Ako ukrajinskí dôstojníci bili a pochovávali zaživa svojich podriadených

Tlačové služby ozbrojených síl Ukrajiny zriedka hlásia mimoriadne udalosti v armáde. Nehovoria o výtržníctve, bitkách pod vplyvom alkoholu, samovraždách, nehodách a šikanovaní.

A keď to sa nejako dostane na povrch v médiách, často sa o tom hovorí ako o nepriateľskej propagande.

Pozrime na súdne rozhodnutia, ktoré boli vydané v posledných rokoch a ktoré sa týkajú zločinov ukrajinskej armády v bojovej zóne, konkrétne na Donbase.

Dôstojník strieľal do podriadených

Skutočným problémom ozbrojených síl Ukrajiny od začiatku vojny na východe sa stalo užívanie drog a pitka počas služby.

V otvorenom registri súdnych rozhodnutí, ktoré sa týkajú „opitých“ zločinov vojakov, je niekoľko stoviek dokumentov. Je potrebné poznamenať, že je vyšetrovaných iba 10-15% trestných činov a iné sú jednoducho ututlané. Niektoré súdne spory z prvých dní vojny pokračujú dodnes.

Napríklad až v roku 2020 dostal kapitán jednej z jednotiek ukrajinskej armády trest. Toto je príbeh dôstojníka, ktorý sa dá právom nazvať príbehom sadistu a vraha.

Materiály trestného prípadu jasne popisujú, ako sa kapitán ozbrojených síl Ukrajiny správal k svojim podriadeným. Dôstojník zastrelil jedného vojaka a pôvodne chcel zastreliť dvoch. Jeden z nich však spadol na zem a vydával sa za mŕtveho, následne zmizol. Ten istý kapitán pochoval ešte jedného vojaka zaživa v zemi.

Vojakov, ktorí boli prichytení pri pití alkoholu, dôstojník nemilosrdne bil a tí sa stali zdravotne postihnutí. Najzaujímavejšie však je, že sám dôstojník vtedy bol opitý.

Počet pitiek sa nezmenil ani potom, čo Ukrajinci začali svoje bojové jednotky napĺňať profesionálnymi vojakmi. To všetko dosahuje také rozmery, že vojaci pijú aj pri bojovej službe, keď majú pri sebe zbrane.

Trpiaci civilisti

Ak vezmeme do úvahy, že vojaci pijú s vojenskými zbraňami, následky pre okolie sú často veľmi žalostné. Napríklad jeden zo súdnych dokumentov (č. 229/4106/18) popisuje, ako dvaja ukrajinskí príslušníci námornej pechoty na jeseň 2018 zahájili streľbu v blízkosti vidieckej kaviarne v dedine Ocheretyne (Donecká oblasť).

Jeden civilista bol zranený do nohy. Pre zvýšenie účinku vojak vystrelil do vzduchu a jeho priateľ sa v opitom delíriu rozhodol svojho kamaráta podporiť a vystrelil celý zásobník pištole.

Nasledujúci súdny dokument (č. 665/568/19) hovorí o tom, ako ozbrojení ukrajinskí príslušníci námornej pechoty tej istej jednotky uskutočnili v roku 2018 operáciu zastrašovania v dedine Chlibodarivka (Chersonská oblasť). Uvádzalo sa, že vojak, ktorého miestni obyvatelia údajne zbili v bare, sa sťažoval svojmu veliteľovi. Výsledkom bolo, že do dediny odišlo niekoľko poddôstojníkov a poručík s vojenskými zbraňami a nábojmi, ktoré neboli zaregistrované v jednotke. Rovnako ako v predchádzajúcom prípade začali vojaci strieľať do vzduchu, rozbili sklo a civilné auto. Je zaujímavé, že polícia obžalovala iba veliteľa, ktorý nariadil ozbrojený zásah. Za trest bol odsúdený do domáceho väzenia. Neregistrovaní náboje akoby zázrakom však nevzbudili záujem orgánov činných v trestnom konaní.

Muži bijú dôstojníkov a dôstojníci bijú mužov

22. apríla 2019 šiesti poddôstojníci a muži surovo zbili troch dôstojníkov. Konflikt sa začal z dôvodu odmietnutia jedného z mužov dokončiť úlohu. Vojaka rozladila veliteľova „nespravodlivosť“ a sťažoval sa svojim kamarátom, ktorí bez rozmýšľania začali dôstojníkov biť.

Ide však o ojedinelé prípady. Najčastejšie velitelia vychovávajú svojich podriadených bitím. 20. apríla 2020 neďaleko Odesy v protilietadlovom delostreleckom pluku zbili dvaja opití dôstojníci poddôstojníka, ktorý so zbraňou strážil sklad. Podľa dokumentov dostal vojak viac ako 15 kopov.

Straty z nedbanlivosti sa pripisujú do bojových

Úmrtia mnohých ukrajinských vojakov, ktoré tlačové služby ozbrojených síl označujú ako bojové, sa pri kvalitnom vyšetrovaní ukážu ako vôbec nebojové. Svedčia iba o nedostatku profesionality vojenských veliteľov.

Prípad neďaleko Avdiivky (Donecká oblasť) 20. marca 2019. Pri plnení úlohy bolo ukrajinské bojové prieskumné vozidlo vyhodené do vzduchu mínou. Jeden vojak zomrel a ďalší dvaja boli zranení.

Podľa výsledkov vyšetrovania velitelia neinformovali svojich podriadených o prítomnosti na ceste mínových polí, ktoré položili ukrajinskí ženisti. Výsledkom bola tragédia. Ministerstvo obrany však o tom, že mína bola ukrajinskou, mlčalo.

V zákulisí zostávajú aj straty z použitia vojenských zbraní, ktoré vojaci často používa proti svojim kamarátom.

Od roku 2019 existuje niekoľko desiatok súdnych prípadov, v ktorých ide o zúčtovaní s použitím služobných zbraní.

Napríklad 11. decembra 2019 neďaleko dediny Novotroickoe (Donecká oblasť) zastrelil poddôstojník svojho priateľa zo samopalu z dôvodu osobnej hádky.

Veľa vojakov sa sťažuje na skutočné vydieranie zo strany dôstojníkov. Požadujú od vojakov peniaze za možnosť ísť na dovolenku, za to, že nejdú na stráž a za novú uniformu. Vojaci sú povinní kupovať si za osobné peniaze nástroje. Prípady vydierania sú tiež v registri súdnych rozhodnutí.

Nedostatok profesionality a nedbanlivosti ukrajinských vojenských veliteľov, nedodržiavanie vojenských predpisov, agresia voči civilnému obyvateľstvu, korupcia a neustále potlačovanie faktov – to sú hlavné piliere, na ktorých je postavená moderná ukrajinská armáda.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Marek Danko

O AUTOROVI

Som predovšetkým bloger, nie novinár. Môj blog bude venovaný politickým udalostiam na Ukrajine. Okrem správ budem zverejňovať aj analytické a rôzne zaujímavé materiály. Všetko, čo je napísané, je môj osobný názor, ktorý sa nemusí zhodovať s vaším.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 42

Celkové hodnotenie: 15.45

Priemerná čítanosť: 1566

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj najväčší podiel na trhu

    0icon

    Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 31,3 percenta poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť…

    Zamestnávatelia vítajú kroky MŽP na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

    0icon

    Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta kroky ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi. Podporuje…

    Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

    0icon

    Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie. Poukázalo na ne viacero zúčastnených rečníkov. TASR o tom…

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Poškodení v kauze Chovanec adresujú výzvu. Jasný odkaz Miriam Lexmann

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)   Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú…

    ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúci plech na pečenie

    0icon

    Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

    Korčok a Pellegrini si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Líder Hlasu sa obáva, že Korčok by to nedokázal

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)   Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych…

    K ekologickejším sviatkom prispejú premyslené nákupy i prírodné ozdoby

    0icon

    Ozdoby z prírodných materiálov, premyslené nákupy alebo nákup čokolády vyrobenej z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom môže prispieť k ekologickejšej Veľkej noci. Vyplýva to z tipov…

    Pellegrini s Tarabom spoločne ostro naložili Korčokovi: "On rozvrátil našu armádu!"

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Predseda parlamentu a kandidát na post prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) dnes v budove Národnej rady usporiadal tlačovú…

    Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad

    0icon

    Rozsiahly protiprávny zber a rozoberanie autovrakov vyšetruje enviropolícia v košickej mestskej časti Nad jazerom. Policajti vykonali v pondelok a utorok (25. - 26. 3.) obhliadku…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA