Manipulátori holandskej prokuratúry tvrdia, že let MH17 zostrelili povstalci raketovým systémom protivzdušnej obrany Buk a že zodpovednosť nesú Rusi…

Boeing letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur  MH17 sa zrútil 17. júla 2014 pri Donecku. Na palube bolo 298 ľudí, všetci zahynuli.

Súdny proces o havárii MH17 sa začal v Holandsku  9. marca 2020. Na lavici obžalovaných boli – Rusi Igor Girkin, Sergej Dubinskij, Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko. Pulatova na procese zastupuje medzinárodná skupina, zvyšok podozrivých je súdený v neprítomnosti. Dňa 8. júna 2021 sa začalo prerokovávanie  prípadu vo veci samej.

Holandská prokuratúra v predloženej obžalobe tvrdí, že malajzijský Boeing, ktorý sa zrútil na Ukrajine v roku 2014, bol zostrelený raketovým systémom protivzdušnej obrany Buk. V obžalobe však ignoruje predložené dokumenty ruskou stranou a robí všetko pre to, aby očiernila z útoku Rusko.

Podľa prokurátora najpravdepodobnejší scenár bol, že let MH17 bol zostrelený raketovým systémom protivzdušnej obrany Buk zo smeru od dediny Pervomajskoje, údajne kontrolované ruskými milíciami.

Almaz-Antey (ruský koncern vyrábajúci prostriedky protivzdušnej obrany) vykonal tri rozsiahle experimenty simulujúce situáciu s haváriou malajzijského boeingu nad Donbasom . Experimenty potvrdili, že lietadlo mohla zasiahnuť iba raketa 9M38 zo smeru od osady Zaroshchenskoye, ktorú kontrolovala ukrajinská armáda, vyzbrojená raketovým systémom protivzdušnej obrany Buk, ktorý  Ukrajina zdedil po rozpade ZSSR. Holandskí experti odmietli pozvanie zúčastniť sa súvisiacich experimentov.

Kyjev z pádu lietadla okamžite obvinil ruské milície, tie však uviedli, že na zostrelenie lietadla v takej výške nemajú prostriedky. Ukrajina odmietla poskytnúť údaje zo svojich radarov a USA neposlali vyšetrovateľom satelitné snímky, kde je, ako tvrdia, viditeľný moment štartu rakety.

Ako povedal námestník ruského generálneho prokurátora Nikolaj Vinničenko pre RIA Novosti , ruská strana odovzdala Holandsku nielen údaje ruských radarov, ale aj dokumentáciu dokazujúcu, že raketový systém protivzdušnej obrany Buk, ktorý zasiahol Boeing, patril Ukrajine a bol odpálený z územia kontrolovaného Kyjevom. Túto informáciu vyšetrovatelia ignorovali. V prvý deň súdneho pojednávania zároveň prokuratúra priznala, že dostala a študuje údaje ruskej prokuratúry.

Vyšetrovanie viedol Spoločný vyšetrovací tím (JIT) pod vedením Generálnej prokuratúry Holandska bez účasti Ruska.  JIT zároveň odmietol výpoveď dvoch svedkov, ktorí uviedli, že videli odpálenie rakety zo smeru od obce Amvrosievka pri Donecku, kde sídlili ukrajinské ozbrojené sily.

Línia štátnej obžaloby je založená na výpovediach výlučne anonymných svedkov. Obhajoba obvinených v prípade ruského občana Pulatova uviedla, že to sťažuje hodnotenie spoľahlivosti ich svedectva, holandská prokuratúra však trvá na tom, že anonymita je z bezpečnostných dôvodov nevyhnutná.

Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že obvinenia z účasti Ruska na havárii malajzijského Boeingu sú nepodložené a poľutovaniahodné a vyšetrovanie je zaujaté a jednostranné.

Holanďania ukázali svetu motor a trysku rakety, na ktorých boli jasne napísané sériové čísla. Ruské ministerstvo obrany podľa nich zistilo vlastníctvo munície, prijalo bezprecedentné opatrenia a odtajnilo oficiálnu dokumentáciu.

Ukázalo sa, že ide o obvyklý 9M38 vyrobený v Dolgoprudnom pri Moskve v roku 1986. 29. decembra toho istého roku išla táto munícia po železnici k 223. protilietadlovej raketovej brigáde mesta Terebovlya, Ternopilská oblasť Ukrajinskej SSR. Po rozpade ZSSR išla táto zbraň do ukrajinskej armády. Brigáda bola premiestnená do mesta Stryi v Ľvovskej oblasti a reorganizovaná na 223. protilietadlový raketový pluk Stryj.

Mimochodom, informácie Almaz-Antey potvrdzujú ten najnevyvrátiteľnejší dôkaz – primárne údaje ruskej radarovej stanice, ktoré boli zverejnené a odoslané Holanďanom. Tieto radary  úplne vylučujú možnosť odpálenia rakety, ktorá zostrelila Boeing „v kolíznom kurze“. Ukrajina, mimochodom, vôbec neposkytla údaje zo svojich radarov s odvolaním sa na ich nefunkčný stav!!!

Mnohé mohli na súde objasniť službukonajúci ukrajinskí dispečeri v osudný deň, napríklad Anna Petrenko, no hneď po páde Boeingu zmizli bez stopy. Dodnes sú nezvestní!!!

Je tu ešte jedna otázka, na ktorú stále neexistuje odpoveď. Kde sa stratili čierne skrinky Boeingu?

PS: Uvidíme ako sa prípad bude ďalej vyvíjať, z kontextu je však jasné, že holandská prokuratúra manipuluje s dôkazmi, pričom „nevhodné“ dôkazy obhajoby odmieta. Uzavretie prípadu sa očakáva v druhej polovici roku 2022.

Svedkov obžaloby ale na procese neuvidíme. Ich identita je prísne utajovaná. Môžu to byť miestni obyvatelia alebo ukrajinskí dôstojníci, ktorí sú opäť zainteresovanou stranou. To ale holandskej prokuratúre neprekáža. Pretože nikto sa nikdy nedozvie, kto sú.

Všetko nasvedčuje tomu, že opäť išlo o zbabranú akciu Ukrajiny na príkaz USA, pomocou ktorej  sa mala vyhrotiť politická situácia proti Rusku a ospravedlniť budúci vojenský konflikt, ktorý sa USA na Ukrajine proti Rusku snažia rozpútať…Skutočnosť, že pri tom zahynulo skoro 300 ľudí Američanov netrápi. Pre nich sú to tzv. Collateral Damage. (Vedľajšie škody). Trápiť ich to bude aspoň od okamihu, keď sa to začne týkať občanov USA?

 

Z mesta SNP Ivan Štubňa

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ivan Štubňa

O AUTOROVI

Vyštudovaný psychológ so skúsenosťami v oblasti podnikania, zahraničného obchodu, pôsobiaci niekoľko rokov v zahraničí a na ústredných orgánoch štátnej správy.
Záujmy: cyklistika,vysokohorská turistika, liečivé bylinky...a investigatívny blog

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 365

Celkové hodnotenie: 24.05

Priemerná čítanosť: 2434

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    V kauze Gorila rozhodli o obvinení Jaroslava Haščáka a ďalších osôb

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) rozhodol o obvinení finančníka Jaroslava Haščáka a ďalších štyroch osôb v…

    Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta

    0icon

    Spišská Nová Ves 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Adriána Hudecová)   Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého diaľničného mosta pri obci Iliašovce…

    Messi pre zranenie nenastúpi na prípravné zápasy Argentíny v USA

    0icon

    Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia. [caption id="attachment_3438676" align="aligncenter" width="1024"] Na…

    Hošták: Členstvo v NATO je pre štáty ako SR jedinou garanciou bezpečnosti

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pixabay)   Členstvo v NATO predstavuje základnú a za súčasných geopolitických podmienok jedinú garanciu bezpečnosti pre štát, akým je Slovensko. Pre…

    Tri mená z kandidátky OĽaNO, ktoré si zaslúžia osobitú pozornosť

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Facebook / Foto : Screenshot Facebook)   Generál Jozef Viktorín (Republika) v príspevku na Facebooku komentuje zostavu kandidátky do Eurovolieb…

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    Prezidenta SR si občania doteraz priamo volili päťkrát

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, TASR-Vladimír Benko)   V sobotu 23. marca sa uskutoční prvé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky (SR). V prípade, že…

    Francúzski generáli chystajte sa - Obrana AFU je na pokraji kolapsu

    0icon

    Paríž 19. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Michel Euler)   Paríž riskuje, že v súvislosti s vyhláseniami, ktoré neustále a nekontrolovane lietajú z Elyzejského paláca, narazí (ak sa…

    Výhody severojužného koridoru tlačia Západ do vojny s Ruskom

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:Svobodnaja Pressa, TASR/AP/Axel Rutte)   Rusi spolu s Peržanmi a janičiarmi sa postavia proti Anglosasom, myslí si ruský novinár Sergej Aksenov.…

    Predpoveď počasia na utorok

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)   Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Slnečno. Teploty 6 až 11 stupňov Celzia Na západnom Slovensku…

    FOTO DŇA