MAFIA.sk – stručné dejiny zla III.

Najúspešnejšia kniha o mafii na Slovensku opäť v predaji. Čo sa dalo v pôvodnom vydaní len naznačovať, teraz bude dopovedané. Predstavujeme kompletnú mafiánsku scénu 90-tych rokov s jej hlavnými protagonistami – od mafiánskych bossov, cez nájomných zabijakov po zvlášť farbisté figúry. Pridáme aj tých čo „boli pri tom“ – od známych politikov, sudcov, veľkopodnikateľov, funkcionárov SIS v úlohách objednávateľov, prisluhovačov, ale aj obetí organizovaného zločinu. Najúplnejšie panoptikum zla na Slovensku v dnes už ikonickom titule „Mafia na Slovensku“…

Z dlhého zoznamu obetí mafie na Slovensku vyberáme:

Obálka printového vydania

Rok 2015

   Začiatkom apríla 2015 na Rooseveltovej ulici v Košiciach Filip Okoličány s dvoma kumpánmi pýtal od mladíka z Košíc dvetisíc eur pod hrozbou smrti. Dôvodom bol údajne zmarený obchod. A keďže ich nedostal, našiel si ho na čerpacej stanici. Vytiahol ho z auta, začal ho biť, kopať a stále sa domáhal tých dvetisíc eur. Ale skončilo to smiešne, z napadnutého vytĺkol len dve päťeurové bankovky. Napadnutý Dominik potom zo strachu radšej odišiel z Košíc.

 

V októbri 2015 policajní pátrači v spolupráci so zahraničnými kolegami konečne dostihli dvoch najvyšších bossov sýkorovskej bandy – Biháriho, v dedinke na južnej Morave a Lališa, v Kolíne nad Rýnom v Nemecku.

 

Rok 2016

   Dňa 27. 6. 2016 senát Okresného súdu Bratislava I, ktorému predsedal JUDr. Ján Golian PhD., odsúdil na základe dohody o vine a treste za vraždy Fabiána a Holuba nepodmienečne Černáka a Horvátha. Tí sa deväť rokov po čine priznali a podrobne opísali vražedné útoky na košického mafiánskeho bossa i jeho pobočníka. Černák mal podľa dohody súhlasiť s odškodnením rodín obetí, na čo by mal dosť prostriedkov z predaja jeho spomienkovej knihy rozprávok, aký on bol nevinný mafián. Nie je však známe, či toto odškodnenie aj naplnil, ako pred súdom sľúbil.

 

Dňa 2. 8. 2016 zatkla polícia miestnu predsedníčku strany Most-Híd a obvinili ju v mafiánskej kauze ilegálnej výrobne cigariet v Orechovej Potôni. Tá fungovala pod kontrolou sátorovcov. Juditu Csőrgőovú však súd nevzal do väzby, pretože skutok sa stal ešte v roku 2007, a tak bol premlčaný.

 

Rok 2017

   V marci 2017 polícia zadržala bývalého šéfa protizločineckej jednotky v Nitre, Borisa Drevenáka,  pre podozrenie zo spolupráce s dunajskostredskou mafiou. A ak takto vysoko postavení kriminalisti spolupracovali s mafiánmi, ťažko sa už potom budeme čudovať tej arogancii, že Pápay mal dokonca ŠPZ: DS – PAPA1!

 

V júli 2017 na pojednávaní v Justičnom paláci boss Ondrejčák vyhlásil smerom k mafiánskemu komplicovi Patasymu ml.: „Pred šiestimi rokmi alebo pred rokom by som si takúto výpoveď nedokázal ani len predstaviť. Ale teraz vyzývam aj teba, Karol. Začni spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a zníž si trest. Začni spolupracovať a objasni trestnú činnosť, aj takú, čo som páchal ja. Pomôž si. Vyzývam k tomu aj všetkých chalanov.“

 

Dňa 15. 12. 2017 guľkami polície prišiel o život boss bankomatovej mafie Ján Golis († 42). Od mája 2014 ho nedokázali naše súdy odsúdiť napriek jasnej dôkazovej situácii. Len o mesiac skôr Krajský súd v Bratislave rozhodol, že celý súdny proces sa musí zopakovať. Golisa tak dostihla iná spravodlivosť. Pri banálnej krádeži fabie spolu s komplicom, privolanej hliadke skúšali uniknúť tým, že si vlastnou audinou chceli brutálne preraziť cestu. Policajná streľba ich zastavila, ale Golisovi priestrel hlavy ukončil život a jeho komplic skončil so zranením v nemocnici.

 

Rok 2018

   Dňa 11. apríla 2018 (po jedenástich rokoch umelého naťahovania súdneho procesu pod vplyvom svojho spravodajcu Harabina) senát NS SR (na tretíkrát!) právoplatne rozhodol o východniarskom mafiánskom bossovi Okoličánym a jeho bande. Niektorým členom Okoličányho bandy tresty zmiernil, Okoličánymu doživotie však predsa len potvrdil. To by však nebol pán Harabin, aby sa aj tu nepredviedol. On síce rozsudok vyriekol (takže sa o ňom od advokátky Okoličány hneď dozvedel), ale nevydal včas právoplatný dokument na zatknutie, a tak mafiánsky zabijak vzápätí ušiel do Maďarska pred očami policajtov, ktorí márne urgovali príkaz na zadržanie.

 

Dňa 10. decembra 2018 pri obci Ohrady našli policajti ostatky tela Petra Nagya, ktorý ako 24-ročný zmizol. Bol zapletený do veľkého finančného podvodu, z ktorého sú obvinení obidvaja Dorovci, otec a syn. Podľa už zverejnených informácií aj syn starostu Doru mal byť členom zločineckej skupiny.

 

Dňa 10. decembra 2018 bol na Slovensku Najvyšším súdom odsúdený na doživotie Jozef Roháč, hlavný kat sýkorovcov. Rozsudok si odmietol vypočuť. Veď to bola formalita. Súbežne ho na doživotie odsúdili v Maďarsku, kde si ho zrejme aj dochovajú. Veď ako rodák z Levíc vie výborne po maďarsky a o jedlo i ubytovanie má už navždy postarané.

 

Rok 2019

   V januári 2019 medzi Domaňovcami a Klčovom autá plné ozbrojených kukláčov s majákmi skrížili cestu miestnemu podnikateľovi Vladimírovi Mulíkovi, keď išiel na svojom Suzuki (Ivan Mego, nastope.sk, 1. 11. 2019): „Ozbrojenci ho vytiahli spoza volantu a na ruky mu založili putá. V priebehu niekoľkých hodín vzniesli mužovi obvinenie pre obzvlášť závažný zločin vraždy a jej obeťou bol Emil Novotný. Miťo ako ho prezývali bol považovaný za bossa skupiny, ktorá na Spiši operovala. Podľa obvinenia to bol práve Vladimír Mulík, ktorý bol hlavným organizátorom vraždy Miťa Novotného. Motívom na verejnú popravu malo byť prevzatie mocenského postavenia v spišskonovoveskom podsvetí a z neho plynúce finančné príjmy. Vyberanie výpalného, vymáhania pohľadávok či poskytovania pôžičiek za vysoké úroky bolo vraj pre Vladimíra veľkým lákadlom. Za vraždou malo byť aj zabránenie spusteniu diskotéky Kotolňa a tiež… žena, s ktorou sa Miťo v tom čase schádzal a Vladimír Mulík mal vraj o ňu záujem. Vo väzbe krátko po zadržaní Vladimíra skončil aj Slavomír Svitana, ktorý mal pri vražde asistovať. Za spoluprácu pri akcii mal sľúbené peniaze aj nehnuteľnosť vo forme bytu.“

 

Dňa 19. januára 2019 v obci Ohrady, neďaleko Dunajskej Stredy, vykopali policajti pozostatky Vojtecha Rampáka z Trnavy (už rok predtým tu našli inú obeť Dorovcov). Podľa polície dôvodom vraždy bol prípad daňového úniku, pre ktorý čelil starosta obce Dolný Chotár, František Dora, žalobe na Okresnom súde v Galante. Rampák nesmel svedčiť…

 

V marci 2019 policajti vykopali pri ceste vedúcej z Dolného Chotára do Dunajského Klátova ďalšie, zatiaľ neznáme mŕtvoly. Zároveň sa objavila informácia, že by okrem bielych koní sátorovcov mohol byť medzi nimi aj zabijak Okoličányho bandy, Robert Nigut. Ten bol síce v auguste 2016 odsúdený na doživotie, ale jeho odvolanie spracovával senát, v ktorom bol Štefan Harabin tak dlho, až Nigut ušiel. A je možné, že spravodlivosť ho nakoniec dostihla aj bez rozhodnutia veľmi kontroverzného sudcu a neúspešného kandidáta na prezidenta.

 

Dňa 2. mája 2019 zadržali v Juhoafrickej republike medzinárodne hľadaného Patrika Šnajdra, člena gangu Miroslava Štvrteckého, zvaného Štvrťáci. Od roku 2006 unikal pred 20-ročným trestom, ale neunikol. Aj keď získal náskok vďaka absurdnému formalizmu nášho neoliberálneho súdnictva. Zadržaný bol totiž už v marci 2016 v Prahe, ale po vydaní na Slovensko nastala taká justičná klauniáda, že ho sudca do 30 hodín prepustil a Šnajdr opäť ušiel.

 

Dňa 12. 12. 2019 dostal pôvodný boss „Piťo“ Ondrejčák od súdu vianočný darček – po polovici jeho trestu bol za dobré správanie a ochotu objasňovať trestnú činnosť vlastnej bandy preradený do nižšieho stupňa stráženia. Bude mať viac času na svoj obľúbený stolný tenis…

 

Rok 2020

   Černák na súdoch roky vytrvalo opakoval: „Som nevinný a svedkovia, ktorí svedčia proti mne, sa chcú iba vyviniť.“ Ale keďže čas pokročil, a Černák bez medializácie nevie vydržať, v roku 2020 sa dozvedáme o Černákových priznaniach k 16-tim novým vraždám.

 

Dňa 30. 12. skončil predčasne život generála Milana Lučanského v rukách vyšetrovateľa Čurillu s krytím prokurátora Kysela, ktorí za pomoci sudkyne Pamely Záleskej dostali jedného z najzaslúžilejších bojovníkov proti mafii do kolúznej väzby za podmienok stredovekého mučenia. Tento brutálne cynický psychický nátlak (nedovolili mu komunikovať s rodinou, zadržiavali mu poštu a v cele nesmel mať ani len fotografiu jeho 13-ročnej dcérky?!) viedlo k smrti generála, ktorej predchádzalo potupné zaobchádzanie s ním po údajne banálnom zranení. Pod túto smrť a zmätočné pokusy ju najskôr zakryť a potom ospravedlniť sa okrem Čurillu s Kyselom podpísali fyzicky aj konkrétni funkcionári a dozorcovia Prešovskej väzobnej väznice (voči ktorým neboli vyvodené žiadne disciplinárne konania), ale hlavne predstavitelia „vlády zmeny“ v ministerských kreslách: Kolíková, Mikulec, Naď a dokonca aj Budaj sa pridal so zahmlievaním a ospravedlňovaním tohto bezprecedentného zneužitia vládnej moci. Nebola to jediná smrteľná obeť v rukách samozvanej skupiny vyšetrovateľov NAKA, ktorí si dali meno „Apači“. Patrí k historickým paradoxom, že v dňoch kedy sa takto cynicky zahrávali so životom nevinného generála, sa v tej istej väznici objavil aj Černák, ktorého tento statočný policajt pomohol dostať za mreže, aby už viac svojimi mäsiarskymi praktikami neterorizoval celé Slovensko.  Smrť generála Milana Lučanského nebola ani po dvoch rokoch riadne objasnená, na čom majú opäť podiel všetci zúčastnení. Viac v  knihách „Smrť generála lučanského“ (2021) a „generál milan lučanský“ (2021).

 

Rok 2021

   V apríli 2021 Najvyšší súd SR potvrdil 25-ročný trest, ktorý vymeral bossovi takáčovcov Kudličkovi. Špecializovaný trestný súd tak rozhodol v prípade objednávky vraždy 35-ročného podnikateľa Romana Krajčiho. Vykonávateľom popravy samopalom krátko pred Vianocami v roku 2006 bol mafiánsky boss Sátor za tri milióny slovenských korún (cca 100 tisíc eur). Ľubomír Kudlička, prezývaný Kudla, Rabín, Bradatý alebo Inžinier, si odpyká trest vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Aj posledného veľkého bossa Slovenska dostihol trest…

 

Dňa 17. mája 2021 zomrel na rakovinu východniarsky boss Dušan Borženský († 49). Po dvadsiatich rokoch vo väzení sa dvakrát pokúšal o predčasné prepustenie, ale zhatili to opakované protesty prokurátorov. Do tretice, na žiadosť väznice ho Okresný súd na mesiac prepustil fakticky už len preto, aby ho v hospici mohla navštíviť rodina. Život mimo mreží si užil len desať dní…

 

V máji 2021 sa pred súd konečne postavili údajní vrahovia šéfa spišskonovoveského podsvetia, Emila Novotného (†37). Mafiánska poprava sa stala v auguste 2001. Vladimír Mulík (58) a Slavomír Svitana (45) čelia obžalobe na slobode, lebo ich sudca, ešte pred vypočutím všetkých svedkov, s odkazom na pandemickú situáciu pustil z väzby. Nikto iný z väzobne stíhaných na celom Slovensku sa takéhoto privilégia nedočkal.

 

V máji 2021 senát Najvyššieho súdu potvrdil trest pätnásť rokov odňatia slobody Gabrielovi Hojsákovi. Dňa 9. augusta 2013 na ceste z rekreačnej oblasti Jahodná do Košíc atakovala posádka BMW 46-ročného podnikateľa Mariána Kakalejčíka z Gelnice. V bavoráku, ktorý viedol Gabriel Hojsák, sedel obávaný člen košického gangu okoličányovcov, Róbert Nigut. Ten vytiahol samopal a pálil na Kakalejčíka. Gelničanovi sa podarilo ujsť s ľahkými zraneniami, lebo bavorák s najatým vrahom havaroval. Vodič Hojsák sa pri nehode ťažko zranil, ale Nigut, prezývaný Luciano, ušiel a odvtedy ho niet. Gabriel Hojsák sa síce stal korunným svedkom proti Nigutovi, ale odsúdili ho ako spolupáchateľa úkladnej vraždy v štádiu pokusu až na 15 rokov. Presne v deň rozhodovania odvolacieho senátu Najvyššieho súdu v Hojsákovej veci polícia zadržala 41-ročného Radovana Vargu ako podozrivého, že si vraždu Kakalejčíka u Niguta objednal. Varga Niguta i Kakalejčíka dobre poznal. Keď sa mafián potĺkal po prepustení z väzenia, zamestnal ho práve podnikateľ Varga. S Kakalejčíkom bol Varga kamarát od detstva. Na pojednávaní Kakalejčík tvrdil, že mali s Vargom nejaký obchod. Ako motív objednávky vraždy sa javí Vargova dlžoba. Práve na druhý deň po streľbe mal Varga Kakalejčíkovi vrátiť štyristotisíc eur. Ale nevrátil.

 

Obete a udalosti mafiánskeho vyčíňania

   Viac nájdete v najnovšej knihe s názvom „Mafia na Slovensku – stručné dejiny zla“. Je to unikátna encyklopédia o slovenskom podsvetí v rokoch 1990 – 2021. Obsahuje všetko to, čo autor 20-tich kníh s mafiánskou tematikou a série TV-dokumentov o slovenskej mafii vyčítal z 32 knižných a 2 172 časopiseckých, novinových a internetových položiek. Je to drsné, ale poučné čítanie…

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Gustáv Murín

O AUTOROVI

Gustáv Murín (1959, Bratislava), vedec (RNDr., PhD.) a zároveň úspešný spisovateľ. Debutoval v roku 1989 v češtine, na Slovensku bola kniha zakázaná. Doteraz vydal 70 kníh (z toho 7 v češtine, 2x anglicky, po jednej bulharsky, vo francúzštine, v hindí, holandsky, chorvátsky, maďarsky, nemecky, rusky, srbsky, španielsky a taliansky). Celkove sa predalo viac než 275 000 výtlačkov všetkých kníh autora. Vydal tiež 71 E-kníh, 9 audio-kníh, 8 DVD a 4 knihy v Braillovom písme. Až 486 textov autora bolo preložených do 51 jazykov. Literárne prezentácie absolvoval v 85 mestách a obciach Slovenska a 30 krajinách Európy, Ázie a Ameriky.
Viac informácií na https://tulacky.net/.
Texty v iných jazykoch: http://muringustav.blogspot.com.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 210

Celkové hodnotenie: 23.71

Priemerná čítanosť: 2779

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Mladá vodička nafúkala takmer tri promile, jej spolujazdkyňa ešte viac

    0icon

    Z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky obvinili policajti 28-ročnú vodičku zo Šale a 25-ročná Banskobystričanku, ktoré jazdili pod vplyvom alkoholu. Banskobystrická krajská polícia o tom…

    Španielska vláda bude dohliadať na federáciu

    0icon

    Španielska vláda bude dohliadať na škandálmi zasiahnutú futbalovú federáciu. Týmto krokom chce docieliť, aby sa vyrovnala so súčasnou krízou. Informovala o tom agentúra AFP

    Poslanci ukončili štvrtkové rokovanie debatou o premnožených medveďoch

    0icon

    Poslanci Národnej rady SR ukončili štvrtkové rokovanie 12. schôdze debatou k návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o ochrane prírody a krajiny,…

    Prezidentka v Prešove navštívila evanjelické gymnázium i Múzeum Solivar

    0icon

    Vždy som nadšená z východu, sú tu skvelí životaschopní šikovní ľudia a veľmi rada sa sem vraciam. Počas návštevy Prešova to povedala prezidentka SR Zuzana…

    Postavenie verejnoprávnych inštitúcií treba posilňovať, zhodli sa MK a Jourová

    0icon

    Postavenie verejnoprávnych inštitúcií v Európe treba posilňovať. Ich podpora je dôležitá najmä pre jedinečnosť verejnoprávnych vysielateľov na mediálnom trhu. Zhodli sa na tom zástupcovia Ministerstva…

    Dopingový prípad čínskych plavcov posúdi nezávislý prokurátor

    0icon

    Svetová antidopingová agentúra požiadala, aby dopingový prípad čínskych plavcov posúdil nezávislý prokurátor. Jej predstavitelia vyšlú do krajiny auditorov, aby zistili, v akom stave je momentálne…

    Aj dvorec Suzanne Lenglenovej bude mať od mája zatváraciu strechu

    0icon

    Paríž 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Aj dvorec Suzanne Lenglenovej v kapacitou 10.000 miest v dejisku tenisového grandslamu Roland Garros bude mať zatváraciu strechu. Slávnostne…

    Xaviho presvedčila zostať dôvera fanúšikov a prezidenta: "Zlepšujeme sa"

    0icon

    Xavi Hernandez sa rozhodol zostať trénerom futbalistov FC Barcelona najmä kvôli podpore fanúšikov a prezidenta katalánskeho klubu. Dôvody svojho zotrvania na lavičke uviedol na tlačovej…

    Nemecký krídelník Herrmann po sezóne ukončí kariéru

    0icon

    Nemecký futbalista Patrick Herrmann po sezóne ukončí aktívnu kariéru. Tridsaťtriročný krídelník pôsobí 16 sezón v Borussii Mönchengladbach, s 418 štartmi za bundesligový klub figuruje v…

    Boris Kollár vyzýva Fica a vládnu koalíciu: "Ukážte, ako sa to robí, do psej matere!"

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Facebook/Foto:TASR - Jakub Kotian )   Boris Kollár (Sme rodina) v nedávnom videu na sociálnej sieti Facebook reaguje na rast cien…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Milan Šupa

    Peter Lipták

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA