Bezočivé správanie maďarskej vlády voči ich susedom

Nedávno som napísal niekoľko článkov o vzťahoch medzi Ukrajinou a Maďarskom. Tieto state sa  páčili mojim čitateľom a spôsobili v komentároch búrlivú diskusiu. Pred dvoma týždňami sa na Ukrajine konali miestne voľby, počas ktorých sa opäť vyznamenali Maďari. Na základe týchto udalostí som napísal tento článok a dúfam, že sa vám bude tiež páčiť. Aby ste lepšie pochopili všetko, čo sa deje, môžete si prečítať moje predchádzajúce články tu „Problém maďarského jazyka – kto má pravdu?“, tu „Pokračovanie konfliktu medzi Maďarskom a Ukrajinou“ aj tu „Bezpečnostná služba Ukrajiny chytila maďarských separatistov“.

Maďarská vláda začína zabúdať, kde končí maďarský štát a kde sa začína územie a zvrchovanosť susedných krajín.

Ďalšie napätie vo vzťahoch medzi Kyjevom a Budapešťou vzniklo po priamych výzvach maďarských predstaviteľov vrátane ministra zahraničných vecí. Boli adresované ukrajinským Maďarom, aby hlasovali za jednu zo strán a podporili súčasného primátora mesta Berehovo, zástupcu maďarskej komunity, vo voľbách na ten post. Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny oznámilo o „priamom zásahu“ Budapešti do ukrajinského volebného procesu a o nerešpektovaní ukrajinskej legislatívy.

Drzé správanie Maďarov sa prejavuje nielen slovami, ale aj prejavom postoja, ktorý Maďarsko zaujalo voči Ukrajine za posledných pár rokov. Súčasná maďarská vláda, predovšetkým predseda vlády Viktor Orbán a minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, nerešpektuje hranice a nezávislosť Ukrajiny.  Nepovažujú ju za stránku rovnakých vzťahov, pozerajú sa na ňu zhora a snažia sa jej diktovať svoje podmienky. V skutočnosti neuznávajú existenciu ukrajinskej štátnej hranice.

Maďarskí predstavitelia vlády, ktorí navštevujú ukrajinských Maďarov na Zakarpatsku, sa často správajú ako doma, cítia sa tam, ako páni a nevážia si postavenie Ukrajiny.

Maďari si vytvorili pocit beztrestnosti. Zmeny v zahraničnej politike Maďarska voči Ukrajine nastali bezprostredne po anexii Krymu a začiatku vojny na Donbase. Budapešť pocítila slabosť ukrajinskej strany a rozhodla sa, že môže konať z pozície sily. A vydieranie Ukrajiny prostredníctvom uloženia práva veta na stretnutia s predstaviteľmi NATO je presne výsledkom city beztrestnosti maďarskej elity.

Maďarskí politici si myslia, že Ukrajina má väčší záujem o podporu Maďarska než Maďari o Ukrajinu. Na základe tohto postavenia sa snažia Ukrajincom diktovať, čo majú robiť v ich vlastnej krajine. To je samozrejme neprijateľné ani z hľadiska normálneho partnerstva a priateľských stykov, ani z hľadiska medzinárodného práva.

Aktuálny incident je takpovediac opakovaním skutočnosti, že maďarské vedenie sa drží arogantného postavenia v bilaterálnych vzťahoch medzi štátmi.

To sa mimochodom týka nielen Ukrajiny, ale ak praktický všetkých susedných štátov Maďarka. Kabinet Viktora Orbána vládne už viac ako desať rokov a zdá sa, že stratila zmysel pre realitu. Je zvyknutý na to, že na to, aby vyhral voľby v Maďarsku, treba zmobilizovať svojich voličov, aby oni čelili akejsi „vonkajšej hrozbe“. Preto Orbánova vláda pravidelne vytvára konflikty so susednými krajinami. Spočiatku boli také problémy s Rumunskom, potom už s našim Slovenskom. Nakoniec došlo k Ukrajine a Maďarom žijúcich na Zakarpatsku.

Ukrajina musela spočiatku tvrdo, ale formálne reagovať na takéto kroky Maďarov. Treba pochopiť, že maďarská vláda ma záujem o vytvorení medzietnického konfliktu. Ich straníckym politickým cieľom je živiť sa energiou konfliktu zahraničných Maďarov, a tým legitimizovať ich moc v Maďarsku.

Kyjev by mal reagovať, ale nemal by sa zapájať do konfliktu, pretože to môže mať zlé následky nielen pre Zakarpatsko, ale aj pre Ukrajinu.

Okrem toho Ukrajina musí vyhlásiť svoje stanovisko, aby maďarské vedenie nemalo ilúzie. Maďari koniec koncov trvali na tom, že hlavným dôvodom narušených ukrajinsko-maďarských vzťahov boli kroky nacionalistického vedenia Porošenkovej éry a zákon o jazykovom vzdelávaní.

Je však zrejmé, že pokusy prezidenta Zelenského a veľmi opatrného ministra zahraničných vecí Kulebu nejako vylepšiť styky s Maďarskom a prekonať existujúce rozpory sú teraz eliminované činnosťou maďarskej vlády. Preto by sa malo Maďarom rozumieť, že na Ukrajine a tiež na Slovensku existujú hranice, ktoré je potrebné rešpektovať a počítať s nimi.

Po zákaze vstupu určitých predstaviteľov vlády v Budapešti Szijjártó povedal, že Kyjev tak vlastne odmieta „maďarskú podporu“ pri euroatlantickej integrácii Ukrajiny. To znamená, že Maďarsko bude pokračovať v politike blokovania stretnutí predstaviteľov Ukrajiny a NATO.

Nie je jasné iba to, či budú teraz nejaké kroky zo strany NATO. Na jednej strane bojkotovanie Ukrajiny nie je v záujme regionálnej bezpečnosti a Severoatlantickej aliancie. Na druhej strane samotná Ukrajina ešte nie je pripravená stať sa členom NATO z hľadiska dodržiavania štandardov aliancie. Treba ešte uskutočniť veľké množstvo reforiem, a to aj v rezorte obrany. Na základe nedávnych vyhlásení vysokých predstaviteľov NATO a EÚ sa pri realizácii reforiem vyskytujú určité ťažkosti, pretože pomoc, vrátane finančnej, sa neefektívne implementuje. Na vyriešenie týchto problémov čaká Ukrajincov ešte dlhá a náročná práca.

Napíšte do komentárov, čo si o tom myslíte. Veľmi ma zaujíma váš názor.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Marek Danko

O AUTOROVI

Som predovšetkým bloger, nie novinár. Môj blog bude venovaný politickým udalostiam na Ukrajine. Okrem správ budem zverejňovať aj analytické a rôzne zaujímavé materiály. Všetko, čo je napísané, je môj osobný názor, ktorý sa nemusí zhodovať s vaším.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 42

Celkové hodnotenie: 15.45

Priemerná čítanosť: 1566

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

    0icon

    Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom. V piatok to v Budapešti vyhlásil podpredseda vlády a minister…

    Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku

    0icon

    Zlatomoraveckí policajti zadržali 31-ročného muža, ktorý bez povolenia parkoval na mieste vyhradenom pre zdravotne ťažko postihnuté osoby (ZŤP). Vozidlo Volkswagen Passat spozorovali počas výkonu hliadkovacej…

    Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia

    0icon

    Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku 75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo jedným z impulzov pre Správu Tatranského národného parku (TANAP) pripraviť…

    Sermek: Výsledky volieb sa môžu zverejňovať 9. júna o 23.00 h

    0icon

    Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa môžu zverejňovať až po skončení volieb v poslednej členskej krajine EÚ, čiže 9. júna o 23.00 h. Celoeurópsky…

    Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie diskusiou k novele školského zákona, ktorou chcú poslanci Richard Vašečka…

    Nádej Ukrajincov nezomiera. Stále veria v pre nich priaznivé scenáre

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)   „Ukrajina môže pokračovať v boji proti Rusku, ale želané ‚víťazstvo‘ môže byť nedosiahnuteľné.“ Tak znel titulok článku v…

    Blinken sa počas návštevy Číny vyhrážal Si Ťin-pchingovi

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Mark Schiefelbein)   Po rozhovoroch so Si Ťin-pchingom o podpore Ruskej federácie vo vojne proti Ukrajine pohrozil Blinken Číne novými sankciami…

    Hokej-MS18: Slováci prehrali s Lotyšmi 3:5 v A-skupine

    0icon

    Slovenskí hokejisti prehrali aj vo svojom druhom zápase na MS do 18 rokov vo Fínsku. V piatkovom stretnutí A-skupiny podľahli Lotyšsku 3:5. Góly Slovenska zaznamenali…

    KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

    0icon

    Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva (MZ), že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má…

    AI kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

    0icon

    Amnesty International (AI) vyzýva Národnú radu (NR) SR a vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbali na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Dušan Hirjak

    Marek Brna

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA