USA náš vzor.

 

Niekedy, za čias socializmu, ktoré si celkom dobre pamätám, sme v našej republike , ktorá sa volala ČSSR a bola spoločná pre obidva bratské národy Čechov a Slovákov a viaceré národnosti, sme dosť často v médiach i od politikov počúvali okrídlenú vetu „Sovietsky Zväz – náš vzor“ alebo „So ZSSR na večné časy a nikdy inak“. Časy sa zmenili a ľudia , ktorí sa snažili a snažia byť pri moci, sa prispôsobili. V týchto „demokratických „ časoch je už vyše 30 rokov našim vzorom štát, ktorý sa oslobodil z koloniálneho panstva Britskej monarchie pred viac ako 240 rokmi a začal budovať demokratickú spoločnosť.

Najsamprv si privlastnil na prírodné bohatstvá bohatú krajinu a pôvodných obyvateľov vykynožil a uzavrel do rezervácií. Keďže na bohatých plantážach nebol kto robiť začal dovážať otrokov hlavne z Afriky. Postupne štát bohatol a silnel a privlastnil si aj územia patriace iným , susedným štátom.

V 20. storočí si zo svojho svetadielu urobil kolóniu, ale už nie ako koloniálne mocnosti 17. – 20. storočia z Európy ako V. Británia, Španielsko, Belgicko, Holandsko i Taliansko, ale oveľa sofistikovanejšie. Quislingovia a zapredanci sa našli skoro všade a tí radi zapredali a rozpredali svoju krajinu, len aby boli pri moci a miestodržiteľ nemusel dané územia a krajiny „oslobodzovať“ a udržiavať poriadok svojimi vojskami.

Už vyše 30 rokov sú „našim „ vzorom USA. Bohužiaľ naša verchuška si zobrala len tie nasledovania vzory, ktoré jej vyhovujú a prinášajú benefity, hlavne pre tých, ktorí nám tu dneska vládnu. Tie veci, ktoré by priniesli prospech väčšine obyvateľstva , ostentatívne zamlčiavajú a neberú do svojej pozornosti. Čo sme rýchlo a neuvážene prebrali a zrealizovali aj od iných ?

– Vytvorenie nepreberného množstva politických strán, ktoré sa líšia akurát tak názvami.

– „Slobodu slova“ ktorá sa postupne stáva neslobodou. Musíme si myslieť to, čo si myslia tí „hore“ všetko ostatné je nedemokratické , konšpiračné, xenofóbne, rasistické, fašistické, komunistické a neviem ešte aké.

– Museli sme všetko sprivatizovať, aj to čo fungovalo lebo predsa všetko štátne je nefunkčné, nekvalitné, rozkrádačské, / iba štátne firmy zo Západu mohli sprivatizovať naše podniky ako plynárne a elektrárne, /.

– Bulvár, sex, porno, násilie, brutalita, zabíjanie aj v priamom prenose, sa stali hlavným atribútom „našich médií“ .

– Rozbili sme si , na radu tých správnych poradcov, naše poľnohospodárske organizácie a spracovateľský potravinársky priemysel a teraz dovážame 60 % potravín zo zahraničia v II. a III. triednej kvalite ako sme si vedeli vyrobiť samy.

– V zdravotníctve, školstve i doprave sme si zákony zmenili tak, že školstvo produkuje za obrovské peniaze nižšiu vedomostnú úroveň absolventov ako to bolo kedysi, zo zdravotníctva sa stal biznis, ktorý sa dá charakterizovať vetou: Lekár Ťa nepotrebuje vyliečiť, ale liečiť.

Ekologickú železničnú dopravu sme obmedzili a teraz si ničíme preťaženými kamiónmi, pendlujúcimi z jedného konca svetadielu na druhý , našu cestnú sieť, ktorú budujú súkromníci tri i viac krát drahšie ako by to urobila štátna firma alebo v zahraničí.

– Plastové vrecúška, tašky, umelé príbory sú problém, ale miliardy plastových fliaš, o ktoré sa potkýnate na každom kroku, naši mocipáni nevidia.

– „Ekologicky“ sa správame i k našim lesom a to tak, že pomaly budú namiesto lesov samé holé pláne a púšte .

Prečo však sme si od nášho miestodržiteľa nezobrali dobré príklady, ktoré tam fungujú a fungovali by aj u nás v prospech väčšiny obyvateľstva?

Ktoré to sú ?

Uvediem niekoľko príkladov z rôznych oblastí.

Prvý. V USA nezrušili trest smrti. U nás si za štátne peniaze a nemalé, chováme niekedy aj do konca života rôznych násilníkov, vrahov, rozkrádačov i korupčníkov. Plus títo zločinci, väčšinou, v USA musia vo väzení pracovať.

Policajti v USA sú väčšinou mestskí, ale všetci aj tí štátni, jazdia na autách značky Ford. Na koľkých typoch a značkách áut jazdia policajti u nás? Koľko to stoji na opravy a náhradné diely?

Kamióny v USA sú pravidelne aj náhodné prevažované na diaľniciach na preťaženosť. Nákladné vlaky mávajú niekedy aj 110 vagónov v súprave a pred priecestím nemusíte čakať aj desať minút pred a po odchode vlaku. Väzni často čistia okolia ciest i nádraží od odpadkov a smetí.

Do škôl sú americké deti vozené v tkz. školských autobusoch. Trošku sa zmenšuje hustota dopravy.

Semafory sú tam nielen pred, ale aj za križovatkou. To aby ste vedeli, či ste tú križovatku prešli už na červenú. U nás svieti žlté svetlo na križovatke 3 sekundy, bez ohľadu na povolenú rýchlosť. Tam žlté svetlo svieti tak dlho, aká je na danom úseku povolená rýchlosť. Aj 6 sekúnd.

Ak vymešká študent základnej, či strednej školy 5% z vyučovacích hodín počas jedného školského roka musí opakovať celý ročník. Tam asi vedia, že učivo na seba naväzuje a absencia zníži vedomostnú úroveň žiaka.

Všetci vysokoškoláci si platia VŠ samy. Takže ak u nás si môžu študenti vybrať z nespočetného množstva VŠ a nespočetného množstva fakúlt i odborov také, ktoré sú im v živote tak „ na riť Paľovú“ tak tam to robia za svoje. U nás im to hradíme my všetci.

A ešte tí lepší sa u nás ani neohrejú a už sú za kopečkami.

U lekára nemusíte čakať aj pol dňa stačí sa telefonicky objednať a termín si môžete určiť od 7.00 do 21.00. Ináč ak v USA nemáte zdravotné poistenie za ošetrenie zaplatíte mailand.

V bankách vám vaše peniaze úročia a nemusíte platiť desiatky nezmyselných poplatkov ako je to u nás.

Skoro každá robotnícka profesia dostáva za svoju prácu tkz . wages – týždňovú mzdu, každý štvrtok, alebo piatok. U nás by firmy asi skrachovali ak by tak museli platiť.

Ak by „náhodou“ pán majiteľ nezaplatil mzdu a opakovalo sa to niekoľko týždňov – firma končí a pán majiteľ si nemôže otvoriť inú.

Toto bolo iba niekoľko príkladov, po ktorých by sa naši politici mohli „ opičiť“ a zaviesť ich u nás do praxe. Určite by usporil štát, čiže my a peniaze by sa dali použiť na oveľa prospešnejšie veci ako sú mimovládky, budovanie a opravovanie hradov a zámkov a podporovanie v nič nerobení našich neprispôsobivých, i udržiavanie nad počtu pracovníkov po ministerstvách , štátnych úradoch a kontrolných orgánoch všetko platených z našich daní .

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ladislav Hvižďák

O AUTOROVI

Pracujem v DPMK. Som ľavičiar.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 21

Celkové hodnotenie: 19.74

Priemerná čítanosť: 1638

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    Redakčná rada CME deklaruje, že dozrie na Markízu

    0icon

    Redakčná rada skupiny CME deklaruje, že v televízii Markíza sa dodržiavajú žurnalistické štandardy a televízia ich uplatňuje nadpriemerne. Vyplýva to z vyjadrenia skupiny CME a…

    Západ a Kyjev urobili všetko pre Putinovo víťazstvo

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)   Voľby v Rusku dopadli výborne. Stovky pozorovateľov z celého sveta, rekordne vysoká volebná účasť, mimoriadne transparentné a pohodlné…

    FOTO DŇA