Vízie novej spoločnosti – Slovensko pre ľudí

Krátky komentár k predchádzajúcemu článku Prevzatie moci občanmi

Hoci názory sú rôzne, fakt je ten, že politici sa najviac obávajú toho, že občan nepríde voliť. Ak je nízka volebná účasť, občan sa oprávnene môže pýtať: “Vy ste čo za samozvanci? Koho zastupujete?” Taktiež môže spochybňovať rozhodnutia parlamentu a nerešpektovať štátne nariadenia. Následne sa spúšťa vlna nespokojnosti naprieč spoločnosťou. Pozrite sa na reakciu Ševčoviča (odkaz pod článkom). Jeho úlohou je zvýšiť účasť vo voľbách do Europarlamentu. Iná situácia s nevolením nastala vo Francúzsku v prezidentských voľbách. Do urien bolo vhodených, a teraz už si nepamätám presne,  niekoľko desaťtisíc volebných lístkov bez označenia kandidáta. Už som to našiel, jednalo sa o 11,5% odovzdaných hlasov (odkaz taktiež pod článkom), okrem toho sa okolo 25% voličov volieb nezúčastnilo. Tento akt  vyvolal v radoch politikov zdesenie, paniku a pocit oprávneného strachu.

V minulom článku som nespomenul ďalšie techniky prevzatia moci občanmi, nie je to však podstatné. Občania si samozrejme môžu založiť nejakú občiansku stranu, alebo združenie a presadiť svoj program vo voľbách (už sa to deje, odkaz taktiež dole). Dôležité však je, aby strana disponovala rešpektovanými osobnosťami, ktoré už majú za sebou presvedčivé výsledky svojej práce v prospech občana. Problémom podobnej strany môže byť financovanie, ale keď sa chce, východisko sa nájde. Cestou môžu byť aj nátlakové akcie občanov, toto však naráža na problém zneužitia davu a časovej zaneprázdnenosti  ľudí, pretože systém ich gniavi aj v tomto smere. Keď sa však rozhodneme pre nátlak, musíme už mať jasne definované ciele a požiadavky. V tom momente nesmieme tápať. Ten čas sa blíži, preto sa snažíme definovať pravidlá a vízie nového usporiadania. Môj ostatný článok sa niektorých z vás dotkol, pretože chodíte voliť. Je to prirodzené, každý sme iný, avšak každý máme spoločný cieľ, ktorého výsledkom by malo byť nové usporiadanie a zmena riadenia spoločnosti, čo by malo viesť k zvýšeniu kvality života takmer každého z nás. Cesty k cieľu si predstavujeme rôzne. Netrhajte však veci z kontextu, článok má svoju filozofiu a boli tam uvedené dôležité veci ako má fungovať systém riadenia. Článok popisuje tak symptómy, ako aj východiská. O viere vo vlastnú moc popíšem nabudúce. Úlohou článku bolo rozšíriť naše porozumenie problému. Za pochopenie úprimne ďakujem. Dnes som sa chcel venovať daniam, pretože prirodzene nadväzujú, ale nakoniec som sa rozhodol pre inú tému. Dane prídu na rad neskôr.

Slovensko pre ľudí

V posledných mesiacoch si náš pán premiér ťažká na nedostatok pracovnej sily. Evidentne nechápe princípy fungovania trhu a úlohu štátu v procese. Kuknime sa spoločne, čo sa deje, prečo sa to deje a čo sa s tým dá robiť. V prvom rade je potrebné ozrejmiť komu má štát slúžiť? Odpoveď na túto otázku je zásadná, pretože odhalí princípy, ktorými sa má spoločnosť riadiť. Štát má slúžiť ľuďom, ktorí na danom území žijú. Oni štát tvoria a oni mu delegujú úlohy, ktoré má správa štátu napĺňať, aby im bol život uľahčený. Hlbšie sa nad tým ani nezamýšľajme, pretože zistíme, čo všetko robíme nesprávne. Dnes štát robí osudovú chybu, ktorá súčasnému systému riadenia zlomí väz. Štátna správa sa snaží určovať, čo je pre občana dobré a čo nie. Názory občana a štátu sa rozchádzajú, pretože štát si osvojil ideológiu s ktorou sa občan nevie stotožniť. Občan sa nevie identifikovať so štátom a štát nezaujímajú potreby občana. Dochádza k oddeleniu záujmov a citeľnej disharmónii medzi štátom a občanom na dôležitých úrovniach. Je otázkou krátkeho času, kedy budeme nútení uviesť veci do súladu. Tento problém sa týka aj ekonomiky a priemyslu, kde vláda evidentne tápe, nerozumie veciam, ktoré robí a nechápe následky procesov, ktoré sama spustila. Nerozumie, že súčasný stav krajiny, ekonomiky a spoločnosti je výsledkom dlhotrvajúceho zhubného pôsobenia jej politiky. Problémom členov vlády je osobná zaangažovanosť v ekonomických procesoch (môže byť aj zástupná), ktorá núti zohľadňovať osobné záujmy  a vzniká tým pokrivený pohľad na ekonomické fungovanie štátu. Táto vec je kľúčová, pretože od nej sa odvíjajú správne a nesprávne rozhodnutia štátu aj v iných oblastiach. Dôležitá veta znie takto: Ekonomika musí slúžiť ľuďom, nie ľudia ekonomike. Po prečítaní tejto vety by som už nemusel pokračovať ďalej, pretože sami si dokážete dať veci do súvislostí. Ale predsa…

Pohľad prvý

Premiér sa hrdí úspešnosťou našej makroekonomiky. Je mi to platné ako mŕtvemu zimník. Necítim systémové napredovanie zdravotníctva. Našťastie ho nepotrebujem. Zatiaľ. Nevidím napredovanie školstva a zlepšovanie podmienok pre študentov a pedagógov. Necítim zlepšenie stavu komunikácií. Nevidím jednoznačnú podporu mladým rodinám. Nevidím, že by do nášho regiónu bol nasmerovaný záujem o zvýšenie zamestnanosti. To sú veci, čo ma zaujímajú. Avšak vidím neopodstatnenosť RTVS a tým aj koncesionárskych poplatkov. Vidím mrhanie prostriedkov na neúčelné projekty z hľadiska verejnosti, naopak vidím účelovú podporu súkromných projektov, vidím neschopnosť štátnych orgánov konať, v digitálnej dobe vidím prebujnelý štátny aparát, vidím mafiánske praktiky v riadení štátu, vidím presadzovanie deštrukčných trendov určených na rozklad spoločnosti, vidím, že sám pán premiér býva v byte daňového podvodníka. O čom premiér pre Boha hovorí, naozaj neviem, necítim. Chvála premiéra na stav našej ekonomiky je samoúčelná, občan to nepociťuje.

Pohľad druhý

Opäť sa zvažuje zvýšená podpora pre obyvateľov, ktorí sú ochotní presťahovať sa za prácou. Filozofia vlády nie je správna. Prácu treba priniesť k ľuďom, nie ľudí za prácou. Tento pohľad opäť potvrdzuje pravidlo, že občan je podriadený kapitalistickému systému, nie systém občanovi. To jednoducho znamená, že podnikateľ, kapitalista je na prvom mieste v prioritách vlády, občan je druhoradý a je len prostriedkom na naplnenie potrieb vyvolených. Filozofia vlády je tá, že nedostatkom práce v regiónoch, občan bude tancovať, ako oni budú pískať.

Pohľad tretí

Premiérovi robí starosť nedostatok pracovnej sily. Je to vaša vizitka pán premiér. Odborníci nepadajú z neba, oni sa školia, vychovávajú. Zamyslite sa nad dlhodobým stavom školstva a jeho efektivitou.

Nedostatok pracovnej sily môže ale znamenať aj to, že práce je dosť pre všetkých a požiadavky občanov na pracovné miesta sú naplnené k ich spokojnosti.

Ďalšia rovina je tá, že kvalitných, jazykovo vybavených odborníkov máme utečených v zahraničí. Vy chcete návrat týchto ľudí motivovať zvýšením minimálnej mzdy na 500€? Nebuďte smiešny, pán premiér. Vaše slová vyznievajú tragicky a úsmevne zároveň.

Voziť sem pracovníkov zo zahraničia nie je nutné. Toto je naša krajina, my tu žijeme a my tu chceme žiť. Oni nech zveľaďujú svoje domovy, aby nás raz ne-nenávideli za to, že sme ich odtrhli od rodín. Pritiahnite sem našich vlastných odborníkov, ktorých vyhnala za prácou bieda. Bojíte sa toho, lebo keď sa vrátia, prídete o hlavu.

Pohľad štvrtý

Práce je dosť. Všade kde sa pozriete je potrebné niečo zveladiť, vybudovať. Chýbajú však peniaze, pretože je nesprávne nastavené rozdelenie prostriedkov. Budeme sa musieť vážne zamyslieť nad prechodom vybraných podnikov do rúk štátu a výberom podielu na zisku z podnikania na našom území do spoločnej kasy. A nielen zamyslieť.

Zabudol som na niečo? Asi toho bude viac, kľudne to dopíšte do diskusie. Jednoducho, toto je náš štát. Prevezmime zodpovednosť za naše životy a za životy našich detí a vráťme tento štát tomu, komu skutočne patrí – a on patrí nám občanom, obyvateľom tejto krajiny. Prestaňme sem lanáriť a dovážať cudzincov, tiež majú svoje domovy, a prestaňme odtiaľto vyháňať vlastných obyvateľov do emigrácie biedou, ekonomickým tlakom, nemožnosťou uplatniť sa a mafiánsko-politickými praktikami pri riadení štátu. Nedovoľme, aby o nás rozhodovali iní. Budujme svoj vlastný štát, nech slúži nám. Bohu žiaľ, mnohí mocipáni si predchádzajúce slová vysvetľujú doslova – nech slúži im. Otočme teda kormidlo riadenia, pretože sa plavíme do zatratenia a začnime budovať spoločnosť pre nás, pre občanov.

 

https://hnonline.sk/svet/956408-definitivne-vysledky-macron-le-penovu-prevalcoval-rekordny-pocet-hlasov-bol-priazdny

https://www.hlavnespravy.sk/sefcovic-o-palaci-neuvazoval-chce-pomoct-zvysit-ucast-na-eurovolbach/1264148

https://zemavek.sk/zasadna-zmena-slovenska-2018/

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Roman Huťa

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 102

Celkové hodnotenie: 23.05

Priemerná čítanosť: 1107

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

    0icon

    Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom. V piatok to v Budapešti vyhlásil podpredseda vlády a minister…

    Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku

    0icon

    Zlatomoraveckí policajti zadržali 31-ročného muža, ktorý bez povolenia parkoval na mieste vyhradenom pre zdravotne ťažko postihnuté osoby (ZŤP). Vozidlo Volkswagen Passat spozorovali počas výkonu hliadkovacej…

    Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia

    0icon

    Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku 75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo jedným z impulzov pre Správu Tatranského národného parku (TANAP) pripraviť…

    Sermek: Výsledky volieb sa môžu zverejňovať 9. júna o 23.00 h

    0icon

    Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa môžu zverejňovať až po skončení volieb v poslednej členskej krajine EÚ, čiže 9. júna o 23.00 h. Celoeurópsky…

    Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie diskusiou k novele školského zákona, ktorou chcú poslanci Richard Vašečka…

    Nádej Ukrajincov nezomiera. Stále veria v pre nich priaznivé scenáre

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)   „Ukrajina môže pokračovať v boji proti Rusku, ale želané ‚víťazstvo‘ môže byť nedosiahnuteľné.“ Tak znel titulok článku v…

    Blinken sa počas návštevy Číny vyhrážal Si Ťin-pchingovi

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Mark Schiefelbein)   Po rozhovoroch so Si Ťin-pchingom o podpore Ruskej federácie vo vojne proti Ukrajine pohrozil Blinken Číne novými sankciami…

    Hokej-MS18: Slováci prehrali s Lotyšmi 3:5 v A-skupine

    0icon

    Slovenskí hokejisti prehrali aj vo svojom druhom zápase na MS do 18 rokov vo Fínsku. V piatkovom stretnutí A-skupiny podľahli Lotyšsku 3:5. Góly Slovenska zaznamenali…

    KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

    0icon

    Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva (MZ), že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má…

    AI kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

    0icon

    Amnesty International (AI) vyzýva Národnú radu (NR) SR a vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbali na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Dušan Hirjak

    Marek Brna

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA