Ochudobnený urán na Ukrajine zabíja. V Európe a na Slovensku nie?

 

Problém začal, keď Briti poslali na Ukrajinu muníciu s ochudobneným uránom. Dopustili sa tak podobne ako USA v Juhoslávii (1999), Sýrii, Iraku a pod. vojnového zločinu najťažšieho rangu. Tvrdenie a zľahčovanie kolektívneho Západu, že ochudobnený urán neškodí je verejná nehorázna lož na zakrytie vlastných zločinov proti ľudstvu. Keď „buchol“ Černobyľ, bolo to nešťastie nezapríčinené úmyselne. Radiácia sa v roku 1986 „vybrala“ najskôr cez Poľsko do Škandinávie a potom aj do ostatnej Európy. Samozrejme, že radiácia bola prítomná aj na Slovensku. Túto skutočnosť tiež nikto nemôže spochybniť. Našťastie radiácia bola už vtedy dosť rozptýlená a tak následky na zdraví obyvateľstva neboli vážne. Preventívne sa však zakázali zbierať huby, lebo v nich sa koncentruje radiačná kontaminácia podobne ako v mlieku dobytka. Mliečne výrobky boli obmedzené, kontrolované a ovčie výrobky sa pre istotu vtedy likvidovali. Kontrolované boli aj potraviny z polí.

 

Pre Rusko bola hračka trafiť sklady munície s ochudobneným uránom na Ukrajine. Treba si uvedomiť, že účinok výbuchu celého skladu bol mnohonásobne silnejší vrátane zamorenia ako pri použití munície jednotlivo napríklad proti tankom. Preto vládne hoaxy o tom, že radiácia z vybuchnutých skladov nezasiahla Európu a tiež Slovensko sú nepochybne vyfabrikované klamstvá na upokojenie obyvateľstva.

 

Primátor mesta Chmelnickij Alexander Semčišin na špeciálne zvolanom brífingu uviedol, že situácia v meste je stabilizovaná – merania radiácie zaznamenali, že ukazovatele v Chmelnickom sú 2,5-krát nižšie, ako je maximálna prípustná úroveň. Škoda len, že neinformovali aká je priemerná úroveň radiácie alebo či ukrajinské merania idú v súlade s európskymi štandardami. Lebo v tom je dosť podstatný rozdiel. Samozrejme záleží od toho, kde robíte merania. Vo voľnom priestore, vo vode, v pôde, vo výške 1000 metrov a pod. V garáži bude radiácia najnižšia. Okrem toho podozrievam Semčišina, že jednoducho klame.

 

Obyvatelia však v najviac postihnutej oblasti nie sú sprostí a dávajú vedeniu mesta, ale i vláde nepríjemné otázky. Napríklad ak dozimetrické merania sú v poriadku, prečo sa prešlo k intenzívnemu chemickému čisteniu mestského vodovodu? Prečo nasledujúci deň po výbuchu sa zaznamenal hromadný úhyn rýb v riekach? Prečo časť obyvateľov bola z blízkosti epicentra ihneď evakuovaná a prečo veľká časť obyvateľstva pre istotu evakuovala dobrovoľne?

 

Ochudobnený urán z munície je zákerný v tom, že po takom hromadnom výbuchu sa rádioaktívny oblak vo veľkej výške pohybuje spočiatku do všetkých strán vplyvom tlaku a potom podľa smeru vetra. Spad takéhoto materiálu znamená kontaminovanú pôdu a vodu vrátane podzemnej na tisícky rokov. Vdýchnutie prachu znamená zvýšenie rakoviny o niekoľko sto percent a postupný rozklad vnútorných orgánov a to aj po desiatkach rokov od vdýchnutia. Samozrejmosťou je trvalé poškodenie reprodukčných orgánov a nárast fyzicky i mentálne degenerovaných narodených detí.

 

K problematike radiácie sa v roku 2019 vyjadrila odborníčka p. Melicherová zo SHMÚ (nezaťažená súčasnými tlakmi vlády a korporátnych médií). Uviedla príklad Černobylu, kedy na Slovensku boli namerané hodnoty nanosievertov (nSv) v norme napr. v miestnosti, ale v lietadle boli mnohonásobne prekročené až na 4500 nSv. Objektívne teda uvádza, že hodnoty nSv závisia od nadmorskej výšky, potom od toho či prostredníctvom dažďových zrážok nedôjde ku kontaminácii pôdy. Otvorene povedala, že citujem:“ „Moji vtedajší kolegovia namerali určité hodnoty, bolo možné s nimi ísť na verejnosť, vysvetliť, čo je veľa, čo je málo, či treba robiť opatrenia. A to sa nestalo a preto mali ľudia pocit, že sú nesprávne, nedostatočne a zle informovaní.“ koniec citácie.

 

Dnes po výbuchu skladov z 13.5. 2023 v oblasti Chmelnického regiónu sa deje presne to isté. Ľudom sa nepovie pravda, informácie sa zatĺkajú a kto si dovolí vyjadriť iný názor, je ruský agent alebo hoaxer alebo neviem čo. Tak či onak fakty nepustia. K zásahu muničných skladov s ochudobneným uránom došlo. Opatrenia Ukrajiny svedčia o tom, že prostredie v oblasti bolo ťažko zasiahnuté a kontaminované. Logicky sa šírilo ďalej. Kam a v akej intenzite? Po výbuchu duli západné vetry. Čiže je predpoklad, že zasiahnuté bolo aj Slovensko. Do akej miery? Prečo tajíme tieto informácie? Prečo vládni hoaxeri a hoaxové korporátne médiá klamú? Silným dôkazom o tom, že klamú, sú následky použitia munície s ochudobneným uránom v Juhoslávii. Stačí sa pozrieť na následky bombardovania zločincami NATO od roku 1999. A všetko Vám priatelia bude jasné…Áno aj Briti sú obyčajní zločinci, ktorí po USA patria pred medzinárodný súd za obzvlášť nebezpečný spôsob podpory vojny na Ukrajine.

 

Pri bombardovaní v Juhoslávii boli použité aj zbrane, ktoré sú podľa všetkých medzinárodných konvencií zakázané. Na rôzne civilné ciele, priemyselné objekty bolo použitých vyše 50 000 projektilov s ochudobneným uránom. A tiež s rádioaktívnym odpadom. Na 112 cieľov bolo pustených 36 000 kazetových bômb a bolo použitých 15 ton munície s rádioaktívnymi prímesami. Vznikali ďalšie chemické reakcie, ktoré otrávili životné prostredie podľa srbských odborníkov na obdobie 60 generácií…Výsledok – tisíce mŕtvych, desaťtisíce vážne chorých, ktorí budú postupne umierať. Aj 24 rokov po použití takejto munície. Len v Taliansku zomrelo 400 vojakov a ďalších 8000 je vážne chorých po tom, čo boli vystavení granátom s ochudobneným uránom počas bombardovania Juhoslávie v roku 1999 zločincami NATO.

V zasiahnutých oblastiach rastie počet nádorových ochorení. Konkrétne v súčasnosti je o 30% vyšší, ako pred bombardovaním. Nárast počtu detí s genetickými poruchami, počtu spontánnych potratov a predčasne narodených detí je alarmujúci.

Ide o desivé množstvo ochudobneného uránu a rádioaktívnych látok, ktoré v Srbsku zostalo „naveky ponechané“, pretože jeho polčas rozpadu je približne 4,5 miliardy rokov. Kontaminácia tak potrvá dlhšie ako doteraz trvala ľudská civilizácia a obsah ochudobneného uránu vo vzorkách bol zaznamenaný až na 235 000 Bq/kg (tolerantný, prirodzený obsah uránu v pôde je 10–50 Bq/kg).

 

A úplne na záver – na Ukrajinu Briti poslali trikrát viac munície s ochudobneným uránom a rádioaktívnym odpadom ako bolo použitej v Juhoslávii v 1999. Čiže cca 45 ton resp. do 200 000 kusov takejto munície. V januári t.r. bola položená otázka hovorcovi v Bielej chajde, či takúto muníciu na Ukrajinu dodávajú USA. Hovorca odmietol odpovedať, čo znamená, že dodávajú…

 

Viac na:

https://www.mk.ru/politics/2023/05/16/posle-vzryva-snaryadov-s-uranom-v-khmelnickom-stali-tvoritsya-neobyasnimye-veshhi.html?utm_source=mk&utm_medium=smi2&utm_campaign=anons

 

https://ekspertiza.com.ua/ru/izmerenie-urovnya-radiatsii

 

https://slovanskenoviny.sk/takovy-maly-cernobyl-vojensky-analytik-stefec-o-vybuchu-municniho-skladu-chmelnickij/

 

https://www.teraz.sk/magazin/odbornicka-radioaktivnu-hrozbu-maj/392793-clanok.html

 

https://blog.hlavnespravy.sk/26247/pripominame-si-vyrocie-najvacsieho-zlocinu-nato-v-europe-i-cast/

 

https://www.euronews.com/2023/04/05/uk-to-send-depleted-uranium-shells-to-ukraine-despite-health-concerns

 

Z mesta SNP Ivan Štubňa

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ivan Štubňa

O AUTOROVI

Vyštudovaný psychológ so skúsenosťami v oblasti podnikania, zahraničného obchodu, pôsobiaci niekoľko rokov v zahraničí a na ústredných orgánoch štátnej správy.
Záujmy: cyklistika,vysokohorská turistika, liečivé bylinky...a investigatívny blog

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 365

Celkové hodnotenie: 24.06

Priemerná čítanosť: 2434

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    Redakčná rada CME deklaruje, že dozrie na Markízu

    0icon

    Redakčná rada skupiny CME deklaruje, že v televízii Markíza sa dodržiavajú žurnalistické štandardy a televízia ich uplatňuje nadpriemerne. Vyplýva to z vyjadrenia skupiny CME a…

    Západ a Kyjev urobili všetko pre Putinovo víťazstvo

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)   Voľby v Rusku dopadli výborne. Stovky pozorovateľov z celého sveta, rekordne vysoká volebná účasť, mimoriadne transparentné a pohodlné…

    FOTO DŇA