Referendumdum

Slovo referendum je rovnako nejasné, ako mnohé iné s ktorými sa denne stretávame. O sémantike, teda o obsahovom význame slova, sa nášmu školskému systému ani nesníva. Preto si každý človek, tobôž politik môže význam naplniť vlastným obsahom. Potom môže tvrdiť, že referendum je najzakladanejšie právo občana vyjadriť svoju vôľu súčasne s výrokom, ale iba ak to mne, mojej strane, môjmu ministrovi, mojej vláde vyhovuje.

Príklady sú poruke. Skrátenie volebného obdobia je protiústavné, ale bez neho by sa súčasná, ani niektoré predchádzajúce vlády nedostali k moci.

Občan má právo nazrieť do každej zmluvy uzatvorenej štátom, ale iba keď sa to vládnym úradníkom hodí. V ideálnom prípade sa neodbytný záujemca k zmluve dostane, no dôležité časti sú začiernené.

Poslanec v zmysle daného sľubu hlasuje slobodne podľa svojho vedomia a svedomia, ale iba ak nie je v rozpore s líniou strany. Potom platia iné, evidentne protiústavné pravidlá.

Viem o čom hovorím. Neodškriepiteľná pravda je, že referendum je skutočne veľmi dôležité právo, ktoré by malo umožniť občanom, ovplyvniť smerovanie politiky štátu, korigovať moc úradníkov, rozhodovať o ich výmene a celkom logicky aj o skrátení volebného obdobia nehodným poslancom. Nič, čo je v záujme a kuprospechu občanov, by v dobre organizovanom a ako sa u nás na kopaniciach hovorí, frendy štáte nemalo byť zakázané. Vedia to v Amerike aj v Nemecku, keď nie len hovoria, ale aj konajú podľa hesla náš štát na prvom mieste. Naopak. Všetko, čo znižuje životnú úroveň, či ohrozuje akúkoľvek bezpečnosť, musia mať občania možnosť ovplyvniť. Tomu má slúžiť inštitút referenda.

Až sem je všetko jasné. Problém je iba v už spomínanej sémantike. Aby bolo každému jasné čo ideme referendom získať, čomu ideme zabrániť, čo bude deň po referende, čo sa stane ak sa dostaví viacej ako polovica občanov s právom voliť a aspoň polovica z nich vyjadrí súhlas s otázkou. A naopak, čo sa stane ak prevládne apatia občanov a neprídu k urnám v dostatočnom počte. Mali by sme byť oboznámení s dobrými aj nebezpečnými stránkami sily zvanej referendum. Mali by nás oboznámiť so všetkými plusmi aj mínusmi. Prehovoriť by mali jazykovedci, právnici aj politici. Zjednotiť názor by si mali sudcovia, prokurátori policajti, hasiči, lekári najmä však občania. Referendum je zapeklitá vec. Môže byť ako oheň. Preto musí mať mantinely nad slnko jasnejšie. Pritom moja celoživotná skúsenosť hovorí, že u nás je všetko iba tak do polovice. Výborná myšlienka, dobrý úmysel, lákavá predstava, jasný sľub, Švajčiarsko. A bum. Tridsať rokov a … .

Náuka o slove referendum absentuje. O tom žiadna. Preto som váhal či mám ísť k referendu a podporiť ho. Nejasností je viacej ako dosť. Za súčasný, všestranne katastrofálny stav sú zodpovední tí, ktorých platíme a ktorí sa majú o naše blaho starať. Nestarajú sa. Preto je nepravdepodobné, že budú stáť pred mikrofónmi a kamerami. Plnohubí politici by mali diskutovať, argumentovať, objasňovať. Najmä však by mali nabádať občanov, aby v sobotu 21. januára nelenili a išli vysloviť súhlas s uvedením teraz už dúfam nespochybniteľne definovaného zákona o práve občanov vyjadriť sa v referende a vložiť ho do ústavy tak, aby bol nadovšetko.

Príznačné je aj ticho „našich“ médií. Nevolajú, nepozývajú, nesťažujú sa, nekričia. Nevieme koho vyzvali, koho pozvali, kto ochorel, kto odcestoval na plánované rokovanie, kto len odmietol. Ide o skutočnú kauzu, ktorú všetky politické strany, všetci lídri, ba takmer každý politik sľuboval. Je pravda, že to robili iba pred voľbami. Je to takpovediac predvolebný evrgrín. Aj vyjadrenie prezidentky k hlasovaniu je príznačné. Ani ryba, ani rak skôr naopak. Ju chápem. Má to ťažké. Podľa vlastných slov občanom nerozumie a komu prezidentuje nevie, alebo tiež nechce odkryť.

Zákon o referende je na stole 30 rokov rovnako ako štát. Tiež má výročie a má rovnaký ohlas u nami platených, ako narodeniny medúzy. Strašidelné ticho. To ohlušujúce ticho ma presvedčilo. To, že nestoja a nediskutujú ma presvedčilo. Prečo je to tak? Lebo trafené husi sa boja aj zagágať. Ak my, občania spoznáme silu referenda, odhalíme slabiny politikov, budeme konať. Kto už by chcel behať na verejnosti s odhalenými slabinami.

 

Teraz sa pôjdem vyjadriť iba k tomu, že sa budem môcť vyjadriť. Ak môj názor bude v zhode s väčšinou, vec ku ktorej sa vyjadrím zmením. Toto právo bude už konečne nespochybniteľne vytesané do najdôležitejšej zbierky zákonov. Úspešným referendom si otvoríme dvere (v ideálnom prípade) ku skutočnej moci bez klamárskych, úplatných, bez všetkého zlého schopných nie len politikov, ale aj ostatných nami platených úradníkov. Možno získame aj silu odvolať a postaviť pred oko a ruku zákona.

14. január 2023

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

René Pavlík

O AUTOROVI

Narodil som sa v čase, keď vlaky mali tri triedy. Podstatnú časť života som strávil v Bratislave. Po absolvovaní strednej školy som aj maturitu zvládol bez protekcie a podvádzania.
Prestávky bývania ma zastihli v Pardubiciach (otec reprezentoval v ÚDA), v Košiciach (dva roky na internáte) a v Brne (26 mesiacov - vojna na letisku).
Vystriedal som niekoľko zamestnávateľov TATRA Kopřivnice (konštruktér motorov, skúšobný technik), STK (kontrolór), SHMÚ (hydrológia podzemných vôd), Letisko MRŠ (ochrana, dispečer paliva).
Do 18. rokov som pretekal na kajaku a neskôr som sa venoval služobnej a súťažnej kynológii (28 rokov).
Bratislavskú králikáreň, ktorej hodnota neustále stúpa, som pred dvanástimi rokmi prenechal svojmu ženatému synovi (s dvomi deťmi), aby nemusel žiť v petržalskom podnájme a presťahoval som sa do krásneho prostredia kopaníc kde sa ešte ľudia zdravia aj keď sa nepoznajú. Neľutujem.
Moje rodné mesto sa zmenilo a máločo v ňom k lepšiemu. Rodná nemocnicu na Zochove neexistujej, výletnú reštaurácia do ktorej chodil už Ľ. Štúr nepoznávam, tam kde desaťročia predávali klince je bohviečo, a v MHD vám nemá kto povedať kam ide a kde máte prestúpiť, sneh sa neodváža, iba solí a prehadzuje. V Bratislave je viacej Blavákov ako normálnych ľudí. Opakujem - neľutujem.
Ak som napísal málo, rád doplním.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 143

Celkové hodnotenie: 37.83

Priemerná čítanosť: 920

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Dopingový prípad čínskych plavcov posúdi nezávislý prokurátor

    0icon

    Svetová antidopingová agentúra požiadala, aby dopingový prípad čínskych plavcov posúdil nezávislý prokurátor. Jej predstavitelia vyšlú do krajiny auditorov, aby zistili, v akom stave je momentálne…

    Aj dvorec Suzanne Lenglenovej bude mať od mája zatváraciu strechu

    0icon

    Paríž 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Aj dvorec Suzanne Lenglenovej v kapacitou 10.000 miest v dejisku tenisového grandslamu Roland Garros bude mať zatváraciu strechu. Slávnostne…

    Boris Kollár vyzýva Fica a vládnu koalíciu: "Ukážte, ako sa to robí, do psej matere !"

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto:TASR - Jakub Kotian )   Boris Kollár (Sme rodina) v nedávnom videu na sociálnej sieti Facebook reaguje na…

    Xaviho presvedčila zostať dôvera fanúšikov a prezidenta: "Zlepšujeme sa"

    0icon

    Xavi Hernandez sa rozhodol zostať trénerom futbalistov FC Barcelona najmä kvôli podpore fanúšikov a prezidenta katalánskeho klubu. Dôvody svojho zotrvania na lavičke uviedol na tlačovej…

    Nemecký krídelník Herrmann po sezóne ukončí kariéru

    0icon

    Nemecký futbalista Patrick Herrmann po sezóne ukončí aktívnu kariéru. Tridsaťtriročný krídelník pôsobí 16 sezón v Borussii Mönchengladbach, s 418 štartmi za bundesligový klub figuruje v…

    Európsky súd pre ľudské práva vyhlásil rozsudok v prípade Krátky proti Slovenskej republike ​

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)   Dňa 25. apríla 2024 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlásil rozsudok v prípade dvoch sťažností Dávida Krátkeho…

    Macron: Európa musí ukázať, že nikdy nebola vazalom Spojených štátov

    0icon

    Paríž 25. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Omar Havana)   Macron povedal, že Európa nesmie byť vazalom USA, aby prežila „Naša Európa je dnes smrteľná a môže zomrieť.…

    Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú

    0icon

    Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Malatinec (Hlas-SD) podporuje novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou sa mení aj zákon o civilnej ochrane. Novela…

    Richard Sulík: Ekonomická váha EÚ vo svete za 40 rokov klesla na polovicu

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)   Ťažiskovou témou programu SaS vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) je klesajúca konkurencieschopnosť Európskej únie (EÚ), ktorej ekonomická…

    Koľko času zostáva Západu

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Ria/Foto:Pexels)   Otázkou je, ako dlho sa toto všetko môže vyvíjať tak, ako doteraz: pokračujeme v rozhovore, ktorý začal kolega minulý…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Milan Šupa

    Peter Lipták

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA