COVID na východe – časovo obmedzený problém alebo budúca regionálna katastrofa?

V zariadení opatrovateľskej služby v Remetských Hámroch 19. apríla 2021 v noci zobrala RZP klientku zariadenia do nemocnice. Ráno 20.apríla 2021 z nemocnice telefonovali, že pani klientka zomrela. Na COVID-19.

Opatrovateľka slúžiaca pri nebohej klientke po nočnej odišla domov. Oznámenie o potvrdení Covidu u klientky, ktorú v noci odoslala do nemocnice, sa k nej údajne nedostalo. Následne u dotyčnej opatrovateľky prepuklo ochorenie a od toho času bola doma. Od 18.05.2021 je v nemocnici vo vážnom stave.

V deň potvrdenia ochorenia COVID u hospitalizovanej klientky bolo vykonané plošné testovanie klientov a zamestnancov na COVID-19.

Takto bola v danom sociálnom zariadení objavená nákaza a takto sa dostala prvá osoba s ochorením mimo zariadenie.

Zamýšľať sa nad pravdepodobnou príčinou, nad osobami a okolnosťami vedúcimi k zavlečeniu ochorenia do organizácie môže byť nepresné, ale niečo naznačuje sled udalostí:

Podľa vyjadrenia zamestnancov v deň, kedy bola v zariadení potvrdená nákaza a prebehlo plošné testovanie zamestnancov a klientov, sa vedúca zariadenia urýchlene zbalila a zo zariadenia odišla. Od toho času sa v zariadení neukázala. Pre ňu “dobré jazyky” tvrdia, že je od toho času v “karanténe”. Pre ňu “zlé jazyky” však tvrdia, že COVID doniesla do zariadenia práve ona a nie je v karanténe, ale je chorá. A že zo zariadenia jednoducho ušla, pretože bola nielen pozitívna, ale už aj chorá. Kto má pravdu, ukáže čas.

Od začiatku objavenia sa nákazy v sociálnom zariadení, sa na verejnosť dostávajú informácie, ktoré nie vždy korešpondujú s realitou a s verejným záujmom ochrany zdravia:

– 13.05.2021, Korzár – k tomuto dátumu bolo v Zariadení opatrovateľskej služby v Remetských Hánmroch z 50 klientov (aj zamestnancov) celkom 35 pozitívnych,

– 18.05.2021, My Zemplín – jedným z ohnísk, kde nákaza prepukla, je aj zariadenie opatrovateľskej služby v Remetských Hámroch. Tam je to ohnisko najväčšie, máme tam 34 osôb z celkového počtu 58 exponovaných vrátane zamestnancov. Toto ohnisko je ale od soboty 29. apríla uzavreté a celé zariadenie je v karanténe aj vrátane zamestnancov, uviedla hygienička, ktorá doplnila, že odtiaľ nehrozí žiadne ďalšie šírenie nákazy. Toto zariadenie je totiž podľa jej slov neustále monitorované a už niekoľko dní odtiaľ nebol nahlásený žiadny prípad.

Či bolo a je pravdou, že celé zariadenie je uzavreté v karanténe a odtiaľ nehrozí ďalšie šírenie nákazy, uvidíme. Obyvatelia obce vedia svoje. Zamestnanci zariadenie opúšťali a vracali sa doňho späť, boli a sú navštevovaní svojimi rodinnými príslušníkmi. Do a zo zariadenia nechodili iba kmeňoví zamestnanci, ale aj iní zamestnanci neziskovej organizácie. Obyvateľom obce pred očami. A keďže dodržiavanie karanténnych opatrení bolo a je zo strany zamestnancov zariadenia po celý čas “karantény” sporné, je možné, že okrem samotných zamestnancov zariadenia sú nákazou postihnutí už aj niektorí ich príbuzní. A ktovie kam až sa problém takýmto spôsobom odvtedy dostal… Kiežby nikde. Opäť, čas ukáže.

Vyjadrenie okresnej hygieničky z 13.05.2021 „Stále je to o nedodržiavaní opatrení. Dopláca na to, bohužiaľ, celý okres.“ Jednoznačný súhlas. PRETO ak niekto tvrdí, že zariadenie nepredstavuje ohrozenie šírenia nákazy, radšej jeho tvrdenie berte s rezervou a vo vlastnom záujme obchádzajte veľkým oblúkom zariadenie aj jeho zamestnancov, ktorých stretnete mimo areál zariadenia. Neverte nikomu z “kompetentných”. Situácia stále nie je “normálna”. Chráňte sa bez ohľadu na to, čo Vám hovoria. Prevencia je predsa len najlepšie riešenie.

Okrem spornej karanténnej disciplíny zamestnancov vedenie organizácie údajne v pondelok 17.05.2021 pustilo na verejnosť informáciu, že v zariadení sú už všetci “negatívni”. Hypotetická “negativita” trvala až jeden deň. Necelý. Čo čert nechcel, v utorok 18.05.2021 mala RZP priamo z pracoviska v karanténe odviezť ďalšiu pracovníčku do nemocnice… S Covidom, samozrejme.

Prostredníctvom médií 18. mája 2021 bolo potvrdené, že za mesiac, od 20.04.2021 do 18.05.2021, sa problém s COVIDom nevyriešil a za posledný týždeň ani zásadným spôsobom nezmenil. Ak teda niekto počul, že v zariadení sú už iba osoby s negatívnym výsledkom testu na COVID-19, nenechajte sa pomýliť. Zobrať takúto informáciu za fakt predstavuje zdravotné ohrozenie pre vás samotných a prostredníctvom vás aj pre ďalších ľudí. Zatiaľ takýto stav nie je. Je to lož, ktorú ktosi bezohľadne šíri medzi ľudí.

Situáciu okolo tohto čudného sociálneho zariadenia možno charakterizovať asi takto – o nič nejde, máme zopár pozitívnych prípadov a sme v karanténe. Akože. Zamestnanci sú pod vyhrážkami nútení pracovať v zariadení, ale vedúca zariadenia, hoci sa nič zvláštne nedeje, už mesiac sedí v karanténe ďaleko od zariadenia, a tak dáva zreteľný signál zamestnancom aj klientom zariadenia – “Problém na pracovisku sa ma netýka. Problém si riešte ako chcete.” A to vraj o nič vážne nejde. Buď o nič nejde, alebo je v zariadení problém oveľa vážnejší a možno aj viac problémov. Alebo je karanténa vedúcej iba ďalšou lžou prevádzkovateľa. Alebo je jednoducho zdravie vedúcej dôležitejšie ako zdravie ostatných zamestnancov. Nech si preberú zamestnanci prístup vedenia k ich zdraviu.

Obyvatelia obcí, odkiaľ sú zamestnanci zariadenia, by si však určite mali od svojich starostov pýtať odpovede minimálne na tieto otázky:

1./ ako sa od 20.04.2021 do dnešného dňa vyvíja chorobnosť príslušníkov domácností VŠETKÝCH zamestnancov predmetného zariadenia?

2./ ako sa od 20.04.2021 do dnešného dňa vyvíja chorobnosť obyvateľov obcí, z ktorých sú zamestnanci zariadenia?

Možno sa nič nedeje. Množstvo poloprávd o situácii v zariadení a vyhrážky zamestnancom za únik informácií o tom, čo sa v zariadení naozaj deje, dáva tušiť, že sa naopak niečo deje. No, uvidíme. Čas ukáže kto klamal a kto sa zbytočne stresoval.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Roman Milián

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 6

Celkové hodnotenie: 17.33

Priemerná čítanosť: 1503

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Tampa a NY Islanders odvrátili prvú hrozbu vyradenia, Boston vedie už 3:1

    0icon

    Hokejisti Tampy Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom odvrátili prvú hrozbu vyradenia z play off NHL. V noci na nedeľu zvíťazili vo štvrtom zápase 1.…

    Pravoslávni kresťania slávia Kvetnú nedeľu

    0icon

    Pravoslávni kresťania slávia Kvetnú nedeľu. Počas tohto dňa si pripomínajú vstúpenie Isusa Christa do Jeruzalema.

    Filmový galavečer - absolútne nepochopenie reality a dojatá prezidentka

    0icon

    Bratislava 28. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Mal to byť galavečer o filmovom umení, zvrhol sa však na politickú agitku... V piatok večer odvysielala RTVS priamy…

    „Charkovský kotol“: Zelenskyj sa pokúsi premeniť mesto na Stalingrad, ale Rusi budú reagovať inak

    0icon

    Kupjansk 28. apríla 2024 (HSP/Svobodnaja Pressa/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP)   Frankfurter Rundschau: Ruská ofenzíva sa môže začať v dôsledku prelomenia ukrajinskej obrany…

    Prečo sú ekonómovia takí znepokojení výškou štátneho dlhu USA

    0icon

    Washington 28. apríla 2024 (HSP/Business Insider/Foto:TASR/AP-J. Scott Applewhite)   Business Insider: za posledné desaťročie vzrástol verejný dlh USA o 20 % viac ako ich HDP…

    Gazprom Export podáva žaloby na európske energetické spoločnosti. Je medzi nimi aj slovenská ZSE Energia

    0icon

    Bratislava 28. apríla 2024 (HSP/Foto:HSP)   Ruská Tlačová agentúra – TASS priniesla 26.4.2024 šokujúcu správu, že podľa databázy arbitrážnych prípadov spoločnosť Gazprom Export podala žaloby…

    USA hrajú nebezpečnú hru...

    0icon

    Washington 28. apríla 2024 (HSP/Aydınlık/Foto:TASR/AP-Alex Brandon)   Aydınlık: Najnovšie potácanie USA nezastaví formovanie multipolárneho sveta USA sú v slepej uličke, tvrdí autor článku İsmet Özçelik…

    Ústup 10 km: AFU opustila Berdyči a sťahuje sa na západ

    0icon

    Avdejevka 27. apríla 2024 (HSP/Svobodnaja Pressa/Foto:TASR/AP-Andriy Andriyenko)   Betónové pevnosti ukrajinskej armády pri Avdejevke sa rúcajú, konštatuje Konstantin Olšanskij pre noviny Svobodnaja Pressa Ruská ofenzíva…

    Britská ministerka školstva mení názor : "Už nebudem tvrdiť, že trans ženy sú ženy"

    0icon

    Bratislava 28. apríla 2024 (HSP/ The European Conservative/ The Telegraph/ Foto:Pixabay)   Gillian Keeganová, ministerka školstva vo Veľkej Británii je poslednou političkou, ktorá zmenila svoj…

    To najdôležitejšie z Ukrajiny

    0icon

    Bratislava 28. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Alex Babenko)   V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Dušan Hirjak

    Marek Brna

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA