Vakcinačná bonanza na MZ SR – Sputnik, Pfizer alebo menej je viac

Medzinárodný expert Svetovej banky, lekár a progresívny analytik Juraj Mesík je vytrvalým kritikom tejto vlády. Tentokrát však nepriamo pochválil exministra Krajčího za to, kde ho média kritizujú. Tu je viac pikantnosti o nakupovaní vakcín Comirnaty a Sputnik v réžii ministerstva.

MUDr. Juraj Mesík zverejnil na sociálnej sieti graf z článku Euroactivu, ktorý dáva Slovensko na chvost zaočkovanosti v EÚ. Článok „Slovensko môže ako jedna z troch krajín zaočkovať do leta najmenej ľudí v Únii“ upozorňuje, že napriek masívnej propagande, do leta nemusí byť zaočkovaných ani 39% občanov SR či 44 % občanov ČR. Progresívne média sa už obuli do exministra a obviňujú ho za zanedbania objednať viac vakcín, keďže sme mohli mať o tri milióny viac z EÚ.

Mesík však prichádza k inému záveru: Nemusí to byť zlá správa – nevieme, aké budú dlhodobé dôsledky očkovania a jeho účinnosť voči novým kmeňom, ktorých evolúciu masovou vakcináciou prudko akcelerujeme.“ A zároveň odkazuje na prednášku experta na vakcíny Geerta Vanden Bosscha.

Vanden Bossch je belgický virológ, pracoval pre Nadáciu Gatesovcov, pre alianciu výrobcov vakcín GAVI koordinoval projekt vývoja vakcín proti ebole, ako nezávislý expert spolupracuje s rôznymi vakcinačnými koncernmi.

Nedávno však adresoval vládam a verejnosti svoje obavy z očkovania počas pandémie. Hovorí, že základná poučka vo virológii je neočkovať počas epidémie. Vírus uniká imunitnej reakcii vakcín, čo vyvolá mutácie vírusu, ako to práve sledujeme v priamom prenose. A to sa bude diať aj naďalej s vakcínami proti novým mutáciam či variantom. Vírus bude unikať.

Mesík dodáva „Samozrejme že je to o dôvod viac pre to, o čom hovoríme od jesene 2020, keď sme tu mali hŕstku mŕtvych – teda pre efektívnu liečbu (vitamínovými – pozn. redakcie) protokolmi I-MASK, MATH + a všeobecnú dostupnosť Ivermektínu.“ Vitamíny sú pritom lacnejšia záležitosť bez rizík a s účinnosťou na všetky choroby a varianty. Zľahčujú priebeh infekčných ochorení, prekonaním ktorých sa vytvorí prirodzená imunita na desaťročia.

Z toho vyplýva, že naozaj nepotrebujeme viac vakcín, ale čo najskôr z nich vycúvať. Či si to uvedomil aj exminister Krajčí je otázne. Vyhlásil síce, že vakcíny podávané v súčasnosti nie sú účinné proti novým variantom. Azda aj preto sa ponáhľal nakúpiť ruský Sputnik V, o ktorom ruskí vedci prehlasovali, že je účinný aj na juhoafrický a britský variant. Len tí zatiaľ nepublikovali k tomu žiadnu štúdiu, takže je to len v štádiu marketingového vyhlásenia. Aj keby to tak bolo, o mesiac tu môže byť nová mutácia, napr. Ruská mutácia a na ňu už nebude ani Sputnik účinkovať.

Napokon exminister priznal, že to práve hlavný infektológ Pavol Jarčuška, ktorý klinicky testuje ruský liek na Covid – polyoxidonium, neodporúčal objednanie väčšieho množstva vakcín cez EÚ. Je to logické vzhľadom na slabú účinnosť. No Jarčuška mohol byť aj kľúčový pri nákupe Sputnika. Vyzerá to skôr, akoby vo februári MZ SR pod tlakom kritiky začalo panikáriť. 25. februára sa exminister pokúsil nakúpiť milión Pfizer vakcín cez nemeckú firmu CS Diagnostics GmbH, čo však zrejme neskončilo podpisom zmluvy.

Do predaja vakcín cez súkromných distribútorov náhle zasiahla Európska komisie, ktorá žiadala výrobcov, aby plnili záväzky najprv voči nej. Výrobcovia totiž cez súkromných distribútorov predávali do zvyšku sveta a podľa zmluvy s EK, ktorá im garantovala dosť voľnosti, sa s dodávkami nenáhlili. Tak bol zastavený vývoz vakcín AstraZeneca z územia Talianska krátko na to.

Slovensko však v liste, ktorým redakcia Hlavných správ disponuje, ponúklo takmer dvakrát vyššiu cenu, za akú nakupovala Pfizer vakcíny EK. MZ SR ponúklo 78 Eur za ampulku, ktorá predstavuje 5-6 dávok. Z obchodu nebolo nič, čo zrejme viedlo krátko na to k impulzívnemu nákupu Sputnika.

Po prevalení vládnej krízy pre nákup Sputnika bola kancelária premiéra oslovená s ponukou odpredaja vakcín Sputnik za trojnásobne vyššiu cenu, ako ho nakúpila vláda SR. Sprostredkovateľská firma zo zahraničia mala záujemcu z Blízkeho východu, ktorý ponúkal 28 Eur za dávku vakcíny Sputnik. Krajčí nakúpil Sputnik v cene 10 USD za dávku. Premiér Matovič tvrdil, že pol milióna obyvateľov v prieskume vyjadrilo záujem sa dať zaočkovať touto vakcínou. To znamená, že 1 milión dávok by sa využil na očkovanie a druhý milión by bolo možné predať. Za cenu predaja by sa nám vrátila plná suma vyplatená Rusom a ostal by nám milión dávok vlastne zadarmo. Ex-premiér však odmietol odpredaj.

Z toho vyplýva, že Matovič stále dúfa, že Sputnikom zaočkuje aj tých, ktorí zatiaľ nedeklarujú ochotu sa ním teraz očkovať. Progresívci sa stali náhle odporcami očkovania. Ide však o zbytočné vyrábanie si nepriateľov aj vzhľadom na to, že kým sa rozbehne vakcinácia Sputnikom bude už dosť slnečného žiarenia na produkciu vitamínu D3 v tele, ktorý zľahčuje prekonanie Covidu. V lete minulého roka v Európe úmrtia na Covid boli nulové práve vďaka slnku. Zato práve na Blízkom východe začínajú krivky stúpať pre nárast horúčav, keď sa ľudia skrývajú pred slnkom a v lete majú druhú vlnu, kým my máme len jednu v zime. Viac v tejto analýze.

K cenám vakcín treba však dodať, že tzv. Booster dávky vakcíny, upravené pre nové varianty, chce Pfizer predávať za podstatne vyššie ceny. Finančný riaditeľ Pfizeru Frank D’Amelio sa na margo budúceho predaja vyjadril, že teraz predávajú za pandemické ceny, normálne ceny za ich vakcínu sú až 175 USD.

Pneumokoková vakcína Pfizeru Prevenar 13 sa totiž predáva na súkromnom trhu za 200 USD. Tá sa u nás (54 Eur/dávka) od roku 2009 podáva aj bäbatkám v 3 dávkach spolu s hexavakcínou a naozaj vyjde drahšie ako všetky ostatné vakcíny spolu. Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva ide o zbytočné až kontraproduktívne očkovanie, nakoľko sa niekoľkonásobne zvýšil počet vážnych pneumokokových ochorení. Ide o agresívnejšie kmene pneumokokov práve kvôli vakcíne a niektorí odborníci poukazujú na jej nežiaduce účinky na nervovú sústavu, špecificky sa po zavedení tejto vakcíny objavujú časté poruchy reči u detí. (viac tu od 41:30)

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Jana Tutková

O AUTOROVI

Som predsedníčkou Centra pre bioetickú reformu, ktoré bojuje za slobodnú spoločnosť, kde je právo na život, na telesnú integritu a súkromný majetok rešpektované v zákonoch. www.pravonazivot.sk

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 87

Celkové hodnotenie: 11.4

Priemerná čítanosť: 9632

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Hošták: Členstvo v NATO je pre štáty ako SR jedinou garanciou bezpečnosti

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pixabay)   Členstvo v NATO predstavuje základnú a za súčasných geopolitických podmienok jedinú garanciu bezpečnosti pre štát, akým je Slovensko. Pre…

    Prezidenta SR si občania doteraz priamo volili päťkrát

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, TASR-Vladimír Benko)   V sobotu 23. marca sa uskutoční prvé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky (SR). V prípade, že…

    Tri mená z kandidátky OĽaNO, ktoré si zaslúžia osobitú pozornosť

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Facebook / Foto : Screenshot Facebook)   Generál Jozef Viktorín (Republika) v príspevku na Facebooku komentuje zostavu kandidátky do Eurovolieb…

    Predpoveď počasia na utorok

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)   Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Slnečno. Teploty 6 až 11 stupňov Celzia Na západnom Slovensku…

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    Výhody severojužného koridoru tlačia Západ do vojny s Ruskom

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:Svobodnaja Pressa, TASR/AP/Axel Rutte)   Rusi spolu s Peržanmi a janičiarmi sa postavia proti Anglosasom, myslí si ruský novinár Sergej Aksenov.…

    Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Roman Hanc)   O hlasovací preukaz na voľbu kdekoľvek na Slovensku sa dá pre prvé kolo prezidentských volieb požiadať…

    Európske krajiny vyzývajú EIB na zvýšenie výdavkov na obranu

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Brussels Signal/ Foto :TASR/AP-Lewis Joly )   14 krajín Európskej únie vyzvalo Európsku investičnú banku, aby zvýšila financovanie na obranu.…

    Pellegrini brilantne sfúkol Fialu: "Nie ste náš starší brat!"

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)   Po pondelkovej televíznej debate s protikandidátom v prezidentských voľbách Ivanom Korčokom predseda NR SR a strany Hlas-SD Peter…

    Za 26,75 € môžete mať doživotný MS Office 2021 Professional Plus z jarného výpredaja Godeal24!

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (PR článok/Foto:screenshot)   Všetci hľadáme spôsoby, ako zefektívniť svoj život. Ak potrebujete vylepšiť svoj počítač, Godeal24 je ideálnym miestom. Godeal24 poskytuje…

    FOTO DŇA