Štrajk po slovensky

 

Právo na štrajk je základné ústavné právo zamestnancov na Slovensku , ktorým vedia, respektíve nevedia zamestnanci presadiť svoje hospodárske záujmy.

Keďže sme na Slovensku zažili štrajky, ktoré môžeme spočítať na prstoch jednej ruky, skúsim sa pristaviť pri tých v histórii dvoch mediálnych.

Prvý vyhlásený štrajk železničiarov, zmaril štát ešte za Dzurindovej vlády, bez okolkov na debila, cez protiústavné predbežné opatrenie “nezávislého” súdu a zákazu štrajkovať, až do rozhodnutia súdu po niekoľkých rokoch. Absurdita , ale na Slovensku realita.Dnes sú už odbory na železnici ochočené, respektíve ošetrené.

Druhý mediálne najznámejší štrajk sa uskutočnil v roku 2017 v Bratislavskom Volkswagene.Grandiózne divadlo, dobrý pocit a nádej pre všetkých zamestnancov na Slovensku a výsledok prinajmenšom diskutabilný. Tak poďme pekne od začiatku.

Po vnútornom boji vo vnútri OZ KOVO o jeho ovládnutie, respektíve majetku v Jednotnom majetkovom fonde, o ktorom nesmrteľný Machyna rozhoduje, sa musela z OZ KOVO porúčať pani právnička Schuszteková manželka medializovaného konkurzného právnika Henricha Dušeka, spolu s ďalším právnikom Švecom a mediálnou hviezdou Zorom Smolinským. Dozaista veľmi odborne zdatní právnici, ktorí rozohrali zaujímavú hru s takzvanými nezávislými modernými odbormi AIOS, MOV, SOS, pričom celá podstata tejto takzvanej obrody odborov bola len praprostá túžba po vplyve a ovládaní majetku.

Po šikovnom ovládnutí odborov vo VW, sa väčšina zamestnancov nádejala, že svitá na lepšie časy a so Zorom pomstiteľom a tými najlepšími právnikmi dosiahnu svoje požiadavky a prinajmenšom rovnaké pracovné podmienky s materskou firmou. Doteraz je všetko OK.

ALE

1.Odbory podpísali dodatok ku KZ , ktorým predĺžili platnosť Kolektívnej zmluvy do 30. júna.

 

2. Okolo MOV a štrajkových aktivít sa začali motať politickí nominanti strany Smer,  napríklad pr manager Žanóny, Klobušický a ďalšie zaujímavé postavičky, stačí si pozrieť fotky z toho obdobia.

 

3.Štrajk bol vyhlásený 20.júna

 

4.Štrajk končí po piatich dňoch s rozpačitými výsledkami.

No a teraz jednoduchá otázka pre odborárov, právnikov a verejnosť.

 

“Je štrajk vyhlásený počas platnosti kolektívnej zmluvy, ak zmluvné strany dodržiavajú dohodnuté ustanovenia regulárny ?”

 

 

 

Neviem, či odpoveď v tom čase poznali páni Švec a hlavne pán Smolinský, aj odborníčka Schuszteková -Dušeková mohla Zorovi pošepkať počkať pár dní , aby nevznikli pochybnosti. Mala by to vedieť, lebo ešte o pár rokov skôr, ako funkcionárka OZ KOVO robila prednášku o nelegálnosti štrajku počas platnej kolektívnej zmluvy. To by si mohla azda pamätať.

Alebo to bol zámer?

Povráva sa, že dôvod, prečo najväčšia mediálna odborová hviezda poslušne stiahla chvost a prijala návrh zamestnávateľa, bola vyhrážka zamestnávateľa o žalovaní MOV pre neregulárny štrajk. Zaujímavý je aj fakt, že politicky závislý Machyna rovnako, potichúčko šúchal nohami a nezneužil situáciu proti svojmu sokovi v láske k odborom.

Takže si to zhrňme.

1.Zoroslav ovládol VW, zamestnávateľ začal strhávať celkom zaujímavý objem členských príspevkov pre MOV a samozrejme že sa zo Zora stala mediálna STAR.

2. Investor VW dostal hneď po štrajku od vlády strany Smer podozrivý investičný stimul vo forme zmeny statusu strategickej investície a darovaniu rozsiahlych pozemkov v katastri DNV, asi bolestné za toto grandiózne divadlo.

3. Pre MOV, AIOS sa otvorila cesta na ovládnutie odborovej scény na SK.

4.Pán Machyna naďalej “zveľaďuje” celkom zaujímavý majetok v JMF.

5. Zamestnancom bolo zahrané dokonalé predstavenie. Prirodzene, ak odbory už dospejú k úspešne zorganizovanému štrajku, očakáva sa totálna výhra a dosiahnutie maximálnych požiadaviek. Nestalo sa.

Takže takto si tu na Slovensku žijeme, jedni drobní odborári nadávajú na druhých a vôbec im nedochádza, že v konečnom dôsledku sa im do očí smejú skorumpovaní najvyšší odboroví funkcionári typu Machyna , Smolinsky, a právnici, služobníci oligarchie a politikov v pozadí.

GAME OVER.

PS: počul som, že Zora povolali späť na SK z karibského vyhnanstva, žeby s ním mali politici ďalšie plány, alebo že by mu dal VW zaujímavý kontrakt?

Predseda Odborového združenia ČLEN

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ján Sýkora

O AUTOROVI

Odborový aktivista a predseda Odborového združenia ČLEN.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 6

Celkové hodnotenie: 24.23

Priemerná čítanosť: 930

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Západu sa rúca systém. Treba byť pripravený na brutalitu

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Vadim Ghirda)   Úspešný príbeh Západu má korene skôr v organizovanom násilí než v jeho proklamovaných hodnotách. Članok priniesli noviny Svobodnaja…

    Islamský štát hrozí ďalšími útokmi. Opozícia kritizujúca Šutaja Eštoka sa znovu znemožnila

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)   Opoziční politici sa v posledných dňoch predháňali v tom, kto viac nakydá na súčasného ministra vnútra Matúša Šutaja…

    Putin vyvlastňuje piatu kolónu

    0icon

    Moskva 29. marca 2024 (HSP/Foto:X/financial goddess/Angela)   Ruský veľký biznis je nervózny zo znárodňovania podnikov v Ruskej federácii, píše agentúra Bloomberg Na majetok od tovární…

    Alonso zostane v Leverkusene: "Bayer je pre mňa ten správny klub"

    0icon

    Leverkusen 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Martin Meissner)   Španielsky tréner Xabi Alonso zostane ešte minimálne jednu sezónu v Bayeri Leverkusen. Potvrdil to na piatkovej tlačovej konferencii,…

    Európske hospodárstvo čelí "trojitému šoku"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)   Európske hospodárstvo čelí "trojitému šoku", píše The Economist Prvým bola energetická kríza, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajinu.…

    Česi si nedajú pokoj: Hašek nechce Slovákov z KHL na majstrovstvách sveta. Hovorí o teroristickom Rusku

    0icon

    Praha 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)   Bývalá hokejová hviezda - český brankár Dominik Hašek - si znovu kopol do Slovenska a Ruskej federácie.…

    Bernard Bober počas Veľkého piatka pripomína solidaritu s utrpením

    0icon

    Košice 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)   Veľký piatok je dňom stíšenia, keď by sa mal človek zamyslieť nad vážnosťou tohto dňa. Pre TASR to…

    Nemali prežiť: Západ prepadol panike kvôli priznaniam teroristov

    0icon

    Moskva 29. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Russian Emergency Ministry Press Service via AP, AP/Alexander Zemlianichenko)   Od hrozného masakru, ktorý teroristi spáchali v Crocus City Hall, uplynul…

    Existuje len jediná odpoveď na otázku "Kto je žena ?"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Facebook/ Foto:Screenshot Facebook )   Europoslanec Milan Uhrík( hnutie Republika) v nedávnom príspevku spolu s videom zverejnenom na Facebooku zverejnil názor…

    Ako Američania a Briti zarezali mier na Ukrajine

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, Yves Herman)   Ruská špeciálna operácia skončila, Ukrajina a Rusko sa dohodli na mierových podmienkach. Takto nejako by mohli…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Ivan Štubňa

    Marek Brna

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA