Prečo nebude vojna na Ukrajine

Ako si tak niekedy online čítam Slovenskú/Nemeckú tlač, tak vidím, ako prozápadné médiá rozdúchavajú myšlienku potenciálne vojny na Ukrajine. Ľudia potom majú obavy rozšírenia sa konfliktu do Európy, či nebodaj humanitárnej katastrofy. Pretože žijem na Ukrajine už niekoľko rokov, prežil som nejaký ten rok v Moskve a niekoľko mesiacov v Minsku, ovládam jazyk a poznám mentalitu Ukrajincov, Rusov a Bielorusov, ponúkol by som svoj pohľad na problém a informácie, ktoré sa v EU médiách nedozviete a tým upokojil situáciu. Mám dostatočne silné argumenty, že k tejto vojne nepríde a ak aj áno, tak bude veľmi slabá a skončí sa do pár dní.

Popíšem niekoľko bodov, ktoré hovoria proti vojne a potom jediné dva, prečo by tá vojna mala byť:

Západ chce, aby šli do boja Ukrajinci a Ukrajinci veria, že do boja pôjde NATO

Ako tak počúvam Ukrajincov v Kyjeve, nestačím sa diviť nad ich naivitou. Oni vážne veria, že vojská NATO pôjdu za Ukrajincov bojovať na Donbas, Lugansk a na Krym. A to počúvam aj od serióznych a inteligentných Ukrajincov.

Pripomína mi to situáciu v 2014, keď na Majdáne ľudia verili, že keď sa obrátia na západ, ceny potravín, komunálnych služieb, atď. zostanú na rovnakej úrovni, ale platy budú ako v Nemecku. Ani nie za rok od Majdánu sa stal presný opak: všetko zdraželo 3-násobne (a stále dražie z roka na rok), zvyšujú sa dane, komunálne, atď. a platy nielenže padli, ale milióny ľudí stratilo prácu a boli tak nútených vycestovať za prácou – v drvivej väčšine práve do tej zlej Moskvy. Túto naivitu sa dalo ešte chápať. Veď aj my Slováci, či štáty V4, sme verili, že po vstupe do EU bude všetko lepšie. Nikoho vtedy ani len nenapadalo, že sa zníži životná úroveň, všetko bude na dlh a pre západ budeme len kolónia s lacnou pracovnou silou, montážnymi halami a odbytište druhotriednych potravín.

Toto je obrovské nedorozumenie medzi západom a Ukrajincami. Každý normálny chápe, že USA tlačia Ukrajincov do vojny proti DNR, LNR a oslabili tak Rusko. A Ukrajinci veria, že do bojov pôjdu práve západní vojaci. Aby to vyznelo ešte zábavnejšie, tak to napíšem doslovne: Ukrajinci veria tomu, že za ich blaho budú zomierať Američania, Angličania, Nemci a ďalší vojaci zo západnej Európy.

Len cez Slovensko vraj prešlo okolo 6000 kusov vojenskej techniky na východ. Každá jednotka potrebuje minimálne 3 vyškolených vojakov. Kde chce NATO nájsť na Ukrajine min. 18.000 vyškolených vojakov? No nikde. A zatiaľ si Ukrajinci myslia, že tých 18.000 vojakov príde z USA a EU a vrhnú sa bezhlavo do bojov proti Rusku.

NATO sa nikdy v histórii neodvážilo proti trochu odolnejšiemu súperovi

USA si nikdy netrúflo na nejakého protivníka, ktorý by mohol ako tak klásť odpor. Vždy si dovolili iba na slabých a aj tam si neraz vlámali zuby – Vietnam, Afganistan (tam si vylámali zuby aj Rusi), atď.

Veď aj jediný priamy úder, ktorý urobila Ukrajinská armáda s podporou NATO na DNR, LNR v 2015 na Debaltsevo, sa skončil tragédiou. Odvtedy Rusi DNR a LNR ešte lepšie vyzbrojili.

A ak k tomu pridáme fakt, že posledných pár rokov veľa obyvateľov DNR, LNR získalo Ruské pasy, napadnutie východu Ukrajiny znamená prakticky napadnutie Ruska. A každý si tiež pamätá, ako podobná akcia na Ruských občanov skončila v Gruzínsku.

Už aj krátka história hovorí jasne v prospech Ruska

Od Majdána na Ukrajine dal Putin západu všade stopku: Venezuela, Líbya, Síria, Severná Kórea, Bielorusko, a aby toho nebolo málo, bez jediného výstrelu si zobral Krym. Majstrovstvá sveta vo futbale v Rusku v 2018, či skoré dokončenie Nord Streamu, len dotvárajú obraz nemohúcnosť západu a ako si Putin robí čo chce. V Kremli musia mať z tých západných babrákov nekonečnú zábavu.

V čase, keď bežala farebná revolúcia vo Venezuele v 2018, žil som niekoľko mesiacov v Medelíne (Kolumbia), čo je asi 300 km od hranice s Venezuelou. Aj v Cali, či Cartagene som stretol veľa utečencov, takže som mal celkom presné informácie, čo sa tam naozaj deje (ako sa USA snažia rozpútať konflikt a uchmatnúť ich ropné polia). Ale pristálo pár ruských lietadiel v Caracase a konflikt sa utlmil do stratena.

Neskôr sa snažili USA niečo vymyslieť na Severnú Kóreu. Putin s Čínou im vtedy odkázali: „Tam žiadny konflikt nepotrebujeme.“ USA opäť cvakli zubami na prázdno a stiahli sa.

No a do tretice Bielorusko, kde už ani prozápadná propaganda nenašla zdôvodnenie nemohúcnosti západu. V auguste som mal ešte obavy, čo sa stane s touto krásnou, čistou a organizovanou krajinou, keď tam západ rozdúchal demonštrácie podľa Ukrajinského scenára. No v momente keď Putin odkázal západu „Netrogajte Belarus“, vedel som, že Majdán v Minsku sa skončil. Treba ale dodať, že zatiaľ čo Janukovič bol politické nemehlo, charizmatický Lukašenko je patriot na život a na smrť a Bielorusi nie sú podplatní a neorganizovaní ako Ukrajinci.

Keď som bol v Bielorusku na demonštráciách v septembri 2020, rozprával som s relatívne veľa ľuďmi v Minsku a v Gomely. Udivilo ma, že nie sú tak naivní, ako boli na Majdáne v 2014 roku Ukrajinci. Väčšina Bielorusov vie, že „západná demokracia“ prinesie len chudobu, zníženie platov, zadĺženie krajiny, rozpredanie podnikov na západ, zdraženie vody, elektriky, potravín, benzínu, oligarchiu, nenávisť proti Rusku a vysoko pravdepodobne vojnu s Ruskom.

Mimochodom, tie demonštrácie boli veľmi pokojné, bola to viac párty ako demonštrácia (aj ten jeden rozbitý výklad na obchode rozbili policajti, lebo sa tam nemohli dostať) a tiež trvali len 4 hodiny v nedeľu po obede. O 19:00 tam už nebolo ani nohy. Čo ma udivilo, ako sa demonštranti aj na adresu Tichanovskej vyjadrovali negatívne (domáca panička, nech ide variť kartošku a pelmeni, prozápadná sorošovská bábka, a pod.). Mal som pocit, že oni len nechcú Lukašenka, či jeho tváre, hoci sami nevedia, kto by mal byť nový prezident. Nie, že by som sa Lukašenka nejako zastával, ale na otázku, „Čo robí zle?“, mi nevedeli priamo odpovedať. Prozápadní politickí marketeri by Lukašenkovy určite poradili, aby si našiel nejakého populárneho Bielorusa, najlepšie herca po 50-tke, spravil ho prezidentom a on sám by ďalej ťahal nitky. V EU, USA je to bežná praktika a na Ukrajine to dotiahli až do extrému – rovno tam nainštalovali komika. Veď aj Putin, keď sa ním Rusi sem-tam presýtia, podstrčí im na pár rokov Medvedeva a ide sa ďalej.

História vojnových konfliktov v ruských regiónoch nám ukázala, ako blezku-rýchlo dokážu Rusi ukončiť konflikty. Gruzínska vojna sa ukončila skôr, ako si Saakashvili stihol dojesť kravatu. Na Kryme sa konflikt ani len nezačal.

Aká teda bude reakcia západu, ak budú Ruské vojská bez najmenšieho odporu postupovať cez Charkov (kde by ich Ukrajinci výtali s otvorenou náručou) a z Bieloruska a vojská DNR, LNR z juhovýchodu na Kyjev? Každý vie, že aj v tomto prípade v tom západ nechá Ukrajincov samých ako kôl v plote.

Rusi pred pár dňami stiahli svoje vojská z Ukrajinsko-Ruskej hranice, čo znamená, že to bolo zo strany západu len bu-bu-bu. Putin tam má všetko pod kontrolou, nič tam nehrozí a všetko ide do normálu.

Priveľmi veľa bohatých v Kyjeve

Ten najsilnejší akcelerátor pred každou vojnou je chudoba. Aj Hitlerovi sa takto podarilo zmobilizovať Nemcov do vojny.

Ale ako chce niekto zmotivovať ľudí do vojny, ak majú blahobyt a dostatok?

Ako tak čítam správy a aj komentáre pod článkami na Slovensku a v Nemecku, tak vidím, ako majú ľudia v EU skreslené predstavy o Ukrajine a o Kyjeve.

V Kyjeve majú ľudia peňazí ako pliev, kupujú nové byty, domy, autá, zápchy sú stále väčšie a tiahnu sa až do neskorých hodín. Nedávno som mal klienta z Nemecka, ktorý kupoval byt v Kyjeve ako investíciu. Priniesol asi 100.000 € cash a nechcel ich dať na konto, ale do banky do sejfu. V niekoľkých bankách nám povedali, že už mesiace majú všetky sejfy plne obsadené, že nech skúsi banky v Poltave, či v Žitomíre. V 4-miliónovom meste so stovkami pobočiek rôznych bánk sa nenájde banka, ktorá má voľný sejf.

V Kyjeve je niekoľko veľkých súkromných základných škôl (asi 400 detí na školu), kde učia len po anglicky. Ročný poplatok za dieťa je okolo 30.000 dolárov a všade majú plno. Veľa ďalších rodičov sú na čakacom liste. Koľko Bratislavčanov, či Slovákov na tom našom vyspelom európskom a demokratickom Slovensku si môže dovoliť platiť za dieťa 30.000 dolárov ročne? No aj medzi politikmi a oligarchami ich bude menej ako stovka.

Ukrajincov, ktorí pracujú, či študujú na Slovensku, či v Čechách, sú z dedín, alebo z chudobných rodín a tí sa vždy budú len sťažovať a lamentovať, aká je u nich chudoba a akí sú biedni, nešťastní. No oni nemajú najmenšiu šajnu, ako a kde žijú bohatí Ukrajinci. To je akoby paralelný svet na Ukrajine. Z nejakej bohatej Kyjevskej rodiny stretneš ľudí iba pod Eifelovkou, či pri BigBene ako si v značkovom oblečení a iPhonom 12 robia selfie. Rangroverov, Porsche Cayenne, či iných 100.000+ $ áut vidieť v uliciach Kyjeva tisícky.

Na Ukrajine je veľmi veľa ľudí, ktorí sa radi ukazujú. No je tu aj bohatá skupina, ktorá robí všetko preto, aby ich nikto nevidel: obrovská komunita židov, ktorí aj napriek bohatstvu vedia žiť nekonzumne. Vlastnia nespočentne veľa nehnuteľností, biznisy, majú stabilný pasívny príjem, no žijú veľmi skromne. V dave sú prakticky neviditeľní. Skutočne ich obdivujem, niekoľkých aj osobne poznám a tento spôsob života popisujem aj v mojich knihách. Ako sami radi hovoria: „Peniaze milujú ticho.“

V Kyjeve je stovky, možno až tisícky milionárov, či až miliardárov a nikto z nich si nepraje vojnu, alebo nejaké nepokoje v Kyjeve a spravia všetko preto, aby k nej neprišlo.

Rusko má zbrane, ktorými dokáže vypnúť všetku elektroniku do vzdialenosti až 5000 kilometrov

O „mystery weapon“ (záhadná zbraň), ako samé napísali americké médiá, sa presvedčili námorníci na vojnovej lodi Donald Cook v 2016 roku. Rusi ju celú na 90 minút sparalyzovali a demonštratívne nad ňou preletelo párkrát Su-24, ktorá by ju pár výstrelmi „spláchla“. Niekoľko US námorníkov po tomto incidente skončili na psychiatrii a veľa z nich sa už do toho Hollywoodom zidealizovaného NAVY nikdy nevrátila.

Ak takýmito zbraňami naozaj Rusi disponujú, aký má potom význam ísť proti nim do vojny?

Veľa pôdy sa už predalo investorom

Americkí, západní, a Čínski investori už naliali veľmi veľa do Ukrajiny. Veď len Číňania skúpili na Ukrajine obrovské plochy úrodnej zeme. Nikto z týchto investorov nemá najmenší záujem, aby tam bol konflikt.

Existujú iba dve príčiny, prečo by mala začať vojna:

Lebo USA je na pokraji bankrotu a jedine vojna v Európe ju z toho vytrhne – Takto môžu potom uvaliť sankcie na Nord Stream 2, hoci už teraz je zrejmé, že sa dokončí. Sami Nemci majú záujem, aby boli spojení priamo s Ruskom a obišli tak Ukrajinu a iné tranzitné štáty. No a samozrejme Sibír, ktorý sa snažia už desaťročia uchmatnúť a vydrancovať, k čomu už ale nepríde. USA prepásli svoju šancu v 90-tich rokoch, keď tam mali „svojho“ Jelcina a Rusko bolo ekonomicky na kolenách. Ale západ mal vtedy plné ruky práce s kolonizáciou východnej Európy a Rusko si nechával „na potom“.

Západ stále nechce prijať fakt, že epicentrom biznisu už nie je USA-EU, ale Čína-Rusko-India. Na západe to vidia, no nemôžu sa s tým mentálne zmieriť. Rusi a Čína už nepotrebujú zadĺžený západ, ktorý svoj komfort a blahobyt drží iba na úkor nikdy-nesplatného dlhu. Oni si tam riešia svoje biznisy. Keď som žil v Moskve a pozeral som niekedy správy, mal som pocit, že Rusi ani nevedia, kde leží malinká EU. Oni tam majú toľko „Baustellen“ (problémov v pozitívnom slova zmysle), ktoré mali byť vyriešené už včera – Sibír, nerastné bohatstvo, biznis s Čínou, Indiou, Izraelom, Južnou Amerikou, Blízky východ. V správach venovali EU a Ukrajine len posledných pár sekúnd, ak vôbec. Toto si bežný Európan ani nevie predstaviť a žije v ilúzii, že Putin tam 25 hodín denne rieši iba EU a Ukrajinu a celý sa tam klepe v Kremli od siláckych vyhlásení NATO. Totálne skreslená predstava, mimo reality.

Ukrajina a aj bežní Ukrajinci sa topia v dlhoch a veria, že vojnou sa dlhy nejako stratia – Toto som neraz počul v Kyjeve a je to veľmi naivná predstava. Tie banky predsa nemajú svoje servery na Ukrajine, alebo minimálne záložné servery určite nie. Je maximálne naivné veriť, že v prípade vojnového konfliktu, sa dlhy nejako stratia.

Len tak na predstavu, ako sú bežní Ukrajinci zadĺžení. Banky v Kyjeve dávajú ľuďom kredity/hypotéky doslova na dobré slovo. Úplne bežne dajú kredit na auto, na ktorom človek jazdí súkromne. Ľudia všade platia kreditnými kartami, dostávajú za to nejaké cash-backy a bez problémov idú tak do mínusov. Kupujú si konzumné veci (iphony, elektroniku, autá), na ktoré nemajú a na ktoré ešte nezarobili. Píšem o tom v mojej knihe „Ako mať viac času, peňazí a krásnych zážitkov“. Na Ukrajine ľudia posunuli konzumný spôsob života do úplne nového levelu, na vzor USA. Napr. mladé dievča s platom 400 dolárov za mesiac, z ktorého mesačne neodloží ani 20 dolárov (náklady na Ukrajiny neúmerne k platom stúpli a stále stúpajú) si kúpi iPhone za 1000 dolárov na kreditku. Len percentá na tej kreditke rastú rýchlejšie, ako ona dokáže usporiť. Nasleduje osobný bankrot, ktorý sa samozrejme nikdy nesplatí. A takýchto osobných bankrotov je milióny po celej Ukrajine. Ako to Slovenské porekadlo hovorí: „Posaď sedláka na koňa a ani čert ho nedobehne“. Takáto divočina sa už roky deje na Ukrajine.

Nedávno mi kamarát hovoril, že hľadal nejakých ľudí do oficu v Kyjeve a dal si podmienku, že kandidát nesmie mať dlh v banke. Pracuje s citlivými informáciami klientov a chce, aby jeho zamestnanci boli „čistí“. Po troch týždňoch bol z toho na nervy, že nemohol nikoho nájsť bez dlhu, hoci každý kandidát prišiel v značkovom oblečení, s najnovším iPhonom a niektorí dokonca na nových autách. Sám sa pri mne rétoricky pýtal: „Je vôbec niekto na Ukrajine bez dlhu?“

Takže máme jediné dva reálne dôvody, prečo by mala byť vojna – lebo si to želá ekonomicky a morálne zdecimované USA a lebo Ukrajinci veria, že ich dlhy zmiznú – a X veľmi silných dôvodov, prečo sa tá vojna ani len nezačne.

Facit

USA veľmi dobre vedia, že Ukrajincov pri momentálnej situácii do vojny neprinútia a ak by sa aj o niečo pokúsili, tá vojna je dopredu prehratá. Ak sa aj Rusi, DNR, LNR rozbehnú na Kyjev, NATO sa alibisticky stiahne a nechajú v tom Ukrajincov samých, ako pred pár rokmi Gruzíncov. Zomrie len pár „bezvýznamných“ Slovanov na jednej, či druhej strane a ešte si kopnú do Ruska a otestujú jeho pripravenosť.

Aký je teda pravý cieľ tohto hunbungu, sám neviem a priznám sa, že budem len konšpirovať: Zakryť nejaké iné, skutočné, problémy USA a západnej EU? Alebo len držať ľudí v strachu, aby vlády EU zbrojili a kupovali zastarané americké zbrane? Ako povedal pán Banáš: „Na zbrojenie nepotrebujete vojnu, stačí vytvoriť nepriateľa a držať ľudí v strachu.“ A to sa teraz v Rusko-Ukrajinskom konflikte presne deje.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Milan Marko

O AUTOROVI

Expert na lifestyle, cestovanie, Forex obchodovanie a vytvorenie pasívneho príjmu na Ukrajine a v Rusku. Knihy: "Biznis a pasívny príjem", "Ako mať viac času, peňazí a krásnych zážitkov" a "FOREX".

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 1

Celkové hodnotenie: 19.42

Priemerná čítanosť: 7518

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Von der Leyenovej neverí už ani jej vlastná strana

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/ Brussels Signal/ Foto : TASR/AP-Jean-Francois Badias)   Burssels Signal upozorňuje, že opätovné vymenovanie Ursuly Von der Leyenovej na post predsedníčky…

    "Moja krajina sa vracia k totalite," varuje dcéra českého bojovníka za slobodu

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/The European Conservative/Foto:Facebook/Cecílie Jílková)   Novinárka Cecílie Jílková je dcérou kľúčového spojenca Václava Havla. Pre Public poukázala na to, že vláda…

    Inšpirujú sa aj ďalší? Na Floride obmedzia prístup na sociálne médiá pre mladistvých

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/ The Associated Press / Reuters / Foto :Pixabay )   Guvernér Floridy Ron DeSantis podpísal jeden z najprísnejších zákazov používania…

    Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

    0icon

    Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine. Účastníci neskôr vytvorili aj…

    Prezidentka: Žiadna iná alternatíva by nás nechránila tak ako Aliancia

    0icon

    Bratislava 27. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Pred dvomi dekádami Slovensko urobilo najdôležitejšie a najlepšie možné rozhodnutie pre svoju bezpečnosť. Prezidentka Zuzana Čaputová…

    Počas posledného protestu v Bruseli farmári pritlačili na ministrov

    0icon

    Bratislava 27. marca 2024 (HSP/ The European Conservative / Foto : Screenshot X @TOR_EuroCon)   The European Conservative informuje, že na utorkovom proteste poľnohospodárov v…

    Vojaci si pripomenuli vstup do NATO za účasti veliteľa Cavoliho

    0icon

    Bratislava 27. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Ozbrojené sily Slovenskej republiky)   Vojaci si pripomenuli 20. výročie vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie (NATO) v utorok (26. 3.) za…

    Gerson Rodrigues zo Slovana dostal podmienečný trest, môže sa odvolať

    0icon

    Luxemburg 27. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Luxemburský futbalista Gerson Rodrigues z bratislavského Slovana dostal podmienečný trest odňatia slobody na 18 mesiacov a peňažnú pokutu…

    Van Aert má zlomené rebrá a kľúčnu kosť po páde na belgickej klasike

    0icon

    Americký cyklista Matteo Jorgenson vyhral stredajšie preteky Dwars door Vlaanderen. Jazdec tímu Visma sa tak stal prvým jazdcom z USA, ktorý vyhral túto flámsku klasiku.…

    Prezidentka prijala poverovacie listiny od dvoch nových veľvyslancov

    0icon

    Bratislava 27. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Zuzana Čaputová)   Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu prijala poverovacie listiny srbského veľvyslanca Alexandara Nakića a tureckého veľvyslanca Erkana Özorala. Informovala…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Milan Šupa

    Ivan Štubňa

    Juraj Tušš

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA