Súčet zvrhlostí Matovičovho komanda

Vo svojej najnovšej knihe opisujem ako vláda vedená pôvodne Igorom Matovičom prišla s ľúbivým sloganom o tom, že vďaka nej bude mať polícia „rozviazané ruky“. Nikto, okrem nich samých, netušil, že to bude znamenať bezuzdné porušovanie procesných úkonov i právnych základov spravodlivosti. Mentálne vyšinutý jedinec tak v mene politickej pomsty vyšinul Slovensko z rámca právneho štátu. Začali politické procesy pripomínajúce tie z 50. rokov totalitnej komunistickej vlády. Táto kniha je o vinníkoch a ich obetiach…

   Nekalé praktiky čurillovcov a prokurátorov okolo Kysela spočiatku za potlesku žltej tlače ohromovali verejnosť. Ale justičný systém odolával a Matovičov režim vyvolal cez arogantné spôsoby ministerky Kolíkovej odpor v celom sudcovskom stave (pravda, až na výnimky s takýmto režimom kolaborujúcich sudcov). A tak sa už bez fanfár dozvedáme o nezákonnosti praktík Matovičovho komanda „instantnej spravodlivosti“, že:

– V prípade advokáta Ribára konštatoval Ústavný súd až v troch nálezoch nezákonnosť jeho 565 dní trvajúcej väzby.

– Ospravedlnenie za väzbu i falošné obvinenie chce aj Jaroslav Haščák. Ak ho nedosiahne, bude sa súdiť o desiatky miliónov eur. O jeho kolúznej väzbe rozhodla na želanie Matovičovho komanda sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská. Ministerstvo spravodlivosti SR konštatovalo, že ona, prokurátor Repa a vyšetrovateľka NAKA Martina Babacsová konali nezákonne. Haščákovi sa ministerstvo ospravedlnilo, len pani Kolíkovej by sa asi zauzlili vnútornosti, keby to mala podpísať, tak to podpísal štátny tajomník.

– Aj bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský bol vo väzbe nezákonne a bude žiadať odškodnenie. Navyše sa vyšetrovatelia NAKA dopustili doslova zvrhlej svojvoľnosti pri prehliadke kancelárie jeho advokátov v Bratislave. Ako médiám povedal predseda SAK Viliam Karas (TASR/sk): „Vyšetrovatelia podľa našich informácií odoberali techniku s dátami klientov, ktorí navyše nemali nič spoločné s trestným konaním, pre ktoré prehliadka bola povolená… V tomto prípade… môže mať nezákonný postup vplyv na mnohých klientov, ktorí verili, že súčasťou práva na obhajobu je aj ochrana komunikácie medzi advokátom a klientom.

– V prípade advokáta Tibora Timára generálny prokurátor jednoznačne z viacerých hmotnoprávnych a procesných dôvodov konštatoval, že k vzneseniu obvinenia voči nemu vôbec nemalo dôjsť, resp. malo byť obvinenie v rámci prokurátorského dozoru zrušené. Neskôr celé stíhanie aj zastavili. Nechvalne známy prokurátor Michal Šúrek, ktorý v tom čase pôsobil na Krajskej prokuratúre v Bratislave a dnes je už na Úrade špeciálnej prokuratúry, vtedy podal návrh na väzbu. Sudca Zdenko Čaniga z Okresného súdu Bratislava III. advokáta aj vzal do kolúznej väzby. Timár však podal sťažnosť a senát Krajského súdu Bratislava v zložení z predsedu Jaroslava Mikuša a členiek senátu Marcely Kosovej a Ľudmily Králikovej ho po dvoch týždňoch prepustil na slobodu. Následne v októbri 2014 na základe § 363 generálny prokurátor zrušil uznesenie vyšetrovateľa NAKA Čurillu i uznesenie prokurátora Šúreka o zamietnutí sťažnosti. Advokát Timár žiadal ospravedlnenie a odškodnenie. Napokon v marci 2020 Generálna prokuratúra súhlasila s vybavením veci formou zmieru tým, že zabezpečila zverejnenie jej ospravedlnenia v Bulletine advokácie.

– Ústavný súd SR rozhodol, že aj v prípade sudcu Richarda Molnára (zadržaného počas akcie Búrka) došlo k porušeniu jeho základného práva na osobnú slobodu v súvislosti s právom na zákonného sudcu a právom na urýchlené rozhodnutie o trvaní väzby. Molnárovi priznal finančné zadosťučinenie v sume 3 000 eur a náhradu trov konania v sume 675 eur, ktoré je povinný zaplatiť Najvyšší súd za ich sudcu Klimenta.

– Matovičovo komando neustále predlžovanou kolúznou väzbou doslova mučilo bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu, Moniku Jankovskú, až to viedlo k jej pokusu o samovraždu. Pritom už sudca Špecializovaného trestného súdu, Pulman, konštatoval úmyselné zdržiavanie v prípade obvinenej Jankovskej zo strany polície a prokuratúry. Sudca okrem toho pripomenul, že to nebolo prvýkrát, čo Orgány činné v trestnom konaní na takýto stav upozorňoval. Pritom už raz Okresný súd v Trenčíne súhlasil s jej prepustením na kauciu 100 000 eur. A len čo tie peniaze jej manžel zložil, Matovičovo komando vytiahlo ďalšie obvinenie, takže nielen Jankovská za mrežami ostala, ale za mrežami ostalo aj tých 100 000 eur. Tie ten istý sudca Pulman odmietol vrátiť! Súd nakoniec po takmer roku Jankovskú prepustil na slobodu. A koncom roku 2021 Ústavný súd rozhodol, že Krajský súd v Trnave, ktorý tú stotisícovú kauciu pomohol zmariť, porušil jej základné právo na osobnú slobodu. Dôvody na jej kolúznu väzbu boli „čisto všeobecné a neakceptovateľné Ústavou“.

– Aj u bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika konštatoval Ústavný súd porušenie práva na zákonného sudcu. Porušovateľom bol – nehádajte, je v tomto smere recidivista – sudca Juraj Kliment!

– V prípade Jozefa Brhela zasa Ústavný súd namietal neexistenciu dôvodov útekovej väzby. Najvyšší súd ju schválil vraj len na základe hypotéz a domnienok takých abstraktných, že by ňou bolo možné (Plus 7 dní): „… odôvodňovať útekovú väzbu kohokoľvek, komu sa vo výkone väzby zhoršil zdravotný stav“.

– U Norbeta Bödöra Najvyšší súd „narušil aj prezumpciu neviny“. NAKA-Apači skúsili starý trik, keď po mesiacoch väzby súd podnikateľa Bödöra prepustil, vzápätí ho zatkli pre iné obvinenie a prokurátor navrhol novú väzbu. Ale tentoraz narazili, pretože Najvyšší súd konštatoval, že aj v tejto veci mohli robiť vyšetrovacie úkony počas prvej väzby, ale nepohli ani malíčkom. A tak starý trik tyranizovania vybranej obete nevyšiel.

– Ústavný súd konštatoval, že nezmyselne brutálny policajný zásah u Zuriana, keď mu zbytočne vyrazili dvere na byte, porušil jeho základné ľudské práva – na nedotknuteľnosť obydlia, na rešpektovanie súkromného a rodinného života. Povolenie na prehliadku vydal Okresný súd Bratislava I (prehliadku v Poprade???) a ten musí Zurianovi vyplatiť 2 tisíc eur a zaplatiť aj trovy konania. Novinár z časopisu e-Report si k tomu dovolili otázku: „Kto sa teraz postaví pred kameru a ospravedlní sa za tento spackaný policajný zásah? Mikulec alebo Hamran?“. Myslím, že odpoveď je jasná – ani jeden a to ani omylom.

 

Okrem toho Ústavný súd konštatoval, že Najvyšší súd, cez so súčasnou koalíciou zloby kolaburujúcich sudcov, nezákonne rozhodoval aj o väzbách:

  • exvyšetrovateľa Mariána Kučerku
  • exštátneho tajomníka Radka Kuruca
  • exfunkcionára PPA Ľubomíra Partiku
  • ako aj podnikateľa Mariána Gogu z kauzy K. Kičuru.

Kučerka našiel azyl v cudzine, keď sa oprávnene bojí zverstiev čurillovcov, veď Kaľavský dosvedčil: „Volal som Čurillovi v súvislosti s Kučerkom. Povedal mi: Môžeš mu zastreliť deti…“?!! A tí istí „Hamranovi chlapci“ na čele s Čurillom s pomocou „univerzálneho kajúcnika“ Slobodníka na Kučerku podľa ich zvyku „rozviazaných rúk“ vyfabrikovali absurdné obvinenie, hneď aj s medzinárodným zatykačom a návrhom na väzbu a keby existoval trest smrti, tak aj ten by navrhli, lebo ich praktiky odhalil a zverejnil. Túto ďalšiu čurillovskú frašku 21. 3. 2023 zrušil námestník generálnej prokuratúry Jozef Kandera, keďže údajní čurillovskí svedkovia si odporujú a chýbajú ďalšie dôkazy.

A to spomíname len tie najznámejšie a najokatejšie prípady. Vychádzaním v ústrety Matovičovmu komandu pomsty sa Najvyšší súd a najmä im najľahšie dostupné okresné súdy v Bratislave dokonalo zdiskreditovali. Ale nepodceňujme sociopatov. O Matovičovi jeho bývalý politický súputník, Hlina, vyhlásil, že je extrémne pomstivý a nezabúda. A tak dokonca ešte aj v januári 2023, kedy parlament rokoval o termíne predčasných volieb, Matovič tam verejne vyhlásil, že chcú mať voľby až v septembri, aby zločiny predstaviteľov opozície boli vyšetrené OČTK a očakáva, že niektorí budú sedieť v Ilave alebo v Leopoldove a nebudú už v parlamentných laviciach. A toto vykrikuje vodca koalície zla, kde sa hodí udanie, ževraj vyšetrovateľ Kučerka zobral smiešnych 2 500 eur fiktívneho úplatku od Bernarda Slobodníka, ale kde sa mlčí o tom, že podľa svedkov na súde vodcovej manželke pomáhal preprať 11,3 milióna eur ten istý super-kajúcnik Slobodník v rukách poskokov jej muža?!!

 

Že by náhoda?

   Na základe nálezov Ústavného súdu, ako aj iných súdov, môžeme konštatovať vážne pochybenia už od spôsobu zatknutia, vymyslených obvinení smerujúcich k nezákonným väzbám, po miestami až k sadistické zneužívanie kolúznej väzby. To všetko je nasmerované k pochybným rozsudkom s politickým pozadím. A pri tom všetkom sa pričasto opakujú mená:

  • ôsmich vyšetrovateľov a dvoch vyšetrovateliek
  • štyroch policajných funkcionárov
  • štyroch veľmi špeciálne konajúcich prokurátorov
  • troch sudcov a jednej sudkyne

To všetko kryli šiesti politici a dve političky.

No a takýmto nekalým praktikám spočiatku nielen freneticky tlieskali, ale manipuláciou s nezákonne zneužitými vyšetrovacími spismi aj napomohli traja najsnaživejší novinári, dve novinárky, ale aj ďalší.

Mená všetkých zástupcov profesií, v ktorých v mene Matovičoej „instantnej spravodlivosti“ pomohli likvidovať právny štát na Slovensku, sa veľmi často opakujú v mojej najnovšej knihe: „Slovensko – raj kajúcnikov, Spravodlivosť podľa Matoviča“.

 

Ponaučenie na záver

   Usvedčení vinníci za to raz budú musieť vziať plnú zodpovednosť. Viacerým z týchto obetí už stíhaním ich katanov nevrátime zdravie, či dokonca život, ale môžeme im vrátiť česť a vieru v dobro, ktoré vždy musí zvíťaziť nad zlom.

Nezabúdajme!

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Gustáv Murín

O AUTOROVI

Gustáv Murín (1959, Bratislava), vedec (RNDr., PhD.) a zároveň úspešný spisovateľ. Debutoval v roku 1989 v češtine, na Slovensku bola kniha zakázaná. Doteraz vydal 70 kníh (z toho 7 v češtine, 2x anglicky, po jednej bulharsky, vo francúzštine, v hindí, holandsky, chorvátsky, maďarsky, nemecky, rusky, srbsky, španielsky a taliansky). Celkove sa predalo viac než 275 000 výtlačkov všetkých kníh autora. Vydal tiež 71 E-kníh, 9 audio-kníh, 8 DVD a 4 knihy v Braillovom písme. Až 486 textov autora bolo preložených do 51 jazykov. Literárne prezentácie absolvoval v 85 mestách a obciach Slovenska a 30 krajinách Európy, Ázie a Ameriky.
Viac informácií na https://tulacky.net/.
Texty v iných jazykoch: http://muringustav.blogspot.com.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 203

Celkové hodnotenie: 23.56

Priemerná čítanosť: 2765

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    Redakčná rada CME deklaruje, že dozrie na Markízu

    0icon

    Redakčná rada skupiny CME deklaruje, že v televízii Markíza sa dodržiavajú žurnalistické štandardy a televízia ich uplatňuje nadpriemerne. Vyplýva to z vyjadrenia skupiny CME a…

    Západ a Kyjev urobili všetko pre Putinovo víťazstvo

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)   Voľby v Rusku dopadli výborne. Stovky pozorovateľov z celého sveta, rekordne vysoká volebná účasť, mimoriadne transparentné a pohodlné…

    FOTO DŇA