Stínanie hláv za aktuálnu realitu a za nezávislosť charakterizuje spravodajskú televíziu RTVS 24.

Spravodajská televízia zaznamenáva všetky udalosti, ktoré sa udejú a to aktuálne, naživo, nezaujato a reálne. Preto si hovorí Spravodajská televízia!!! Toto je však iba teória, ktorú by mal akceptovať každý jeden informačný kanál. Do nedávna tu bola iba TA3 a na jeseň sa pridali JOJ 24 a RTVS 24, pričom kanál Slovenskej televízie má byť na rozdiel od súkromných absolútne nezávislý v informovaní.

Súkromné televízie majú tendencie zamlčiavať, prikrášľovať i nafukovať aj niekedy zavádzať divákov hlavne v politických informáciách a škandalózne veci naozaj masovo pertraktovať. To všetko len kvôli vyššej sledovanosti, ktorá je Alfou a Omegou pre ich životaschopnosť. Sme často aj svedkami toho, ako útočia na niektorých opozičných politikov.

Nedávno odvysielala spravodajská 24 STV prejav Pellegriniho zo snemu Hlas-u, takže bolo prirodzené, že odvysiela aj prejav Fica na sneme SMER-u. Všetko by bolo v poriadku, nebyť významný deň v dejinách Slovenska 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu. Názor Generálneho riaditeľa Machaja, že nebol informovaný o prenose a mohli ho vysielať na druhý deň za záznamu, totálne poprel nezávislosť tejto inštitúcie. Pýtam sa, prečo by mal byť vysielaný zo záznamu o deň neskôr??? Potom by sa RTVS 24 musela zmeniť podtitul na záznamová televízia spravodajstva. Nič nie je tak aktuálne a pravdivé ako priamy prenos! Ten vylučuje akékoľvek manipulácie (rozumej vystrihovanie pasáži, ktoré nezodpovedajú cieľom vládnej ideológie a smerovania) do prejavov. Najcennejšou devízou je práve aktuálnosť a to je základ spravodajstva.

Pristavím sa ešte o informovaní vopred. Generálny riaditeľ je manažér, ktorý sa má starať o chod inštitúcie a nie reagovať na to, čo sa v spravodajstve pripravuje do vysielania. Toto totiž smrdí ovplyvňovaním. Mám za to, že neinformovanie vopred zo strany, medzi redaktormi obľúbenej riaditeľky spravodajstva Hlucháňovej, bolo z hľadiska nezávislosti správny krok. Ak by to bola urobila, tak by sme možno prejav vôbec nevideli a ak tak možno v piatok a možno v sobotu v nesledovanom nočnom čase, aby si spravodajstvo splnilo úlohu.

Pozbavenie funkcií štyrom najdôležitejším pracovníkom spravodajstva (Hlucháňová, Nittnaus, Šuran a Fajnorová) mi pripomína situáciu z čias socializmu. Jeden denník, uverejnili na titulnej stránke nadpis článku v tomto znení:“ So Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy viac!“ Dočítali ste toto heslo do konca? Asi nie a ak áno, nezdá sa vám nejaké čudné? Toto sú veci, s ktorými rátali autori výmenou posledného slova inak za slovo viac, čo zmenilo význam celého hesla. Asi dva – tri týždne sa nič nedialo. Nikto zmenu v poslednom slove nezaregistroval. To heslo bolo tak zaužívané, že ho nikto nedočítal do konca, lebo ho vedel naspamäť a tak jeho záver každý čitateľ v čítaní prehliadol. Problém, nastal potom, ako si ho nechali prekladať na Sovietskom veľvyslanectve od slova do slova. A potom nastal pohon. Okamžite odvolali šéfredaktora, vedúceho vydania, redaktora i ďalších zodpovedných dokonca vrátane sadzača v tlačiarni, ktorí si mali zmenu všimnúť.

No povedzte, nepripomína vám to súčasné odvolanie vedenia spravodajstva v RTVS? Mne áno, len s tým rozdielom, že sa dnes chválime demokraciou a pluralitou názorov. Verchuška však rovnako o tom nevedela!!! Čo sa teda zmenilo 17-tym novembrom 1989, keď sú praktiky rovnaké???

Mám osobné skúsenosti z práce spravodajstva v oboch režimoch. Pokiaľ som si vykoledoval za socializmu ako nestraník dve kárne opatrenia, prvé za nenakrátunie sneženia v Bratislave, lebo nesnežilo a nejaký tupec vo vedení to nechcel pochopiť a druhé za nenakrútenie reakcií na vyhlásenie Niekoľko viet, tak už v novom režime som pol roka na základe impulzu VPN pod vedením dnes už zatvoreného najagilnejšieho mladého exkomunistu v spravodajstve a športe- zrazu čerstvého revolucionára Ruska nemohol robiť a tak som chodil do práce len na kávičku. A keď som povedal novému vedeniu redakcie, že odídem, keď nebudem môcť robiť, tak sa ľady s pohli. Ale toto zanechalo vo mne také stopy, že som prijal ponuku odísť z nestabilnej politickej stoličky na športovo-motoristickú. V spravodajstve totiž neplatili žiadne záruky. Pokiaľ v socializme ste vedeli, čo nemôžete (A bolo toho dosť!), a tak sme to dvojzmyselne naznačovali, čo zväčša tí hore nepochopili pre nedostatok dôvtipu, tak dnes podľa toho, ako sa ten ktorý politik ráno vyspí, neviete, čo môžete a čo nesmiete. Neexistujú totiž žiadne pravidlá, kto má aké právomoci.

Ä koniec koncov počas 30-tich rokoch sme sa o tom krágľovaní v STV presvedčili mnohokrát. Najskôr vďaka VPN, potom za Mečiara, Dzurindu (kedy sa na základe rozhodnutia Rybníčka, ktorý vyhodením dvoch tretín najschopnejších pracovníkov profesionálne zničil skoro celú STV), kedy z reštaurácie na najvyššom poschodí výškovej budovy STV sa stal „árešt“ pre nepohodlných novinárov, ktorých potom z televízie rad radom vypoklonkovali. Prišli aj ďalšie okamžité výpovede za iné názorové spektrum redaktorov.

Dovolím si k tomuto odcitovať víkendové vyjadrenie politológa Lenča z casu.sk:

Osobne si nemyslím, že odvysielanie prejavu zo snemu akéhokoľvek politika, ak je to parlamentná strana, alebo aj neparlamentná, by mal byť problém,ak sa to deje na spravodajskejtelevíziialebonaspravodjskom okruhu spravodajskej televízie. Skôr vnímam ako problém, ak sa reaguje potrestaním zamestnancov“.

Vyjadril sa presne. Spravodajská televízia má právo pri živých vstupoch aj prerušiť jednotlivé programy preto, že si divák môže znovu pozrieť daný program v reprízach, alebo z archívu. Aktuálnosť je totiž v takom médiu prvoradá pán Machaj a nie nejaký sviatok!!! Ak by náhodou zomrel prezident, tak by ste to odvysielali až na druhý deň, lebo bol sviatok??? Spravodajstvo funguje 24 hodín denne a ak sa pri významných udalostiach takéto médium omešká o hodinu, dve tak už nestojí za veľa.

Tak ako aj včera v utorok 22.11. ma zarazilo, kedy 24-rka nevysielala na rozdiel od TA3 a JOJ24 v priamom prenose tlačovku vládnych vyjednávačov Hegera, Matoviča. a Lengvarského po rokovaní s Lekárskym odborovým zväzom. A tak som si povzdychol. Pán generálny riaditeľ je asi niekde mimo signálu, že zatiaľ nedal súhlas na odvysielanie priameho prenosu!!!

Pán Machaj aj preto by ste mali zvážiť a skorigovať svoje okamžité hnevom opradené rozhodnutie odvolať štyroch vrcholných šéfov spravodajstva. Možno Vám niekto rozhorčene z hora zavolal, ale Vy to máte ustáť a obhájiť si svojich zamestnancov, najmä keď RTVS 24 pod vedením riaditeľky Hlucháňovej začala kresliť jasné kontúry. To z Vás urobí veľkého generálneho riaditeľa a nie pred politikmi sklopené uši!!!

Pavel Jacz

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Pavel Jacz

O AUTOROVI

Dlhoročný televízny redaktor

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 178

Celkové hodnotenie: 27.4

Priemerná čítanosť: 3274

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    Redakčná rada CME deklaruje, že dozrie na Markízu

    0icon

    Redakčná rada skupiny CME deklaruje, že v televízii Markíza sa dodržiavajú žurnalistické štandardy a televízia ich uplatňuje nadpriemerne. Vyplýva to z vyjadrenia skupiny CME a…

    Západ a Kyjev urobili všetko pre Putinovo víťazstvo

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)   Voľby v Rusku dopadli výborne. Stovky pozorovateľov z celého sveta, rekordne vysoká volebná účasť, mimoriadne transparentné a pohodlné…

    FOTO DŇA