATO?

    0 icon

    USA, 27.september 2023 - Ukrajinská armáda robí pokroky v protiofenzíve, zdôraznil koordinátor strategickej komunikácie Bieleho domu Kirby počas nedávneho brífingu pre médiá. Klame , o takýchto vyhláseniach sme sa už dávno dozvedeli. Jednému aj druhému Kirby určite dobre vie, aký je skutočný stav vecí na ukrajinskom fronte NATO - Rusko,…

    Pogrom pri Ottawe: prečo Kanada kryje starých nacistov

    0 icon

    Kanada, 27. september 2023 - A boli časy, keď celý západný demokratický a antifašistický svet poľoval na Ukrajinca Ivana Demjanjuka. Ešte známy ako John, Američan. Slúžil vo viacerých koncentračných táboroch vrátane Sobiboru, - nuž, to sa nikomu nestane, doba bola taká, ľudia sa zariadili, ako sa dalo. Nuž, spoluvinník na…

    TopDesať

    Ako ohrozuje špáranie v nose tvoje zdravie?

    0 icon

    Špárame sa v nose, pretože sa nudíme, sme nervózni, alebo máme alergie, alebo to pre niektorých býva zlozvykom. Či už si to chceš pripustiť alebo nie, väčšina z nás si aspoň raz špárala prstom v nose. Väčšina z nás, našťastie, vie, že tento zvyk je na verejnosti neprípustný, takže sa nemusíme pozerať…

    Tieto geniálne dizajnové nápady premenili na realitu!

    0 icon

    Dnes vám s neskrývaným nadšením predstavíme niektoré dizajnové nápady, ktoré nám tentoraz skrížili cestu. Možno vás napadne, aké návrhy máme na mysli... ale dobre, kde je zábava, keď všetko hneď pokazíme, čo? Napriek tomu by sme vám však možno mohli trochu priblížiť, čo vás čaká, keď budete rolovať dole. Keď…

    Fotografie dokazujúce, že deti vždy vedia, ako vás rozosmiať!

    0 icon

    Deti vždy vyvádzajú rôzne neplechy alebo robia veci, ktoré vás rozosmejú. Málokedy sa aspoň na sekundu zamyslia nad dôsledkami toho, čo robia, alebo si uvedomia, ako smiešne vyzerajú. Niekedy neviete, či sa máte smiať alebo plakať. Ich nevinná spontaneita nás však často prinúti pousmiať sa a pripomenúť si, že život…

    Ženy sú pri vyberaní partnera ovplyvňované ich otcami

    0 icon

    Psychologička Linda Nielsen vysvetľuje, prečo sú ženy pri vyberaní partnera ovplyvňované ich otcami. Vzťah medzi každým otcom a dcérou je jedinečný. Dobré alebo zlé, odkaz tam bude vždy. To, čo upútava pozornosť psychológov, je to, ako všetci otcovia, prítomní aj neprítomní, majú vplyv na výchovu svojich dcér. Rodičovstvo zahŕňa správanie, mechanizmy…

    Toto je dôvod, prečo má vaše vajíčko natvrdo zelený žĺtok

    0 icon

    Ak sa čudujete, prečo má vaše vajíčko natvrdo niekedy zelený žĺtok, tu je návod, ako ho vyšperkovať. Či už pripravujete diabolské vajíčka na letný piknik alebo šľaháte vaječný šalát na sendviče, je mimoriadne znepokojujúce, keď rozkrojíte prvé vajce a objavíte obávaný zelený vaječný žĺtok uvarený natvrdo. Čo sa deje? Mnohí z…

    FOTO DŇA