Neoekonómia. „ČLOVEK“ – pevný základ peňažnej meny.

Dnešné peniaze ako som ich opísal (TU) nemajú už žiaden základ. Už sa z neho vytratilo zlato aj takzvaná „pracovná teória“ a formujú ich dnes finanční šarlatáni či IT. Ide o veľmi primitívne ponímanie ekonómie založenej na bezprízorných peniazoch ktorým človek vtlačil náboženský charakter a ich vlastníkom (zlodejom) nadľudské schopnosti. Možno ju pravom považovať za ekonomický stredovek ovládaný finančnými šarlatánmi!

Ekonómia ak chce byť verná svojej pôvodine „oikonómii“, (Názov ekonómia je odvodený z gréckeho slova oikonomia. Ide o spojenie dvoch slov: “oikos” , čo znamená dom alebo domáce hospodárstvo a “nomos” , čo znamená zákon. Ekonómia je teda veda, ktorá sa zaoberá zákonmi domáceho hospodárstva.) mala by sa zaoberať hospodárením v spoločnosti všeobecne bažiť po spravodlivosti. Od najmenšej ekonomickej jednotky akou je rodina cez územné, výrobné či spoločenské ekonomické jednotky až po celosvetovú. Len potom budeme všetci považovať túto zem za svoj domov a nie za bojisko. Základom pre ekonómiu by sa mal potom stať „ČLOVEK“ (človek ako univerzum) od svojho narodenia až po svoju smrť a ekonómia by sa mala zaoberať ekonomickými vzťahmi „ČLOVEKA a spoločnosti ako jednotného celku“ v ich vyváženej jednote a protirečení.

Tomuto poslaniu zodpovedá môj návrh z roku 1991 ktorý som už mnohokrát posudzoval a ponúkal spoločnosti. Toto je originál:

 

 

Skutočnosť, že riešenie vyplynulo z analýzy socialistickej spoločnosti nič nemení na jeho aktuálnosti. Analýzy kapitalistickej spoločnosti ktoré som uskutočnil predovšetkým po roku 2006 (pozrieť (TU), na tunajšom blogu a pod.) potrebu tohto revolučného kroku zdvojnásobujú. Vo svojej knižke „LÚPEŽ storočia a NEOEKONÓMIA – Kto Vás okradol o prácu a milióny!“ z roku 2003 som tento návrh rozpracoval v matematickom modely neoekonómie od najmenšej jednotky až po celosvetovú spoločnosť. „Matematický model uplatnenia neoekonómie v komunite“ na novom základe pre peniaze si možno pozrieť (TU). Z „Oznámenia“ i „Matematického modelu“ je zrejmá technická podstata novej ekonómie – Neoekonómie. Dnes sa pokúsim podať k nej „Technickú správu“ tak aby bola zrozumiteľná aj politikom a širokej verejnosti.

Súčasný stav.

Dnešný ekonomický i politický systém spoločnosti od najmenšej politicko-ekonomickej jednotky po OSN vznikal živelne „z dola nahor“. Na základe demokracie (jalovej) ktorú stále propagujeme, vznikol demokratický centralizmus bez „ladu a skladu“, ktorý potierame a odmietame centralistickú zložku ako škodlivú. Podrobne som to rozviedol v predchádzajúcom článku (TU) ale napríklad presvedčivo aj Roman Bednár (TU), (ďakujem mu).

Ako tento chaotický stav zmeniť tak aby mal „hlavu aj pätu?

Základom nového politicko ekonomického systému sa musí stať „Nová ústava“ vo forme zmluvy medzi „SPOLOČNOSŤOU“ zastúpenou povereným správcom (parlamentom či prezidentom) a novým, právoplatným občanom tejto „SPOLOČNOSTI“ . Právoplatným občanom (POb) sa stáva novo narodený občan zápisom do matriky alebo občan ktorý takúto zmluvu so „SPOLOČNOSŤOU“ uzatvorí.

SPOLOČNOSŤ“ si zriaďuje Národnú banku (NB) ktorá jediná je oprávnená emitovať a zároveň aj spravovať peniaze ale aj účty POb a to takým spôsobom aby ich jedinec či skupina nemohli zneužiť voči iným občanom.

Po uzatvorení zmluvy alebo zápise do matriky NB otvorí občanovi účet a zanesie naň ekonomické údaje v zmluve uvedené – záväzky a pohľadávky medzi novým POb a „SPOLOČNOSŤOU“.

Správca mimo zmlúv s POb uzatvára zmluvy aj s inými subjektami na území Slovenska (domáci či zahraničný vlastníci výrobných prostriedkov, hnuteľného či nehnuteľného majetku) v mene POb ktorých zastupuje.

Vzťahy so zahraničím

SPOLOČNOSŤ“ ale aj ekonomické vzťahy POb a iných domácich subjektov so zahraničím zastupuje a spolu obchoduje ako rovnocenný partner (spoločník ktorý zastupuje POb) poverené ministerstvo a jeho konzuláty (zahraničného obchodu?). Toto platí dovtedy pokiaľ sa nevyvinie iná medzinárodná forma spolužitia štátov zodpovedajúca takýmto princípom.

NB bude viesť účtovníctvo všetkých POb ale aj iných subjektov „SPOLOČNOSTI“ ako celku. Vnútroštátne účtovníctvo bude tak ako je tomu aj dnes vo vnútropodnikovom účtovníctve uzatvárané ako vyrovnané (bez ziskov a strát).

Všetky obchodné transakcie medzi POb a inými zmluvnými subjektami „SPOLOČNOSTI“ budú prebiehať na báze „koruny“!

NB v mene každej prežitej hodiny, každého právoplatného člena spoločnosti (POb) vloží na spoločný účet v jeho mene jednu korunu. Koruna sa tak stane jeho verným celoživotným obrazom i obrazom jeho vzťahu k „SPOLOČNOSTI“.

O hospodárení s takto vloženými peniazmi rozhodne v mene „SPOLOČNOSTI“ každoročne Parlament v Prílohe k Ústavnému zákonu približne s týmto obsahom:

        1. Plánovaný objem emitovaných peňazí a ich rozdelenie v členení:

  • Objem celkovo emitovaných peňazí v roku
  • Stanový objem peňazí na rozdelenie k osobnej spotrebe občanov odkázaných podľa spoločenský uznaných potrieb (deti, nemocní, invalidi, dôchodcovia a p.)
  • Stanový objem peňazí na rozdelenie k osobnej spotrebe občanov podľa zásluh za pracovné a iné spoločenské aktivity
  • Stanový objem peňazí na rozdelenie pre spoločenskú spotrebu
  • Stanový objem peňazí (pracovných hodín) určených na prácu, z toho:

    • Stanový objem pracovných hodín určených na prácu pre spoločenskú spotrebu
    • Stanový objem pracovných hodín určených na osobnú spotrebu

        1. Rozdelenie celkového objemu na podriadené zložky

        2. Stanovenie tarifných normatívov pre oblasť osobnej spotreby (tarifné triedy pre odkázaných i pracujúcich)

        3. Stanovenie motivačného rozptylu pre osobnú spotrebu občanov podľa zásluh za pracovné a iné spoločenské aktivity

        4. Stanovenie motivačného rozptylu pre tovar určený k osobnej spotrebe a pod.

Podobným spôsobom budu stanovovať rozdelenie peňazí a stanovovať pravidla aj podriadené zložky až na úroveň majstra či správcu na najnižšom stupni ekonomického riadenia spoločnosti.

Každá zložka na vertikále ekonomického riadenia prostriedky ktoré dostane rozdelí pomocou motivačných indexov oscilujúc okolo indexu 1

V žiadnom prípade sa nejedná o rovnostárstvo ale o motivačnú spravodlivosť vychádzajúcu z logických úvah a strategických potrieb spoločnosti. Zodpovednosť za naplnenie tejto prílohy Ústavného zákona ponesie vláda a horná komora parlamentu.

Celý systém musí byť transparentný pod všeľudovou kontrolou. Zodpovednosť za kontrolu plnenia ponesie dolná komora parlamentu a ňou ustanovený „Najvyšší všeľudový kontrolný úrad“ (“NKÚ”). “NKÚ” riadi volenú kontrolnú vertikálu až na úroveň pracoviska, ulice či bloku a odborné kontrolné pracoviska na ktoré sa POb môže obracať so svojimi podnetmi.

Žiadne tajomstva pri rozdeľovaní celospoločenských prostriedkov ktoré vznikli rovnakým vkladom každého právoplatného občana nemožno pripustiť. To čo si občan za tieto prostriedky kúpi je jeho vecou.

Základný rozdiel medzi ekonómiou a neoekonómiou

je presne taký ako medzi „remeňovým“ prevodom a prevodom „ozubeným“. Dnes keď reálna hodnota od jej tvorcu na nového vlastníka sa prenáša pomocou súčasných peňazí („remeňom“) tak dochádza až k 95% strate. Ak sčítame všetky peniaze sveta a porovnáme s peniazmi ktoré dostali tvorcovia reálnych hodnôt (reálne hodnoty vyjadrené v peniazoch ktorými boli ocenené vo výrobe alebo službe) tak celková suma peňazí nebude krytá ani z 5% reálnymi hodnotami. Účinnosť súčasného prevodu je mizerná a naviac vznikajú „pre-šmyky“ v podobe kríz. Aby sa im zabránilo tak dnes sa to rieši „kvantitatívnym uvoľňovaním“ – tlačením prázdnych peňazí čo spôsobuje zvyšovanie obrátok „stroja“. Obmedzovač rýchlosti v podobe zlata bol odstránený a tak „stroj“ zvyšuje nekontrolovateľne obrátky až príde chvíľa keď skolabuje. Pri „ozubenom“ prevode k žiadnym stratám nemôže prísť. Samozrejme pokiaľ sa „ozubenie“ vyladí tak budú straty na prevode kvalitatívne ale nie straty kvantitatívne.

Neoekonómia tak ako som ju predstavil je prvotinou a ako k takej by sme sa mali k nej pristupovať. Bude potrebné veľa diskusie aby sa vysvetlili a upresnili mnohé nové prvky ktoré som len naznačil. Zámer (cieľ, stratégiu) som však podľa mňa formuloval zrozumiteľne a jednoznačne. Zopakujem:

Jedna hodina života ČLOVEKA = jedna koruna“!

Záver

Pokiaľ ekonómia má byť verná svojej podstate teda má sa zaoberať zákonitosťami domáceho hospodárstva (stať sa skutočnou vedou) potom musí zodpovedať princípom zdravého rozumu a nie podliehať živelným procesom ktoré manipulujú jedinci a finanční šarlatáni!

Neoekonómia je tak projektom verného zobrazenia ČLOVEKA v spoločenskom prostredí aby toto prostredie získalo tie najlepšie vlastnosti ktoré človeku dala príroda ako rozum, morálku a charakter. Súčasna ekonómia toto neplní lebo je to bezprízorná mátoha ktorá ČLOVEKA straší a vedie ho k súpereniu, nenávisti či zabíjaniu! Prečo?

Fakty o súčasnom ekonomickom systéme ktorý ovláda nielen EÚ ale v podstate celý svet:

Thomas Piketty: V rokoch 2010-2016 odišlo 4,7 percenta poľského hospodárskeho výkonu v kapitálových príjmoch na západ, zatiaľ čo opačným smerom z európskeho rozpočtu to bolo 2,7 percenta. V prípade Slovenska tento pomer predstavoval 4,2 ku 2,2 percentám. Nepriaznivo toto porovnanie vyznieva aj pre Maďarsko (7,2 ku 4 percentám). Suverénne najhoršie je na tom ale Česko s pomerom 7,6 ku 1,9 percentám. (TU)

Môže rozumný človek sa stotožniť s týmto stavom v EÚ i vo svete? Na to nech si odpovie každý sam.

Určené pre: Prezidenta SR, predsedu NR SR, predsedu vlády SR, predsedu SAV, generálneho prokurátora a verejnosť.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Andrej Sablič

O AUTOROVI

Akadémiu spoločenských vied v Moskve som ukončil v roku 1979 pred skúšobnou komisiou prehlásením a obhajobou, že „politická ekonómia socializmu nie je veda ale kniha rozprávok o socializme“. O dnešnej ekonómii a teóriách ktoré ju obhajujú, a „vylepšujú“ to platí dvojnásobne. Žiaľ nechceme vyzerať hlúpo pred súčasníkmi a tak ostaneme hlúpi pre našich potomkov. Ja to odmietam a spravím všetko preto aby tomu tak nebolo!!!

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 117

Celkové hodnotenie: 15.58

Priemerná čítanosť: 948

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Ukrajinský generál Nazarov uviedol, kedy sa zrúti obrana AFU

    0icon

    Kyjev 20. apríla 2024 (HSP/svpressa/Foto:TASR/X/Andrej Poleščuk)   Vrchný veliteľ Syrskij sa skrýva v Kyjeve, bitky o Pokrovsk a Mirnograd už prehral, píše Konstantin Olšanskij pre…

    Pán Vallo, nemôžete to robiť niekde inde? - pýta sa Milan Krajniak

    0icon

    Bratislava 20. apríla 2024 (HSP/Foto:Facebook)   Milan Krajniak, bývalý minister práce a sociálnych vecí za Matovičových vlád, teraz líder kandidátky Kresťanskej únie do eurovolieb sa…

    ÚHP odporúča znížiť hodnotu zákazky rekonštrukcie budovy súdu v Košiciach

    0icon

    Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) odporúča pred vyhlásením verejného obstarávania na rekonštrukciu budovy Krajského súdu (KS) v Košiciach znížiť hodnotu zákazky o 1,73 milióna eur.…

    Miami a New Orleans postúpili do play off

    0icon

    New York 20. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Gerald Herbert)   Basketbalisti New Orleans Pelicans zvíťazili zápase play in o ôsmu nasadenú pozíciu Západnej konferencie NBA nad Sacramentom…

    Lajovič skompletizoval menoslov semifinalistov v Barcelone

    0icon

    Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6…

    Upratovanie na ministerstve vnútra – pre MNO organizujúce protivládne protesty v Rade vlády pre MNO nie je miesto

    0icon

    Bratislava 20. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)   V Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie (MNO) skončili piati členovia zastupujúci mimovládne organizácie. Odvolal ich minister…

    Kosťuková vyradila trojku turnaja v Stuttgarte Gauffovú

    0icon

    Stuttgart 20. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Marijan Murat)   Ukrajinská tenistka Marta Kosťuková postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. V piatkovom štvrťfinále zdolala…

    Barbarez sa stal novým trénerom Bosny a Hercegoviny

    0icon

    Sarajevo 20. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Dave Thompson)   Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol…

    Čínski plavci mohli súťažiť na OH v Tokiu aj po pozitívnych testoch

    0icon

    Dvadsaťtri čínskych plavcov mohlo súťažiť na OH v Tokiu napriek tomu, že mali pred olympiádou pozitívne dopingové testy. Svetová dopingová agentúra (WADA) a Medzinárodná plavecká…

    Poľský prezident prezradil, kto vlastní väčšinu ukrajinského poľnohospodárskeho priemyslu

    0icon

    Bratislava 20. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Czarek Sokolowski)   Andrzej Duda reprezentuje vládu, ktorá je všeobecne považovaná za jednu z najviac proamerických a protiruských vlád kedykoľvek v…

    FOTO DŇA