Poznaj nepriateľa a poznaj seba, tvoje víťazstvo nikdy nebude ohrozené: Sun-Tzu. 10.

Pokračujem 10. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na národnosť, ktorí chcú pochopiť, čo znamená stratégia, teda aj pojem zdravý sedliacky rozum.

Obsah predchádzajúcej deviatej kapitoly mohol vyvolávať dojem, že Sun-Tzu sa príliš venoval taktickým podrobnostiam. Pri podrobnejšom skúmaní zistíme náš omyl. Sun-Tzu nielen poskytuje rady, ako operačne použiť vojská vo vymedzených podmienkach, ale ukazuje aj to, ako sa vyhnúť vpadnutiu do pasce nastraženej nepriateľom, ako odhaliť jeho zámery a ako analyzovať rôzne príznaky. Čiže vo svojej podstate Sun-Tzu v deviatej kapitole kládol základy moderných spravodajských analýz.

Jeho rady môžu slúžiť aj na orientáciu v tom, čo sa musíme usilovať zatajiť pred nepriateľom, aby neodhalil naše slabiny. Čiže kladie základy systému, ktorým je v podmienkach Slovenska systém ochrany utajovaných skutočností.

Aj v deviatej kapitole sa niekoľkými poznámkami Majster Sun dotýka psychológie vojenského konfliktu, venuje sa otázkam morálneho stavu armády a dôležitosti určitého stupňa vzájomnej dôvery medzi veliteľmi a mužstvom. Na konci deviatej kapitoly varuje pred anarchiou v armáde a apeluje na zachovanie primeranej vojenskej administratívy. Znovu pripomína najmä nebezpečenstvo podceňovania nepriateľa, preceňovanie jednotlivých prvkov vojenskej sily, nedoceňovanie vlastných slabín a na riziká, vyplývajúce z nedostatočného vojensko-analytického prístupu k vojenským operáciám. Inými slovami, jeho odporúčaný prístup sa vyznačuje vyváženosťou a racionálnosťou vo všetkom. Ak to prenesieme do súčasného politického stavu na Slovensku, tak vládcovia robia presný opak toho, čo radí Majster Sun.

SUN-TZU

VOJENSKÉ UMENIE

Desiata kapitola

TERÉN

Podľa svojej povahy môže byť terén klasifikovaný ako priechodný, zložitý, dočasný, klesajúci, vzdialený, alebo majúci úzke priechody.

Terén, ktorý je rovnako ľahko priechodný pre nás aj pre nepriateľa, sa volá priechodný. Kto v takomto teréne obsadí vyvýšeninu na slnečnej strane ako prvý a kto udrží zásobovacie cesty priechodné, ten má výhodu v boji. Terén, ktorý ľahko dosiahneš, ale ťažko opustíš, sa volá zložitý. Povaha takého terénu je taká, že ak urobíš výpad proti nepripravenému nepriateľovi, môžeš ho poraziť. Nie je užitočné, ak náhle zaútočíš proti pripravenému nepriateľovi, ale nevyhráš a máš ťažký návrat. Terén, do ktorého je rovnako nevýhodné vstúpiť pre nás aj pre nepriateľa, sa volá dočasný. Povaha takého terénu je taká, že aj keď nepriateľ poskytne návnadu, nedám sa zvábiť, ale zvediem ho odchodom. Keď som odviedol polovicu jeho síl, vtedy môžem výhodne zaútočiť. Ak obsadím úzke priechody prvý, musím ich zablokovať a čakať na nepriateľa. Ak takýto terén obsadí ako prvý nepriateľ a prehradí priechody, nemal by som zaútočiť; ak ich neprehradil úplne, môžem to urobiť sám. V klesajúcom teréne musím ako prvý zaujať postavenie na slnečných vyvýšeninách a čakať nepriateľa. Ak obsadí taký terén ako prvý nepriateľ, odpochodujem a nezaútočím naňho. Ak som vzdialený od rovnako silného nepriateľa, vtedy je ťažké vyvolať bitku a je neužitočné udrieť naňho.

Existuje šesť okolností, v ktorých vojská zlyhajú. Ide o útek, neposlušnosť, zrútenie do nedisciplinovanosti, tieseň, dezorganizácia a rozpŕchnutie. Žiadnej z týchto pohrôm nemožno prisudzovať prirodzené príčiny, ale ide o zlyhanie generála.

Ak sú ostatné podmienky rovnaké a vojsko útočí proti desaťnásobku svojho počtu, výsledkom je útek. Keď sú vojaci silní a dôstojníci slabí, armáda je neposlušná. Keď sú dôstojníci udatní a vojaci neschopní, výsledkom je zrútenie. Keď sú dôstojníci nahnevaní a neposlušní, a počas zápasu s nepriateľom sa náhlia do bitky bez uvažovania o účelnosti súboja a bez čakania na rozkazy veliteľa, armáda je v tiesni. Keď je generál morálne slabý a bez autority, keď jeho príkazy a smernice sú nepremyslené, keď neexistujú dôsledné predpisy na vedenie dôstojníkov a mužstva, a keď sú vojenské tvary lajdácke, výsledkom je dezorganizácia. Keď veliteľ, ktorý nie je schopný odhadnúť nepriateľa, použije malú silu na zápas s veľkou silou, alebo slabé vojská na zápas proti silným, alebo keď nedokáže vybrať prepadové vojská proti prednému voju, výsledkom je rozpŕchnutie. Ak prevláda všetkých šesť podmienok, armáda je na ceste k porážke.

V boji má najväčší význam rozbor terénu. Prvotriedny generál smerujúci k víťazstvu má prednosť v tom, že posudzuje situáciu nepriateľa, počíta so vzdialenosťami a hodnotí úroveň zložitosti terénu. Určite vyhrá ten, kto v boji ovláda tieto faktory, určite bude porazený ten, kto ich neovláda. Ak situácia smeruje k víťazstvu, ale panovník vydal rozkaz nezasahovať, generál sa smie rozhodnúť pre boj. Ak je situácia taká, že nemožno vyhrať, ale panovník vydal rozkaz do boja, generál to nemusí urobiť. A preto taký generál je pokladom štátu, ktorému pri výprave nejde o osobnú slávu a pri ústupe sa nestará o hanbu, ale ktorého jediným zámerom je ochrana krajiny a podpora najvyšších záujmov svojho panovníka.

Generál sa pozerá na svojich mužov ako na deti, ktoré s ním budú pochodovať do najhlbších údolí. Stará sa o nich ako o svojich vlastných ľúbených synov a oni pri ňom zostanú až po hrob. Ak generál svojich mužov rozmaznáva, ale nie je schopný ich použiť, ak ich má rád, ale nedokáže upevniť svoje velenie, ak sú jeho muži neposlušní a on nie je schopný ich ovládať, vtedy ich možno prirovnať ku skazeným deťom a sú neužitoční.

Moja nádej na víťazstvo  je iba polovičná ak viem, že moje vojská sú schopné udrieť na nepriateľa, ale neviem, že proti útoku je odolný. Moja nádej na víťazstvo je iba polovičná ak viem, že nepriateľ je mojim úderom zraniteľný, ale neviem, že moje vojská nie sú schopné vykonať úder na nepriateľa. Moje nádeje na víťazstvo sú iba polovičné ak viem, že na nepriateľa môžem zaútočiť, aj to viem, že moje vojská sú schopné vykonať úder na neho, ale neuvedomujem si, že rozbor terénu robí boj nereálnym. Preto keď sa pohnú tí, čo sú ostrieľaní vo vojne, nikdy nie sú zarazení; keď konajú, ich možnosti sú neobmedzené. A preto hovorím: poznaj nepriateľa a poznaj seba, tvoje víťazstvo nikdy nebude ohrozené. Poznaj terén a poznaj počasie, tvoje víťazstvo bude vtedy úplné.

Azda netreba zdôrazňovať strategickú neschopnosť neuveriteľne veľkej časti súčasných vládcov po celom svete, aj doma. Pokračovanie v ďalšej časti.

Písané pre „Knižnica obrancov slovenskej vlasti” (www.oziseo.sk)

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Peter Švec

O AUTOROVI

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 263

Celkové hodnotenie: 28.53

Priemerná čítanosť: 1849

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Hošták: Členstvo v NATO je pre štáty ako SR jedinou garanciou bezpečnosti

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pixabay)   Členstvo v NATO predstavuje základnú a za súčasných geopolitických podmienok jedinú garanciu bezpečnosti pre štát, akým je Slovensko. Pre…

    Prezidenta SR si občania doteraz priamo volili päťkrát

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, TASR-Vladimír Benko)   V sobotu 23. marca sa uskutoční prvé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky (SR). V prípade, že…

    Tri mená z kandidátky OĽaNO, ktoré si zaslúžia osobitú pozornosť

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Facebook / Foto : Screenshot Facebook)   Generál Jozef Viktorín (Republika) v príspevku na Facebooku komentuje zostavu kandidátky do Eurovolieb…

    Predpoveď počasia na utorok

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)   Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Slnečno. Teploty 6 až 11 stupňov Celzia Na západnom Slovensku…

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    Výhody severojužného koridoru tlačia Západ do vojny s Ruskom

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:Svobodnaja Pressa, TASR/AP/Axel Rutte)   Rusi spolu s Peržanmi a janičiarmi sa postavia proti Anglosasom, myslí si ruský novinár Sergej Aksenov.…

    Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Roman Hanc)   O hlasovací preukaz na voľbu kdekoľvek na Slovensku sa dá pre prvé kolo prezidentských volieb požiadať…

    Európske krajiny vyzývajú EIB na zvýšenie výdavkov na obranu

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Brussels Signal/ Foto :TASR/AP-Lewis Joly )   14 krajín Európskej únie vyzvalo Európsku investičnú banku, aby zvýšila financovanie na obranu.…

    Pellegrini brilantne sfúkol Fialu: "Nie ste náš starší brat!"

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)   Po pondelkovej televíznej debate s protikandidátom v prezidentských voľbách Ivanom Korčokom predseda NR SR a strany Hlas-SD Peter…

    Za 26,75 € môžete mať doživotný MS Office 2021 Professional Plus z jarného výpredaja Godeal24!

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (PR článok/Foto:screenshot)   Všetci hľadáme spôsoby, ako zefektívniť svoj život. Ak potrebujete vylepšiť svoj počítač, Godeal24 je ideálnym miestom. Godeal24 poskytuje…

    FOTO DŇA