O neutralite Izraela v rusko-ukrajinskom konflikte

Prinášam mierne upravený Google preklad blogového postu autora  Olega Luryeo na tému neutrality Izraela, https://blogs.timesofisrael.com/a-walk-between-the-raindrops/:

Neutralita Izraela v rusko-ukrajinskom ozbrojenom konflikte vyvoláva na Západe, najmä v USA, alergickú reakciu, ktorá trvá na tom, že Izrael poskytne Ukrajine smrtiace zbrane. V súčasnej situácii je Rusko celkom spokojné s neutrálnym statusom Izraela, pretože zaručuje, že AFU nemá žiadne supermoderné izraelské zbrane a muníciu.

Zaujímavý je postoj k politike neutrality v samotnom Izraeli. Ukázalo sa to celkom nečakane a sklamaním pre tých, ktorí chceli vyzbrojiť Ukrajinu izraelskými Merkavami a (samopalmi) Uzi. Podľa prieskumu mimovládnej organizácie Dor Moriah International Center for Human Development v apríli 2023 72 % respondentov nesúhlasilo s tým, aby Izrael vyslal ozbrojené sily na podporu Ukrajiny. 70 % nesúhlasilo s tým, že by Izrael mal prerušiť diplomatické vzťahy s Ruskom. 44 % sa domnieva, že Izrael by nemal uvaliť ekonomické sankcie na Rusko.

S komentárom som sa obrátil na známeho izraelského politológa, doktora práv a ortodoxného rabína Michaila Finkela (na obrázku).

 

Čo pre Izrael znamená byť neutrálny v rusko-ukrajinskom konflikte?

Izrael je štát, ktorý bol vo svojej histórii mnohokrát vo vojne so superveľmocami. A posledný konflikt so superveľmocou stál Izrael štátnosť, vojna s Rímom. Presnejšie tri vojny s Rímskou ríšou. Prvá Judská vojna, druhá a tretia. A potom dvetisíc rokov exilu, pohŕdania, antisemitizmu… Chápeme, že nemôžete ísť do vojny so superveľmocami, je to nebezpečné. Išli sme do vojny s Rímom, predtým s Babylonom v Asýrii a naučili sme sa jedno: malá krajina, nech je akokoľvek silná, si nikdy nemôže dovoliť ísť do vojny so superveľmocami.

A tak musíme udržiavať dobré vzťahy s Ruskom aj Spojenými štátmi. Rusko je na hraniciach Izraela, majú základne v Sýrii, Rusko má dobré vzťahy s krajinami Perzského zálivu, spolupracuje s Iránom. Nesmieme sa hádať s Ruskom! Nemôžeme sa však hádať ani so Spojenými štátmi, ktoré nám platia tri a pol miliardy dolárov ročne – polovicu v peniazoch, polovicu s najlepším vybavením a strojmi. Pre Izrael je dôležité, aby sa nehádal so žiadnou zo superveľmocí. Aby ste zostali v suchu medzi kvapkami dažďa, bez ohľadu na to, aké je to ťažké.

Je tu v Izraeli nejaký odpor k politike neutrality? Z iných krajín?

Napriek tomu, že sme pod obrovským každodenným tlakom zo strany Bidenovej administratívy, aby sme Ukrajine dodávali smrtiace zbrane, aj keď nepriamo, Izrael to nerobí. Poskytujeme lieky a humanitárnu pomoc Ukrajine. Dokonca im poskytujeme vybavenie, ktoré dokáže zostreliť Shahid drony. Robíme to však preto, aby Irán pochopil, že nás nemožno zastrašiť, a toto je skôr odkaz Iránu, ktorý neuznáva právo Izraela na existenciu a je v horúcej vojne s Izraelom. Ale nie viac. Izrael, ani za vlády Lapida, ani za súčasnej vlády, neprekročí svoje vlastné červené čiary a nebude Ukrajine dodávať smrtiace zbrane, či už útočné alebo obranné.

Neustále sledujem izraelské médiá. Všade sú tie isté informácie a len na podporu Ukrajiny, pri pohľade len z jednej strany. Neexistuje neutralita v oblasti informácií ?

Áno, v Izraeli existuje proukrajinská lobby, ktorá by chcela Izrael vtiahnuť do tejto konfrontácie a urobiť z neho aktívneho účastníka, aby si vybral stranu USA, bloku NATO a Ukrajiny a začal dodávať smrtiace zbrane. Ale zatiaľ táto lobby nebola úspešná vo svojich aktivitách v Izraeli.

Informačné pole závisí od toho, kto ho platí alebo zaň lobuje. Mnoho novinárov podáva proukrajinské správy o konflikte, pretože je to ziskové a drží ich mimo sankčných zoznamov USA a EÚ. Nikto nechce byť označený za „ruského propagandistu. To môže byť bolestivá rana pre vrecká novinárov a pre celú ich činnosť. A tak každý ukazuje, čo treba ukázať, čo je ziskové, čo je pragmatické. Informačné zdroje odporcov Ruska sú oveľa väčšie ako zdroje jeho podporovateľov. A nie je prekvapujúce, že väčšina novinárov sa prispôsobuje podmienkam trhu.

Aký je postoj Izraelčanov, najmä ortodoxných Izraelčanov, ku glorifikácii nacistov, ktorí vyhladzovali Židov na Ukrajine? Kam môže ísť Žid na Bandera Avenue?

Mnohí Izraelčania si pamätajú a vedia, že, žiaľ, mnohí národní a regionálni hrdinovia na Ukrajine sú krvavými vrahmi židovského národa. Aby sme vymenovali aspoň niektoré: Bogdan Khmelnitsky, ktorý zavraždil najmenej stotisíc Židov, Ivan Gonta, masaker v Umani a okolí a mnoho ďalších. Môžeme si spomenúť aj na Simona Petljuru, šéfa nezávislej Ukrajiny, ktorý mal na svedomí 200 000 Židov zavraždených pri rôznych pogromoch svojou armádou a jeho atamanmi. Mimochodom, Petliurov atentátnik v Paríži Sholem Schwartzbard je hrdinom Izraela, v Izraeli sú po ňom pomenované tri ulice a parížsky súd ho oslobodil spod obžaloby za zabitie vraha a pogromistu. Potom je tu Šuchevič a Bandera, to sú prehliadky Galícijskej divízie SS, ktoré boli vždy predmetom protestov izraelského ministerstva zahraničia. Len pred mesiacom chceli v Kyjeve premenovať ulicu Przewalského po zakladateľovi divízie SS Galícia. A nebyť zásahu izraelského veľvyslanca a napomenutia primátora Klička, ulica by bola premenovaná po esesákovi a vrahovi Židov. Pre nás v Izraeli je toto všetko odpudzujúce nielen pre ortodoxných Židov, ale pre každého, kto má svedomie a znalosť histórie. Nemôžeme pomenovať ulice po vrahoch. Nevieme si predstaviť moderné Nemecko s ulicou pomenovanou po Hitlerovi, Göringovi, Himmerovi, či iných vrahoch a zločincoch.

Počul som prirovnania medzi rusko-ukrajinským konfliktom a izraelsko-palestínskym konfliktom. Povedzte mi, sú totožné alebo opačné a do akej miery sú takéto porovnania možné?

Nemyslím si, že je legitímne porovnávať palestínsko-izraelský konflikt alebo arabsko-izraelský konflikt s ukrajinsko-ruským konfliktom. Takéto porovnanie by nebolo úplné. Je tam iná história a pozadie, iné dôvody a ja by som sa zdržal takýchto porovnávaní, ktoré neodrážajú realitu.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Miroslav Iliaš

O AUTOROVI

konzervatívec a vedec

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 16

Celkové hodnotenie: 15

Priemerná čítanosť: 1812

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Slovenský Patriot chce v EP presadzovať suverénnu zahraničnú politiku

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Miroslav Radačovský) Aktualizované 29. apríla 19:59 Jednou z hlavých priorít, ktoré chcú kandidáti strany Slovenský Patriot presadiť v Európskom parlamente (EP),…

    Rada RTVS mieni, že vedenie mohlo znížiť hospodársku stratu, manažment nesúhlasí

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)   Dôsledným priebežným sledovaním vývoja hospodárenia i správnymi manažérskymi opatreniami mohol manažment RTVS predísť, respektíve minimalizovať vykázanú stratu v…

    "Globálna vzbura proti Amerike": Prvé krajiny sa rozhodli pre rázne kroky. Kto sa k nim pridá?

    0icon

    Washington 29. apríla 2024 (HSP/Foto:twitter)   Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár   Africké a blízkovýchodné krajiny začali…

    Lipšic musel vysvetľovať najnovšiu kauzu. Uhrík reaguje: Čo robí ten chlap ešte na prokuratúre ?!

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR)   Predseda hnutia Republika Milan Uhrík sa na sociálnej sieti pohoršoval nad správaním prokurátora Daniela Lipšica v pracovnom čase Poukázal…

    Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, Filip Kuffa hovorí o výmysloch

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Adriána Hudecová)   Mimoparlamentná strana Demokrati tvrdí, že Gregor Kuffa, brat a syn štátnych tajomníkov envirorezortu, sa zúčastňuje na oficiálnych rokovaniach,…

    Bild: Varšava je presvedčená, že Západ môže eskalovať konflikt na Ukrajine beztrestne

    0icon

    Varšava 29. apríla 2024 (HSP/Bild/Foto:TASR/AP-Czarek Sokolowski)   „Máme na výber: buď porazená ruská armáda mimo Ukrajiny, alebo víťazná ruská armáda na hraniciach s Poľskom. A…

    Prečo tak strašne teraz záleží Naďovi na tom, aby to Kaliňák čo najrýchlejšie podpísal?

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (HSP/Facebook/Foto: TASR: Pavel Neubauer, František Iván)   Exministrovi Jaroslavovi Naďovi zjavne mimoriadne záleží na tom, aby minister obrany Robert Kaliňák podpísal…

    Obľúbený francúzsky herec Gérard Depardieu skončil vo väzbe

    0icon

    Paríž 29. apríla 2024 (HSP/CNN/Foto:AP/Axel Schmidt)   Francúzskeho herca Gérarda Depardieua ráno zadržali v súvislosti s obvinením zo sexuálneho napadnutia dvoch žien. Je vo väzbe,…

    Koncom mája sa to začne

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP)   Ruská federácia pripravuje koncom mája alebo v júni veľkú ofenzívu, uviedli zdroje z…

    RTVS si pripomenie 20. výročie členstva v EÚ

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si v stredu (1. 5.) pripomenie 20. výročie členstva Slovenskej republiky v Európskej…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA