Kto zmaril úspešné?, či neúspešné? referendum a kto by ho mal zaplatiť?

Aj jedna aj druhá strana hovoria o víťazstvách v referende, pričom vládna koalícia hovorí o vyhodených 10 miliónov Euro (Heger a ďalší), ale aj o najzbytočnejšom referende v histórii (Sulík), „super-premiér“ Heger pridal foto s manželkou a veril, že voliči využijú sobotu zmysluplnejšie, ako ísť na referendum!!! Režisér Bebjak ako pravý a nekompromisný SMERofób sa prejavil na čas,sk: “Nezúčastním sa ničoho, čo vymyslel a zorganizoval SMER“! Takže, tak sa môžeme pozerať aj na jeho premotivované nenávistné filmy, ktoré vyprodukoval v posledných rokoch. Tie zostanú vo fonde rovnako, ako tvrdé budovateľské filmy z päťdesiatich rokov, kde je viac nenávisti, fantázie a túžob autora ako ozajstnej pravdy. Zaujímavé, že Bebjak začal ako producent výborne zarábať už za Fica.

Predseda SMERu zase tvrdí, že účasť skoro milióna dvestotisíc občanov je víťazstvom a signál, že vo voľbách môže prísť k zmene. Faktom však je, že referendum vo svojej podstate právne neuspelo, ale ukázalo volebný potenciál SMER-u.

Sám som sa pozastavil nad 27,5 % účasťou, keď 80 % obyvateľov podľa prieskumov je s vládou nespokojná. Čo sú to za klamstvá v prieskumoch? Bolo to len kvôli Matovičovi, alebo pre zlyhanie vlády ako celku. Prečo potom zostávajúcich 55 % nespokojných odignorovalo referendum? Alebo sú títo Slováci -siláci hrdinskí iba doma, v krčmách, pri počítači a v anonymných prieskumoch? Odvahu demokraticky hlasovať spláchli do toalety. Hotoví pokakanci, ktorým je naozaj ťažko rozumieť. Prečo nešli všetci a neprebili zaškrtnutím nie tých, čo zaškrtli áno, ale zbabelo utiekli pred zodpovednosťou a odignorovali najvyššiu demokraciu???

Tu sa pozastavím nad potrebnou účasťou 50 % +1 občan z voličov. Aký je rozdiel medzi referendom a voľbami? Vo svojej  podstate žiadny, vyjadruje sa tým voľba ľudu. Referendum rozhoduje iba o jednej otázke a voľby o celom našom živote všetkých na štyri a viac rokov. Opakujem referendum je iba o jednej jedinej otázke! Nelogičnosť je v tom, že platnosť volieb nie je podmienená účasťou. Veď na posledných komunálnych voľbách v Bratislave sa zúčastnilo iba 45 % voličov a voľby sú platné! Prečo? Len preto, že tvorcovia ústavy nepredvídali, ale predpokladali, že ľudia nebudú tak chtiví po odpovedi na jednu otázku.

Spomeniem názor hereckej diplomatky Magdy Vašáryovej pre cas.sk: „Tieto politické hlúposti nepodporujem. To sú stranícke záležitosti a ja nie som straníčkou strany Smer. Nebudem sa zúčastňovať smeráckych záležitostí“. Nuž, to neznamená, že dobrá herečka má aj výstižné názory. Skôr naopak, prezentuje svoj úzky pohľad a neznalosť podstaty otázky a ktorá svojím názorom ovplyvnila určite veľa oviec a ovčiankov. Tí rovnako nechápu, že to nie je len smerácka záležitosť. Je to aj proti smerácka záležitosť a je to bič na každú vládu, ktorá bude vo väčšine častí života ako súčasná, gniaviť národ. Žiaľ, prvé hlúposti od našej exherečky sme sa dozvedeli, keď kandidovala na prezidentku a kontinuálne v nich ako „najmúdrejšia“ z najmúdrejších pokračuje v poskytovaných rozhovoroch. Že je o tieto hlúposti v médiach záujem?!?!?

Hlúpi si neuvedomujú, že čím dlhšie budú riadiť túto vládu amatérski neschopáci zo súčasnej vládnej koalície, tak bude víťazstvo opozície markantnejšie. To príde po nepríjemných skúsenostiach, oklamaní voličov a za hlúpo-vládnutie tak, či tak. A vládna koalícia si to uvedomuje, pretože z ich úst nepočujeme nič iné, len aby sa smeromafia, ficomafia a pellemafia nedostala k moci. To sú ich nočné mory, ktoré ich mátajú počas spánkov. Preto sa snažia o sebe vyhlasujúci demokrati špekulovať, ako sa zgrupovať – pozliepať jedno až dvojpercentné strany do 5 a viac percentných celkov, aby dosiahli na dvere parlamentu. O chvíľu už nebude Modrá koalícia, ale Modré Jablko! Z toho samozrejme, ak vyhrajú nevzíde nič nové, lebo sa nedokážu zhodnúť v zásadných otázkach. Také strany ako OKS, Zmena zdola (už vypadla z brlohu OĽaNO), Kresťanská Únia, Za ľudí a ďalšie bez toho, aby sa pripijavicovali k väčšej strane nemajú nárok. Ústava síce vraví, že na vstup do parlamentu treba 5 a koalícii 7 percent hlasov, ale tieto dvoj, alebo polpercentné grupy by pri striktnej 5 percentnej hranici pre každú stranu nemohli ovplyvňovať politiku a tak štiepiť strany.

Ďalšiu anomáliu volebného zákona sme zažili od OĽaNO. Matovič získal pol milióna hlasov a zviezli sa s ním aj takí, čo mali niekoľko do dvoch tisícov hlasov. Spomeniem aspoň Krúpu (tretí od konca v OĽaNO) s 1864 hlasmi od známych a kamarátov, ktorý vidiac úpadok zdrhol z OĽaNO do SaS, ale je stále šéfom dôležitého branno-bezpečnostného výboru a samozrejme kydá a prská na OĽaNO, s ktorými kolaboroval skoro tri roky. Presne tak,  ako sa po vojne stali z vášnivých nacistov partizáni a angažovaní komunisti a po nežnej z nich zúriví antikomunisti a zrazu aj veriaci.

Koľko poslancov s niekoľkonásobným počtom hlasov sa do parlamentu z iných strán nedostalo!!!! A určite schopnejších, predvídavejších a najmä sto krát múdrejších ako je Krúpa.

Antificovci vyhlasujú, že referendum je vyhodených 10 miliónov Euro a za to by sa dali kúpiť prístroje do nemocníc. A ja sa pýtam, koľko by bolo prístrojov za nezmyselné vytieranie čumákov, miliardové nákupy vojenských zbraní, ako super drahé americké stíhačky, bojové vozidlá a teraz tanky či zamýšľaného Patriotu pre našu armádu, ktoré sfúkne do sto rakiet a desiatka najmodernejších stíhačiek SU 35 za pár hodín. A to silácke reči a vyhrážky zbrojárskeho ministra Naďa o našej „super“ mini armáde neberiem vážne.

Iní zase vravia, že demokracia čosi stojí. A tak si povedzme, kto zmaril platnosť referenda. Niečo vyše 4 miliónov voličov mohlo prísť k urnám. Na jedného to vychádza približne 2,50 €. Prišlo však len vyše milióna a stotisíc. Doma vysávali a žehlili ako šašo-hlupáčik Šipoš, či si našli iný program približne 3 milióny voličov. A práve tí zmarili referendum. Čo tak im vyrúbiť pokutu so sto percentnou prirážkou v sume 5 euro? A hneď by bolo 15 miliónov Euro. Veľkú úlohu tu zohrali „demokratickí“ ústavní činitelia. Všetci traja rovnako odignorovali referendum! Prezidentka tvrdí, že je prezidentkou všetkých občanov. No realita je iná, je tu len pre nejaké percentá. Milión dvestotisíc občanov ju nezaujíma. Preto by mala za klamstvo, ktoré vyriekla pred a tesne po svojom zvolení mala dostať 10 tisíc násobok 5 eurovej pokuty a ďalší dvaja ústavní činitelia, ktorí riadia život a velia pri schvaľovaní zákonov pre všetkých obyvateľov by mali dostať aspoň 5 tisíc násobok. A nezúčastnení ministri, poslanci, primátori, starostovia a poslanci všetkých zastupiteľstiev, ktorí žijú z našich daní by mali zaplatiť dvoj resp tisícový násobok piatich Euro.

Za socializmu boli voľby povinné. To sme si zrušili. Vraj to nepatrí do demokracie. A tak sa pýtam, prečo to neplatí v EÚ aj pre menšie krajiny ako Luxembursko, či raz také veľké v počte obyvateľov ako sú  Grécko a Belgicko. Asi je rozdiel mať 600 tisíc, 11, 10 a 5,5 miliónov obyvateľov ako 40-60 miliónov. A môžeme povedať, že v týchto krajinách je demokracia na inej úrovni ako u nás. My jej nedovidíme ani na päty.

Pavel Jacz

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Pavel Jacz

O AUTOROVI

Dlhoročný televízny redaktor

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 178

Celkové hodnotenie: 27.4

Priemerná čítanosť: 3274

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    Redakčná rada CME deklaruje, že dozrie na Markízu

    0icon

    Redakčná rada skupiny CME deklaruje, že v televízii Markíza sa dodržiavajú žurnalistické štandardy a televízia ich uplatňuje nadpriemerne. Vyplýva to z vyjadrenia skupiny CME a…

    Západ a Kyjev urobili všetko pre Putinovo víťazstvo

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)   Voľby v Rusku dopadli výborne. Stovky pozorovateľov z celého sveta, rekordne vysoká volebná účasť, mimoriadne transparentné a pohodlné…

    FOTO DŇA