Homo politikus

Dávno sa minuli časy, keď do správy obce volili obyvatelia osobnosti zo svojho stredu, z okruhu známych, starších, skúsených spoluobčanov, ktorých minulosť aj súčasnosť bola bezúhonná čo dávalo záruku, že taká zostane aj v budúcnosti. Odvtedy sa veľa zmenilo. Sú výnimky. Poznáme obce kde je správa v dobrých rukách. Nemajú to ľahké. Prežívajú večný boj s byrokraciou. Štát sa zbavil a stále odovzdáva zodpovednosť a povinnosti na obce, pritom moc a peniaze si ponecháva. Pre správu  majetku občanov majú premyslené a praxou vychodené chodníčky, cestičky aj tunely.Svoje schopnosti dokazujú to na financiách pridelených z Európy. Hádam niet takého projektu, ktorý by nebol rizikový. Vytvorili labyrint tlačív, hlásení, posudkov v ktorom sa sami nevyznajú. Zostavili sieť komisií, ktoré zadávajú, posudzujú a hodnotia, aby  nakoniec sľubované prostriedky vtom lepšom prípade nedorazili kam majú, v tom horšom prípade ich obec musí vrátiť a rozrobenú akciu hradiť z vlastných, stále menších zdrojov. Byrokracia je už tak vymakaná, že vinník nie je nikdy zistený a ak by aj bol určený, zostane nepotrestaný.

Už dlhší čas volíme „osobnosti“. Hercov, šašov, matriošky, zbohatlíkov, plagiátorov, vexlákov, moci bažných jedincov. Ide často o čistokrvných ziskuchtivcov. Iba ako šafranu sa medzi nimi vyskytne slušný človek. Dôvod je jasný. Štyri roky sveta žiť. Poslanci nemajú zodpovednosť. Stačia im známosti. Zložia sľub, ktorý nemusia a vo väčšine ani nechcú dodržať, a stanú sa z nich z noci do rána politici.

Ak by niekto chcel politika charakterizovať, stačí si otvoriť slovník cudzích slov a hľadať pod písmenom „i“ – intrigán. Čím lepší politik, tým väčšia schopnosť úskočne jednať, vytvárať nástrahy, dejové zápletky, klásť protivníkom pasce. Intrigán nekričí, iba šepká, nepresadzuje, iba podsúva, nekradne, iba presúva, nežiada iba navrhuje. Vždy nájde niekoho, čo horúci zemiak odnesie. Sám sa nespáli. Zostane čistý a nevinný ako panna.

Najväčší intrigán bol Edvard Beneš. Do politiky vstúpil, ale nikdy ju neopustil. Jeho nevinnosť dláždili hroby spojené s úkladmi, atentátom aj so SNP. Každá doba má svoje politické hviezdy. Mnohé sú takmer nesmrteľné. Šikovný intrigán príde, a aj keď na chvíľu musí odísť vráti sa na politické výslnie ako bumerang.  Čím schopnejší politik, tým dlhšia životnosť. Poznáme politikov čo dokážu prežiť niekoľko volebných období v rôznych politických stranách. Ak ich žiadna nechce, založia si vlastnú. Šikovníček si stranu dokáže aj kúpiť. Úplne najlepší sú tí, ktorí sa dostanú medzi „elitu“ bez politickej príslušnosti. Vkĺznu do kresla a už sa držia.

Naša volebná demokracia je širšia ako Dunaj. Žiadne vzdelanie, žiadne skúšky, žiadne testy, žiadne povinnosti. Dokonca si poslanec hneď po zložení sľubu môže členstvo v strane rozmyslieť, prípadne priamo v parlamente založiť vlastnú stranu. Lepšie sa nemal ani Caligulov kôň. Ale ten bol iba skorosenátor. Ak sa nemýlim, tvorca zákonov v našom štáte môže byť ako ten kôň – úplne negramotný. Výsledok je konina.

Dobrý politik dokáže zákon navrhnúť, zdôvodniť, zabezpečiť mu kvórum aj účinnosť. Následne, keď pomocou zákona dosiahne čo potrebuje, ho dokáže inovovať aj zrušiť, aby to čo získal už nemal nikto iný. Ak poslanci prijmú nezmyselný zákon, nič sa im nestane. Majú imunitu na blbosť.

Okrem tejto imunity majú aj dva mesiace prázdnin. Musia si oddýchnuť. Neprekáža im napätá situácia v štáte zapríčinená ich neschopnosťou. Likvidujú občanov cenami, nefungujúcimi službami v gescii štátu, energetickými chmárami aj zaťahovaním do vojny. Veď tam, kde sami dovolenkujú funguje klimatizácia aj obsluha. Ich konto je kryté a bankomaty sú všade. Ak by niečo hrozilo, zostanú hoc aj v Austrálii.

To všetko vieme, napriek tomu chceme nové voľby. Chceme delegovať moc novým poslancom – politikom – intrigánom. Nemali by sme najskôr žiadať zmenu podmienok? Sme skutočne tak beznádejne hlúpi, dôverčiví a odovzdaní osudu, že dúfame v akúsi vyššiu moc, ktorá za nás niečo zmení? Veríme, že príde aspoň 76 čestných, nepodplatiteľných, vzdelaných, rozhľadených pre náš štát zapálených poslancov? Ja neverením. Skôr opäť zvolíme 150 správcov tejto krajiny čo dielo skazy dokončia.

Už toľko zákonov je v „neskoršom znení“, že zmena pravidiel volebného systému bude malina. Už sme zažili anketu pre voličov z ktorej vzišli volebné perly ako tá o štrnástich dňoch pre naliehavú operáciu kdekoľvek v Európe. Naivky uverili. Možno by si teraz dali pozor, aby ich želanie bolo rešpektované hoc aj pod hrozbou defenestrácie. Začnime diskutovať a hľadajme zmenu systému. Vylepšiť sa nedá.

Brezová 4. augusta 2022

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

René Pavlík

O AUTOROVI

Narodil som sa v čase, keď vlaky mali tri triedy. Podstatnú časť života som strávil v Bratislave. Po absolvovaní strednej školy som aj maturitu zvládol bez protekcie a podvádzania.
Prestávky bývania ma zastihli v Pardubiciach (otec reprezentoval v ÚDA), v Košiciach (dva roky na internáte) a v Brne (26 mesiacov - vojna na letisku).
Vystriedal som niekoľko zamestnávateľov TATRA Kopřivnice (konštruktér motorov, skúšobný technik), STK (kontrolór), SHMÚ (hydrológia podzemných vôd), Letisko MRŠ (ochrana, dispečer paliva).
Do 18. rokov som pretekal na kajaku a neskôr som sa venoval služobnej a súťažnej kynológii (28 rokov).
Bratislavskú králikáreň, ktorej hodnota neustále stúpa, som pred dvanástimi rokmi prenechal svojmu ženatému synovi (s dvomi deťmi), aby nemusel žiť v petržalskom podnájme a presťahoval som sa do krásneho prostredia kopaníc kde sa ešte ľudia zdravia aj keď sa nepoznajú. Neľutujem.
Moje rodné mesto sa zmenilo a máločo v ňom k lepšiemu. Rodná nemocnicu na Zochove neexistujej, výletnú reštaurácia do ktorej chodil už Ľ. Štúr nepoznávam, tam kde desaťročia predávali klince je bohviečo, a v MHD vám nemá kto povedať kam ide a kde máte prestúpiť, sneh sa neodváža, iba solí a prehadzuje. V Bratislave je viacej Blavákov ako normálnych ľudí. Opakujem - neľutujem.
Ak som napísal málo, rád doplním.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 143

Celkové hodnotenie: 37.83

Priemerná čítanosť: 920

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Rezort obrany pripravuje zmeny vo vyplácaní aktivačného a stabilizačného príspevku vojakom

    0icon

    Bratislava 27. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Henrich Mišovič)   Ministerstvo obrany (MO) SR pripravuje zmeny v spôsobe vyplácania aktivačného príspevku profesionálnym vojakom. Po novom by…

    "Denník N, SME, Aktuality, prečo o tomto mlčíte?"

    0icon

    Bratislava 27. apríla 2024 (HSP/Telegram/Foto: TASR - Pavel Neubauer)   Premiér Robert Fico (Smer-SSD) najnovšie hovoril v parlamente aj o vakcínach. Tvrdí, že aj keď…

    Hrabko: Témou pre nastupujúceho prezidenta Pellegriniho je účasť v eurovoľbách

    0icon

    Bratislava 27. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Nastupujúci prezident Peter Pellegrini by už mal obmedziť verejné vyjadrenia k agendám straníckej politiky a kým…

    Macron sa pustil do vojny s Ursulou von der Leyenovou

    0icon

    Bratislava 27. apríla 2024 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR/AP-Michel Euler)   Na Západe došlo k ďalšiemu rozkolu, tentoraz k skutočnému. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa pridal k tým, ktorí…

    Rusko a Čína sa vzdávajú dolára: Moskva oznámila nové obchodné koridory

    0icon

    Bratislava 27. apríla 2024 (HSP/Responsiblestatecraft/Foto:TASR/AP)   Responsible Statecraft: de-dolarizácia a nové obchodné trasy umožnia Rusku vyrovnať sa so sankciami Kremeľ sa snaží zmeniť systém globálneho…

    Kto má akú šancu nahradiť Ursulu von der Leyenovú ?

    0icon

    Bratislava 27. apríla 2024 (HSP/MSN/ Politico/ Foto: X @KlausIohannis)   Nakoľko po nadchádzajúcich eurovoľbách nastane v inštitúciách EÚ výmena stoličiek, redakcie Politico a MSN sa…

    Tragédia v Rohožníku. Hlásia bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

    0icon

    Rohožník 27. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)   V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb. Jeden muž je mŕtvy. Zranenú…

    Robert Fico: „Ako využiť vklady ľudí, ktoré majú dnes v bankách? Ako využiť zdroje, ktoré sú v dôchodkovom sporení?“

    0icon

    Bratislava 27. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Včera (26.4.2024) sa v parlamente šírila panika. Fico sa vraj chystá siahnuť na bankové vklady sporiteľov aby tieto…

    Bývalá poslankyňa prezradila, kde vidí budúcnosť Slovenska

    0icon

    Bratislava 27. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Jaroslav Novák)   Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii. Uviedla to pre…

    Zlé správy pre ženy, ktoré ako mladé prežili rakovinu prsníka

    0icon

    Bratislava 27. apríla 2024 (HSP/ The Daily Wire/ Foto: Pexels- Thirdman)   The Times interpretuje výsledky Cambridgeskej štúdie ktorá dokazuje, že mladé ženy, ktoré prekonali…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Dušan Hirjak

    Marek Brna

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA