Otvorený list predsedovi NRSR Borisovi Kollárovi

Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky,

schválenie návrhu dohody o obrannej spolupráci s USA vládou SR dňa

12. 1. 2022  je čin vlastizrady Slovenskej republiky.  Samotná dohoda ani jej obsah nie sú predmetom programového zamerania vlády, ani predmetom strategických materiálov Ministerstva obrany Slovenskej republiky ako sú Obranná stratégia Slovenskej republiky a Bezpečnostná stratégia Slovenskej republiky.

Príprava tejto dohody bola dohodnutá v USA medzi ministrom obrany Jaroslavom Naďom a ministrom obrany USA Lloydom J. Austinom III v Pentagone. Táto iniciatíva bez mandátu vlády Slovenskej republiky bola hrubým porušením kompetencie Naďa a iba jeho súkromným počinom.

Návrh zmluvy nebol prediskutovaný medzi odborníkmi na Slovensku. Nikto z politikov doteraz nenašiel a ani nezverejnil plnohodnotné dôvody, ktoré by mali viesť k podpisu dohody ohrozujúcej suverenitu a integritu SR.

 

V rámci pripomienkového konania ministerstvo obrany odignorovalo väčšinu zásadných pripomienok bez náležitého a odborného vysvetlenia. Svedčí to o arogancii ministra Naďa  a o tom, že neháji slovenské, ale americké záujmy na Slovensku.

V pripomienkach Generálnej prokuratúry SR sa poukázalo z ústavnoprávneho pohľadu na mnoho potenciálne nebezpečných miest. Napríklad to, že znenie návrhu dohody nerešpektuje niektoré základné práva a slobody ustanovené v druhej hlave Ústavy SR a to najmä:

základné ľudské práva a slobody, politické práva, hospodárske, sociálne a kultúrne práva, práva na ochranu životného prostredia právo na súdnu a inú právnu ochranu…

Návrh dohody zasahuje do práv garantovaných Ústavou SR. Z toho dôvodu Generálna prokuratúra SR k nemu zaujala negatívne stanovisko a navrhla jeho odmietnutie ako celku.

Nerešpektovanie pripomienok Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky (GP) je výraz totalitárneho správania a dôkazom, že zahraničná politika je riadená z USA. Jednou z pripomienok GP bolo vyjadrenie, že právny rámec „acquis NATO” považuje za flexibilný, primerane vyvážený a aplikačnou praxou dostatočne odskúšaný kompromis medzi koncepciou územnej zvrchovanosti a práva vlajky.

 

Vláda odignorovala aj zásadnú pripomienku Úradu jadrového dozoru SR, ktorá požadovala jednoznačné vyjadrenie  o prítomnosti alebo neprítomnosti akéhokoľvek jadrového materiálu na území SR.

 

Návrh dohody  je  tiež v bilaterálnych vzťahoch pre Slovenskú republiku nevhodný a nevýhodný preto, lebo Slovenská republika je v pozícii ʺpovinnéhoʺ, kým USA sú v pozícii ʺoprávnenéhoʺ, čím táto dohoda spĺňa znaky zmluvy uzavretej za nápadne nevýhodných podmienok pre Slovenskú republiku z pozície rovnosti zmluvných strán. Narušenie princípu rovnosti zmluvných strán je v rozpore s dobrými mravmi.

 

Aj z pozície medzinárodných multilaterálnych vzťahov je tento návrh dohody neprijateľný pretože narušuje princípy mierových medzinárodných dohôd, v ktorých sú zakotvené mierové postupy v správaní štátov.

 

Vláda Slovenskej republiky aj prezidentka Slovenskej republiky pri svojich rozhodnutiach odignorovali také vážne medzinárodné dokumenty ako sú napr. Charta OSN, Všeobecná deklarácia ľudských práv, Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, Deklarácia o zásadách medzinárodného práva o priateľských vzťahoch a spolupráci medzi štátmi v súlade s Chartou Organizácie Spojených národov z roku 1970, Helsinský záverečný akt  Konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe z roku 1975, ako aj ustanovenia  Manilskej deklarácie o mierovom riešení medzinárodných sporov z roku 1982 a Chartu európskej bezpečnosti z roku 1999.  Podotýkam, že niektoré medzinárodné zmluvy sú nadradené slovenskému právu a teda vláda a prezidentka SR ich porušujú. Samotný obsah zmluvy je tiež v rozpore s ustanoveniami Severoatlantickej zmluvy (NATO).

 

V histórii samostatného Slovenska už bolo viacero úsilí o vypísanie referenda odignorovaných alebo zmanipulovaných štátnou mocou. (Referendum o vstupe SR do NATO alebo referendum o vypísaní predčasných volieb). Táto vláda ani len neuvažuje s vypísaním referenda k obsahu tejto zradcovskej zmluvy. Pritom by bolo morálne tak urobiť podľa článku 93 bod 2. Ústavy Slovenskej republiky.

 

Väčšina občanov Slovenskej republiky nechce na svojom území akékoľvek okupačné vojenské zoskupenia, ohrozujúce suverenitu SR ani zneužívanie slovenského prostredia Američanmi pre agresiu voči iným štátom. Vláda SR a prezidentka SR tento fakt odignorovali.

 

Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky,

 

ste posledná inštancia, ktorá môže zabrániť prijatiu tejto vlastizradnej dohody. Môžete sa zapísať do dejín ako človek, ktorý si ctí občana, Ústavu SR, mierové medzinárodné dohody a môžete tak prispieť k deeskalácii medzinárodného napätia. Môžete tak urobiť veľmi jednoducho a to tak, že návrh tejto dohody nepredložíte na rokovanie parlamentu bez odbornej diskusie a bez vypísania platného referenda.

 

V prípade schválenia uvedenej zmluvy parlamentom SR sa parlament dopustí porušenia Ústavy SR, pretože nemá právomoc uprednostňovať zákony USA pred zákonmi SR tak, ako to z textu dohody vyplýva!!!

 

Môžete sa stať človekom v politike rešpektovaným alebo sa môžete zaradiť do jedného šíku s predstaviteľmi štátu, ktorí zrádzajú záujmy SR. Výber je len a len na Vás. Už nie je čas na nejednoznačné rozhodnutia. Je čas sa vyjadriť s hrdo vztýčenou hlavou tak, ako sa na politika, ktorý háji záujmy SR patrí!

 

Pripomínam ešte raz, že dohoda ani jej obsah nie sú predmetom programového zamerania vlády, ani predmetom strategických materiálov Ministerstva obrany Slovenskej republiky ako sú Obranná stratégia Slovenskej republiky a Bezpečnostná stratégia Slovenskej republiky.

 

S pozdravom Ivan Štubňa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ivan Štubňa

O AUTOROVI

Vyštudovaný psychológ so skúsenosťami v oblasti podnikania, zahraničného obchodu, pôsobiaci niekoľko rokov v zahraničí a na ústredných orgánoch štátnej správy.
Záujmy: cyklistika,vysokohorská turistika, liečivé bylinky...a investigatívny blog

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 367

Celkové hodnotenie: 24.02

Priemerná čítanosť: 2433

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Vyšetrovanie v rámci akcie Meskáč naďalej pokračuje

    0icon

    Vyšetrovanie v prípade akcie Meskáč, v rámci ktorej obvinili bratislavských mestských policajtov, naďalej pokračuje. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa…

    Jazykové okienko: Je to mimo niečoho alebo mimo niečo?

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Predložka mimo vyjadruje, že je niečo vyňaté z nejakého miesta, času, deja, stavu. Správne je vždy viazaná s genitívom…

    Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma 283 odsúdených väzňov

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)   Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma so svojimi blízkymi 283 odsúdených väzňov. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR…

    Djokovič si kouča ešte nevybral: "Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude"

    0icon

    Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na…

    Islamský štát hrozí ďalšími útokmi. Opozícia kritizujúca Šutaja Eštoka sa znovu znemožnila

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)   Opoziční politici sa v posledných dňoch predháňali v tom, kto viac nakydá na súčasného ministra vnútra Matúša Šutaja…

    Urgenty v Univerzitnej nemocnici Bratislava aj Národnom ústave detských chorôb budú počas veľkonočných sviatkov fungovať štandardne

    0icon

    Urgentný príjem v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) bude počas veľkonočných sviatkov fungovať v štandardnom režime. Rovnako je pripravený postarať sa o pacientov na Veľkú noc…

    Česi si nedajú pokoj: Hašek nechce Slovákov z KHL na majstrovstvách sveta. Hovorí o teroristickom Rusku

    0icon

    Praha 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)   Bývalá hokejová hviezda - český brankár Dominik Hašek - si znovu kopol do Slovenska a Ruskej federácie.…

    Existuje len jediná odpoveď na otázku "Kto je žena ?"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Facebook/ Foto:Screenshot Facebook )   Europoslanec Milan Uhrík( hnutie Republika) v nedávnom príspevku spolu s videom zverejnenom na Facebooku zverejnil názor…

    Nemali prežiť: Západ prepadol panike kvôli priznaniam teroristov

    0icon

    Moskva 29. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Russian Emergency Ministry Press Service via AP, AP/Alexander Zemlianichenko)   Od hrozného masakru, ktorý teroristi spáchali v Crocus City Hall, uplynul…

    Blanár: Vstup do Aliancie bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – František Iván)   Vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) predstavoval významný krok, potvrdzujúci svoju váhu aj v súčasnosti popri prebiehajúcich…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Marek Brna

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA